Ποιος; Thor Odinson. Οι Νορβηγοί και οι Κύπριοι μόνο τέτοιο χούι με το πατρώνυμο.
ΠΟΙΟΣ; Ο Νορβηγός Θεός του Κεραυνού, γέννημα θρέμα της Asgard, του βασιλείου των Θεών, εξορίζεται από τον πατέρα του Odin στην Γη με την θνητή μορφή του γιατρού Donald Blake για να μάθει την ταπεινοφροσύνη (“και τον έρωτα”) .
Πού και Πότε: Journey Into Mystery #83, Αύγουστος 1962
Διάσημος για: το βαρύ του εργαλείο, το πανίσχυρο σφυρί Mjolnir με την δύναμη να καλεί αστραπές, να σηκώνει τυφώνες, να τον τηλεμεταφέρει ανάμεσα στις διαστάσεις, να επιστρέφει αυτόματα στο χέρι του όπου και να βρίσκεται, και να ΣΠΑΕΙ ΚΕΦΑΛΙΑ - και το οποίο μπορεί να σηκώσει μόνο όποιος “είναι ικανός και αντάξιος” της δύναμης του Thor.
Likes: το σφυρί του, τον καφέ φίλτρου, τα αρχαία άρθρα και αντωνυμίες, τις γήινες νοσοκόμες, το σαμπού εμ κοντίσιονερ 2 σε 1 κατά της πιτυρίδας
Dislikes: τα περιττά ρούχα, την ψαλίδα, τον ετεροθαλή αδερφό του, το RAGNAROK ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ.
Πιο σοκαριστική στιγμή: στις ιστορίες των Ultimates (οι οποίες εξερευνούν το σύμπαν της Marvel αν είχε δημιουργηθεί σήμερα), η άφιξη του "Θεού του Κεραυνού" στην Γη και μάλιστα με αφοπλιστικά πιο hippy διάθεση, έχει πιο καχύποπτη υποδοχή από τον Nick Fury και ο Thor καταλήγει έγκλειστος σε ψυχιατρείο, με τον αναγνώστη να αμφιβάλλει και αυτός μέχρι την τελευταία στιγμή για την σωότητα των φρενών του. (ULTIMATES 2 #5-8)
Η σύγκρουση ανάμεσα στα στοιχεία μυθολογίας και επιστημονικής φαντασίας στον Thor ήταν ένα θέμα που απασχόλησε πολλούς συγγραφείς πιο πριν. Η πιο σκοτεινή προσέγγιση ήταν αυτή του υποχθόνιου Βρετανού Warren Ellis στην πολύ σύντομη αλλά ιστορική του διαμονή στον τίτλο για 4 τεύχη. Σε μια απρόσμενη σύγκρουση του Θεϊκού με το άθλιο και θνητό, ο Thor χάνει τις δυνάμεις του και πέφτει στην ανάγκη (και στο κρεββάτι - δεν τον χάλασε) της παλιάς του εχθρού Enchantress, όταν ένας κανίβαλος επιστήμονας στήνει μια μηχανή για να ξεγελάσει το Yggdrasyl, το Δέντρο του Κόσμου, πως έχει έρθει το RAGNAROK ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, και να ελευθερώσει τα νέα πλάσματα που θα αντικαταστήσουν το “αφανισμένο” ανθρώπινο είδος. Και το πετυχαίνει. (THOR #491-494, WORLD ENGINE)
Πιο γαμάτη στιγμή: Ολόκληρο το 4χρονο run του Walt Simonson, του πιο σημαντικού καλλιτέχνη που δούλεψε στον Thor (μετά από τους δημιουργούς του) είναι μια αδυσώπητη ΕΠΙΚΟΥΡΑ ΓΑΜΑΤΟΣΥΝΗΣ. Στα πρώτα 12 τεύχη του κάνει ανελέητα teasers και στήνει την υπέρογκη δύναμη του γιγαντιαίου Δαίμονα της Φωτιάς Surtur, τσεκάρωντας τον ανά τακτά διαστήματα κατά την διαδικασία σφυρηλάτησης του σπαθιού του Twilight. Κάθε χτύπημα πάνω στο αμόνι αφήνει ένα χαρακτηριστικό ολέθριο ηχητικό εφέ DOOM το οποίο σταδιακά τεύχος με το τεύχος αυξάνει σε ισχυ και φτάνει στο σημείο να διαλύσει σε σμπαράλια ακόμα και την σύνθεση της σελίδας του comic που το περιέχει. (THOR #337-353)
