Ερευνητές στο Εδιμβούργο, εντόπισαν ένα γονίδιο που ρυθμίζει την παραγωγή υγιούς σπέρματος. Με βάση λοιπόν τη μελέτη αυτού του γονιδίου είναι εφικτή η δημιουργία ενός χαπιού αντισύλληψης, το οποίο θα αναστέλλει προσωρινά την παραγωγή σπέρματος.
Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές Κέντρου Αναπαραγωγικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, μελετούσαν τα αίτια της ανδρικής υπογονιμότητας, αλλάζοντας τον γενετικό κώδικα των εργαστηριακών ποντικιών προκειμένου να δουν ποια ήταν στείρα.
Με την έρευνά αυτή ανακάλυψαν το γονίδιο Katnal1, το οποίο περιλαμβάνει τα στοιχεία για τον σχηματισμό μιας πρωτεΐνης σημαντικής για τα κύτταρα που υποστηρίζουν την ανάπτυξη του σπέρματος. Χωρίς αυτή την πρωτεΐνη, το σπέρμα δε σχηματίζεται εντελώς και το σώμα το αποβάλει. Έτσι λοιπόν ένα φάρμακο που θα διακόπτει προσωρινά το Katnal1 θα μπορούσε να οδηγήσει στην δημιουργία ενός πρωτοποριακού αντισυλληπτικού.
Η δρ Λι Σμιθ, μία από τους ερευνητές δήλωσε: «Αν μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να στοχεύσουμε το γονίδιο αυτό στους όρχεις, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε ένα δυνητικά μη-ορμονικό αντισυλληπτικό. Το σημαντικό πράγμα είναι ότι οι συνέπειες ενός τέτοιου φαρμάκου θα είναι αναστρέψιμες, επειδή το Katnal1 επηρεάζει μόνο τα σπερματοζωάρια που βρίσκονται σε μεταγενέστερα στάδια της ανάπτυξης, έτσι δεν θα εμποδίσει τα πρώτα στάδια της παραγωγής του σπέρματος και τη συνολική ικανότητα να παράγουν σπέρμα.»
Τέλος τόνισε όμως ότι θα ήταν «σχετικά δύσκολο να γίνει, αφού αυτή η πρωτεΐνη ζει μέσα στα σπερματοζωάρια, όμως, υπάρχει δυνατότητα να βρούμε κάτι άλλο που συσχετίζεται με την πρωτεΐνη και θα μπορούσε να είναι ευκολότερο στόχο».