Dos and dont's για άξεστους Κινέζους

Dos and dont's για άξεστους Κινέζους Facebook Twitter
5
Dos and dont's για άξεστους Κινέζους Facebook Twitter

Οι Κινέζοι -το μεγαλύτερο μπουμ στον τουρισμό μετά τους Γιαπωνέζους στα ’80s- ξεπέρασαν λέει τους Γερμανούς στα ποσά που ξοδεύουν ως τουρίστες, έτσι αυτή τη στιγμή είναι οι καλύτεροι τουρίστες του κόσμου [δεν ξέρω τι σημαίνει αυτό, αλλά είναι]. Στην Golden Week, την εθνική εβδομάδα διακοπών που ξεκίνησε την πρώτη Οκτωβρίου, εκατομμύρια Κινέζοι έφυγαν για διακοπές, ξεχύθηκαν στα mall ή βγήκαν έξω για φαγητό, με 3.800 προγραμματισμένες εγχώριες πτήσεις και 12.000 πτήσεις εξωτερικού. Υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας περισσότεροι από 610 εκατομμύρια άνθρωποι θα ταξιδέψουν με αυτοκίνητα και πλοία. Αυτά είναι τα facts.

H είδηση είναι ότι για να βοηθήσει τους πολίτες της να είναι πολιτισμένοι, η κινέζικη κυβέρνηση εξέδωσε οδηγίες με εικονογραφημένη λίστα από dos και don’ts για να σιγουρευτεί ότι «οι πιο καλοί τουρίστες του κόσμου» δεν δείχνουν λάθος εικόνα στο εξωτερικό.

Το Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού δημοσίευσε στο σάιτ του ένα 64σέλιδο βιβλιαράκι με οδηγίες, με τίτλο «Guidebook for Civilized Tourism», στο οποίο τους προειδοποιεί να μην σκαλίζουν τη μύτη τους δημοσίως, να μην κατουράνε σε πισίνες και να μην κλέβουν τα σωσίβια διάσωσης από τα αεροπλάνα. Επίσης, να μην καπνίζουν σε μέρη που απαγορεύεται, να μην πετάνε χαρτιά όπου να ’ναι, να μην φωνάζουν σε δημόσιους χώρους και –κυρίως- να μην ενοχλούν τους ντόπιους ζητώντας τους να τους βγάζουν φωτογραφίες. Επιπλέον, οι άντρες να τριμάρουν επιμελώς τις τρίχες της μύτης και των αυτιών.

Οι Κινέζοι τουρίστες έχουν τη φήμη του «άξεστου» όταν βρίσκονται εκτός χώρας: μία μητέρα σε εστιατόριο του Χονγκ Κονγκ ξεσήκωσε όλο το μαγαζί από τις διαμαρτυρίες των άλλων πελατών όταν έβαλε το γιο της να κατουρήσει μέσα σε μπουκάλι και ένας 15χρονος Κινέζος τουρίστας σκάλισε το όνομά του σε ένα αρχαίο μνημείο στο Luxor της Αιγύπτου.  

Με 83 εκατομμύρια Κινέζους να βγαίνουν εκτός χώρας για διακοπές –το 2000 ήταν μόλις δέκα εκατομμύρια- τα εθνικά μνημεία και τα αξιοθέατα του κόσμου κινδυνεύουν. Δεν καταλαβαίνουν και καμία άλλη γλώσσα εκτός από κινέζικα, οπότε εκτός χώρας είναι μάστιγα και απειλή. Και στα μαγαζιά τους στον Κεραμεικό να προσέχεις την ημερομηνία σε ό,τι αγοράζεις. Τρία πράγματα αγόρασα την περασμένη εβδομάδα, και τα τρία ληγμένα.

Dos and dont's για άξεστους Κινέζους Facebook Twitter

Στη χθεσινή Guardian ο Kevin Shields των My Bloody Valentine δήλωσε ότι όλο αυτό που στα ’90s ονομαζόταν britpop ήταν μία κυβερνητική συνωμοσία, ότι το cool britania ήταν ένα φιάσκο και ότι οι Blur και οι Oasis ήταν υποστηριχτές της κυβέρνησης των Εργατικών και επισκέπτονταν την Downing Street [την οικεία του πρωθυπουργού] για να τους προωθήσουν. Να σημειωθεί ότι oι Blur έβγαλαν μερικά από τα καλύτερα άλμπουμ των ’90s (οι Oasis επίσης, αλλά ποτέ δεν μου άρεσαν και τόσο), ενώ ο Kevin Shields πέρασε το πιο μεγάλο μέρος των ’90s μέσα στις καταχρήσεις, προετοιμάζοντας τη συνέχεια του Loveless για μια εικοσαετία και δεν θυμάται και πολλά πράγματα.

«Κάποια στιγμή σημείωσα το όνομα κάθε μέλους από το προσωπικό ενός αεροπλάνου επειδή ήμουν τύφλα στο μεθύσι. Βρήκα αυτό το κομμάτι χαρτί στην τσέπη μου την επόμενη μέρα που δεν διαβαζόταν με τίποτα και δεν θυμόμουν και τι ήταν. Είχα μπλακ άουτ. Αλλά τώρα είμαι πιο συγκρατημένος πότης, δεν μεθάω στα αλήθεια», δήλωσε ο Kevin.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Όχι όχι δε θα σχολιάσω τη βλακεια που δερνει τους Κινέζους..εχω δυο αποριες όμως ορμώμενη απο την φωτογραφία..1)αυτες οι μάσκες που φοράνε χρησιμεύουν ως αντιηλιακή προστασία;2) σε τι χρωματα βγαινουν;συνδυάζονται με το αναλογο μαγιό;
Πάντως εγώ ότι επαφή είχα με λίγο σχετικά καλής οικονομικής κατάστασης κινέζο στο πανεπιστήμιο έλαβα μια εντύπωση live and let die. Ενας απόλυτος ατομισμός που ίσως σχετίζονταν με το "είμαι ο ένας στους 100.000 κινέζους που είναι successfull" και πλήρη διάβρωση από αμερικανιές. Οι γυναίκες είναι λίγο πιο ήπιες και βλέπει κανείς συχνά Γερμανούς παντρεμένους με caring wife κινέζα. Ποτέ όμως το αντίθετο. Αυτά τα καταθέτω ως ατομική εμπειρία χωρίς γενικεύσεις.