Η τραγωδία Φιλοκτήτης του Σοφοκλή αφηγείται την ιστορία του ομώνυμου ομηρικού ήρωα, ο οποίος, μετά από ένα δάγκωμα φιδιού, εγκαταλείφθηκε από τους συντρόφους του στη Λήμνο για δέκα ολόκληρα χρόνια. Tον θυμούνται μόνο όταν ένας χρησμός αποφαίνεται ότι οι Αχαιοί δεν θα κυριεύσουν την Τροία, αν δεν βοηθήσει το τόξο του Ηρακλή, το οποίο βρίσκεται στην κατοχή του. Τότε στέλνονται ο Οδυσσέας και ο Νεοπτόλεμος, ώστε να του αποσπάσουν το τόξο και τα βέλη, ακόμα και με δόλο. Ο Φιλοκτήτης, πληγωμένος από την ξεδιάντροπη στάση των συντρόφων του, αντιστέκεται σθεναρά.
Γραμμένο το 409 π.Χ. από τον Σοφοκλή σε βαθιά γεράματα, σε ηλικία 85 ετών, διαφέρει από όλα τα προηγούμενα έργα του. Δεν ακολουθεί τη συνήθη φόρμα, δεν υπάρχει καν κάθαρση ή κάποιος θάνατος στο τέλος και ο Χορός έχει μικρή παρουσία. Είναι ένα έργο που δημιουργεί δυσκολίες και αμηχανία σε όποιον αποφασίζει να το ανεβάσει. Ο Κώστας Φιλίππογλου, ο οποίος έχει υπάρξει ηθοποιός του Théâtre de Complicité, ανέλαβε να το σκηνοθετήσει για λογαριασμό του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, σωματοποποιώντας τον λόγο, αποκαθιστώντας τη συμβολή του Χορού και δίνοντας, με αυτό τον τρόπο, νέα ώθηση σ' αυτή την «ατελή» τραγωδία.
Δύο κόσμοι συγκρούονται στο έργο, εκείνος που εκπροσωπεί ο πανούργος βασιλιάς της Ιθάκης, Οδυσσέας, η αίσθηση της κοινής ωφέλειας, και ο άλλος, του Φιλοκτήτη, του πληγωμένου ατομικισμού, ενώ ο αγαθός Νεοπτόλεμος βρίσκεται κάπου στη μέση. Τα θέματα που τίθενται από τον Σοφοκλή ανελέητα είναι η εξορία, ο ανθρώπινος πόνος και η εγκατάλειψη, η σχέση ατομικής και πολιτικής συνείδησης, η προσωπική τιμή και το καθήκον. Παρ' όλα αυτά, η αντιπαράθεση αποδεικνύεται γόνιμη και τα γεγονότα καθοριστικά για τα πρόσωπα που εμπλέκονται.
Η μετάφραση είναι του Γιώργου Μπλάνα, τα σκηνικά και τα κοστούμια του Κένι Μακλέλλαν, η μουσική των Lost Bodies, οι φωτισμοί του Νίκου Βλασόπουλου και η κίνηση της Φρόσως Κορρού. Φιλοκτήτης είναι ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, Οδυσσέας ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νεοπτόλεμος ο Αιμίλιος Χειλάκης, και ο Χορός αποτελείται από τους: Γιάννη Γιαννούλη, Τάσο Δημητρόπουλο, Κώστα Κορωναίο, Δημήτρη Κουρούμπαλη, Γιώργο Παπανδρέου, Κρις Ραντάνοφ και Γιώργο Ρουστέρη.
Φιλοκτήτης του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου
ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας & Αptivities
18 & 19 Ιουλίου
(Ώρα έναρξης: 21:00)
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
σχόλια