Άλλαξε τώρα τους κωδικούς σου

Facebook Twitter
0

Η αλλαγή των κωδικών πρόσβασης σε οτιδήποτε αφορά την - τεχνολογική - επαφή μας με τον έξω κόσμο είναι αναγκαία και μάλιστα σε συχνή βάση. Δεν θα έπρεπε να το βλέπεις σαν καταναγκαστικό έργο, αλλά σαν ρουτίνα. Κάπως σαν το trolling στα social networks ή το pop corn στο σινεμά.

Φυσικά υπάρχουν οι στιγμές που αναγκάζεσαι να αλλάξεις τους κωδικούς σου γιατί ο λογαριασμός σου έπεσε θύμα κάποιων hackers, όμως υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν είναι και τόσο εμφανές πως ήρθε η ώρα να θυμάσαι μια καινούρια λεξούλα για να μπεις στο mail σου. Φαντάσου το εκάστοτε password που χρησιμοποιείς σαν κλειδαριά σε μια virtual πόρτα πίσω από την οποία έχεις όλα σου τα υπάρχοντα. Και τώρα δες σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να αλλάζεις αυτή την κλειδαριά.



Για το email σου
Μοιράσου τον με: Κανέναν

Άλλαξε τον: Τέσσερις φορές τον χρόνο.

Ή κάθε φορά που μπαίνεις μέσα στο mail σου από έναν υπολογιστή που βρίσκεται σε δημόσιο χώρο, όπως ένα internet καφέ ή μια δημόσια βιβλιοθήκη. Το email σου περιέχει κατά πάσα πιθανότητα τα πάντα για σένα, οπότε σε ένα πολύ ακραίο (αλλά όχι αδύνατο) σενάριο, κάποιος που έχει τον προσωπικό σου κωδικό μπορεί να κλέψει τα χρήματά σου, την ίδια σου την ταυτότητα, τις ιδέες σου ή να μην κλέψει τίποτα μεν, να σε εκβιάζει για μια ζωή δε.

Σκέψου επίσης πως όλo και κάποια απόδειξη από ιντερνετική αγορά θα έχεις εκεί (άρα έχει αυτομάτως τα στοιχεία της πιστωτικής σου), ενώ αν είσαι σαν και μένα μπορεί κανείς να βρει μέσα στο mail σου όλες τις συναλλαγές σου με εφορία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, άρα και όλα σου τα στοιχεία όπως ΑΦΜ, αριθμό ΑΜΚΑ κλπ.

Φτιάξε έναν καλό κωδικό με πεζά, κεφαλαία, νούμερα και σύμβολα και μην τον δώσεις ακόμα και αν έχεις το πιστόλι στον κρόταφο. Κάθε φορά που αλλάζει η εποχή (που επειδή δεν αλλάζει και συχνά πια, πήγαινε το με το ημερολόγιο), άλλαξε και εσύ τον κωδικό σου.



Online shopping (iTunes, Amazon κλπ)
Μοιράσου τον με: Την οικογένεια σου
Άλλαξε τον: Δυο φορές τον χρόνο.

 

Άσε όλους στην οικογένεια σου να γνωρίζουν τον κωδικό, ώστε να χρησιμοποιείτε για τις αγορές σας έναν λογαριασμό, άρα και μια πιστωτική κάρτα. Οι πιθανότητες να πέσετε θύματα γίνονται αυτομάτως μικρότερες, αλλά πέρα από το θέμα της ασφάλειας υπάρχουν και πρακτικά, καθημερινά θέματα που είναι πιο εύκολα όταν υπάρχει ένας λογαριασμός έναντι πολλών.

Αν για παράδειγμα εσύ και το άλλο σου μισό έχετε προσπαθήσει να έχετε δυο λογαριασμούς σε μια βιβλιοθήκη iTunes ξέρεις πολύ καλά σε τι αναφέρομαι… Εάν όχι πρόκειται για μια κόλαση, στην οποία φυσικά δεν θες να βρεθείς.

Δυο φορές τον χρόνο καλό είναι να τον αλλάζεις για λόγους ασφάλειας και μόνο π.χ. όταν αλλάζει η χειμερινή και η καλοκαιρινή ώρα.



Social media
Μοιράσου τον με: Κανέναν.
Άλλαξε τον:  Όταν κάποιος τον μάθει.

 

Φαντάζομαι πως δεν θες να μπει κάποιος στο λογαριασμό που έχεις στο twitter και να γράψει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι. Ή να μπει στον αντίστοιχο λογαριασμό που έχεις στο facebook και να ζητήσει χρήματα από γνωστούς και φίλους. Φυσικά και δεν θες! Οπότε δεν δίνεις ποτέ τον κωδικό σου αν στον ζητήσουν και είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός αν μπεις στον λογαριασμό σου από τον υπολογιστή κάποιου άλλου.

Κάνε πάντα logoff και τσέκαρε πως η ένδειξη “remember me” δεν ήταν σε ισχύ όταν έμπαινες. Τέλος ποτέ μην δώσεις τον κωδικό σου σε third parties που τον ζητάνε για verification.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