ADVERTORIAL
Ο έρωτας σε σπρώχνει να κάνεις τρελά πράγματα, να ανακαλύψεις πλευρές του εαυτού σου που δεν είχες καν φανταστεί! Μέχρι και διατροφικές συνήθειες μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις, όπως συνέβη και σε μένα αυτό το καλοκαίρι.
Η Ασιατική Κουζίνα δεν είναι πια Κινέζικα
Ιούνιος μήνας, ταξίδι εξπρές στην ειδυλλιακή Μήλο με δύο ακόμη φίλες για λίγα 24ωρα χαλάρωσης και απόδρασης από την ρουτίνα της Αθήνας. Μπορεί για εκείνες τις ημέρες να άφησα πίσω μου την «φυλακή» της καθημερινότητας ωστόσο δεν άργησα να παραδοθώ οικειοθελώς στα δεσμά ενός... εξωτικού κεραυνοβόλου έρωτα. Έζησα τον σύντομο αυτό έρωτα χωρίς δισταγμό κι ας ήξερα πολύ καλά πως, τελειώνοντας οι διακοπές, εκείνος θα επέστρεφε στη δουλειά του στο μακρινό Πεκίνο. Το τελευταίο βράδυ μας μαγείρεψε εμπνευσμένος από την κινέζικη κουζίνα ενώ για μένα - που πάντοτε ήμουν αρκετά καχύποπτη με τις ethnic γεύσεις - αποδείχτηκε τελικά μία πρωτόγνωρη αλλά και απολαυστική εμπειρία.
Κι αν αυτός ο έρωτας τελείωσε βιαστικά, μού άφησε ωστόσο ως ενθύμιο όμορφες αναμνήσεις και καινούριες γαστρονομικές ιδέες. Στη γνωριμία μου με την ασιατική κουζίνα βρήκα πολύτιμο σύμμαχο και βοηθό τη σειρά προϊόντων Asia της Knorr, με τα οποία κατάλαβα ότι τελικά η Ασιατική κουζίνα δεν είναι και Κινέζικα. Ουσιαστικά, πρόκειται για εννέα γεύσεις εμπνευσμένες από την Ασία για δημιουργίες ethnic πιάτων. Έτσι το καθημερινό μας τραπέζι αποκτά εξωτική νότα, με μία σειρά προϊόντων που μας βοηθούν να φτιάξουμε εύκολα νόστιμα πιάτα.
Θα μοιραστώ, λοιπόν, μαζί σας μερικές από τις συνταγές που με έκαναν να... αλλαξοπιστήσω!
Γαρίδες τηγανιτές σε κουρκούτι τεμπουρα με σάλτσα sweet chilli
Μερίδες: 4
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Χρόνος Προετοιμασίας: 15’
Χρόνος Μαγειρέματος: 10’
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες
- 1 συσκευασία Σάλτσα Sweet Chilli Knorr Asia
- 250 γρ. φρυγανιά τριμμένη ή μπρεντ κραμπ (ψίχα ξερή και τριμμένη από λευκό ψωμί)
- 1 lt ηλιέλαιο για τηγάνισμα
- 1 κ. σ. ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
- 1 κ. γλ. ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική
- 200 γρ. ρυζάλευρο ή κορν φλάουρ
- 150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κρόκο αυγού μεγάλο
- ½ κουτάκι σόδα και ½ κουτάκι γκαζόζα
- ½ κ. γλ. αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
- Βάζουμε τη σόδα και την γκαζόζα στο ψυγείο να παγώσουν καλά.
- Φτιάχνουμε ένα μπεν μαρί με δυο μικρές λεκάνες. Στη μια βάζουμε κρύο νερό και παγάκια με λίγο αλάτι μέσα.
- Στην άλλη ρίχνουμε τη σόδα, την γκαζόζα, το αλεύρι, το μισό ρυζάλευρο, το μπέικιν, το αλάτι, τη ζάχαρη και τον κρόκο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει χυλός.
- Τοποθετούμε τον χυλό στη λεκάνη με τα παγάκια και τον κρατάμε κρύο.
- Καθαρίζουμε τις γαρίδες.
- Περνάμε τις γαρίδες από το υπόλοιπο ρυζάλευρο και τις βουτάμε μια-μια στο κουρκούτι.
- Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι ο χυλός να φουσκώσει καλά και να πάρει χρώμα.
- Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο κόλιανδρο και περιχύνουμε από πάνω τη Σάλτσα Sweet Chilli.
Γλυκόξινο μοσχαράκι με αποξηραμένα φρούτα και κάσιους
Μερίδες: 4
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Χρόνος Προετοιμασίας: 30’
Χρόνος Μαγειρέματος: 20’
ΥΛΙΚΑ:
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας από το νουά κομμένο σε λεπτές λωρίδες ή σε μικρούς κύβους
- 1 συσκευασία Noodles Αυγού Knorr Asia ή Knorr Risonatto Rizi Bizi
- 175 ml Σάλτσα Sweet Chilli Knorr Asia
- 1 Σπιτικό Ζωμό Βοδινό Knorr
- 10 γρ. κορν φλάουρ
- 3 κ. σ. ηλιέλαιο ή καβουρδισμένο σησαμέλαιο
- 2 μέτρια ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 4 πιπεριές πράσινες ή κόκκινες μεγάλες κομμένες σε λεπτές λωρίδες
- 50 γρ. βερίκοκα αποξηραμένα
- 50 γρ. δαμάσκηνα αποξηραμένα
- 50 γρ. χονδροτριμμένα φιστίκια κάσιους ανάλατα
- ½ κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
- ½ κ. γλ. κύμινο
- ½ κ. γλ. κανέλα
- ½ κ. γλ. κόλιανδρο
- ½ κ. γλ. μπαχάρι
- 100 γρ. καυτό νερό
- Αλάτι
- Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
- Βράζουμε τα Noodles Αυγού ή το Knorr Risonatto Rizi Bizi σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Κόβουμε το μοσχάρι σε λεπτές λωρίδες.
- Σε μια κατσαρόλα ή σε ένα μεγάλο τηγάνι θερμαίνουμε καλά το ηλιέλαιο ή το καβουρδισμένο σησαμέλαιο και στη συνέχεια βάζουμε το μοσχάρι και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα. Όταν πάρει χρώμα το βγάζουμε από την εστία.
- Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε λίγο ηλιέλαιο ή το καβουρδισμένο σησαμέλαιο, το αφήνουμε να αποκτήσει μέτρια θερμοκρασία και σοτάρουμε τα λαχανικά, τα αποξηραμένα φρούτα και τα κάσιους.
- Έπειτα, ρίχνουμε στο τηγάνι το μοσχαράκι, τον Σπιτικό Ζωμό, το καυτό νερό και τη Σάλτσα Sweet Chilli.
- Όταν αρχίσει να βράζει, σκεπάζουμε το τηγάνι και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία. Μαγειρεύουμε για 15-20’ μέχρι να δέσει και να χυλώσουν τα υλικά. Εναλλακτικά αραιώνουμε το κορν φλάουρ με νερό και δένουμε τη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα Noodles Αυγού ανακατεύοντας με το μοσχάρι.
Χοιρινά παϊδάκια
Μερίδες: 4-6
Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος
Χρόνος Προετοιμασίας: 30’
Χρόνος Μαγειρέματος: 20-25’
ΥΛΙΚΑ:
2 κορτεζίνες ή σιδηροδρόμους (χοιρινά παϊδάκια)
2 συσκευασίες Κινέζικη Σάλτσα με 5 Μπαχαρικά Knorr
2 Σπιτικούς Ζωμούς Βοδινού Knorr
200 γρ. Hellmann’s BBQ με Μέλι
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ:
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τα χοιρινά παϊδάκια, τα σκεπάζουμε με κρύο νερό και προσθέτουμε τον Σπιτικό Ζωμό.
- Βράζουμε τα χοιρινά παϊδάκια για 15’ μέχρι να μαλακώσουν.
- Τα σουρώνουμε, τα ξεπλένουμε σε κρύο νερό και τα στραγγίζουμε καλά.
- Στη συνέχεια αδειάζουμε τις 2 συσκευασίες Σάλτσα με 5 Μπαχαρικά σε μπολ, προσθέτουμε την BBQ και ανακατεύουμε καλά.
- Καρυκεύουμε τα παϊδάκια με αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια τα αλείφουμε πολύ καλά με το μείγμα που έχουμε προετοιμάσει.
- Τοποθετούμε τα παϊδάκια σε ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 190 °C για 15-20’ μέχρι να ψηθούν καλά (ή τα ψήνουμε στο grill).
- Κατόπιν τα κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε σε πιατέλα.
Καλή σας όρεξη!