Χρειάζεται εξεταστική για τα μνημόνια;

Χρειάζεται εξεταστική για τα μνημόνια; Facebook Twitter
Να δούμε πώς και γιατί θα έπρεπε να πορευόμαστε στο εξής παρέα με βία, φόβο, καταστολή, μιζέρια, ανασφάλεια, ανεργία, φτώχεια, απελπισία και ναζί βρικόλακες, πόσο στ' αλήθεια ζούσαμε «πάνω από τις δυνατότητές μας», ποιος ορίζει ποιες είναι αυτές και από πότε ο χορτάτος αποκαλεί λιγούρη τον πεινασμένο... Φωτο: Menelaos Myrillas / SOOC
4

Η Εβδομάδα των Παθών ξεκίνησε με την... πλήρη εμπάθειας κοινοβουλευτική κόντρα για τα μνημόνια. Η συνεδρίαση ξεκίνησε απόγευμα Μ. Δευτέρας και έληξε ξημερώματα Μ. Τρίτης, οπότε 156 βουλευτές ψήφισαν «ναι» στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, καθώς στο εορταστικό καλεντάρι η ταιριαστή στην περίσταση παραβολή των ταλάντων (που οι «καλοί δούλοι» φρόντισαν, λέει, να αβγατίσουν, ενώ οι «πονηροί και οκνηροί» μείνανε στον άσο) έδινε τη θέση της στην (επίσης πολύ ταιριαστή) παραβολή των Μωρών Παρθένων, που, ούσες αμελείς, «φάγανε πόρτα» στο γαμήλιο πάρτι του Νυμφίου.

Είναι σίγουρα ενδιαφέρον να μάθουμε πώς από την ολυμπιακή υπερκαταναλωτική ευφορία, τους θεαματικούς δείκτες ανάπτυξης και την τρανή χρηματιστηριακή «παραμύθα» πήγαμε άπατοι στον μνημονιακό εφιάλτη που συνεχίζει να στοιχειώνει τον ύπνο και τον ξύπνιο μας.


Αρχικά ναι, καλώς ψηφίστηκε. Είναι σίγουρα ενδιαφέρον να μάθουμε πώς από την ολυμπιακή υπερκαταναλωτική ευφορία, τους θεαματικούς δείκτες ανάπτυξης και την τρανή χρηματιστηριακή «παραμύθα» πήγαμε άπατοι στον μνημονιακό εφιάλτη που συνεχίζει να στοιχειώνει τον ύπνο και τον ξύπνιο μας. Να εξετάσουμε σε ποιον βαθμό η κρίση ήταν εισαγόμενη ή εγχώρια, ποιων σχεδίων γίναμε πρόθυμα πειραματόζωα, ποιοι ευθύνονται για την υπερχρέωση, τα σκάνδαλα, τις μίζες, τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων –όχι μόνο στον υπερπροβλημένο δημόσιο αλλά και στον καταφρονεμένο απ' όλους ιδιωτικό τομέα, οι εργαζόμενοι στον οποίο πλήρωσαν πολλαπλάσιο τίμημα–, τη «βιομηχανία λουκέτων», την εξάρθρωση του κοινωνικού κράτους, την υποβαθμισμένη εκπαίδευση, τη φεουδαρχοποίηση της εργασίας, τη μαζική μετανάστευση νέων, κυρίως, ανθρώπων, ποιοι τορπίλισαν το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς, υπονομεύοντας, ταυτόχρονα, τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες.


Να δούμε πώς και γιατί θα έπρεπε να πορευόμαστε στο εξής παρέα με βία, φόβο, καταστολή, μιζέρια, ανασφάλεια, ανεργία, φτώχεια, απελπισία και ναζί βρικόλακες, πόσο στ' αλήθεια ζούσαμε «πάνω από τις δυνατότητές μας», ποιος ορίζει ποιες είναι αυτές και από πότε ο χορτάτος αποκαλεί λιγούρη τον πεινασμένο. Να συνειδητοποιήσουμε πώς μια κοινοβουλευτική δημοκρατία του ανεπτυγμένου κόσμου κατέληξε να κυβερνιέται με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, τι απέγιναν οι δεκάδες ποινικές δικογραφίες κατά υπουργών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, πώς θεσπίστηκε μια προκλητικά ένοχη (εφόσον μας διαβεβαίωναν πως όλα ήταν απολύτως σύννομα) ασυλία για τραπεζίτες, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και διοικήσεων των ΔΕΚΟ, ποιοι μέχρι χτες δάνειζαν γενναία (πάνω από μισό δισ. ευρώ) και κατ' αποκλειστικότητα υπερχρεωμένα κανάλια, ώστε να προπαγανδίζουν ασύστολα και τις πιο εξωφρενικές καθεστωτικές επιλογές, επενδύοντας μεθοδικά στον τρόμο και στον κοινωνικό δαρβινισμό, ποιος δώρισε στις τράπεζες 40 δισ. για να συνεχίσουν να τζογάρουν στις πλάτες των καταθετών... τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος.

