SOS AIDS : Oι 10 ερωτήσεις

Facebook Twitter
0

 Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Τα χιλιάδες τηλεφωνήματα που έγιναν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στην Τηλεφωνική Γραμμή Επικοινωνίας του ΚΕΕΛΠΝΟ έδειξαν άγνοια, ανευθυνότητα και αφέλεια σε μεγάλη μέρος του γενικού πληθυσμού. Οι ‘Ελληνες εραστές αποφεύγουν, τελικά, το προφυλακτικό.

Πολλοί για παράδειγμα δεν ήξεραν ότι αυτό που χρησιμοποίησαν ήταν μόνον για στοματικό σεξ (!), και αναπόφευκτα έσπασε και τους έθεσε σε κίνδυνο. ‘Αλλοι δήλωσαν ότι «την κοπέλα δεν την ήξεραν, αλλά τους φαινόταν υγιής». Πολλοί έφτασαν στα νοσοκομεία να εξεταστούν  λέγοντας ότι «έμοιαζε κάπως με μια από αυτές η κοπέλα», ενώ μπορεί και να μην είχαν πάει  «ποτέ με κοπέλα» παρατηρούν οι γιατροί, κι όμως τώρα τόλμησαν να έρθουν.

Όπως και να χει, και κάτω από την βίαιη δημοσιοποίηση των φωτογραφιών, το ελληνικό κοινό  κινητοποιήθηκε και εξοικειώθηκε με την διαδικασία ελέγχου hiv, και σίγουρα έσπασε κάπως ο κωδικός του «εμένα δεν θα μου συμβεί ποτέ».

Οι ψυχολόγοι λένε, ότι αυτή η παράφορα αφελής ελληνική συμπεριφορά του «χωρίς προφύλαξη ακόμη και με αγνώστους…» ξεκινάει συχνά από υποσυνείδητη ανάγκη για συναισθηματική σχέση (!), που μπορεί, ναι, να καταλήξει σε εγκληματική αυτό-καταστροφικότητα έως και εντός οίκου ανοχής.

Αυτό που κατάλαβαν τελικά τα συστήματα πρόληψης, είναι ότι  στην Ελλάδα χρειάζεται προφανώς να ακούσουν  όλοι, όλους τους κινδύνους από την αρχή…

Ερώτηση 1 :  Ti είδους επαφή είχατε: κολπική, πρωκτική  ή στοματική

      Με σειρά επικινδυνότητας πρώτη είναι η πρωκτική, και μετά κολπική και στοματική.

Ερώτηση 2 :  Με ή χωρίς προφύλαξη;

       Από την ώρα που αναφέρεται η επαφή χωρίς προφύλαξη, συστήνεται άμεση εξέταση.

Ερώτηση 3: Το προφυλακτικό χρησιμοποιήθηκε από την αρχή της επαφής ή αργότερα;

       Είναι μεγάλο το ποσοστό ατόμων που χρησιμοποιούν το προφυλακτικό μόνον πριν την εκσπερμάτωση, κάτι που κλασσικά αφορούσε στις ετεροφυλικές σχέσεις για την αποφυγή εγκυμοσύνης. Η εκσπερμάτωση συγκεντρώνει όντως το μέγιστο ποσοστό μολυσματικότητας  κολπικά ή πρωκτικά. Αν όμως ο κίνδυνος για ΗΙV μόλυνση περιοριζόταν στην εκσπερμάτωση και μόνον, δεν θα κολλούσαν ποτέ aids από τις γυναίκες οι άνδρες.

Το προφυλακτικό πρέπει να χρησιμοποιείται απαραιτήτως από την αρχή για να αποτραπεί η μόλυνση σε άνδρα και γυναίκα, και σε gay ζευγάρια, φυσικά.

Ερώτηση 4 : To προφυλακτικό έσπασε; Πότε το διαπιστώσατε;

Πολλοί, ακόμα κι αν το προφυλακτικό έσπασε, θέλουν να πιστεύουν ότι «κάτι έκανε, και σπασμένο, κάτι προφύλαξε», πράγμα που επιστημονικά δεν ισχύει επουδενί, ειδικά αν δεν έχει διαπιστωθεί καν η στιγμή του ατυχήματος.

Ερώτηση 5 : Την «κοπέλα» την ξέρατε ή όχι;

Αν όχι, και ήταν εκδιδόμενη, πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος να είναι οροθετική, εκτός αν εκδίδεται νόμιμα, και έτσι είναι υποχρεωτικό να ελέγχεται κάθε 15 ημέρες.

Η ανδρική πορνεία στην Ελλάδα είναι παράνομη. Νόμιμα εκδιδόμενοι άνδρες δεν υπάρχουν (ελληνικής ή ξένης εθνικότητας), άρα τίποτε δεν τους υποχρεώνει να ελέγχονται για Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα και hiv.

Ερώτηση 6: Είχατε πιεί;

Η ερώτηση αυτή γίνεται γιατί υπό την επήρεια μέθης πολλοί δεν ελέγχουν τις πράξεις τους ή θυμούνται το συμβάν… θολά.

Ερώτηση 7 : Είχατε «τριφτεί» πριν την συνουσία  (χωρίς προφύλαξη ) ή όχι;

Η ερώτηση αφορά τα άλλα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα εκτός HIV.

Ερώτηση 8 : Tην εθνικότητα  «της κοπέλας» την γνωρίζετε; Αν όχι , ήταν  έγχρωμη;

Άτομα προερχόμενα από αφρικανικές χώρες, όπως και από άλλες χώρες της ινδικής χερσονήσου κ.α., θεωρούνται υψηλότερης επικινδυνότητας, ανάλογα με τα ποσοστά μολύνσεων των χωρών τους.

Ερώτηση 9 :  Την «κοπέλα» την πήρατε από τον δρόμο ή όχι;

Το street market θεωρείται (σε σχέση με τον οίκο ανοχής) πολλαπλάσια επικίνδυνο - επειδή οι οίκοι ανοχής οφείλουν να είναι νόμιμοι.

 

Ερώτηση  10:  ‘Hταν χρήστρια ή όχι;

Οι χρήστες ενδοφλεβίων ναρκωτικών βρίσκονται μολυσμένοι σε τεράστια ποσοστό. Τελευταίες  καταγραφές δείχνουν ότι κάποιοι τοξικομανείς, λόγω ανάγκης, εκδίδονται, και αν ο πελάτης το ζητήσει και χωρίς προφυλακτικό.

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM