Ανυπεράσπιστη συνοικία

Ανυπεράσπιστη συνοικία Facebook Twitter
SWEET HOME 250-300 ευρώ ενοικιάζεται μια γκαρσονιέρα στην Κυψέλη, ενώ 1.200 σπίτια παραμένουν εγκαταλειμένα.
0

Με 0,5 τ.μ. πρασίνου ανά κάτοικο, η Κυψέλη καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ανάμεσα στις πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες στον πλανήτη. Παρ' όλα αυτά, η πολιτική που ακολουθούν οι διάφορες «αρμόδιες» Αρχές δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το μέλλον της.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ

Αφήνουν τον Πανελλήνιο να καταλάβει 5,5 στρέμματα πράσινο και να χτίσει παράνομα 1.570 τ.μ. κτίρια (1998-2000). Δεν ξέρουν αν κόπηκαν δέντρα (!!!), και εξέδωσαν για το θεαθήναι 5 πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαιρέτων (που χτίστηκαν και με χρήματα της Γ.Γ. Αθλητισμού). Υποτίθεται ότι ο Δ. Αθηναίων εισπράττει μηνιαία πρόστιμα. Η αυθαιρεσία του Πανελληνίου είχε την ανοχή ή την αρωγή της ΚΕΔ, του δήμου, της πολεοδομίας, της ΔΟΥ, της αστυνομίας, της δικαιοσύνης, της νομαρχίας, της υπερνομαρχίας και της κεντρικής διοίκησης. Μάλιστα, εκ του καταστατικού του Π.Γ.Σ., μέλος του Δ.Σ. είναι και ο εκάστοτε υφυπουργός Αθλητισμού! Κανενός το αυτί δεν ιδρώνει, παρ' όλο που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση των εισαγγελέων για να κατεδαφίζονται τα αυθαίρετα, γιατί «η μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων για αυθαίρετα χαρακτηρισμένα τελεσίδικα ως κατεδαφιστέα αμαυρώνει το κύρος της δικαιοσύνης και εμφανίζει το κράτος ως αδύναμο να επιβάλλει την έννομη τάξη και αποθρασύνει τους παραβάτες του νόμου».

Στο ίδιο το Πεδίον του Άρεως (250 στρ.), αρχικά το ΥΠΕΧΩΔΕ σχεδιάζει περίφραξη, μόνιμα περίπτερα και τη χάραξη ενός νέου κεντρικού δρόμου για αυτοκίνητα μέσα στο πάρκο. Το σχέδιο αποσύρεται και εμφανίζεται νέο, από την υπερνομαρχία, με πολυχώρο 3.000 τ.μ., νεροτσουλήθρες κ.λπ. Ευτυχώς, στέρεψαν τα κονδύλια του ΠΔΕ κι έτσι το νέο σχέδιο ναυαγεί. Ακολούθησαν την πρωταπριλιά 2007 οι αυτόφωρες συλλήψεις πολιτών επειδή δενδροφύτευαν χώρο του πάρκου, εκτός του Πανελληνίου! Το πάρκο είναι αφρόντιστο και με μόλις 4 φύλακες από περίπου 80 παλιότερα!

Στο δασύλλιο Πολυγώνου (Σχ. Ευελπίδων, 90 στρ.) το ΣτΕ «πάγωσε» τη μελέτη του Δήμου Αθηναίων (κατασκευή γηπέδων, τραπεζοκαθίσματα κ.λπ.), γιατί συνιστά «ανεπίτρεπτη μεταβολή του προορισμού του Άλσους». Ο περιφερειάρχης Αττικής και ο διευθυντής δασών, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των περίοικων από το 2002, δεν έχουν εκδώσει πράξη αναδάσωσης του δασυλλίου. Η ίδια η παραχώρηση του Άλσους από το υπουργείο Γεωργίας στο Δήμο Αθηναίων έχει ακυρωθεί 4 φορές με αποφάσεις του ΣτΕ.

Στο δασύλλιο του Λόφου Φιννόπουλου (20 στρ.), τα τραπεζοκαθίσματα έχουν επεκταθεί και ο δήμος έχει το λόφο απεριποίητο.