Ακόμα ΕΠΙΚΟΤΕΡΑ, ο Simonson κλείνει την διαδρομή του στον τίτλο με μια μάχη ανάμεσα στον Thor και το Jormungand, το μυθικό Midgard Serpent που σύμφωνα με τον θρύλο πρόκειται να σκοτώσει τον Thor και να σημάνει την αρχή του RAGNAROK ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ. Η μάχη ξεκινά όταν το μεταμφιεσμένο ερπετό προκαλεί τον Thor να (μετά βίας) σηκώσει το μικρό του δαχτυλάκι του ποδιού από το έδαφος, και συνεχίζεται (με τον χρόνο σε όλη την πλάση να έχει παγώσει) με τους δυο τους να μάχονται σε ένα τεύχος αφηγημένο αποκλειστικά σε φουλ πόστερ (splash) σελίδες χωρίς καρέ. Δεν κάνουμε μισές δουλειές! Ο Thor στο τέλος νικάει το ερπετό με μια ριπή τέτοιας ανομολόγητης ισχύς που καταστρέφει και το ίδιο του το σώμα (ΕΠΙΚ!), και περιφέρεται στα επόμενα τεύχη σαν ένα φάντασμα μέσα στην πανοπλία του Destroyer. (THOR #379-380)
Πιο κουλή στιγμή: να μωρέ, τότε που ο Loki καταράστηκε τον Thor να μεταμορφωθεί σε ΒΑΤΡΑΧΟ. Αυτός πέρασε 4 τεύχη να κάνει παρέα με άλλα βατράχια, να τρώει μυγάκια, να πολεμάει σατανικούς αρουραίους και να προσπαθεί να ξεφύγει από την σκούπα του μπάτλερ των Avengers (όλα αυτά διατηρώντας και τον χαρακτηριστικό στόμφο και την αρχαιίστικη διάλεκτο του), πριν καταφέρει να σηκώσει και πάλι το μαγικό σφυρί του και να επιστρέψει στην Asgard και να πάρει εκδίκηση... σαν ένας δίμετρος βάτραχος του κεραυνού! Ίσως η πιο διάσημη ιστορία για τους fans, που αναφέρονται σ’αυτήν ως “ThunderFrog” ή “Thor, Frog of Thunder”. (THOR #363-366)
Μια άλλη (μη ηθελημένη) κουλαμάρα έχει να κάνει τον γενναίο Balder, του οποίου ο θάνατος σύμφωνα με τον μύθο θα φέρει το RAGNAROK ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ. Για να τον προστατέψει η μητέρα του, βάζει όλα τα ζωντανά αλλά και τα άψυχα πράγματα να ορκιστούν πως δεν θα πληγώσουν ποτέ τον γιο της. Όταν κάποιος φέρνει προειδοποίηση στην Asgard πως εμφανίζονται τα σήμαδια του RAGNAROK ΤΟΥ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, οι ανόητοι Ασγκαρντιανοί τον χλευάζουν και αποφασίζουν να παίξουν όλοι μαζί το παιχνίδι “πετάξτε αιχμηρά αντικείμενα πράγματα στον Balder”. Έτσι βρίσκει την ευκαιρία και ο Loki (πάντα όμως ο Loki) και πασάρει σε έναν τυφλό γέρο ένα βέλος από mistletoe (δηλαδή ΓΚΙ!) το οποίο και σκοτώνει ακαριαία τον Balder. Το Γκι, βλέπετε, είναι το μόνο υλικό στην πλάση που αρνήθηκε τότε να πάρει τον όρκο. Γιατί έτσι είναι τα Γκι, μόνο για το μπανιστηρι τις γιορτές νοιάζονται. (THOR #274)
Soap Opera Facts: ο Loki δεν ήταν ποτέ ξένος στις μεταμφιέσεις και τις μεταμορφώσεις. Η πιο σαπουνοπερική ήταν αμέσως μετά το RAGNAROK ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ, όταν οι Ασγκαρντιανοί σκοτώθηκαν και μετενσαρκώθηκαν σαν θνητοί στην Γη χωρίς τις αναμνήσεις τους. Σε αυτήν την ιστορία ο Loki επιστρέφει από το RAGNAROK ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ σαν ΓΥΝΑΙΚΑ, προσποιούμενος πως έχει αλλάξει και δεν κουβαλάει πλέον πάνω του κακία. Στην πραγματικότητα