ACTOPOLIS: Η τέχνη της δράσης

ACTOPOLIS: Η τέχνη της δράσης Facebook Twitter
0

Το ACTOPOLIS - Η τέχνη της δράσης είναι ένα εγχείρημα του Goethe-Institut και του πολιτιστικού ιδρύματος Urbane Künste Ruhr. Η έκθεση στην Αθήνα πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Οι ασταθείς οικονομίες, η αδυναμία των κρατικών θεσμών —αν όχι και η ολοκληρωτική αποτυχία τους—, οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, όπως και οι συνεχείς μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές καθορίζουν σήμερα σε μεγάλο βαθμό τη ζωή στις κοινωνίες των πόλεων της περιοχής που εκτείνεται από την Τουρκία και την Ελλάδα ως τα υπόλοιπα Βαλκάνια. Πώς επηρεάζεται η ζωή στον αστικό χώρο; Πώς μπορεί να αντιδράσει το άτομο σε τόσο ριζικές αλλαγές του ζωτικού του περιβάλλοντος; Για να δώσει απάντηση στα ερωτήματα αυτά, η πλατφόρμα ACTOPOLIS, που εγκαινιάστηκε το 2015, προσέφερε ένα πεδίο δοκιμών για εναλλακτικές λύσεις στον αστικό χώρο.

Στην Αθήνα την επιμέλεια του ACTOPOLIS ανέλαβαν η Ελπίδα Καραμπά και η Γλυκερία Σταθοπούλου. Για το πρόγραμμα ACTOPOLIS οργανώθηκαν μια σειρά επιτελεστικών διαλέξεων, δράσεων και παρεμβάσεων που σχεδιάστηκαν και επιτελέστηκαν από την ομάδα της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών*, Πάνο Σκλαβενίτη, Σοφία Ντώνα, Δέσποινα Ζευκιλή, Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου και προσκεκλημένους καλλιτέχνες με τον τίτλο Τhe Soft Power Lectures (Διαλέξεις Ήπιας Εξουσίας). Η ΠΑΤ ασχολήθηκε με το ζήτημα της Ήπιας εξουσίας προκειμένου να διερευνηθούν ζητήματα τοπικής και παγκόσμιας καλλιτεχνικής παραγωγής έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από δυνάμεις και σχέσεις συνεργασίας, πολιτιστικής διπλωματίας και εξουσίας.

ACTOPOLIS: Η τέχνη της δράσης Facebook Twitter

Η τρέχουσα έκθεση παρουσιάζει τα αποτελέσματα του τριετούς προγράμματος ACTOPOLIS. Σε αυτήν, οι θεατές θα δουν παραδείγματα των εγχειρημάτων από το Όμπερχάουζεν, την Άγκυρα / τη Μαρντίν, την Αθήνα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, το Σαράγεβο και το Ζάγκρεμπ. Στο υλικό αυτών των εγχειρημάτων, που ξεπερνούν τα 45 στο σύνολό τους, αποκαλύπτεται μια γκάμα αναστοχαστικών δράσεων και προτάσεων σχετικών με τα αστικά μας περιβάλλοντα.


Ταυτόχρονα παρουσιάζεται και μια σύνοψη των δράσεων της Προσωρινής Ακαδημίας Τεχνών και το υλικό που τις συνόδευσε. Σε αυτό το πλαίσιο θα παρουσιαστούν έργα και υλικό από τους Πάνο Σκλαβενίτη, Σοφία Ντώνα, Δέσποινα Ζευκιλή, Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου και από προσκεκλημένους καλλιτέχνες, τους Δημήτρη Αντωνίου, Γιάννη Παπαδόπουλο, Κωστή Βελώνη, Βαγγέλη Βλάχο, Νατάσα Μπιζά, Άγγελο Κράλλη, Στεφανία Αμπλιανίτη και Σταυρούλα Μωρακέα, Ευθύμη Θέου και Ηλέκτρα Αγγελοπούλου.

Από την Τουρκία θα παρουσιαστούν τα βίντεο «Donkey Work» και «Foucault´s Typewriter», των Önder Özengi και Ahmet Öğüt αντίστοιχα.

ACTOPOLIS: Η τέχνη της δράσης Facebook Twitter

Από τη Σερβία έχει προσκληθεί η Mariela Cvetić με τη lecture performance «Gaudeamus igitur: The Self-Organised Artist in a State of Domestic Agoraphobia».

Παράλληλα με την έκθεση, θα πραγματοποιηθούν τα ακόλουθα Soft Power Workshops (Εργαστήρια Ήπιας Εξουσίας) στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής»:

«Micromeria Acropolitana»
Εργαστήριο Daysign από τον Πάνο Σκλαβενίτη
Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 1.00 μ.μ.– 4.00 μ.μ.
Τετάρτη, 8 Νοεμβρίου, 2.00 μ.μ. – 5.00 μ.μ.
Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, 5.00 μ.μ. – 9.00 μ.μ. (τελική παρουσίαση)

«Στίξη»
Εργαστήριο με συντονιστή τον Γιάννη Παπαδόπουλο
Σάββατο, 4 Νοεμβρίου, 11.00 π.μ.– 3.00 μ.μ.

«Fire Cinema»
Προβολές και performance από τον Κωνσταντίνο Χατζηνικολάου
Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου, 7.00 μ.μ.
Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου, 6.00 μ.μ.

ACTOPOLIS: Η τέχνη της δράσης Facebook Twitter

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα Soft Power Workshops, απευθυνθείτε στο Goethe-Institut ([email protected]) ή στην Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών ([email protected]).

*Η Προσωρινή Ακαδημία Τεχνών είναι ένα οιονεί εκπαιδευτικό σχήμα που ιδρύθηκε από την Ελπίδα Καραμπά το 2013. Η ΠΑΤ υιοθετεί μηχανισμούς από διαφορετικά συστήματα γνώσης και καλλιτεχνικές πρακτικές για την παραγωγή και τη μετάδοση εικαστικών προγραμμάτων και την κατασκευή της ιστορικότητάς τους.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