Καπουτσίνο και εσπρέσο, οk, είναι σίγουρα οι βασιλιάδες στα καφέ όλου του κόσμου. Οι baristas στην Αθήνα θα πρέπει να παράγουν κάθε μέρα δεκάδες χιλιάδες φλυτζάνια αχνιστών εσπρέσο και βελούδινου αφρόγαλου. Όμως η μόδα που ξεκίνησε από την Αμερική και απαιτεί τον καφέ να είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων και να μετατρέπεται από απλό ρόφημα σε triple-decker υπερπαραγωγή φαίνεται πως έχει καταλάβει και την Ελλάδα. Οι design καφέδες βέβαια δεν είναι μόνο υπερπαραγωγές με κρέμες και σοκολάτες, αλλά πολλές φορές πρόκειται και για δημιουργίες για όλους όσοι θέλουν να απολαμβάνουν έναν καφέ χωρίς να αθετούν τους κανόνες της υγιεινής ζωής.
Η επιρροή από το εξωτερικό ήρθε με την έλευση των Starbucks στην Αθήνα. Η αμερικανική αλυσίδα καφέ, εκτός από τη βασική σειρά ροφημάτων (εσπρέσο, καπουτσίνο, ζεστή σοκολάτα), ήταν μάλλον η πρώτη παγκοσμίως που επινόησε νοστιμότατα ροφήματα που συνδυάζουν καφέ με αρωματικά σιρόπια (φουντούκι, μόκα, βανίλια), σαντιγί και ποικιλία toppings και με τη χρήση διαφορετικών τεχνικών έχουμε ζεστούς και κρύους καφέδες. Επίσης, η συγκεκριμένη αλυσίδα καφέ έκανε μόδα τη λεπτομερή παραγγελία ενός καφέ, ανάλογα με τις απαιτήσεις του καθενός. Έτσι, μπορεί κανείς να καθορίσει το μέγεθος του καφέ, τα shots εσπρέσο που θέλει, το είδος του γάλακτος, τη γεύση και αν το θέλει to go!
Στην Ελλάδα, αυτή η ανάγκη για πιο «δημιουργικούς καφέδες» έχει εκπληρωθεί πλήρως και με εντελώς διαφορετικό τρόπο, κυρίως από τα Flocafé. Εδώ χρησιμοποιείται ο καφές ως βάση σε ροφήματα τα οποία είναι ολόκληρες συνταγές που απαρτίζονται από καφέ, καραμέλα, μπισκότα, αρωματικά σιρόπια και σερβίρονται σε υπέροχα ποτήρια.
Παράξενους καφέδες θα βρείτε και σε άλλες μεγάλες αλυσίδες όπως τα Costa Coffee και τα Gloria Jean’s Coffees κυρίως.
σχόλια