Μπιφτέκια
Κώστα, Αγία Ειρήνη
«Κώστα» και όχι «Κώστας» γράφει η ταμπέλα έξω από το μπιφτεκάδικο στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης στην Αιόλου. Το φαγητό του δεν ετοιμάζεται στο δρόμο, αλλά τρώγεται στο δρόμο, αφού το μικρό μαγαζί του ίσα ίσα που χωράει την ψησταριά. Απ' έξω λοιπόν, αγκαλιά με τους λουλουδάδες, συνωστίζεται καθημερινά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 5 το απόγευμα κόσμος και ντουνιάς της γύρω περιοχής για να απολαύσει τη μοναδική σπεσιαλιτέ του: αραβική πίτα, άφθονες πατάτες, γλυκοκαυτερές πιπεριές, τρία τέσσερα μπιφτεκάκια και μια ιδιαίτερη κόκκινη καυτερή σάλτσα που περιλούζει το πιάτο. Το self service κυριαρχεί και είναι πιο εύκολο να πιάσεις συζήτηση με τον ψήστη για την ΑΕΚ παρά να προσπαθήσεις να του εξηγήσεις πόσο καυτερό θέλεις το πιάτο σου. «Καυτερό, καυτερό, πάει και με τη μπιρίτσα», θα σου πει ο κύριος Κώστας και κάπου εκεί θα κλείσει το θέμα. Τιμές: €5 η μερίδα.
Καντίνες
Η
καθαρή περίπτωση του αβγού του Κολόμβου.
Η καντίνα έκανε την πλατεία στέκι ή το
αντίθετο; Όπως και να ‘χει το πράγμα, η
καντίνα της Πλατείας Μαβίλη είναι
η πιο διάσημη καντίνα των Αθηνών. Το
διπλό χοτ ντογκ της είναι το ευαγγέλιο
των απανταχού ξενύχτηδων, και όχι μόνο,
εραστών του «βρόμικου» της Αθήνας.
Από τις 8 το απόγευμα μέχρι την ίδια ώρα
το πρωί, το λουκάνικο, το λάχανο, το
κρεμμύδι, η σος και το κετσαπομούσταρδο
έχουν την τιμητική τους. Λίγο πιο κάτω,
στη Μιχαλακοπούλου, βρίσκεται
η ανερχόμενη δύναμη στο χώρο του street
food, που φημίζεται για τη
σος που χρησιμοποιεί στα σάντουιτς και
για τη γρηγοράδα παρασκευής τους. Αξίζει
ακόμα να δοκιμάσετε: Λ. Τατοΐου: Πάρα
πολύ καλό κεμπάμπ. Ο Στάθης στην
Ηλιούπολη: Διάφορα κρεατικά και πολλές
πληροφορίες για τις αυτοκινητιστικές
κόντρες. Φλοίσβος: Με θέα το θωρηκτό
Αβέρωφ. Παρέχει και μια εναλλακτική
επιλογή ψημένων αλλαντικών. Κοτοπουλάδες,
Περιστέρι: Το πρώτο μιας αλυσίδας που
θα κατακτήσει την πρωτεύουσα. Μόνο
κοτόπουλο, το λέει και το όνομα, που
συνοδεύεται άριστα με ζαμπόν, τυρί,
πατάτες και μαγιονέζα, τυροσαλάτα.
Τιμές: από €2,70.
Κουλούρια
Ερμού
Το
πατροπαράδοτο θεσσαλονικιώτικο κουλούρι
έχει περάσει πια σε άλλη διάσταση. Δειλά
δειλά στην αρχή ξεπετάχτηκαν κάποιες
ταπεινές εκφάνσεις του, όπως γεμιστό
με τυρί, πολύσπορο. Στον συγκεκριμένο
κουλουρά, που εδρεύει καθημερινά τις
ώρες αιχμής στην οδό Ερμού και Διομείας,
η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε
προηγούμενο. Η γέμιση με τυρί, με ελιές,
με λιαστή ντομάτα ή ο συνδυασμός όλων
αυτών δίνουν στο κουλούρι μιαν άλλη
αίγλη. Το σούπερ νέο trend
στην ποικιλία του κουλουριού είναι το
γεμιστό με σοκολάτα, η οποία όμως είναι
ένα ζήτημα αν ταιριάζει και τόσο. Το
κατάστημα διαθέτει ακόμα κριτσίνια,
τσουρέκια και τα (όπως τα αποκαλεί ο
ιδιοκτήτης) super special
donuts με σοκολάτα, βανίλια
και ξηρούς καρπούς. Πού είναι πια οι
καιροί που έπαιρνες ένα La
vache qui rit
από τον κουλουρτζή και αυτό θεωρούταν
πολυτέλεια.
