Φέτος το φθινόπωρο μαγειρεύουμε με ρόδια!

Φέτος το φθινόπωρο μαγειρεύουμε με ρόδια! Facebook Twitter
0
Φέτος το φθινόπωρο μαγειρεύουμε με ρόδια! Facebook Twitter
Σύμβολο γονιμότητας, πλούτου και καλοτυχίας, το ρόδι κατάγεται από τη Περσία, απαντάται συχνά στην ελληνική παράδοση και τη μαγειρική...

Το πανέμορφο ρόδι λάμπει τώρα το φθινόπωρο στις σαλάτες και τους φυσικούς ανάμεικτους χυμούς, γίνεται σος, παγωτό, γρανίτα και μαρμελάδα, στολίζει τη μουσταλευριά και εμπνέει τόσο τους σεφ όσο και τους καθημερινούς μάγειρες με τη χαρακτηριστική γλυκόξινη γεύση, το ρουμπινί χρώμα και τη κρυστάλλινη υφή του.

Η περιοχή της Ερμιόνης από το 2011 του αφιερώνει μια ολόκληρη γιορτή κάθε Φθινόπωρο και προσπαθεί να κατοχυρώσει το ρόδι σαν Προϊόν με Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π). Τα μεγάλα κατακόκκινα ρόδια της περιοχής γίνονται ανάρπαστα κάθε χρόνο είτε φρέσκα είτε τυποποιημένα σε χυμούς ακόμα και καθαρισμένα σε σκαφάκια στα σούπερ μάρκετ , έτοιμα για τη σαλάτα , τη ... φρουτοσαλάτα ή για να τα τα τσιμπολογάς ωμά σαν σνακ στο γραφείο. Φέτος, ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός που κατάγεται από την Ερμιόνη έχει προσκληθεί να δημιουργήσει μερικά πρωτότυπα πιάτα με ρόδι (και για ένα από αυτά μας δίνει και τη συνταγή!).

Ο Βουδισμός θεωρεί το ρόδι ένα από τα τρία ευλογημένα φρούτα, μαζί με τα εσπεριδοειδή και το ροδάκινο.

Σύμβολο γονιμότητας, πλούτου και καλοτυχίας, το ρόδι κατάγεται από τη Περσία, απαντάται συχνά στην ελληνική παράδοση και τη μαγειρική (από θρεπτικές πολύχρωμες σαλάτες μέχρι τα πιο νόστιμα ...κόλλυβα με στάρι, αμύγδαλα και σταφίδες) καθώς και στη μυθολογία πολλών άλλων χωρών και σε συμβολισμούς διαφόρων θρησκειών. Ο Βουδισμός , για παράδειγμα, το θεωρεί ένα από τα τρία ευλογημένα φρούτα, μαζί με τα εσπεριδοειδή και το ροδάκινο. Προσφέρει τις βιταμίνες C, K, E, σίδηρο και κάλιο και είναι ένα από τα ισχυρά αντιοξειδωτικά φρούτα του φθινοπώρου.

 

Στίβεται στον στίφτη όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια αλλά ακόμα καλύτερα σε αποχυμωτή, αν και η πίεση στη λευκή σάρκα και στο κουκούτσι απελευθερώνει πικρίλα. Τους σπόρους του μπορούμε να τους πάρουμε εύκολα για σαλάτα αν το κόψουμε στη μέση, το κρατήσουμε με τη κομμένη πλευρά του στη παλάμη μας (με ανοικτά λίγο τα δάκτυλα)και το χτυπήσουμε με την ανάποδη ενός κουταλιού για να ξεκολλήσουν οι σπόροι από τη λευκή σάρκα.

Φέτος το φθινόπωρο μαγειρεύουμε με ρόδια!

 

Φέτος το φθινόπωρο μαγειρεύουμε με ρόδια! Facebook Twitter
Σαλάτα ρόδι με ψητά παντζάρια και φέτα του Σταμάτη Μαρμαρινού

1. Σαλάτα ρόδι με ψητά παντζάρια και φέτα του Σταμάτη Μαρμαρινού, σεφ του Cuvee Restaurant

6 μεσαία παντζάρια με τα φύλλα τους(κατά προτίμηση βιολογικά)
2 ρόδια Ερμιόνης
1 μικρό κρεμμύδι σε φέτες
80 γραμ. καρυδόψιχα
200 γραμ. φέτα
2 πορτοκάλια
ελαιόλαδο

Πλένουμε τα παντζάρια και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τα τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο.
Τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-40 λεπτά.
Οταν κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε στα τέσσερα.
Τα σερβίρουμε με τη φέτα, τα φιλέτα πορτοκαλιού, το ρόδι, το κρεμμύδι και τα καρύδια.
Ραντίζουμε με τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού.
Για τη βινεγκρέτ πορτοκαλιού
Βάζουμε το χυμό από τα πορτοκάλια σε μικρή κατσαρόλα και τον βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μειωθεί σχεδόν στο μισό. Τον αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε το χυμό από το λεμόνι, το ελαιόλαδο και το θυμάρι.

Φέτος το φθινόπωρο μαγειρεύουμε με ρόδια! Facebook Twitter
Ρόδια κρασάτα με κρέμα σαφράν, φύλλα μαϊντανού και τριμμένα καρύδια

2. Ρόδια κρασάτα με κρέμα σαφράν, φύλλα μαϊντανού και τριμμένα καρύδια του σεφ Κώστα Παπαχαραλάμπους

Για 2 καθαρισμένα ρόδια:
1 λίτρο κόκκινο ξηρό κρασί
200 γρ ζάχαρη
Βράζουμε το κρασί με τη ζάχαρη μέχρι το υγρό να μειωθεί στο 1/3 του και να δέσει.Το αφήνουμε στο ψυγείο.

