1.Γιατί μετά από 2,5 χρόνια και 5 διοργανώσεις, η 6η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας είναι πλέον μια μεγάλη παραγωγή - 5 ημέρες, 43 επιδείξειςκι ένας προϋπολογισμός της τάξεως των600.000 ευρώ. Ένα μικρό ποσοστό καλύπτεται από το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ η Ελληνική Εβδομάδα Μόδας τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΟΠΕ.
2.Φέτος τη διοργάνωση ανοίγει ο John Varvatos. Ένας από τους πιο γνωστούς Αμερικανούς σχεδιαστές ανδρικής μόδας, με τρία βραβεία του Council of Fashion Designers of America στο όνομά του. Στο παρελθόν τον ίδιο ρόλο είχαν οι -επίσης- διεθνούς φήμης Εrotokritosκαι Σοφία Κοκοσαλάκη.
3.Χάρη στην Ελληνική Εβδομάδα Μόδας έχει αλλάξει η αντίληψη του κοινού για το τι σημαίνει ελληνική μόδα και επίδειξη μόδας. Πριν από 15 χρόνια η ελληνική μόδα ήταν συνώνυμη με δυο τρεις σχεδιαστές παραδοσιακής haute couture -όπως ο Μάκης Τσέλιος και ο Μιχάλης Ασλάνης - ενώ οι επιδείξεις μόδας ήταν μια παρέλαση βραδινών φορεμάτων (τα οποία βλέπαμε πανομοιότυπα σε τουλάχιστον τέσσερα χρώματα) και νυφικών, σε κάποιο μεγάλο ξενοδοχείο, με κοινό κυρίες που έπιναν τσάι (συχνά για φιλανθρωπικούς σκοπούς). Αυτές οι ημέρες έχουν περάσει πια ανεπιστρεπτί. Πάλι καλά!
4.Το χαοτικό τοπίο της ελληνικής μόδας απέκτησε επιτέλους συνοχή και ποιότητα. Βάζοντας όλους τους σχεδιαστές να δείχνουν μαζί την ίδια εβδομάδα στους ίδιους χώρους, σε κοινό, δημοσιογράφους και buyers, ξεχώρισε επιτέλους η ήρα απ' το στάρι και σιγά σιγά ο ερασιτεχνισμός του παρελθόντος, με ρούχα με μισοτελειωμένες ραφές που πλέουν στα μοντέλα, τείνει να γίνει παρελθόν.
5.Ένα ευρύτερο κοινό γνώρισε σχεδιαστές που είχαν ήδη αρχίσει να δίνουν το στίγμα τους, όπως ο Γιώργος Ελευθεριάδης και οι Deux Hommes, αλλά ξεπετάχτηκαν και νέα ταλέντα που με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συλλόγου Σχεδιαστών Μόδας κατάφεραν να δώσουν το δικό τους στίγμα. Ξεχώρισαν ταλαντούχοι σχεδιαστές, όπως ο Άγγελος Μπράτης, η Ελίνα Λεμπέση, οι ΜΙ-ROκαι ο Filep Motwary.
6.Φέτος στο Ζάππειο θα συγκεντρωθούν πάνω από 50 ξένοι αγοραστές και δημοσιογράφοι από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Δημοσιογράφοι από τo«Vogue Homme», τη «Figaro» και το«Officiel», μέχρι και από τη ρωσική «Izvestia»και το γιαπωνέζικο «Fashion Designer» (η Γιαπωνέζα ανταποκρίτρια που θα δει από κοντά το Ζάππειο ονομάζεται Μisako Tamagawa! Τι ωραία!). Oι αγοραστές πάλι καταφθάνουν από παντού: από το Μιλάνο, το Παρίσι και το Όσλο αλλά και το «εξωτικό» Barnsleyστο South Yorkshire της Αγγλίας.
7.Εκτός από τους Έλληνες σχεδιαστές, μπορεί κανείς να δει σόου σχεδιαστών από την Κύπρο (Αfroditi Hera,Ramona Filip), την Ισπανία (Μiriam Ponsa), και τη Γεωργία(Αvtandil).
8.Χάρη στην Ελληνική Εβδομάδα Μόδας, 30 χρόνια μετά τον Τσεκλένη και τον Παρθένη,Έλληνες σχεδιαστές άρχισαν επιτέλους να δείχνουν και να πουλάνε τα ρούχα τους εκτός Ελλάδας σε μεγάλα show room και trade show του εξωτερικού. O Άγγελος Μπράτης έδειξε τα ρούχα του στο Le Showroom στο Παρίσι, η Κathy Heyndels, η Χαρά Λεμπέση, ο Κώστας Φαλιάκος και ο Δημήτρης Ντάσιος στο Vendome Luxury Trade Show, ο Γιώργος Ελευθεριάδης στο 080 Βarcelona αλλά και στο Μιλάνο μαζί με τους Παύλο Κυριακίδη, Ορσαλία Παρθένη, Μi-Ro, Κατερίνα Καρούσσου, Χρήστο Μαΐλη και Βασίλη Ζούλια.
9.Μπορούμε να δούμε το project της Diane Pernet(της μαυροφορεμένης πεπλοφορούσας κυρίας του τρομερού fashion blog «A shaded view on fashion») και του Dino Dinco με τίτλο «You wear it well»- μια έκθεση μικρών αλλά καθόλου τυχαίων ταινιών για τη μόδα. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε το Starringτου Jeremy Scottμε το σουρεαλιστικό, σχεδόν καλτ, πρωταγωνιστικό ντουέτο των Asia Argento και Τοri Spelling, τη συνεργασία του υπερ-φωτογράφου Nick Κnightμε τον Alexander McQueen(με τίτλο The bridegroom stripped bare), καθώς και το Myself τουΜarcello Krasilicμε την Chloe Chevigny.
10.Εκτός απ' όλα τ' άλλα, όμως, οι λίγες ημέρες της Ελληνικής Εβδομάδας Μόδας είναι ένα απίστευτο πανηγύρι στο οποίο κανείς μπορεί να δει τα πάντα: Απότουαλέτες κεντημένες με τούλια και φτερά μέχρι μιλιτέρ χοτ παντς. Aπόλαϊκές ντίβες πνιγμένες στις παγιέτες, στυλίστριες που επιθυμούν να γίνουνΙsabella Blowστη θέση της Isabella Blow,πλατινέ κυρίες με πλαστικές γαλλικές μύτες των '70s, εκκεντρικά αγόρια ντυμένα ως ουρί του παραδείσου. Και φυσικά ρούχα, πολλά πολλά ρούχα.
σχόλια