4 ξένοι ανταποκριτές εκτιμούν τις σημερινές εκλογές για τη LifO

4 ξένοι ανταποκριτές εκτιμούν τις σημερινές εκλογές για τη LifO Facebook Twitter
Ο ανταποκριτής του BBC Mαρκ Λόουεν
0
4 ξένοι ανταποκριτές εκτιμούν τις σημερινές εκλογές για τη LifO Facebook Twitter

Από το προηγούμενο καλοκαίρι, αυτό του Μεσοπρόθεσμου και του παρ’ ολίγον δημοψηφίσματος, οι ξένοι ανταποκριτές που βρίσκονται στη χώρα μας ξέχασαν πώς έμοιαζαν οι πατρίδες τους. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα συνεχίσει ν’ αποτελεί πηγή είδησης όσον αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής θα είναι καθοριστικό. Ο Αντώνης Σαμαράς και ο Αλέξης Τσίπρας είναι πρόσωπα που εμφανίζονται συχνά στα ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα και στις σελίδες των πιο έγκυρων πολιτικών περιοδικών. Αυτή η εβδομάδα είναι τόσο επίπονη για τους ξένους ανταποκριτές, που ήταν τρομακτικά δύσκολο να βρουν λίγο χρόνο να απαντήσουν.

Τα ερωτήματα που θ’ απαντηθούν από τις 18 Ιουνίου κι έπειτα είναι πολλά. Ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών; Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ; Συμφέρει την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνουμε στο ενιαίο νόμισμα; Θα άντεχαν οι άλλοι Ευρωπαίοι αυτά τα μέτρα λιτότητας; Θα συνεχίσει να εφαρμόζεται η οικονομική πολιτική λιτότητας που ικανοποιεί τη Γερμανία ή θα επικρατήσει το ρεύμα της ανάπτυξης που εισηγούνται Ιταλοί, Ισπανοί και Γάλλοι;

Τέσσερις ανταποκριτές από διαφορετικά μέσα και χώρες κάνουν τις δικές τους προβλέψεις κι ερμηνεύουν τις ελληνικές πολιτικές συμπεριφορές, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο τέλος θα παραμείνουμε στο ευρώ, όποια και αν είναι η κυβέρνηση.

 

 ________________

4 ξένοι ανταποκριτές εκτιμούν τις σημερινές εκλογές για τη LifO Facebook Twitter

«Αποχώρηση της Ελλάδας απο το ευρώ σημαίνει ήττα της Ευρώπης»

Μάρκ Λόουεν-Ανταποκριτής του BBC

Ποιος θα είναι ο νικητής των εκλογών;

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψεις κάτι τέτοιο. Υπάρχει η πιθανότητα να κερδίσουν με μικρή διαφορά ή η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα. Είναι τόσο μικρές οι διαφορές…

Από τι θα εξαρτηθεί το αποτέλεσμα των εκλογών;

Από διάφορους παράγοντες. Από το ποσοστό της αποχής, τον αριθμό των ψηφοφόρων που από την ψήφο αντίδρασης στις εκλογές της 6ης Μαΐου θα επιστρέψουν στα δύο μεγάλα κόμματα, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο φόβος της εξόδου από το ευρώ.

Θα συνεχίσει η Ελλάδα να είναι μέλος της ευρωζώνης μετά τις εκλογές;

Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό. Το 80% λέει ναι στο ευρώ, αλλά όχι στο Μνημόνιο. Εξαρτάται από το πόσα μπορούν να θυσιάσουν ακόμα οι Έλληνες. Πέντε χρόνια λιτότητας και ύφεσης είναι πολλά. Όλα είναι σχετικά.

Θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών την Ευρώπη;

Η Ελλάδα αντιπροσωπεύει μόλις το 3% του ΑΕΠ της ευρωζώνης, αλλά το τι θα συμβεί εδώ είναι πολύ σημαντικό, γιατί είναι πιθανό να επηρεάσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία. Από αυτήν τη σκοπιά, ναι, είναι πολύ σημαντικό.

Οι υπόλοιπες χώρες θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ;

Οι περισσότερες χώρες δυσανασχετούν που πρέπει να πληρώσουν. Υπάρχει αλληλεγγύη, αλλά δεν μπορείς να δώσεις εύκολα μια απάντηση πάνω σε αυτό το θέμα. Αν αποχωρήσει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, όλο το ιδεολογικό πλαίσιο πάνω στο οποίο είναι χτισμένη η Ευρώπη θα καταρρεύσει.

