Αφού πρώτα έχω χαθεί κάπου στην Ελληνορώσων επειδή το Google maps δεν τα πάει πολύ καλά με τις διευθύνσεις που περιλαμβάνουν κεντρικές λεωφόρους, βρίσκομαι τελικά λίγο πιο πάνω από τον Φάρο Ψυχικού, στον παράδρομο της ανόδου της Κηφισίας, έξω από το JAR by sweet mates. Η Μάνια Ντέλου με υποδέχεται στην είσοδο και με οδηγεί στον επάνω όροφο του εντυπωσιακού κτιρίου που στεγάζει το νεοσύστατο ζαχαροπλαστείο της, το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε γραφεία, τράπεζες, επιπλάδικα και πολυεθνικές. Μου συστήνει και τη συνεργάτιδά της, την Τζωρτζίνα Έλληνα. Δύο εντυπωσιακές γυναίκες, με εντελώς διαφορετικά λουκ, η Μάνια με δερμάτινο παντελόνι, λίγο πιο "αλήτης" όπως θα μου εξομολογηθεί ύστερα, η Τζωρτζίνα με πουκάμισο και midi φούστα, πιο αυστηρή, σαν ασφαλίστρια. Πάντως την ώρα που πήγα δεν πέτυχα καμιά τους να φοράει ποδιά και σκούφο ζαχαροπλαστικής, αφού έκαναν ένα διάλειμμα για να ασχοληθούν με το δημοσιοσχετίστικο κομμάτι της επιχείρησής τους.
Εγώ είχα εξ αρχής στο μυαλό μου, να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο, όχι άλλο ένα ζαχαροπλαστείο. Πώς είναι στο εξωτερικό που πας σε ένα κατάστημα και συναντάς πολλά διαφορετικά στοιχεία να το απαρτίζουν;
"Η κυρία είναι των βορείων, εγώ γεννήθηκα στο Κορωπί και ήρθα ξώφαλτσα, όταν παντρεύτηκα στην περιοχή" αναφέρει γελώντας η Μάνια που είχε γίνει γνωστή ως μοντέλο στα 90s – είχε μάλιστα αναδειχθεί και Μις Ελλάς το 1993. "Πριν ανοίξουμε το μαγαζί, όταν είχα ελεύθερο χρόνο και τα παιδιά μου ήταν στο σχολείο, θα με έβρισκες με ένα σακίδιο να γυρνάω στο Μοναστηράκι και στα πέριξ. Τουρ κανονικό. Αν πεις στην Τζωρτζίνα, πήγαινε στο κέντρο, θα χαθεί. Έδεσε τρελά όμως ο συνδυασμός μας. Γνωριστήκαμε όταν τα παιδιά μας πήγαν στον παιδικό σταθμό. Μένουμε Φιλοθέη. Στην αρχή δε νομίζω να με συμπαθούσε ιδιαίτερα, της φαινόμουν λίγο περίεργη, ο τρόπος που μιλάω, που είμαι χυμαδιό. Τελικά όμως αναπτύξαμε μια ωραία σχέση φιλίας, όπως και τα παιδιά μας".
Η Τζωρτζίνα έχει σπουδάσει graphic design στο Λονδίνο αλλά δεν είχε δουλέψει ποτέ πριν - το JAR by sweet mates είναι η πρώτη της δουλειά. Η ανάγκη για δημιουργική απασχόληση δημιουργήθηκε την ίδια περίοδο και στη Μάνια: "Εγώ, καθώς μεγάλωναν τα παιδιά μου, έπρεπε κάτι να κάνω. Ξεκίνησα αρχικά σεμινάρια φωτογραφίας στο Deree. Κάποια στιγμή έκανα και ένα σεμινάριο ζαχαροπλαστικής και τρελάθηκα, μου άρεσε πάρα πολύ. Έτυχε τότε να έχει γενέθλία η κόρη της Τζωρτζίνας κι ανέλαβα να της ετοιμάσω την τούρτα. Είχαμε το θράσος να κάνουμε μια τριώροφη, δεν μας έφτανε κάτι πιο απλό. Τη βάλαμε στα social media μας κι άρχισαν οι φίλοι να σχολιάζουν – μη φανταστείς τίποτε ανοιχτά προφίλ, οι πολύ δικοί μας. Επικοινωνούσαν μαζί μας και μας ζητούσαν να τους φτιάξουμε τούρτες, εμείς το είδαμε σαν παιχνίδι κι έτσι ξεκίνησε να χτίζεται όλο αυτό. Αυτό που σκεφτόμουν εν τω μεταξύ εγώ κάθε φορά που έφτιαχνα μια τούρτα ήταν πώς θα βγει το σχέδιο όμορφο για να το φωτογραφίσω στη συνέχεια. Αφού κάναμε πολλές, συνειδητοποιήσαμε ότι έχουμε ξοδέψει πάρα πολλά λεφτά χαρίζοντάς τις οπότε είπαμε να το πάμε παρακάτω. Έτσι γεννήθηκε το μαγαζί μας".