Εξίσου σημαντικό είναι να μάθουμε αν πράγματι τα μνημόνια ουσιαστικά επιβλήθηκαν υπό ασφυκτική έξωθεν πίεση, εφόσον η Σύμβαση της Βιέννης απαγορεύει τη σύναψη σύμβασης υπό οικονομική απειλή και χωρίς κοινή συναίνεση, πόσο άλλαξε η συγκυρία ώστε να δικαιολογείται σήμερα η επανεξέταση των τότε συμφωνιών, καθώς και πόσο η εφαρμογή των μνημονίων παραβίασε τον Κοινωνικό Χάρτη της Ε.Ε., με συνέπεια τα ευρωπαϊκά όργανα να έχουν υπερβεί τις προβλεπόμενες από τη Συνθήκη της Λισσαβώνας αρμοδιότητες, όπως πρότεινε στην «Επιτροπή Αλήθειας» ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ Ολιβιέ ντε Σούτερ – αν, κοντολογίς, οι αποφάσεις ήταν καθαρά πολιτικές ή υπήρχαν επιπλέον «κίνητρα».


Θα συμφωνούσα, ωστόσο, με τις ενστάσεις περί της χρονικής περιόδου που θα πρέπει να καλύψει αυτή η εξεταστική, και όχι για να παίξω με τη σειρά μου την κολοκυθιά. Γιατί μπορεί το πρώτο μνημόνιο να μας φορέθηκε προ πενταετίας, όμως οι γενεσιουργές αιτίες του ανιχνεύονται ήδη στο στρεβλό μοντέλο ενός υδροκέφαλου κρατισμού και μιας σχεδόν τυχοδιωκτικής, αεριτζίδικης αναπτυξιακής πολιτικής που ακολούθησαν μεταπολιτευτικά (ή και αρκετά νωρίτερα, αλλά, ok, μη φτάσουμε στη βαυαροκρατία) όλες λίγο-πολύ οι κυβερνήσεις. Συμφωνώ, επίσης, ότι ναι μεν δεν τα φάγαμε ακριβώς «μαζί», αλλά ένα μεγάλο ποσοστό συμπατριωτών μας επωφελήθηκε τα μέγιστα και στήριξε παντοιοτρόπως αυτό το μοντέλο, μεταβαλλόμενοι σε αγανακτισμένους «πεφτοσυννεφάκηδες», σαν η κάνουλα στέρεψε. Απόδειξη, οι απίστευτες ιστορίες οικονομικής διασπάθισης, σκανδάλων και διαφθοράς που αφορούν το σύνολο σχεδόν του δημόσιου τομέα. Σε βάρος, βέβαια, όσων υπαλλήλων ή πολιτών γενικότερα κάνανε σωστά τη δουλειά τους και προσπαθούσαν για κάτι αξιότερο. Έτσι κάπως διαμορφώθηκε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που κυριαρχεί σήμερα στην ελληνική πολιτική σκηνή. Την ταξικότητα των μνημονίων επιβεβαιώνει η έρευνα Γιαννίτση-Ζωγραφάκη για το ίδρυμα Hans Böckler: οι φτωχότεροι επιβαρύνθηκαν έως και 337% έναντι μόλις 9% των πλουσιότερων και δεν θέλω να ξέρω τι θα ζούσαμε δίχως την «ευχή και κατάρα» των ισχυρών στην Ελλάδα οικογενειακών δεσμών. Εκείνο, πάντως, που σίγουρα θέλω να μάθω, πέρα απ' όλα τα παραπάνω, είναι πώς θα γίνει να μην ξαναβρεθούμε σε παρόμοια θέση.