Στα σύνορα Κυψέλης - Γαλατσίου, ο λόφος Αλεπότρυπα (Ελικώνος, 140 στρ.!) είναι έκταση αναδασωτέα. Όμως η καταπάτηση από αυθαίρετα γίνεται από χρόνια, και τώρα επιχειρείται άλλη μια νέα διάνοιξη δρόμου, μετά από απόφαση του Δήμου Αθηναίων, σε περιοχή που με απόφαση επίσης του δήμου το 1999 είναι χαρακτηρισμένη ως κοινόχρηστο πράσινο! Ο Δήμος Αθηναίων, αντί να φυτέψει το λόφο με ψηλό πράσινο, έχει ήδη κατασκευάσει 3 γήπεδα και χώρους στάθμευσης, με αποψιλώσεις, εκσκαφές και επιχωματώσεις.

Στη συνέχεια του ίδιου λόφου, επί της οδού Αντιόπης (Α. Κυψέλη) δεν κυριαρχεί απλά εγκατάλειψη. Επιχειρείται από το δήμο η διάνοιξη οδού διά μέσου βράχου -υπολείμματος των Τουρκοβουνίων- με σκοπό την οικοδόμηση πολυκατοικίας και την εξασφάλιση περισσότερου όγκου οικοδομής σε εργολάβο, παρ' όλο που δεν το επιτρέπει η τοπογραφία της περιοχής, (υψομετρική διαφορά περίπου 18 μ.!) και μάλιστα χωρίς μελέτη οδοποιίας, και παρά την αντίθεση διαφόρων φορέων. Το ΕΜΠ «καλεί το Δήμο Αθηναίων να θέσει τέλος στην αλόγιστη επέκταση των πολυκατοικιών ακόμη και επάνω στους λόφους ή και μεμονωμένους βράχους, που έχουν απομείνει από το πάλαι ποτέ ιστορικό αττικό τοπίο». Η επίμαχη έκταση φέρεται ως ιδιοκτησία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και είναι αναδασωτέα!

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ

Η Κυψέλη έχει ακόμη εκατοντάδες διατηρητέα, αφημένα στην όποια τύχη τους επιφυλάσσουν οι ιδιοκτήτες τους. Ιδού τρία παραδείγματα:

Στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, δίπλα στη Φωκίωνος Νέγρη, ο δήμος επιδίωξε την κατεδάφιση για να κάνει κτίριο γραφείων και πάρκινγκ. Μεσολαβούν οι κάτοικοι και το κτίριο κηρύσσεται διατηρητέο. Ο δήμος το αφήνει τρία χρόνια κλειστό. Πέρσι, οι κάτοικοι το άνοιξαν, το καθάρισαν και το λειτουργούν ως πολιτιστικό κέντρο. Ο δήμος δεν έχει δώσει ούτε μια δεκάρα μέχρι σήμερα.

Το σπίτι της ηρωίδας Λέλας Καραγιάννη, του 1923, κηρύχθηκε διατηρητέο το 1995 και αγοράστηκε από το Δήμο Αθηναίων το 1997. Δέκα χρόνια και βρισκόμαστε ακόμα στη φάση των μελετών.

Το σπίτι της Κάλλας (Πατησίων 61), του 1925, ανήκει στο ΝΑΤ από το 1950. Το 1989 χαρακτηρίστηκε διατηρητέο. Μέχρι το 1999 ήταν μισθωμένο. Υπέστη ζημιές από το σεισμό, ευτυχώς επισκευάσιμες. Έκτοτε παραμένει αναξιοποίητο.

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΚΑ

Γι' αυτά υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, γιατί οι θέσεις είναι επιδοτούμενες.

Στην πλατεία Κυψέλης, που υποτίθεται ότι θα γίνει ο σταθμός του μετρό, ο δήμαρχος δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει μελέτη για ένα μεγαλεπήβολο υπόγειο πάρκινγκ: «Όλη η πλατεία από κάτω θα γίνει πάρκινγκ». Φαίνεται ότι εγκαταλείπεται το εξαγγελθέν υπόγειο πάρκινγκ στην οδό Βελβενδού (400 θέσεων).

Στην πλατεία Αιγύπτου, μετά την ολοκλήρωση του υπόγειου γκαράζ, οι αρμόδιοι φύτεψαν... λεωφορεία και όχι πράσινο, ενώ είχαν υποσχεθεί την επαναφύτευση των μεγάλων δένδρων που προϋπήρχαν.