Τιμές: από €0,50 μέχρι και
€2.
Κάστανα
Ερμού και Βουλής
Ο
πατέρας του κυρίου Θανάση παράτησε το
1953 τη χωροφυλακή για να γίνει καστανάς.
Τα τελευταία δέκα χρόνια η φουφού πέρασε
από πατέρα σε γιο, πράγμα που δεν θα
συνεχιστεί, αφού, όπως λέει ο κύριος
Θανάσης, «ο γιος μου είναι γιατρός
στην πατρίδα, στα Τρίκαλα, και δεν νομίζω
να το αλλάξει». Η φωτιά μπαίνει περίπου
στις 8 το πρωί και αν έχει πολλή κίνηση
μπορεί να σβήσει και στη 1 μετά τα
μεσάνυχτα. Με €2 μπορείς ν' αγοράσεις
πέντε μεγάλα και χοντρά κάστανα. «Τα
φέρνω από την Κρήτη. Πληρώνω λίγα
παραπάνω, αλλά είναι τα καλύτερα. Το
μυστικό είναι η εκλεκτή πρώτη ύλη και
να ξέρεις να ψήνεις». Το καλοκαίρι
αλλάζει μενού και φτιάχνει καλαμπόκια,
που έχουν μεγαλύτερη πέραση.
Τιμές:
€2 τα 5 κάστανα, €2 το καλαμπόκι.
Σουβλάκια
Κώστας, Πλάκα
Ένα
από τα ιστορικότερα σημεία της Πλάκας.
Μια τρύπα στην Αδριανού, που θυμίζει
παράθυρο νησιωτικού σπιτιού, ετοιμάζει
κάθε μέρα από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3
το μεσημέρι το πιο λαχταριστό σουβλάκι
της πόλης. Μέχρι πριν από λίγα χρόνια
ήταν ο παππούς Κώστας, τώρα είναι ο
εγγονός, σε μια υπόθεση που κρατάει πάνω
από μισό αιώνα. Η συνταγή είναι απλή:
πίτα, χοιρινό καλαμάκι, ντομάτα, γιαούρτι
και μαϊντανός. Θυμάμαι ότι πήγαινα εκεί
πριν από το σχολείο στις επτά και μισή
για να «κλείσω» δύο «τυλιχτά»
για μετά το σχόλασμα, φοβούμενος μην
εξαφανιστούν. Άμα είχες σουβλάκι από
τον «Κώστα», έλυνες τουλάχιστον
ένα από τα προβλήματα της πλακιώτικης
ενηλικίωσης. Από τα λίγα ρεζερβέ σουβλάκια
που κυκλοφορούν στον πλανήτη, και ένα
από τα κομμάτια της περιοχής που θυμίζουν
πως η Πλάκα, εκτός από τουριστικό
αξιοθέατο, είναι και μια κλασική αθηναϊκή
γειτονιά.
Τιμές: €1,80 το σουβλάκι.
Καρύδες
Ερμού, Καπνικαρέα
Βρίσκεται
συχνά στην Ερμού, λίγο πιο πάνω από την
Καπνικαρέα, και είναι από τα λίγα
καρυδάδικα που έχουν απομείνει. Εκτός
από τη φρέσκια καρύδα που ετοιμάζει
εκείνη τη στιγμή και την αφήνει να
πλατσουρίσει στα σιντριβανάκια, έχει
τον κλασικό χυμό καρύδας και τα σπιτικά
μακρόστενα, κυλινδρικά γλυκά, στα οποία
αναμιγνύει την καρυδόψιχα με σοκολάτα,
με βανίλια ή με άλλες γλυκαντικές
γεύσεις.