Με τον ίδιο τρόπο τις ανακάλυψα κι εγώ, πέφτοντας τυχαία πάνω στις εξαιρετικές φωτογραφίες με τις τούρτες που ανεβάζουν στο instagram. Όμως στο Jar δεν θα βρεις μόνο cakes, αφού δεν πρόκειται για ένα τυπικό ζαχαροπλαστείο, τόσο αρχιτεκτονικά όσο και ως προς αυτά που προσφέρει αλλά και τις ώρες που λειτουργεί. "Εγώ είχα εξ αρχής κάτι άλλο στο μυαλό μου, να δημιουργήσουμε έναν πολυχώρο, όχι άλλο ένα ζαχαροπλαστείο. Εκεί που κάθεσαι εσύ τώρα, έχουμε σκεφτεί να διοργανώνουμε events. Για εκθέσεις φωτογραφίας, για σεμινάρια ζαχαροπλαστικής και μακιγιάζ. Πώς είναι στο εξωτερικό που πας σε ένα κατάστημα και συναντάς πολλά διαφορετικά στοιχεία να το απαρτίζουν; Ένα τέτοιο πράγμα. Έτσι λοιπόν φτάσαμε στο κομμάτι της επιλογής αρχιτέκτονα, όταν φτιάχναμε το μαγαζί. Είδαμε τρεις και καταλήξαμε σε κάποιον που ήταν (και) σκηνογράφος. Η Αθανασία Σμαραγδή δουλεύει σε θέατρα και έχει βάλει αρκετά το θεατράλε στοιχείο" περιγράφει η Μάνια.
Το Jar θα το βρεις ανοιχτό Δευτέρα έως Παρασκευή, 8 το πρωί με 6 το απόγευμα – και αυτό από συνειδητή επιλογή των ιδιοκτητριών του. Μου εξηγούν ότι ήθελαν να κάνουν αυτό που γουστάρουν τόσο πολύ, αλλά για να γίνει σωστά, δεν θα έπρεπε να τους αποσπάσει από τις οικογένειές τους που επίσης γουστάρουν πολύ. Δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση να χαλάσει αυτή η ισορροπία, οπότε ουσιαστικά βρίσκονται εκεί τις ώρες που τα παιδιά τους είναι στο σχολείο. Η Μάνια είναι απόλυτη σε αυτό. "Φυσικά και μπορώ να ανοίξω το μαγαζί Σαββατοκύριακο αλλά δεν θα είμαι εγώ εδώ και θα χαθεί η ταυτότητα του. Είναι ενορχηστρωμένο από εμάς αποκλειστικά, δεν θα το δώσω αλλού να δουλευτεί. Είμαστε εδώ ακόμα και σε παιδικά πάρτι που διοργανώνουμε κάποια Σαββατοκύριακα, κάτω βάζουμε τις μαμάδες, πάνω τα παιδιά. Δουλεύουμε πολύ με γραφεία, τράπεζες και τις γύρω επιχειρήσεις. Έχουμε να κάνουμε με κόσμο πολύ απλό και φιλικό με τον οποίο περνάμε φανταστικά. Σε εμάς θα βρεις, εκτός από τις 3D τούρτες, σάντουιτς, σαλάτες και τα jarάκια που έχουν κάνει χαμό. Πριν τα βάλουμε στο μαγαζί, τα είχα φτιάξει εγώ στο σπίτι μου, είχα φωνάξει φίλους να τα δοκιμάσουν και παιδευτήκαμε αρκετά μέχρι να καταλήξουμε στις γεύσεις. Με τα jars προσφέρουμε κάτι πολύ καθαρό που κλείνει, γιατί δεν μας άρεσε που στα περισσότερα ζαχαροπλαστεία είναι όλα ανοιχτά και είμαστε αντίθετες με το πλαστικό. Ένα άλλο πολύ σημαντικό στοιχείο στον τρόπο που δουλεύουμε είναι που δεν χρησιμοποιούμε