New Tax on the Block
[28/8/2008 Από το g700.blogspot.com]
Με το νομοσχέδιο που καταθέτει σήμερα στη Βουλή η Κυβέρνηση καταργείται το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 10.500 ευρώ που ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους και εισοδηματίες και επιβάλλεται αντ' αυτού συντελεστής 10%.
Τεράστιο κομμάτι των νέων σήμερα δουλεύουν είτε συνειδητά ως freelancers, είτε αναγκαστικά γιατί έτσι το θέλει ο εργοδότης ως «ελεύθεροι επαγγελματίες», χωρίς την κάλυψη της εργατικής νομοθεσίας και χωρίς διασφαλισμένα εργασιακά δικαιώματα. Απολύονται ανά πάσα στιγμή, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς αποζημίωση, ενώ είναι ταυτόχρονα μοναδικοί υπεύθυνοι για την καταβολή των αυξημένων –λόγω της μη υπαγωγής στο ΙΚΑ- ασφαλιστικών τους εισφορών.
Μαζί με όλα αυτά, προστίθεται τώρα και ο συντελεστής 10%. Αυτό σημαίνει ότι ένας νέος που δουλεύει με μπλοκάκι με αμοιβή 700 ευρώ θα πληρώνει ετήσιο φόρο εισοδήματος 860 ευρώ, παραπάνω δηλ. από αυτό που αμείβεται μηνιαία. Ένας νέος που δουλεύει ως ελεύθερος επαγγελματίας μερικά χρόνια και έχει φτάσει στα 1.000 ή 1.200 ευρώ θα πληρώνει 1.200 και 1.400 ευρώ αντίστοιχα. Δηλ. έναν μήνα του έτους και παραπάνω θα τον δουλεύει για την εφορία όταν τα εισοδήματα του μόλις (;) του επιτρέπουν να ζει με αξιοπρέπεια.
Με λίγα λόγια, οι νέοι και οι χαμηλόμισθοι χτυπιούνται ως ο πιο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας. Οι νέοι φόροι δεν συνδέονται με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Τη στιγμή που όλες οι προηγμένες οικονομίες του πλανήτη γλιστρούν στην ύφεση, η ελληνική οικονομία έχει τριπλάσιο από αυτές ρυθμό ανάπτυξης. Τη στιγμή που οι τράπεζες της Βρετανίας και των ΗΠΑ καταρρέουν, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν απλώς μειωμένα κέρδη.
Οι νέοι φόροι έχουν έναν και μοναδικό σκοπό. Τη συντήρηση ενός πλαδαρού, συντεχνιακού και πελατειακού κράτους (βλέπε φορολογική αμνήστευση δεκάδων συντεχνιακών ομάδων με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή της Εκκλησίας της Ελλάδος), η οποία γίνεται σίγουρα πιο δύσκολη σε συνθήκες κρίσης της παγκόσμιας οικονομίας. Τους έχουν ξεφύγει απλώς τα έξοδα και οι κρατικές δαπάνες. Με τα Καθαρά Έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού 2008 (ΤΠ 2008) το 1ο εξάμηνο να είναι αυξημένα μόλις κατά 4,3% σε ετήσια βάση, υπολογίζεται ότι η αύξηση των καθαρών εσόδων του ΤΠ 2008 ως σύνολο μετά δυσκολίας θα ξεπεράσει το 8%, σημαντικά χαμηλότερα από την πρόβλεψη για αύξησή τους κατά 13%. Αντίστοιχα οι πρωτογενείς δαπάνες ήταν αυξημένες κατά 11,6% κατά το 1ο εξάμηνο του 2008, γεγονός που σημαίνει ότι για το έτος ως σύνολο αναμένεται αύξηση των πρωτογενών δαπανών του ΤΠ κατά 10,5% περίπου, υπερβαίνοντας τον στόχο του ΤΠ 2008 για αύξηση κατά 8,3% (Οικονομικό Δελτίο Alpha Bank 20-8-2008). Σημειωτέον επίσης ότι μέχρι στιγμής εντοπίζεται αύξηση κατά 11,0% των λειτουργικών δαπανών και άλλων κρατικών επιχορηγήσεων.