Αν τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα λαμβάνονταν στη χώρα σου, θα συμφωνούσες ή θα αντιδρούσες;

Εάν δεν βιώσεις αυτά τα μέτρα λιτότητας, εάν δεν περάσεις πέντε χρόνια συνεχόμενης ύφεσης, εάν δεν υποστείς μια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 20%, όπως η Ελλάδα, δεν μπορείς ν’ απαντήσεις. Με τα ρεπορτάζ που κάνω προσπαθώ να μπω στη θέση των Ελλήνων, αλλά δεν είναι εύκολο.

Με δεδομένο πως ζεις στην Αθήνα, θεωρείς ότι είναι μια ευρωπαϊκή πόλη;

Ναι, φυσικά, όσο κάθε πρωτεύουσα. Είναι πολιτισμένη κι ευχάριστη πόλη. Μπορεί να μη θυμίζει ευρωπαϊκή πόλη όταν πνίγεσαι στα καυσαέρια στο κέντρο της Αθήνας ή όταν, λόγω της κίνησης, κάνεις 3 ώρες να πας από τον Πειραιά στο Σύνταγμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι μια πραγματική, ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

 _________________

4 ξένοι ανταποκριτές εκτιμούν τις σημερινές εκλογές για τη LifO Facebook Twitter

«Θα υπάρξει νέο μνημόνιο το φθινόπωρο»

Πολ Ροντσχάιμερ- Ανταποκριτής της γερμανικής εφημερίδας «Bild»

Μπορείτε να κάνετε μια πρόβλεψη για το τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών;

Δεν νομίζω πως θα επικρατήσει κάποιο είδος πανικού. Οι αγορές μπορεί να κινηθούν κάπως νευρικά, αλλά αρκετοί έχουν ήδη αποσύρει τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες, οπότε δεν νομίζω πως θα υπάρξει σύγχυση. Πιστεύω πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν με οποιονδήποτε κερδίσει τις εκλογές, αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρος πως θα

δεχτούν να διαπραγματευτούν κάποιον από τους όρους του Μνημονίου.

Με ποιο σκεπτικό θα ψηφίσουν οι Έλληνες στις εκλογές της Κυριακής;

Νομίζω ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι θα αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Επίσης, σημαντικό ρόλο θα παίξει και ο φόβος για πιθανή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ενώ κάποιοι θα δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας έναντι των προηγούμενων κυβερνήσεων, επιλέγοντας τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη;

Ναι, νομίζω πως θα παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά μετά τις εκλογές πιστεύω πως θα ξεκινήσει μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με το μέλλον της, με το τι θα συμβεί από εδώ και πέρα, αφού φαίνεται πως θα υπάρξει και νέο Μνημόνιο, κατά το φθινόπωρο.

Οι Έλληνες είναι υπέρ ή κατά του ευρώ;

Οι δημοσκοπήσεις έχουν δείξει πως το 70-80% των Ελλήνων είναι υπέρ του κοινού νομίσματος, αλλά έχουν πια συνειδητοποιήσει πως κάτι πρέπει να γίνει, αφού η ύφεση στην Ελλάδα έχει φτάσει στα πέντε χρόνια και δεν φαίνεται πως μπορεί να αντιστραφεί σύντομα.

Οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης μας θέλουν στο ευρώ;

Έτσι φαίνεται. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε αυτό που πιστεύουν οι κυβερνήσεις και σε αυτό που πιστεύουν οι λαοί των χωρών που συμμετέχουν στην ευρωζώνη. Για παράδειγμα, οι Γερμανοί φορολογούμενοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν κατά πόσο τα χρήματα που πληρώνουν μπορούν να λύσουν τα οικονομικά προβλήματα των χωρών που έχουν ζητήσει να εισέλθουν στον μηχανισμό στήριξης.

Αν η Γερμανία αντιμετώπιζε παρόμοια προβλήματα, θα ήσασταν υπέρ μέτρων λιτότητας ανάλογων με αυτά που έχουν πάρει οι Έλληνες πολιτικοί τα τελευταία τρία χρόνια;

Δεν μπορείς να συγκρίνεις τις οικονομίες της Γερμανίας και της Ελλάδας. Στο παρελθόν έχουμε πάρει κάποια μέτρα λιτότητας, αλλά φυσικά δεν ήταν ίδια με τα μέτρα που έχουν ληφθεί εδώ. Όλοι αντιλαμβάνονται πως η λύση για την έξοδο από την κρίση δεν είναι το ΔΝΤ.