βέβαια, έχει μεταμορφωθεί σε μια νέα Αλέξις Κόλμπυ-Κάρρινγκτον Ντέξτερ, έχοντας κλέψει το σώμα της Sif, της αγαπημένης του Thor, η οποία βρίσκεται σε μια κλινική παγιδευμένη στο κωματώδες σώμα μιας 90χρονης. Το σχέδιο του/της Loki είναι να ξεγελάσει τον γενναίο πολεμιστή Balder με τις θηλυκές της/του χάρες και να τον πείσει πως είναι ο χαμένος μεγαλύτερος αδερφός του Thor και γιος του Odin, με σκοπό να διεκδικήσει για αυτόν/την τον θρόνο της Νέας Άσγκαρντ. Τόλμη και Θεογονία. (THOR v.3 BY J.M. STRACZYNSKI)
Για την ισορροπία του θέματος, μετά τον τελευταίο θάνατο του στα comics, ο Loki επιστρέφει ως μπόμπιρας 10 χρονών, αυτή τη φορά όμως ειλικρινά καλός, αλλά όχι λιγότερο πονηρός. (JOURNEY INTO MYSTERY #622)
Αντιγραφές: Το Mjolnir γράφει πάνω του “να το σηκώσει όποιος είναι άξιος και θα πάρει την δύναμη του Thor”, και στα 50 χρόνια της καριέρας του Thor έχουν βρεθεί λιγότερο από μια ντουζίνα άτομα ικανά να σηκώσουν το σφυρί του Θεού του Κεραυνού. Ανάμεσα τους: ο πατέρας του, Odin, ο παππούς του και ο προπάππους του, ο Captain America, η Storm των X-Men, αλλά και τρεις άλλοι οι οποίοι φάνηκαν αρκετά άξιοι ώστε να καταφέρουν ακόμα και να αντικαταστήσουν τον Thor στον τίτλο του και αργότερα να τιμηθούν από τον Odin με τα δικά τους μαγικά σφυριά.
Ο κοκκινοτρίχης δημοσιογράφος Red Norvell, που βρίσκόταν στην Asgard για τα γυρίσματα ενός ντοκυμαντέρ (σοβαρά), οδηγούμενος από ζήλεια και κάψες για την όμορφη Sif, κλέβει την ζώνη της δύναμης του Thor και τα γάντια που φορούσε μικρός για να εκπαιδευτεί στο Mjolnir, και γίνεται Thor στη θέση του Thor, πάνω ακριβώς στην ώρα για να πεθάνει στο RAGNAROK ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ... Bad timing, brah.
Ο εξωγήινος γενετικά τροποποιημένος αλογομούρης πολεμιστής Beta Ray Bill που παρά τον προφανή ορισμό της “μούρης που μόνο μια μάνα μπορεί να αγαπήσει” κέρδισε τον σεβασμό των Θεών και των αναγνωστών. Σκεφτείτε τον σαν τον αλογομούρη Τσακ Νόρις.
Ο γήινος αρχιτέκτονας Eric Masterson, που για ένα καιρό είχε ενωθεί με τον Thor (μην πάει στο πονηρό ο νους σας) και αργότερα τον αντικατέστησε προσπαθώντας με την αρματωσιά, την γενιάδα και μια άβολα ψεύτικη προφορά να πείσει (άκαρπα) τους υπόλοιπους Avengers πως ήταν ο ίδιος Thor.
(αργότερα ο Masterson απέκτησε δικό του τίτλο ως ο 90s ροκάς Thor ή "Thunderstrike", κομπλέ με αμάνικο τζάκετ, ρέημπαν, αλογοουρά και αλυσίδα στην άκρη του σφυριού του. Έτσι ήταν η υπερηρωική μόδα στα 90s, μην τα σκαλίζουμε)
Α, ναι, και ο Dargo Ktor. Ο Thor του μέλλοντος, ή αλλιώς στερεότυπος 80s ΧεβυΜεταλλάς Thor. Σοβαρά τώρα, έχει MULLET και ΚΑΡΦΙΑ στις ΒΑΤΕΣ του.
Σημαντικοί Δημιουργοί: Stan Lee, Jack Kirby, Walter Simonson, Sal Buscema, Roy Thomas, Ron Frenz, Tom DeFalco, Warren Ellis, J. M. Straczynski, Olivier Coipel, Roger Langridge, Chris Samnee
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία:
THOR BY WALT SIMONSON OMNIBUS και TRADES
σχόλια