Πριν από 25 χρόνια εγκαινιάστηκε στο Παρίσι η Grande Arche, μετά βαΐων και κλάδων, στην περιοχή της Defense. Ήταν ένα από τα μεγάλα έργα της δεκαετίας του 80 αν και πολλοί αυτό που θυμούνται είναι ότι στα μεγαλοπρεπή εγκαίνια που έγιναν για τα γιορταστούν τα 200 χρόνια από τη γαλλική Επανάσταση, η Μάργκαρετ Θάτσερ «κόλλησε» στις τουαλέτες, όταν έσπασε μια λαβή στην πόρτα και ένας σωματοφύλακάς της αναγκάστηκε να την σπάσει για να απεγκλωβίσει την Βρετανίδα Πρωθυπουργό.
Σήμερα, η γιγαντιαία Grande Arche στα προάστια του Παρισιού αποτελεί μια θλιβερή εικόνα για την πόλη. Τα μάρμαρα από την Carrara που καλύπτουν το εξωτερικό του κτιρίου έχουν φθαρεί, οι επιχειρήσεις εγκατέλειψαν τα γραφεία λόγω στενότητας χώρου και ολόκληρο το κτίριο έχει κλείσει για λόγους ασφαλείας. Αυτή η έκδοση της αψίδας του θριάμβου του 20 ου αιώνα, ένα οικοδόμημα από γυαλί και μάρμαρο, τόσο μεγάλο που θα μπορούσε να στεγάσει τον καθεδρικό ναό της Νοτρ-Νταμ, βρίσκεται στην επιχειρηματική περιοχή της Ντεφανς, στο τέλος ενός άξονα που ξεκινά από το μουσείο του Λούβρου και διασχίζει το Champs-Elysees. Ο Δανός αρχιτέκτονας Johan Otto Von Spreckelsen ανέλαβε το έργο, αλλά μια ασθένεια τον ανάγκασε να παραδώσει τα ηνία το 1986 στον Γάλλο Paul Andreu. Το κτίριο εγκαινιάστηκε στις 14 του Ιουλίου του 1989, με μια τριήμερη σύνοδο κορυφής της G7 την οποία παρακολούθησαν οι κορυφαίοι ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Θάτσερ. (και τότε συνέβη και το «ατύχημα στις τουαλέτες»).
Σήμερα η μεγάλη Αψίδα είναι η σκιά του παλαιού λαμπρού εαυτού της. Η βάση του στη βόρεια πλευρά του κύβου είναι αποκλεισμένη για λόγους ασφαλείας και στη νότια πλευρά, μερικά από τα μαρμάρινα τμήματα έχουν αντικατασταθεί από γρανίτη, ένα πιο ανθεκτικό υλικό. Ο τελευταίος όροφος προσφέρει μια ασύγκριτη θέα στα Ηλύσια Πεδία, την πλατεία Concorde και τον κήπο Tuileries, που οδηγεί στην Λούβρο - αλλά έχει κλείσει για το κοινό από τον Απρίλιο του 2010, επειδή από ένα δυσάρεστο περιστατικό (ατύχημα) στον ανελκυστήρα. Τα υπουργεία που είχαν στεγαστεί στην Αψίδα, ήταν χωρίς φυσικό φως και απίστευτα στριμωγμένα, επειδή αυτό που είχε τότε προτιμηθεί ήταν η εντυπωσιακή εξωτερική όψη σε βάρος της εσωτερικής εργονομίας και άνεσης. Από τον Οκτώβριο, οι δύο υπουργεία δρομολόγησαν μεγάλα έργα ανακαίνισης που θα κοστίσουν περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ , θα διαρκέσουν δύο χρόνια και θα βελτιώσουν τη μόνωση, το χώρο ενώ θα αντικατασταθούν όλα τα μάρμαρα. Επίσης είναι αμφίβολη η επαναλειτουργία του τελευταίου ορόφου, τον οποίο επισκέπτονταν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο προκειμένου να θαυμάσουν τη θέα του Παρισιού.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά έργα της εποχής και της δεκαετίας του 80 κατέρρευσε τόσο πανηγυρικά όσο εγκαινιάστηκε όταν πρωτάρχισε να λειτουργεί.
σχόλια