Loth et ses filles (Ο Λωτ και οι κόρες του). Λεπτομέρεια από το έργο του Lucas de Leyde (1520). Μουσείο του Λούβρου. Βλ. itineraireiconographique.com.
"Από την Ατλαντίδα ως την Τροία, από τα Σόδομα και τη Γόμορρα ως την καταστροφή του κόσμου από τους καβαλάρηδες της Αποκάλυψης, η ερήμωση των πόλεων καταδεικνύει σύμφωνα με μία παραδοσιακή θεώρηση πόσο ευάλωτοι είναι οι άνθρωποι και τα κτηριά τους απέναντι στη θεική δύναμη. Εξάλλου, η ίδια η ιστορία των πολεών μας συνίσταται σε καταστροφές τόσο φυσικές (σεισμοί, πλημμύρες, ηφαιστιακές εκρήξεις...), όσο και ανθρωπογενείς (πόλεμοι, πυρκαγιές...). Ανάλογα με τις περιπτώσεις, τα ερείπια του παρελθόντος εξιδανικεύονται ή εγκαταλείπονται, επαναχρησιμοποιούνται η καταδικάζονται στη λήθη. Εντούτοις, δεν παύουν να σηματοδοτούν τον άυλο και υλικό πολιτισμό, να προκαλούν οραματισμούς και φαντασιώσεις. Οι αρχαιολόγοι, ιστορικοί τέχνης, συντηρητές μουσείων, ιστορικοί, φιλόσοφοι και κινηματογραφιστές καλούνται όλοι να διασταυρώσουν τη ματιά τους πάνω σ' αυτά τα ζητήματα που αφορούν τόσο στην αντιληψή μας για το παρελθόν, όσο και τη σχέση μας με το μέλλον.
Υπό την επιστημονική διεύθυνση της Monica Preti (Μουσείο του Λούβρου) και του Salvatore Settis (Scuola Normale Superiore της Πίζας)." (Μουσείο του Λούβρου).
Αγέλαστος Πέτρα (2000), ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή. Βλ. sevenart.gr.
Ο Φίλιππος Κουτσαφτής στα γυρίσματα της ταινίας. Βλ. oasis-amke.pblogs.gr.
Βλ. agelastospetra.gr.
Βλ. agelastospetra.gr.
Βλ. agelastospetra.gr.
Βλ. agelastospetra.gr.
Βλ. agelastospetra.gr, corfupress.com, egialos.blogspot.gr, kartson.blogspot.com και tainiothiki.gr.
Αγέλαστος Πετρα (2000).
© Chen Qiulin. Βλ. ameenanil.blogspot.com.
"H Chen Qiulin, γεννημένη το 1975, είναι μια ανερχόμενη κινέζα καλλιτέχνις. Το έργο της αντανακλά τις ραγδαίες και βαθιές αλλαγές που διαταράσσουν το τοπίο και την κοινωνία της χώρας όπου μεγάλωσε. Χρησιμοποιεί ποικίλες τεχνικές, από τη φωτογραφία ως την περφόρμανς, το βίντεο και τη γλυπτική. Καθώς προέρχεται από μια μικρή πόλη στην κοιλάδα του Yangtze που πλημμύρισε και εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της κατασκευής του φράγματος των Τριών Φαραγγιών, η Chen Qiulin θέλησε να συλλάβει με το φακό της τους τελευταίους σπασμούς των περιοχών αυτών που απειλούνται με εξαφάνιση. Οι συνήθειες της καθημερινής ζωής που επιβιώνουν ακόμη σε αυτές τις πόλεις, που σταδιακά εγκαταλείπονται, συνυπάρχουν στην οθόνη με τις νέες πόλεις που χτίζονται για να υποδεχτούν τους μετανάστες. Η λάμψη του καινούργιου αντιμάχεται έτσι τη νοσταλγία για έναν κόσμο που για πάντα έχει χαθεί" (Μουσείο του Λούβρου).
© Chen Qiulin. Βλ. thelandbetweenus.wordpress.com.
© Chen Qiulin. Βλ. masahiroshi.blog.
© Chen Qiulin. Βλ. albany.edu.
© Chen Qiulin. Βλ. albany.edu.
Ellisis (still) 2001. Video, 25-00 minutes. © Chen Qiulin. Βλ. Beam Contemporary Art. New York, London.
Ellisis Series No.2, Photograph, 2002. © Chen Qiulin. Βλ. Beam Contemporary Art.
Peach Blossom, 2009. © Chen Qiulin. Βλ. Beam Contemporary Art.
Βλ. weblogs.nrc.nl.
Η Catherine Deneuve και ο Rabih Mroué στην ταινία Je veux voir (Θέλω να δω) των Joana Hadjithomas και Khalil Joreige.
"Ιούλιος 2006. 'Ενας πόλεμος ξεσπάει στο Λίβανο. 'Ενας νέος πόλεμος, αλλά όχι ένας επιπλέον πόλεμος, ένας πόλεμος που να συνθλίβει τις ελπίδες για ειρήνη και τον δυναμισμό της γενειάς μας. Δεν ξέρουμε πια τι να γράψουμε, τι ιστορίες να διηγηθούμε, τι εικόνες να δείξουμε. Αναρωτιόμαστε : "Σε τι μπορεί να χρησιμεύσει ο κινηματογράφος ;" Το ερώτημα αυτό, αποφασίζουμε να το θέσουμε πραγματικά. Φεύγουμε για τη Βηρυτό με ένα "icon", μία ηθοποιό που αντιπροσωπεύει για μας τον κινηματογράφο, την Catherine Deneuve. Θα συναντήσει εκεί τον δικό μας ηθοποιό-φετίχ, τον Rabih Mroué. Μαζί, θα επισκεφτούν τις περιοχές που έχουν πληγεί από τις συγκρούσεις. Μέσα από την παρουσία τους, τη συναντησή τους, ελπίζουμε να ξαναβρούμε μία ομορφιά που τα μάτια μας δεν καταφέρνουν πια να δούν. Μία απρόοπτη, απρόσμενη περιπέτεια τότε ξεκινά..." (η περίληψη της ταινίας από τους σκηνοθέτες της στο σάιτ lafermedubuisson.com).
Βλ. weblogs.nrc.nl.
Η Joana Hadjithomas (γεννημένη στο Λίβανο) με τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Βλ. lacid.org.
Βλ. culturelb.wordpress.com.
Αριστ., βλ. amazon.co.uk. Δεξ., φωτ. Patrick Swirc.
Οι σκηνοθέτες Joana Hadjithomas και Khalil Joreige. Βλ. siteacrif.org.
Βλ. lafermedubuisson.com.
σχόλια