Είναι η Αθήνα μια ευρωπαϊκή πόλη;

Eίναι οπωσδήποτε μια διεθνής πόλη, αλλά μέρα με την ημέρα μοιάζει να γίνεται όλο και λιγότερο ασφαλής. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα παράνομης μετανάστευσης κι εγκληματικότητας, οπότε καταλαβαίνω αυτούς τους ανθρώπους που έχουν αρχίσει να δυσανασχετούν με τα προβλήματα της πόλης. Ωστόσο, έχω κάνει πολλούς φίλους εδώ, που έρχονται και με επισκέπτονται στο Βερολίνο.

 _______________

4 ξένοι ανταποκριτές εκτιμούν τις σημερινές εκλογές για τη LifO Facebook Twitter

«O Έλληνας είναι πολύ εκνευρισμένος»

Ναταλία Σαβαρίκας- Ανταποκρίτρια του «Independent» και του France 24 English

Τι θα επηρεάσει την ψήφο των Ελλήνων;

Η φτώχια. Η δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τους έχει οδηγήσει στο να αναζητήσουν κάπου την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο - επειδή ακούγεται πολύ ότι διακυβεύεται το μέλλον της χώρας μέσα στο ευρώ. Πολλοί λένε ότι ήδη η ζωή τους είναι αρκετά δύσκολη, οπότε «Τι σημασία έχει αν θα είμαστε στη δραχμή ή στο ευρώ;. Τι διαφορά θα μου κάνει, αφού είμαι ήδη φτωχός;». Η αλήθεια είναι ότι πολλοί δεν θέλουν να τους εξηγήσουν ότι τους λένε ψέματα.

Τι εννοείτε «ψέματα»;

 Δεν τους εξηγούν τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει η επιστροφή στη δραχμή. Μερικοί άνθρωποι ωραιοποιούν τα πράγματα για να κερδίσουν ψήφους.

Τι θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβαίνει σήμερα; Οι Έλληνες δεν θέλουν το ευρώ ή το αντίστροφο;

Εκεί υπάρχει μια παρεξήγηση, προϊόν πολιτικών σκοπιμοτήτων. Πριν από έναν χρόνο κανείς δεν πίστευε ότι οι Έλληνες και οι Γερμανοί δεν τα πάνε καλά. Θυμάμαι, έκανα ρεπορτάζ και ρώτησα έναν άστεγο ποια είναι η γνώμη του για τους Γερμανούς και μου είχε πει ότι δεν είχε κάτι με τους ανθρώπους αλλά με τους πολιτικούς. Ασκήθηκε τόσο κακή πολιτική αλλά και τόσο κακή ενημέρωση από τα media, που οδήγησε σε αυτό το σημείο. Δεν νομίζω οι Έλληνες να θεωρήσουν ότι το να βγουν από το ευρώ δείχνει περηφάνια ούτε ότι οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν τους Έλληνες.

Το φαινόμενο της ανόδου των πολιτικών άκρων, όπως η Χρυσή Αυγή, πως το εξηγείτε;

Η κρίση έχει οδηγήσει την ελληνική κοινωνία στο να κατακερματιστεί και να πολωθεί επικίνδυνα. Σε συνθήκες κρίσεις οι λαοί πρέπει να παραμένουν ενωμένοι. Αν είναι ενωμένοι, μπορεί να τα καταφέρουν πιο γρήγορα και πιο καλά. Τα άκρα δεν είναι η σωστή συνταγή για την έξοδο από την κρίση. Το μόνο που προσφέρουν είναι παραπάνω διάλογο. Είναι ο τρόπος ν’ ακουστούν διαφορετικές φωνές. Ο Έλληνας είναι πολύ εκνευρισμένος αυτήν τη στιγμή και μεταφέρει αυτή την οργή ψηφίζοντας κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή. Αυτό το είδαμε ξεκάθαρα στις εκλογές της 6ης Μαΐου. Βγήκε οργή και αναδείχτηκαν διαφορετικές γνώμες από τις κυρίαρχες που πολλοί πιστεύουν ότι έφεραν την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση.