Τιμές: €1,50 ό,τι κι αν επιλέξετε.
Σάντουιτς
Νίκος, Αθηνάς και Κολοκοτρώνη
Ίσως
η πιο cult μορφή στο χώρο
του αθηναϊκού φαγητού του δρόμου.
Καθημερινά από τις 7 μέχρι τις 10 το πρωί
ανοίγει το μαγαζάκι του, που είναι λίγο
πιο μεγάλο από το κασελάκι του λούστρου.
Μέσα έχει λίγες φρατζόλες χωριάτικο
ψωμί, τυρί, ζαμπόν και ντομάτα με τα
οποία δημιουργεί ένα απλό και συνάμα
μαγευτικό σάντουιτς με βάση το εξαιρετικό
ψωμί του.
Τιμές: €2 το σάντουιτς.
Κρεπηλατείον
Λ. Κηφισίας, Μαρούσι
Πότε
σταματούν τ' αμάξια στην Κηφισίας; Στα
φανάρια και στο Κρεπηλατείον. Στο ύψος
του Αμαρουσίου βρίσκεται μία από τις
πιο δημοφιλής κρεπερί των Αθηνών. Αν
και έχει εσωτερικό χώρο (διακοσμημένο
με μαξιλάρες ώστε να τρως αράζοντας),
οι περισσότεροι πελάτες προτιμούν να
τις τρώνε στο δρόμο, οπότε το street
food μετατρέπεται σε αυτή
την περίπτωση σε car food.
Οι γλυκές υπερισχύουν σε ποιότητα των
αλμυρών, ειδικότερα αν επιλέξετε το
συνδυασμό πικρής σοκολάτας, μπισκότου
και Grand Marnier.
Όχι πολύ όμως, το αλκοόλ επηρεάζει την
οδήγηση.
Τιμές: από €4 και πάνω.
Μαλλί της Γριάς, ποπ κορν, καραμέλες
Ερμού και Καπνικαρέα
Συνήθως
πετυχαίνεις το καρότσι στην Ερμού. Είναι
πραγματικά μια υπερπαραγωγή, όχι ως
προς την ποιότητα αλλά ως προς την
ποσότητα των τροφίμων και την ποικιλία
τους. Φτιάχνει ποπ κορν, μαλλί της γριάς,
πουλάει γλειφιτζούρια σε σχήμα κοκοράκι
και μερικές φορές φέρνει και καραμελωμένους
ξηρούς καρπούς. Θυμίζει έντονα αμερικάνικο
πανηγύρι, αφού εκτός από όλα τα παραπάνω
πουλάει και διάφορα παιδικά παιχνίδια
δρόμου, όπως ο τροχός, οι μπουρμπουλήθρες
και άλλα.
Τιμές: ποπ κορν, μαλλί της
γριάς €2.
Μανάβης
Πλ. Μοναστηρακίου
«Σορόπια
κλημεντίνια», αντηχεί κάθε μέρα από
τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα έξω
από το σταθμό του τρένου στο Μοναστηράκι.
Μπανάνες, αχλάδια, μήλα, ελιές, κάστανα,
«όσο πιο πολλά μπορούμε, ανάλογα και
με την εποχή», θα μας πει ο ιδιοκτήτης.
«Παλιά δεν μας εμπιστεύονταν, νόμιζαν
ότι δεν ήταν καλά τα προϊόντα μας. Τώρα
έχουν αλλάξει τα πράγματα. Δεν προλαβαίνω
να κάτσω από τη δουλειά». Οι τιμές
του κυμαίνονται ανάμεσα σε αυτές της
λαϊκής και ενός μανάβικου, αλλά όσο
περνάει η ώρα πέφτει η «χρηματιστηριακή»
αξία των προϊόντων. «Κάνει καλό ένα
φρούτο την ημέρα. Έστω και στο δρόμο.
Κάτι ξέρουν οι τουρίστες που παίρνουν
μια μόνο μπανάνα και την τρώνε επιτόπου».
Άλλους παρόμοιους πάγκους συναντάμε
στο Σύνταγμα, στην Οδό Νίκης και στη
Μηροπόλεως, στην Ακαδημίας κοντά στα
λεωφορεία και στη Μαυρομιχάλη στα
Εξάρχεια.