Για την κρέμα σαφράν:
250 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ ζάχαρη
1 γραμ. σαφράν σε σκόνη
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να γίνει μία κοκκινοπορτοκαλί σαντιγί.

Ψιλοκόβουμε πολύ καλά 50 γρ. καρύδια και λίγο μαϊντανό για γαρνιτούρα.

Βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας κρέμα σαφράν σε ένα πιάτο.
Προσθέτουμε τα ρόδια στο κρύο σιρόπι κρασιού και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε δύο κουταλιές απ το μίγμα του ροδιού δίπλα στην κρέμα.
Πασπαλίζουμε τη περίμετρο του πιάτου με το τριμμένο καρύδι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
(Ναί, ο μαϊντανός πάει πολύ σε γλυκά και στο ρόδι επίσης.)

Φέτος το φθινόπωρο μαγειρεύουμε με ρόδια! Facebook Twitter
Κοκτέιλ με ρόδι του Γιάννη Κοροβέση

3. Κοκτέιλ με ρόδι του Γιάννη Κοροβέση, bar manager στο Hytra (δημιουργός του bitterbooze.com και εισηγητής στη Le Monde).

 

Pom Pom Swizzle

45ml φρέσκο χυμό ροδιού
30ml λευκό ρούμι
10ml σιρόπι ζάχαρης (2:1)
Prosecco

Διαδικασία: Χτυπάμε σε σέικερ με πάγο όλα τα υλικά εκτός από το Prosecco. Σουρώνουμε σε ποτήρι τύπου double rocks με τριμμένο πάγο και απογεμίζουμε με Prosecco.

Φέτος το φθινόπωρο μαγειρεύουμε με ρόδια! Facebook Twitter
Η μαρμελάδα ροδιού συνδυάζεται υπέροχα με ένα ωραίο προζυμένιο ψωμί και γιατί όχι με ένα πικάντικο τυρί...

4. Η εύκολη μαρμελάδα ρόδι της Ρένας Σ.

Μία από τις εκατοντάδες Ελληνίδες που ψωνίζουν αποκλειστικά εποχικά φρούτα και λαχανικά από τότε που τα εποχικά δεν ήταν ...trendy. Απλές, καλές συνταγές που παλιότερα έμπαιναν σε κάθε σπίτι από το μεράκι της μαγείρισσας και μόνο, με ό,τι υλικά έβρισκε στη βόλτα της στην αγορά προσφέροντας στην οικογένεια νοστιμιά αλλά και ποικιλία στο καθημερινό φαγητό.

Καθαρίζουμε και στίβουμε τα ρόδια πιέζοντάς τα στο τρυπητό. (Θέλουμε έναν πεντακάθαρο διαφανή χυμό ροδιού χωρίς τα λευκά μέρη του και χωρίς να πιεστούν τα κουκούτσια που αφήνουν μιά πικρίλα στο χυμό.)
Βράζουμε το χυμό ροδιού (όσα φλυτζάνια χυμού τόση και η ζάχαρη) σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.Ανεβάζουμε λίγο τη φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά αφαιρώντας τον αφρό στην επιφάνεια της μαρμελάδας .Προσθέτουμε το χυμό ενός λεμονιού και λίγα σπόρια ροδιού και βράζουμε ακόμα 10 λεπτά. Συνολικά ο χρόνος βράσης φτάνει τα 40-50 λεπτά.
Βάζουμε σε μικρά μπολάκια ή βαζάκια και διατηρούμε στο ψυγείο.
Η μαρμελάδα ροδιού συνδυάζεται υπέροχα με ένα ωραίο προζυμένιο ψωμί και γιατί όχι με ένα πικάντικο τυρί (όπως η κοπανιστή Μυκόνου, το μετσοβόνε, το συριανό Σαν Μιχάλη και οι πικάντικες ελληνικές γραβιέρες).

5. Η ακόμα πιό εύκολη μαρμελάδα ρόδι της κυρίας Πατσόγλου :)

Απλά ζυγίστε το χυμό από τα ρόδια σας και ...ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες στο πίσω μέρος της συσκευασίας της ζελατίνης σε σκόνη! (Ενημερωτικά, πέντε μεγάλα ρόδια δίνουν περίπου 500 ml χυμό όταν τα στίβουμε.)

6. Και..η δική μου σος βινεγκρέτ με ρόδι και wasabi

Το χυμό από ένα ρόδι
το χυμό από μισό πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού πάστα wasabi (στα μεγάλα σούπερ μάρκετ και στα ασιατικά μπακάλικα)
1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί
σουσάμι καβουρντισμένο ή κάστανα από το καστανά της γειτονιάς
ξύσμα από μισό πορτοκάλι (προαιρετικά)

Αναμιγνύεις καλά τα υλικά μέσα στο μπολ που θα σερβίρεις τη χειμωνιάτικη ανάμικτη σαλάτα (που μπορεί να συνδυάζει τριμμένο καρότο, ψιλοκομμένα λάχανο , κόκκινο λάχανο, μαϊντανό και σπόρους ροδιού), προσθέτεις τα σαλατικά και ανακατεύεις απαλά. Πριν το σερβίρισμα προσθέτεις το σουσάμι και τα κάστανα και διακοσμείς με ρόδι και ξύσμα πορτοκαλιού.

ΥΓ: Ενα ενδιαφέρον προιόν είναι το πετιμέζι ροδιού (συνηθισμένο συστατικό της ανατολίτικης κουζίνας) που επίσης προστίθεται σε σος για σαλάτα , ραντίζει και νοστιμίζει ψητές μελιτζάνες και δένει σάλτσες για πουλερικά και κρεατικά . Θα το βρείτε στα μπαχαράδικα της Ευριπίδου και σε ειδικά παντοπωλεία.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