Στην πλατεία Κύπρου και Πατησίων ο δήμος υπόσχεται ότι τα αιωνόβια δέντρα θα ξαναφυτευτούν πάνω από το σχεδιαζόμενο πάρκινγκ 500 θέσεων (όπως ΔΕΝ έκαναν στην Πλ. Αιγύπτου).

Παλιότερα είχαν εξαγγελθεί πάρκινγκ για το Πεδίο Άρεως-Βαλτινών (300 θέσεων) και για το πάρκο Αργεντινής στα Παναθήναια (400 θέσεων).

ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ

Η κατάσταση στην Κυψέλη είναι απαράδεκτη. Πρόσφατη έρευνα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών απέδειξε ότι το 43% των πτώσεων γίνονται σε πεζοδρόμια σαν αυτά της Κυψέλης, που χαρακτηρίζονται μη ασφαλή και άκρως επικίνδυνα για τους πολίτες. Ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε με πόρισμά του από το Δ. Αθηναίων να διαφυλάξει τα δικαιώματα των πεζών, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους για τον εντοπισμό φθορών και παραβιάσεων, να αλλάξει τα κριτήρια χορήγησης αδειών τραπεζοκαθισμάτων και να τροποποιήσει τους κανονισμούς παραχώρησης κοινόχρηστων χώρων.

Μετά απ' όλα αυτά, τι να πει κανείς για τααδόμητα οικόπεδα, για το 150ό δημοτικό σχολείο που είναι σε λυόμενα από το 1999, για την ανάγκη να μειωθούν οι συντελεστές δόμησης, για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας που έχουν περιζώσει παιδικούς σταθμούς, σχολεία και κατοικίες, και τέλος για τα σκουπίδια, ένα διαρκές πρόβλημα στην Κυψέλη.

Και ακόμη, τι να πει για τα αγάλματα στους δημόσιους χώρους, για τις αγιογραφίες του Κόντογλου (στον Αϊ-Γιώργη), για τονΚανάρη (που το σπίτι του έγινε πολυκατοικία).

Τι να πει για την ανάγκη δημιουργίαςδημοτικών λουτρών και WC, κινητής μονάδας υγείας για πρόληψη και αιμοδοσία, κινητής δανειστικής βιβλιοθήκης, για την ανάγκη διαπολιτισμικών προγραμμάτων.

Αυτό όμως που πληγώνει περισσότερο είναι ότι τόσο το 6ο Διαμέρισμα όσο και ο δήμος έχουν επιλέξει αυτή την πολιτική και γι' αυτό έχουν τις πόρτες τους κλειστές για τους... «εχθρούς» δημότες.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΠΡΑΣΙΝΟ

Ευελπίδων, πλατεία Κανάρη, Αττικό Άλσος, λόφος Ελικώνος, πλατεία Αμερικής, πλατεία Κολιάτσου, πλατεία Αγίου Ανδρέα, πλατεία Καλλιγά, το λιγοστό πράσινο της Φωκίωνος Νέγρη, πλατεία Αγίου Ανδρέα, πλατεία Αγίου Γεωργίου, πλατεία Μπακογιάννη. Η Κυψέλη έχει τη χαμηλότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη σε επίπεδο περιοχών πρωτευουσών, με 2,5 τ.μ ανά κάτοικο. Στην περιοχή παράγονται 90 τόνοι απορριμμάτων καθημερινά, ενώ τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα φτάνουν τους 10 τόνους.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Κυρίως Αλβανοί, Πολωνοί, Αφρικανοί. Υπολογίζεται ότι το 42% των μαθητών της Κυψέλης έχουν γονιό αλλοδαπό, ενώ σε ορισμένα σχολεία το ποσοστό των αλλοδαπών μαθητών φτάνει το 75%.

CRIME 1:

Μεγαλύτερη αριθμητική αύξηση σε κλοπές-διαρρήξεις, σύμφωνα με την Ασφάλεια Αττικής. Το 2006 «μέτρησε» 1.123 κλοπές-διαρρήξεις, κατά 56% περισσότερες από το 2005.

CRIME 2:

14ησε ποσοστά μικροεγκληματικότητας ανάμεσα σε 30 περιοχές της Αττικής. Είναι επίσης από τις περιοχές όπου σημειώνονται οι περισσότερες κλοπές οχημάτων.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