μείγματα. Μου παραγγέλνουν μερικές φορές μεγάλες ποσότητες και δεν μπορώ να αντεπεξέλθω γι' αυτό τον λόγο. Τίποτα δεν βγαίνει ακριβώς ίδιο, όλα φτιάχνονται με ανθρώπινο χεράκι. Κάτι άλλο που βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον είναι η επικοινωνία μας με διατροφολόγο ο οποίος μας έχει δώσει συγκεκριμένες ντιρεκτίβες με πιστοποίηση για τα συστατικά που χρησιμοποιούμε στα jars που απευθύνονται σε παιδιά, στοχεύοντας στη σωστή τους ανάπτυξη. Έχουμε φτιάξει λοιπόν γεύσεις για παιδιά, για ενήλικες και τώρα επιχειρούμε και μια πιο "υγιεινή" προσέγγιση, λίγο αντιοξειδωτική κ.λπ. Γενικώς την ψάχνουμε τη φάση και θα δημιουργήσουμε πολλές παραλλαγές στο μέλλον. Αυτή τη στιγμή έχουμε 6 γεύσεις: nutella, cheesecake, oreo cheesecake, peanut butter pie, coconut cream και lemon mousse".
Τις ρωτώ ποιο είναι το πιο περίεργο σχέδιο που τους έχουν ζητήσει σε τούρτα. Μου λένε ότι τίποτα πλέον δεν τους φαίνεται υπερβολικό και ότι αν τις αφήσει ο πελάτης ελεύθερες να δημιουργήσουν και δεν τους δώσει τυποποιημένες οδηγίες που μπορεί να έχει δει στο ίντερνετ, μπορούν να βγάλουν απίστευτα πράγματα. Λειτουργεί ως πρόκληση για εκείνες, αφού τρώνε ώρες ατελείωτες να ψάχνονται με αυτά. Επίσης δίνουν το 5% των εσόδων από όλα τα tailor made cakes στον Σύλλογο Όραμα Ελπίδας, την τράπεζα εθελοντών δοτών μυελού των οστών.
Τις συνταγές όμως πού τις βρίσκουν; Η ζαχαροπλαστική είναι χημεία και τα συστατικά για το επιτυχημένο γλυκό είναι πάντα πολύ συγκεκριμένα. Η Τζωρτζίνα δείχνει τη φίλη της γελώντας. "Οι συνταγές είναι όλες δικές μας. Εμείς είμαστε γευσιγνώστριες. Η Μάνια είχε πάντα ταλέντο με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Πηγαίναμε σπίτι και τρώγαμε τα carrot cakes και τα red velvet της, μαζευόμασταν όλες εκεί. Φυσικά κάναμε πολλές δοκιμές μέχρι να καταλήξουμε, έχουμε ταϊσει όλο τον κόσμο, μικρούς και μεγάλους". Για τις πρώτες ύλες τους, τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλεύρι, τα γάλατα έχουν συγκεκριμένους προμηθευτές ενώ οι μαρμελάδες τους είναι πάντα φρέσκες και φτιαγμένες από εποχιακά φρούτα. Τις ίδιες θα τις βρεις καθημερινά μέσα στην κουζίνα να επιμελούνται με τα χέρια τους αυτό που παράγουν. "Δεν θέλουμε να ξεφύγουμε καθόλου από αυτό που ξεκινήσαμε. Το αγαπάμε κι επειδή έχουμε τρελό εγωισμό θέλουμε να πετύχει".
Info
JAR by sweet mates
Λεωφ. Κηφισίας 340 (παράδρομος), Ν. Ψυχικό, 210 6777776
Ώρες λειτουργίας: Δευ.-Παρ. 8:00-18:00
σχόλια