Σύμφωνα με περιβαλλοντική οργάνωση περίπου 54.0000 εξωτικά πτηνά, από τα οποία πολλά είναι απειλούμενα, αιχμαλωτίστηκαν και διακινήθηκαν παράνομα την περασμένη δεκαετία μέσω των Νησιών του Σολομώντα στον Ειρηνικό.
Το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής θεωρείται πλέον συγκρίσιμο, σε οικονομικό επίπεδο, με το παράνομο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών.
Το κύκλωμα αυτό λοιπόν στα Νησιά του Σολομώντα φαίνεται να είχε υπέρογκα κέρδη μετονομάζοντας τα άγρια πτηνά σε κατοικίδια που είχαν εκτραφεί σε αιχμαλωσία.
Η οργάνωση Traffic, που κάνει λόγο για «ξέπλυμα» εξωτικών πτηνών, καθώς δεν βρήκε τα επίσημα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εισαγωγή και την εξαγωγή κατοικίδιων, αναφέρει: «Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν πως, από ό,τι είναι γνωστό, τα Νησιά του Σολομώντα δεν διαθέτουν σημαντικές εγκαταστάσεις εκτροφής πτηνών»
Αρκετά από τα πτηνά προέρχονταν μεν από τα Νησιά του Σολομώντα, όμως είχαν αιχμαλωτιστεί στην Ινδονησία και την Παπούα. Ένα από αυτά είναι το Cacatua sulphurea το οποίο βρίσκεται στα «κρισίμως κινδυνεύοντα» είδη της λεγόμενης Κόκκινης Λίστας και το εμπόριο του απαγορεύεται από τη διεθνή συνθήκη για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών.
Επίσης πολλά από τα είδη που διακινήθηκαν μέσω Σολομώντα, κατατάσσονται στα «ευάλωτα» είδη.
Το 93% των πτηνών εξήχθη στη Μαλαισία, η οποία απαγόρευσε τις εισαγωγές από τα Νησιά του Σολομώντα έπειτα από τις πρώτες υποψίες.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα Νησιά του Σολομώντα επικύρωσαν πρόσφατα τη συνθήκη για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών.
σχόλια