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Μην μπερδεύουμε 5 πράγματα,η εξεταστική δεν γίνεται για να βρει τα γενεσιουργά αίτια του μνημονίου αλλά για να ελέγξει αν η υπαγωγή σε αυτά ήταν η ενδεδειγμένη επιλογή το 2010 και το 2012.Δεν θα βρούμε δηλαδή πως φτάσαμε σε αυτά από την εποχή της θωρακισμένης και ισχυρής οικονομίας,αλλά αν υπήρχε άλλη επιλογή που παραβλέφθηκε.Για αυτό δεν υπάρχει και λόγος να μπουν προηγούμενες κυβερνήσεις.
Για άλλη μία φορά ο εξυπνότερος λαού του κόσμου βάζει το κεφάλι στο χώμα για να μη βλέπει τα προφανή. Τι δεν καταλαβαίνουμε και χρειαζόμαστε Εξεταστική; Όλες οι κυβερνήσεις από το 1981 και μετά διόγκωναν το Δημόσιο χρέος. Το Κράτος δανειζόταν για να χρηματοδοτεί την ευζωία ενός πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού και να συντηρεί τους εκάστοτε μηχανισμούς του στην εξουσία. Εξ ου και είχαμε από τα υψηλότερα Δημόσια χρέη σε συνδυασμό με πολύ χαμηλό ιδιωτικό χρέος. Όλα αυτά τα δανεικά έγιναν προσλήψεις, πρόωρες και παχυλές συντάξεις, άχρηστοι Οργανισμοί, ζημιογόνες Δημόσιες επιχειρήσεις (Ολυμπιακή, ΟΣΕ κλπ), "Πολιτιστικές Εκδηλώσεις" και άλλα πολλά. Οι ιδιώτες έπαιρναν δάνεια για σπίτια, αυτοκίνητα, διακοπές κλπ με περισσή αφροσύνη, η οικονομία ήταν μία αγοραπωλησία υπερτιμημένων υπηρεσιών εντός της χώρας, χωρίς παραγωγή και εξαγωγές και όλοι μαζί ευδαίμονες ψηφίζαμε τους ηγέτες που μας άξιζαν ενώ χαιρόμασταν τον υπέροχο Ελληνικό ήλιο και φουσκώναμε από υπερηφάνια για το Euro 2004 και τους Ολυμπιακούς. Στο μεταξύ η Αριστερά ζητούσε επιμόνως περισσότερες προσλήψεις και αυξήσεις μισθών/συντάξεων. Επίσης από το 1981 και μετά, έπεσαν στη ομορφότερη χώρα του κόσμου, κοινοτικά κονδύλια που ισούνται με ένα ΑΕΠ των καλών ημερών (περίπου 200 δις) τα οποία εξαερώθηκαν μετά χαράς και υπερηφάνειας καθότι όλοι μας χρωστάγαν από την εποχή που τους δώσαμε τα φώτα του πολιτισμού. Και μετά ήρθε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και απλούστατα δε μας δάνειζε πλέον κανείς. Οι δε Τράπεζες οι οποίες όλα αυτά τα ωραία χρόνια δάνειζαν το Κράτος μέσω αγορών κρατικών ομολόγων, κατέληξαν να έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ένα μάτσο κωλόχαρτα αλλά και δάνεια ιδιωτών που δεν εξυπηρετούταν(εξ ου και η ανάγκη ανακεφαλαιοποίσης). Και μετά ήρθαν τα Μνημόνια και οι "Αγανακτισμένοι". Τι δεν καταλαβαίνουμε ; Τα Μνημόνια είναι το αποτέλεσμα του άφρονος και τρυφηλού βίου που ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ διάγαμε για δεκαετίες και όχι η αιτία της δεινών μας. Και σε άλλες χώρες εφαρμόστηκαν Μνημόνια και αυτές έχουν τώρα εξέλθει αυτών σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Αγαπητέ αρθρογράφε δε χρειάζετε να είναι κανείς οικονομολόγος για να τα καταλάβει αυτα. Τα περί εξεταστικών και μάλιστα από το 2009 και μετά, είναι ρίψη της μπάλας στην εξέδρα και αποπροσανατολισμός. Ας βάλουμε κανα δυό πολιτικούς στη φυλακή να μας φύγει η κάβλα. Μη ξεχνάμε όμως ότι η πολιτική τάξη μιας χωρας είανι μία κουτάλα από το καζάνι με τη σούπα. Ότι έχει στο καζάνι (λαός) έχει και στη κουτάλα (πολιτικοί).Είμαστε το τελευταίο σοβιετικό και το πρώτο θεοκρατικό κράτος της Ευρώπης, με έναν απαίδευτο και ακαλλιέργητο λαό. Τα υπόλοιπα είναι, κατά τη γνώμη μου, λόγια.Καλή Ανάσταση πατριώτες.
Συμφωνώ με την προσέγγιση του άρθρου σας αλλα όπως είπε και ο gogokef εάν δεν δικαστούν και να συνεχίσουν εις το διηνεκες να δικάζονται οι πρόστυχοι και αμφισβητίες των Νόμων της Χώρας Δημοκρατία δεν θα υπάρξει ποτέ. Έχουμε χάσει εσκεμμένα τον δρόμο της φυσιολογικής ανoδικής εξέλιξης γιατί κομματικοποιησαν βάναυσα όλη την κρατική δομή τα 40 προηγούμενα χρόνια οι "μεγάλες δυνάμεις " του δικοματισμου του 80-85%. Είχαν την απόλυτη εξουσία και έλεγχο τον πάντων για 4 δεκαετίες και στο τέλος εμφανίζονται και τιμητές των πάντων. Επίσης διαφωνώ με την αναφορά σας ότι ανήκουμε σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες του ανεπτυγμένου κόσμου. Μόνο ρούχα και smartphones έχουμε τίποτα άλλο ...Καλή ανάσταση
το θέμα δεν είναι από πότε θα ξεκινήσουν να ψαχνούν ... το θέμα είναι να δικαστούν επιτέλους όλοι αυτοί που έφεραν την χώρα σε αυτό το χάλι..... δεν με νοιάζει απλά να μάθω .. γιατί ήδη ξέρω.... με νοιάζει όμως να τους δω να τιμωρούνται... όχι που φυλακίζουν ανθρώπους για χρέη και οι αρχικλεφταράδες και τα λαμόγια είναι έξω..μακάρι αυτή την φορά να αλλάξει κάτι....