Μ' αυτά και μ' αυτά, οι δαπάνες του ΤΠ θα φθάσουν τα 49,55 δις ευρώ το 2008 αντί των 28,3 δις ευρώ το 2002. Μέσα σε έξι μόνο χρόνια οι ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες του κράτους θα έχουν δηλ. αυξηθεί κατά 21,2 δις ευρώ (ή κατά 75,1%). Από 18% του ΑΕΠ το 2002 στο 20,2% του ΑΕΠ το 2008 (μέση ετήσια αύξηση στην 6ετία: 10,9%)
Αντί λοιπόν να περιορίσουν τη σπατάλη των κρατικοβολεμένων και να βάλουν φρένο στην απομύζηση των δημόσιων πόρων από το παρασιτικό κομματικό κύκλωμα, βλέπουμε να χτυπούν τον πιο αδύναμο κρίκο του συστήματος. Τους νέους ανθρώπους που δουλεύουν στο ελεύθερο επάγγελμα παρότι στην πλειονότητά τους είναι μισθωτοί και οι οποίοι δεν έχουν τον κ. Μπλε, τον κ. Πράσινο ή τον κ. Κόκκινο για να τους εκπροσωπήσει και να φωνάξει στα παράθυρα για τα δίκαια τους.
Είναι ξεκάθαρη η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και μας κάνει να ντρεπόμαστε για λογαριασμό τους. Ντρεπόμαστε, γιατί δεν έχουν το θάρρος να μαζέψουν τους κηφήνες που συντηρούν και επιλέγουν να στριμώξουν τον στριμωγμένο. Ντρεπόμαστε, τέλος, γιατί αποθαρρύνουν τους νέους ανθρώπους –η τριετής εξαίρεση από το μέτρο είναι σταγόνα στον ωκεανό- που θέλουν να είναι δυναμικοί, ανεξάρτητοι, αισιόδοξοι, αυτούς που θέλουν να παλεύουν και να είναι παραγωγικοί και χρήσιμοι. Ντρεπόμαστε, γιατί στην ουσία μας λένε ότι η μοναδική λύση στην Ελλάδα για να συντηρηθείς με αξιοπρέπεια είναι να γίνεις και εσύ κομμάτι αυτού του παρασιτικού συστήματος. Και δείχνουν απλώς το ψεύτικο ενδιαφέρον τους όταν γίνονται χορηγοί σε εκδηλώσεις όπως η παγκόσμια εβδομάδα προώθησης της επιχειρηματικότητας των νέων στα τέλη Νοεμβρίου.
Παρακαλώ, κ. υπουργέ, μας κακομαθαίνετε!
[1/9/2008 Από το g700.blogspot.com]
Διακινείται αυτές τις μέρες η άποψη ότι η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος των 10.500 ευρώ που ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους και η επιβολή φορολογικού συντελεστή 10% στους μικρούς που δουλεύουν με μπλοκάκι αποτελεί αναγκαίο κακό, δεδομένου ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δε δηλώνουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.
Μάλιστα στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο υπουργός Οικονομίας κος Αλογοσκούφης προχωράει ένα βήμα παραπέρα ισχυριζόμενος ότι το συγκεκριμένο μέτρο, σε αντίθεση με την έκτακτη χαριστική περαίωση των φορολογικών υποθέσεων πολλών επιχειρήσεων για την οποία ο ίδιος ομολογεί άκουσον, άκουσον, ότι είναι μέτρο καθαρά εισπρακτικού χαρακτήρα, "εντάσσεται στην τρίτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προαναγγέλθηκε από πέρυσι και στοχεύει στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης". Και προσθέτει ότι αυτά «είναι πρωτοβουλίες οι οποίες έπρεπε να ληφθούν και για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης και εξαιτίας των ευρωπαϊκών μας υποχρεώσεων. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρίσκουμε επιπλέον πόρους ώστε να μειώνουμε το έλλειμμα».
Με λίγα λόγια ο υπουργός οικονομίας μας λέει ότι η επιβολή κεφαλικού φόρου στους μικρούς ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς με το μπλοκάκι της γενιάς των 700 ευρώ, αποτελεί μέτρο το οποίο όχι μόνο ελήφθη με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά ταυτόχρονα συνιστά θεμελιώδες μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης, η οποία στην προκειμένη περίπτωση επιτυγχάνεται μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης προς τα κάτω. Το έκανε πέρυσι αυξάνοντας το φορολογικό συντελεστή εισοδήματος από το 15% στο 29% για τους χαμηλομεσαίους μισθωτούς, το κάνει και φέτος φορολογώντας τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών. Έτσι οι μισοί από την ομάδα της g700 πληρώσαμε ένα χιλιάρικο πέρυσι και οι υπόλοιποι μισοί, για να μη μείνουμε παραπονεμένοι, θα το πληρώσουμε φέτος. Παρακαλώ, κ. υπουργέ, μας κακομαθαίνετε!