Τιμές: €1,20 τα μανταρίνια,
€1,70 οι μπανάνες περίπου.
Καραβάνι «βρόμικου»
Ενώ δεν έχουν συγκεκριμένη τοποθεσία, πώς σπάει ο διάολος το ποδάρι του, όπου και να βρεθείς από κάπου θα σου σπάσει τη μύτη η μυρωδιά των πλανόδιων «βρομικάδων». Παρασκευές και Σάββατα συχνάζουν σε Ψυρρή και Γκάζι, στις οδούς Μιαούλη και Περσεφόνης αντίστοιχα, δημιουργώντας ένα θολό τοπίο και μια έντονη ατμόσφαιρα τσίκνας. Τις Κυριακές έξω από τα μεγάλα γήπεδα, όπως επίσης και έξω από κάθε φεστιβάλ. Κινούνται σαν νομάδες, είναι συνήθως τσιγγάνικης φυλής, έχουν τις πιο περίεργες μπίρες του πλανήτη και χρησιμοποιούν ως δέλεαρ τη δυνατή μυρωδιά από τα καλούδια τους. Συνήθως παραγγέλνεις ένα απ' όλα, οπότε το σάντουίτς σου θα περιέχει: δύο χοιρινά καλαμάκια ή λουκάνικα, τυρί, ζαμπόν, ντομάτα, μαρούλι, κρεμμύδι, πατάτες, κέτσαπ, μουστάρδα και μαγιονέζα. Ό,τι πιο θρεπτικό για τον οργανισμό σου.
Εκκεντρικές, μοναχικές περιπτώσεις:
Αράπης:Κυκλοφορεί κυρίως στην Πανδρόσου και
όπου υπάρχει έκθεση βιβλίου. Μαυριδερός
στην όψη, πηγαινοέρχεται σαν τον τελάλη,
διαλαλώντας πότε «ο Αράπης» ή «ο
Άραπς», συνοδεύοντας την κατάληξη
της λέξης με εξωφρενικά φωνητικά. Παρ'
όλα αυτά το αράπικο φιστικί του είναι
πάντα ζεστό, φρεσκότατο και πουλάει
πολύ, αφού όπως παραδέχεται και ο ίδιος
«είναι η τρίτη φορά που γεμίζω το
καλάθι».
Τιμές: €0,50 το σακούλι.
Σαλεπιτζής:Τον πετυχαίνεις συχνά στους πολυσύχναστους,
εμπορικούς δρόμους φορτωμένο με μια
τεράστια χρυσή τσαγιέρα. Το σαλέπι είναι
ένα παχύ απόσταγμα δημητριακών που όταν
το πίνεις μαζί με κανέλα είναι πάρα πολύ
ωφέλιμο για το λαιμό και την υγεία. Αν
ακούσεις «σαλεεέπ», άδραξε την
ευκαιρία, σταμάτα τα ψώνια και κάνε κάτι
καλό για σένα.
Τιμές: €1 το ποτήρι.
Ένα
ιδιόμορφο ζευγάρι: Αν και στην
πραγματικότητα είναι μάνα και γιος,
κάτι έχει συμβεί στο φιστικάδικο της
Πλατείας Μοναστηρακίου και οι ιδιοκτήτες
μοιάζουν είτε με αδέρφια είτε με
αντρόγυνο. Καθημερινά γεμίζουν ένα
τεράστιο πάγκο με δεκάδες κιλά φιστίκια
Αιγίνης. Τα ζυγίζουν με τον παραδοσιακό
τρόπο, χρησιμοποιώντας βαρίδια, την ώρα
που εκτοξεύουν μεταξύ τους ασύστολες
βωμολοχίες. Ο γιος συνηθίζει να επιτίθεται
στους περαστικούς σε κατάσταση υστερίας,
αφού διαρκώς πιστεύει ότι κάποιος του
έκλεψε έναν από τους πολύτιμους καρπούς
του. Το επεισόδιο δεν παίρνει ποτέ μεγάλη
έκταση, η ψύχραιμη και κουβαρντού μανούλα
επεμβαίνει και όλα μπαίνουν σε τάξη.
Τιμές: €6 το κιλό.
σχόλια