Δηλαδή, στις προηγούμενες εκλογές οι Έλληνες τιμώρησαν και τώρα θα ψηφίσουν με βάση το... συμφέρον τους, όπως λένε πολλοί;

Ναι, αυτό έγινε. Ήθελαν να δείξουν με την ψήφο τους ότι δεν τους κουμαντάρει κανείς. Τώρα δεν ξέρω αν θα ενεργήσουν με γνώμονα το συμφέρον τους, γιατί κανείς δεν μπορεί να τους εξηγήσει ποιο είναι το συμφέρον τους. Δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση. Δεν φταίνε μόνο τα media γι’ αυτό αλλά και το γεγονός ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει αν επιστρέψει η Ελλάδα στη δραχμή. Δεν είναι ότι θα γυρίσετε δέκα χρόνια πίσω, αφού έχει αλλάξει εξ ολοκλήρου το ευρωπαϊκό τοπίο.

 
______________

4 ξένοι ανταποκριτές εκτιμούν τις σημερινές εκλογές για τη LifO Facebook Twitter

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα»

Ντέμιαν Μακ Κον Βλαντ- Δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Athens News» και συνεργάτης της εφημερίδας «Irish Times».

 

Πού διαφέρει αυτή η εκλογική διαδικασία από εκείνη που έγινε πριν από έναν μήνα;

Στις 6 Μαΐου οι ψηφοφόροι τιμώρησαν τα μεγάλα κόμματα, δίνοντας την ψήφο τους σε πολλά μικρότερα. Αυτήν τη φορά τα μικρότερα κόμματα θα υποστούν μείωση στα ποσοστά τους και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ θ’ αυξήσουν ακόμη περισσότερο την εκλογική τους δύναμη σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Ο κόσμος επιθυμεί τη συγκρότηση κυβέρνησης και όχι έναν πολιτικό

κατακερματισμό.

Τι προβλέπεται πως θα συμβεί αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων;

Υποθέτω ότι οι ψηφοφόροι του κόμματος που θα πάρει την πρώτη θέση -και νομίζω ότι θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ- θα είναι εκστασιασμένοι. Θα πανηγυρίζουν ένα μεγάλο επίτευγμα. Φυσικά, με το που ξυπνήσουν, θα ξεκινήσουν οι διεργασίες για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας.

Με αυτή την εξέλιξη η Ελλάδα θα παραμείνει ενεργό μέλος της ευρωζώνης;

Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς κάτι τέτοιο. Οι Γερμανοί επιμένουν ότι η διάσωση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να συνεχιστεί μόνο με την προϋπόθεση πως η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει το Μνημόνιο. Άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποδεικνύουν πως μπορούν να γίνουν αλλαγές στο Μνημόνιο. Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει προηγούμενο αποβολής ή απομάκρυνσης μιας χώρας από την ευρωζώνη, κάτι που σημαίνει πως αν τελικά συμβεί η «Grexit», δεν πρόκειται να γίνει κάποια στιγμή σύντομα.

To αποτέλεσμα των εκλογών θα επηρεάσει το μέλλον της ευρωζώνης;

Σίγουρα θα την επηρεάσει, αλλά το ίδιο θα συμβεί και με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στη γαλλική προεδρία, τηνίκη του γαλλικού σοσιαλιστικού κόμματος στις κοινοβουλευτικές εκλογές, την είσοδο της Ισπανίας στον μηχανισμό στήριξης και τις αλλαγές που ζητούν οι Ιρλανδοί στο δικό τους πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.

Τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώης θέλουν την Ελλάδα στο ευρώ;

Οι περισσότεροι λαοί επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, αν και υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Παλαιότερα και εν μέσω κρίσης, πολλοί ξένοι ανταποκριτές μετέδιδαν πως η κρίση χρέους ήταν αποκλειστικά θέμα της Ελλάδας. Αυτό άλλαξε ριζικά, καθώς όλο και περισσότερες χώρες με τελείως διαφορετικές οικονομίες αιτούνταν την είσοδό τους στον μηχανισμό στήριξης. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι τόσο πολλές χώρες αντιμετωπίζουμε κρίση.

Συμφωνείτε με τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται από τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία τρία χρόνια;

Eίμαι από την Ιρλανδία και η κυβέρνηση της χώρας έχει λάβει, μέσω του Μνημονίου της τρόικας, πολύ αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα. Οι μισθοί του δημόσιου τομέα και το επίδομα κοινωνικής πρόνοιας υπέστησαν σημαντικές μειώσεις, επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος ακίνητης περιουσίας (ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν το πλήρωσε), ενώ προωθούνται χρεώσεις και για την κατανάλωση νερού. Φυσικά και δεν μου αρέσουν τα μέτρα γιατί το μεγαλύτερο βάρος πέφτει σε αυτούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