Πρόκειται για μία φορολογική πολιτική που πέρα από κοινωνικά άδικη πλήττει και τα όποια υπολείμματα διαγενεακής δικαιοσύνης. Την τρίτη φάση της ζούμε σήμερα και μας παρουσιάζεται στη συσκευασία δώρου «φορολογικής δικαιοσύνης». Δεν είναι όμως τίποτα παραπάνω από το αρνητικό αποτέλεσμα ενός νεοσυντηρητικού φορολογικού λαϊκισμού σε συνδυασμό με την ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή σε πληθώρα ελεύθερων επαγγελμάτων, και να περιορίσει τα πάγια έξοδα του προϋπολογισμού. Ο νέος που αμείβεται με 700 ευρώ το μήνα θα αποταμιεύει στο εξής 900 ευρώ το χρόνο στην υγειά των κομματικών κυκλωμάτων που λυμαίνονται τους δημόσιους πόρους.
Ας μας απαντήσει ο κύριος Υπουργός σε μερικά πολύ απλά ερωτήματα.
Γιατί οι κατά τόπους ΔΟΥ επιτρέπουν σε επιχειρήσεις να καταθέτουν εισοδήματα της τάξης των 5000 ευρώ ανά έτος για χρόνια ολόκληρα σερί, χωρίς να γίνεται έλεγχος; Αναρωτιόμαστε, είναι δυνατόν να λειτουργεί επιχείρηση με τόσα έσοδα για πάνω από δύο χρόνια, βαριά τρία;
Γιατί δε μειώνει τις σπατάλες του πλαδαρού κράτους και των στρατών των εικονικών διευθυντών, των Δ.Σ. και των συμβασιούχων με τους οποίους έχει γεμίσει όλες τις δημόσιες υπηρεσίες αυτά τα χρόνια;
Γιατί του έχουν ξεφύγει τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού 2008 κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες και τα έξοδα 2,5%;
Γιατί οι λειτουργικές δαπάνες του κράτους αυξάνονται κατά 11% το πρώτο εξάμηνο του 2008;
Γιατί τα έξοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται κατά μέσο όρο 11% την τελευταία εξαετία εκ της οποίας τέσσερα χρόνια κυβερνά η ΝΔ της απογραφής και της δημοσιονομικής εξυγίανσης;
Γιατί προέβη σε φορολογική αμνηστία δεκάδων συντεχνιακών ομάδων το 2004 που ήρθε η νέα διακυβέρνηση στην εξουσία;
Γιατί κατήργησε το ΣΔΟΕ αντικαθιστώντας παράλληλα ακόμα και τον τελευταίο διευθυντή εφορίας ακόμα και στην τελευταία κωμόπολη της ελληνικής επικράτειας; Τόσο άχρηστοι άραγε ήταν όλοι τους;
Γιατί συνεχίζει την πάγια ελληνική πρακτική της αναδρομικής χαριστικής ρύθμισης σε φορολογικές υποθέσεις επιχειρήσεων τη στιγμή μάλιστα που ο φορολογικός συντελεστής επί των κερδών πέφτει από φέτος στο ιστορικά χαμηλό 25%;
Γιατί τη στιγμή που οι τεχνολογικές δυνατότητες του κράτους αυξάνονται συνεχώς, ετοιμάζεται να καταφύγει σε μέτρα, όπως τα τεκμήρια διαβίωσης, που θυμίζουν ‘80 και μέσα ‘90, τότε που η Ελλάδα πάλευε με τα βαλκανικά της φαντάσματα;
Γιατί, στη βάση ποιας λογικής τέλος πάντων, η ομάδα που τελικά εξαιρέθηκε της επιβολής των νέων μέτρων ήταν οι εισοδηματίες και όχι οι νέοι;
Να σας πούμε γιατί. Διότι πολύ απλά δεν επανιδρύθηκε το κράτος. Ούτε πιο αξιόπιστο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα αποκτήσαμε, ούτε κατέστη η κυβέρνηση λιγότερο σπάταλη και πελατειακή. Γι΄ αυτό λοιπόν τώρα ας πληρώσουμε όλοι μαζί ένα χιλιάρικο στον Mr 10%. Εκτός κι αν υπάρχει όρεξη για φορολογική εξέγερση. Φορολογούμενοι νέοι όλης της Ελλάδας ενωθείτε.
Την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου, ώρα 10:10 το πρωί η G700 μιλάει με τον Μπάμπη Παπαδημητρίου στην εκπομπή Μαγκαζίνο στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
σχόλια