Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Κατά καιρούς έχει παρατηρηθεί ότι εργαζόμενoι ,επαγγελματίες και καριερίστες χάνουν τις δυνατότητες αυτοσυγκράτησής τους και διαχείρισης του στρες στο γραφείο πολύ πιο εύκολα όταν βρίσκονται σε δίαιτα. Τον τελευταίο χρόνο που η πείνα χτύπησε τα ελληνικά νοικοκυριά έσπειρε και φούντωσε μαζικά ασυγκράτητη οργή. Τυχαίο; Και πάλι φταίει η σεροτονίνη.
Το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ απεικόνισε τον τρόπο που τα επίπεδα της σεροτονίνης επηρεάζουν τις συναισθηματικέςαντιδράσεις και τα αντανακλαστικά των ανθρώπων στο θυμό. Οι δείκτες της σεροτονίνης μειώνονται όσο αυξάνεται το στρες του οργανισμού αλλά και όταν δεν έχουμε φάει.
Στη μελέτη οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε ειδική δίαιτα που ανάλογα με τα συστατικά της έριχνε ή ανέβαζε τους δείκτες σεροτονίνης στον εγκέφαλο χωρίς οι εθελοντές να το γνωρίζουν. Οι εγκέφαλοι των εθελοντών παρακολουθούνταν με μαγνητική απεικόνιση διαρκώς και ειδικά στις αντιδράσεις τους με άλλα θυμωμένα, λυπημένα , επιθετικά ή αδιάφορα πρόσωπα.
Στις ομάδες εκείνες που με βάση την ειδικά διαμομρφωμένη ημερήσια δίαιτα, η σεροτονίνη έπεφτε σε χαμηλά επίπεδα, υπολειτουργούσε η κινητικότητα των περιοχών του εγκεφάλου που ρυθμιζουν τις συναισθηματικες μας αντιδράσεις. Οταν οι εθελοντές έβλεπαν άλλα θυμωμένα πρόσωπα, τα χαμηλά επιπεδα της σεροτονίνης, ήταν εμφανές, οδηγούσαν στιην απώλεια ελέγχου στις περιοχές του συναισθήματος, κάτι που αποτυπώνονταν και οπτικά στα εγκεφαλογραφήματα.
Υπάρχουν λαοί που όταν πεινούν καννιβαλίζουν -στην κυριολεξία - τους συνανθρώπους τους. Υπάρχουν άλλοι, πιο βόρειοι, με απαθέστερο το συναίσθημα και τις εκρήξεις, που δεν έμαθαν ποτέ να εκφράζουν οργή. Κι υπάρχουμε κι εμείς, με πολύ πιο ευαίσθητα,ίσως , αντανακλαστικά σεροτονίνης, που όταν πεινάμε ειδικά, ναι, φαγωνόμαστε μεταξύ μας.
Κατά τα γνωστά…..
σχόλια