Η κυκλοφορία του iPhone 5 θα γίνει άμεσα. Οι παραδόσεις των online παραγγελιών του iPhone 4 στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθυστερούν, γεγονός που υποδηλώνει πάντα πως το νέο μοντέλο πλησιάζει. Ένα πιθανό σενάριο θα ήταν να το ανακοινώσει η Apple στις 21 Σεπτεμβρίου και να κυκλοφορήσει στις 7 Οκτωβρίου. Το πότε, όμως, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όσο το τι. Τι θα έχει το νέο iPhone; Μπορεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ένας υπάλληλος της Apple να το έχασε σ’ ένα μπαρ (ξερόβηχας), όμως, αντίθετα από πέρυσι, κανείς δεν έχει τολμήσει να δώσει το παραμικρό στη δημοσιότητα (η δίκη των ανθρώπων που το έκαναν την προηγούμενη χρονιά είναι ακόμα σε εξέλιξη). Θεωρητικά, το μόνο που μας απομένει είναι να περιμένουμε. Πρακτικά, όμως, είμαστε σε θέση να κάνουμε κάποιες προβλέψεις, βλέποντας τι έχει κάνει η Apple στο παρελθόν σε κάθε αναβάθμιση.
Επεξεργαστης
Αυτή είναι η πιο εύκολη πρόβλεψη απ’ όλες. Το iPhone 5 θα έχει το A5 system-on-chip, που αυτήν τη στιγμή δίνει ζωή στο iPad 2. Πέρυσι η Apple έκανε το ίδιο, χρησιμοποιώντας το A4, που είχε κάνει το ντεμπούτο του στο πρώτο iPad για το iPhone 4. Επιπλέον, ακούγεται πως το A6 δεν θα είναι έτοιμο μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2012… δηλαδή την κατάλ- ληλη στιγμή για το iPad 3. Οπότε, μην περιμένετε το iPhone 5 να έχει πιο δυνατό επεξεργαστή απ’ το iPad 2.
RAM
Δεν υπάρχει καμία ένδειξη για το πόση RAM θα έχει το νέο iPhone, οπότε και πάλι πρέπει ν’ ανατρέξουμε στο παρελθόν. Όταν κυκλοφόρησε το iPhone 4, είχε διπλάσια RAM απ’ του iPad. Αν αυτό είναι κάποια ένδειξη, το iPhone 5 θα έχει τη διπλάσια RAM από αυτήν του προκατόχου του. Μιλάμε δηλαδή για 1GB.
Καμερα
Η κάμερα είναι ένα απ’ τα λιγότερο μυστήρια μέρη του νέου iPhone. Έχουμε μάθει από τον Φεβρουάριο πως θα έχει 8MP και μόλις πριν από μια εβδομάδα βγήκε για λίγο στο Flickr μια φωτογραφία ενός πιάτου με σούσι που είχε τραβηχτεί με την κάμερα του iPhone 5. Η ανάλυσή της ήταν μεγαλύτερη από αυτή του iPhone που υπάρχει αυτήν τη στιγμή γύρω σου.
3G ή 4G;
Δεν πιστεύουμε πως το νέο iPhone θα είναι 4G (ή LTE). O λόγος είναι πως η Apple είναι πολύ προσεκτική στο να υιοθετεί νέες τεχνολογίες όταν αυτές δεν έχουν σχεδιαστεί από την ίδια. Για παράδειγμα, όταν βγήκε το πρώτο iPhone, ενώ το 3G δίκτυο υπήρχε, η Apple διάλεξε το πιο αργό EDGE, αφήνοντας το πιο γρήγορο δίκτυο για το επόμενο update, το iPhone 3G. Ένα άλλο παράδειγμα είναι πως, ενώ όλη η βιομηχανία υιοθετεί το USB 3 στους υπολογιστές, η Apple έφτιαξε τη δική της Thunderbold τεχνολογία μαζί με την Intel και δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ακόμα για το τι χρησιμοποιούν όλοι οι άλλοι. Αυτό που πρέπει να ξέρεις για την Apple είναι πως αν μια νέα τεχνολογία δεν έχει γίνει απ’ τους ίδιους και δεν την έχουν δοκιμάσει διεξοδικά, δεν ρισκάρουν με αυτή. Την αφήνουν στους υπόλοιπους κι ακολουθούν όσες έχουν σχεδιάσει οι ίδιοι, τουλάχιστον έως ότου η συγκεκριμένη τεχνολογία αποδείξει πως δεν είναι ελαττωματική.
Οθονη
Μεγάλη αντιπαράθεση λαμβάνει χώρα εδώ και μήνες για το αν η οθόνη του νέου iPhone θα παραμείνει στις γνωστές διστάσεις (3.5 ίντσες) ή αν θα είναι μεγαλύτερη αυτήν τη φορά. Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θεωρούμε πιο πιθανό σενάριο να βγει με οθόνη 3.7 ιντσών και όχι 4 ή μεγαλύτερη, όπως υποστηρίζουν πολλοί.
Design
Από ό,τι φαίνεται, θα είναι ένα μεγάλο upgrade σχεδιαστικά: μεγαλύτερη οθόνη αλλά και διαφορετικό πλαίσιο για όλο το τηλέφωνο και φυσικά πιο λεπτό απ’ το iPhone που υπάρχει τώρα στην αγορά.
Αποθηκευτικος χωρος
Απ’ το 2009 και το iPhone 3GS η Apple έχει όριο τα 32GB αποθηκευτικού χώρου για τη ναυαρχίδα της. Αν και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως έχει έρθει η ώρα για ένα upgrade στα 64GB, κάτι τέτοιο μπορεί και να μη γίνει, καθώς, μαζί με την κυκλοφορία του iPhone 5, θα γίνει και η νέα έκδοση του λειτουργικού του, iOS 5, στην οποία υπάρχει και το iCloud. Γιατί ν’ αυξήσουν τον αποθηκευτικό χώρο της συσκευής, τώρα που θα διαθέσουν τη δική τους άποψη για το cloud computing;
Capacitive Home Button
Οι μέχρι τώρα φήμες λένε πως το home button πρόκειται ν’ αλλάξει. Δεν θα είναι πια στρογγυλό και, κυρίως, δεν θα είναι ένα κουμπί που απλά το πατάς. Το νέο capacitive κουμπί θα κάνει αυτό που υποδηλώνει το όνομά του, δηλαδή θα έχει μερικές extra λειτουργίες και δυνατότητες. Για παράδειγμα, θα μπορεί, εκτός απ’ το να πατιέται, να αναγνωρίζει και κάποιες κινήσεις, ώστε να εκτελεί εντολές όπως το «slide to unlock». Αυτό σημαίνει πως οφείλει να είναι παραλληλόγραμμο. Ίσως στην αρχή η αλλαγή να είναι μόνο αισθητική, αλλά θα του δοθούν νέες χρήσεις με software updates.
σχόλια