Mάλλον τυχεροί πρέπει να αισθάνονται όσοι ξεκινούν τώρα τη φοιτητική τους ζωή και επέλεξαν να μη σπουδάσουν σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ (ή απλά δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τη βαθμολογία που χρειάζονταν για να μπουν στην σχολή προτίμησής τους). Τυχεροί γιατί μετά από δεκαετίες γκρίνιας και αμφιβολιών είναι πια φανερό ότι μπορεί κανείς να βρει εξαιρετικό επίπεδο σπουδών και σπάνιες ειδικότητες σε ΙΕΚ και κολέγια. Επιπλέον, τα πτυχία που προσφέρουν έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά, προσφέρουν σημαντικά εφόδια για την απασχόληση στην αγορά εργασίας αλλά και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για συνέχιση των σπουδών στο εξωτερικό. Και όλα αυτά ενώ σύντομα θα περάσει η διάταξη για την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων.
Καθώς περισσότεροι από60.000 νέους δεν κατόρθωσαν να μπουν φέτος σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ, οι δυνατότητες που παρουσιάζονται είναι πολλές και δεν οδηγούν πια στο μονόδρομο των εξαντλητικών φροντιστηρίων, της επανάληψης των εξετάσεων ένα χρόνο μετά (και πάλι με αμφίβολα αποτελέσματα) ή απλά της φυγής στο εξωτερικό για σημαντικές αλλά εξαιρετικά ακριβές σπουδές. Ακόμη όμως και από αυτούς που μπήκαν υπάρχει προβληματισμός, αφού μόλις ένας στους πέντε κατόρθωσαν να μπουν στη σχολή της πρώτης επιλογής τους.
Ανατρέχοντας στα μηχανογραφικά που κατέθεσαν φέτος οι φοιτητές, είναι προφανές ότι υπάρχει σημαντική αλλαγή στις προτιμήσεις τους σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Οιπαιδαγωγικές σχολές, το Πολυτεχνείο και τα παιδαγωγικά είναι τα μεγάλα φαβορί, φανερώνοντας την καθόλου ρομαντική επιλογή των νέων να σπουδάσουν σε σχολές που θα τους εξασφαλίσουν γρήγορα και εύκολα δουλειά. Η ψυχολογία, η κοινωνιολογία, η θεατρολογία μοιάζουν με σπουδές χόμπι : Αρκεί να δει κανείς ότι από τους σπουδαστές που μπήκαν στο τμήμα κοινωνιολογίας, μόνο δύο ή τρεις το είχαν δηλώσει ως πρώτη επιλογή τους.
Με τις τάσεις αυτές να διαγράφονται στην εκπαίδευση, όσοι αποφάσισαν να σπουδάσουν εκτός ΑΕΙ και ΤΕΙ καλούνται να διαλέξουν ανάμεσα σε κολέγια που συνεργάζονται με αμερικανικά και ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που οδηγούν σε Bachelor και Μάστερ, IΕK για αναγνωρισμένες σπουδές επαγγελματικής κατάρτισης και Εργαστήρια Ελεύθερων Σπουδών για σεμινάρια. Στο αφιέρωμα της LifΟ, που θα συνεχιστεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες, οι ενδιαφερόμενοι θα μάθουν τα πάντα για τις προσφερόμενες σπουδές και τις ειδικότητες που προσφέρονται στην ελληνική αγορά.
Μια εξαιρετική ευκαιρία για να κατανοήσουμε περισσότερα πράγματα για την εκπαίδευση είναι το αφιέρωμα στην εκπαίδευση που οργανώνει για τρίτη χρονιά το βιβλιοπωλείο Ιανόςαπό τις 4 έως και τις 20 Σεπτεμβρίου στο cafe του Ιανού (Σταδίου 24). Το φετινό αφιέρωμα περιλαμβάνει συζητήσεις πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα, ακαδημαϊκά και εξωσχολικά, παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια και διαδραστικά εργαστήρια.
σχόλια