«Εξηνταεξάχρονος καρκινοπαθής, άνεργος και ανασφάλιστος, πέθανε σύμφωνα με καταγγελία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού (ΜΚΙΕ), καθώς δεν τον δέχτηκαν για νοσηλεία τα νοσοκομεία» ξεκινάει η είδηση, όπως γράφτηκε στο LIFO.GR. «Το Κοινωνικό Ιατρείο καλεί τους πολίτες να κινητοποιηθούν, να καλέσουν μαζικά στα παρακάτω τηλέφωνα και να στείλουν μαζικά e-mails στις διευθύνσεις του υπουργείου Υγείας και της Γενικής Γραμματείας της κυβέρνησης, προκειμένου να δοθεί άμεσα μια λύση για 9 ακόμα ανασφάλιστους ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο. Υπουργείο Υγείας 213 2161 245. E-mail: minister@yyka.gov.gr».
Πολλοί πίστεψαν ότι ήταν φάρσα η συγκεκριμένη κίνηση για να πληγεί η όποια αξιοπιστία του υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη. Κι όμως, το δελτίο Τύπου του ΜΚΙΕ («Άλλη μια δολοφονία ανασφάλιστου πολίτη»), παρά τον μάλλον υπερβολικό του τίτλο, έλεγε την αλήθεια.
Σύμφωνα με το ΜΚΙΕ, ο 66χρονος ασθενής απευθύνθηκε στο ιατρείο στα μέσα Οκτωβρίου με συμπτώματα έντονου πόνου στον θώρακα και αιμόπτυση κι έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις. Δεν τον δέχτηκε όμως κάποιο δημόσιο νοσοκομείο δωρεάν.
Η επιστολή του ΜΚΙΕ που στάλθηκε στο υπουργείο Υγείας στις 9 Δεκεμβρίου δεν έτυχε απάντησης, ούτε και μία επόμενη δέκα ημέρες αργότερα. «Δυστυχώς, ο συγκεκριμένος ασθενής άντεξε μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2013. Άλλο ένα σπίτι ανασφάλιστου συμπολίτη μας έκλεισε. Άλλος ένας πολίτης δολοφονήθηκε από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών» γράφει το δελτίο Τύπου.
Στη λίστα με τους 10 ανασφάλιστους ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο, τη θέση του 66χρονου πήρε πλέον άλλος ασθενής. (Οκτώ έχουν σοβαρά καρδιολογικά προβλήματα, ένας ανεύρυσμα αορτής κι ένας λέμφωμα nonhodgkin με άμεση ανάγκη χημειοθεραπείας.)
Τι απάντησε ο υπουργός; Πρώτα κάρφωσε τους υπεύθυνους του Κοινωνικού Ιατρείου, λέγοντας ότι είχε κλείσει μαζί τους συνάντηση τον Νοέμβριο, την οποία αυτοί ακύρωσαν για «πολιτικούς λόγους». Υποστήριξε δηλαδή ότι το ΜΚΙΕ ήθελε και δεν ήθελε να λυθεί το θέμα, πράγμα που κάποιος θα μπορούσε να ερμηνεύσει και ως μπηχτή για επιθυμία του ΜΚΙΕ να υπάρξει νεκρός, ώστε να δημιουργηθεί πολιτικό θέμα.
Αναρωτιόμαστε βέβαια: ακόμα και για πολιτικούς λόγους το ΜΚΙΕ να απέφυγε να συναντήσει τον υπουργό, αυτός δεν διαβάζει τις επείγουσες επιστολές που πηγαίνουν στο γραφείο του;
Το σημαντικότερο, όμως, που βγήκε απ’ όλη την ιστορία είναι η λύση του θέματος. Δόθηκε άμεση και πάγια εντολή του Γεωργιάδη σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας να δέχονται ανασφάλιστους ασθενείς, αν η υγεία τους κινδυνεύει. Η «Ναυτεμπορική» εξηγεί: «(Ο υπουργός αποφάσισε) όποτε κρίνεται ένα περιστατικό επείγον και επικίνδυνο για την υγεία του ασθενούς, ακόμα και αν είναι παντελώς ανασφάλιστος, να περιθάλπεται. Ζήτησε, μάλιστα, εάν έχει υπάρξει περίπτωση ασθενούς που εξετάστηκε από γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο και που, ενώ έχρηζε άμεσης θεραπείας, δεν του παρεσχέθη, να δοθούν στο υπουργείο τα στοιχεία ώστε να ερευνηθεί το συγκεκριμένο περιστατικό».
Το Κοινωνικό Ιατρείο απάντησε άμεσα:
«Η αλήθεια είναι ότι δεν υπήρχε ραντεβού του Ιατρείου με τον υπουργό στις 13 Νοεμβρίου 2013. Με πρωτοβουλία εθελοντή μας είχε κλεισθεί ένα ραντεβού στις 10 Οκτωβρίου 2013 με την πεποίθηση ότι αντιπροσωπία του συντονιστικού μας οργάνου θα έθετε διάφορα θέματα στην προσοχή του υπουργού. Φυσικά και χρονικά αυτό το ραντεβού δεν έχει ΚΑΜΙΑ σχέση με το θέμα των 10 ανασφάλιστων ασθενών, πόσο μάλλον αυτό του 66χρονου ασθενή που δεν είχε καν έρθει στο ιατρείο μας ακόμα. Το ραντεβού ακυρώθηκε για λόγους ανωτέρας βίας και καμία σχέση δεν είχε με “πολιτικά παιχνίδια”, όπως αναφέρει ο υπουργός. Πολιτικό παιχνίδι είναι να αγνοείς τις εκκλήσεις ενός κοινωνικού ιατρείου επί έναν μήνα αλλά και της Γενικης Γραμματείας της κυβέρνησης για την τύχη δέκα ανασφάλιστων ασθενών και μόλις πιέζεσαι από την κοινωνία και τους δημοσιογράφους να δίνεις λύση μέσα σε λίγες ώρες!»
Υπάρχουν όμως κι άλλα προβλήματα. Η γραφειοκρατία που υπάρχει στη διαδικασία θεώρησης βιβλιαρίων θέτει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή ασφαλισμένων οι οποίοι πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καρδιολόγος-εθελοντής στο Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικού, Γιώργος Βήχας. Κι επίσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» («Το Κοινωνικό Ιατρείο βορά στο ΤΑΙΠΕΔ», 20.12.13), το ΜΚΙΕ κινδυνεύει να μείνει χωρίς στέγη και να κλείσει:
«Σε διαδικασίες «εκκαθάρισης» του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς η εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε., εκδιώχνοντας δημοτικές υπηρεσίες και σημαντικότατες δομές αλληλεγγύης, όπως το ΜΚΙΕ, προκειμένου η έκταση να “καθαρίσει” από ενοχλητικές χρήσεις και να αποδοθεί στους υποψήφιους επενδυτές.
Για να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος εφαρμόστηκε μάλιστα επιχείρηση οικονομικού εκβιασμού και τρομοκράτησης με την αποστολή εξώδικων και την επιβολή υπέρογκων προστίμων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για δήθεν αυθαίρετη χρήση σε συλλόγους που εδώ και χρόνια λειτουργούν σε εγκαταστάσεις που τους έχουν παραχωρηθεί με όλες τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες από το ελληνικό Δημόσιο. (Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που συνεχίζουν ανεμπόδιστα τη λειτουργία τους τα παράνομα και αυθαίρετα νυχτερινά κέντρα στην παραλία του Αγίου Κοσμά!)».
σχόλια