Η μεγάλη παραλιακή

Η μεγάλη παραλιακή Facebook Twitter
0

ΑΧΑΪΑ

Καλογριά - Δάσος Στροφυλιάς

H ατελείωτη αμμουδερή ακτή της Kαλογριάς, με την καταγάλανη θάλασσα και το εξωτικό πευκόδασος της Στροφυλιάς στην πλάτη, φτιάχνουν μια εικόνα κι ένα τοπίο γεμάτο εναλλαγές.

Η φύση είχε κέφια όταν συνδύασε άμμο, θάλασσα και δάσος ζωηρής χαλεπείου πεύκης. Το κέφι της μεταδίδεται σε σένα που θα πεζοπορήσεις σ' αυτή την αχανή έκταση με τα ομπρελοειδή δέντρα, τα κουκουνάρια, τις μυρτιές, τα ρείκια και τα βελανίδια σε ζώνη παράλληλη με το γαλανό της θάλασσας της Καλογριάς. Το έδαφος κατεβαίνει χαμηλότερα από τη στάθμη της θάλασσας, φτιάχνοντας ποταμάκια και λιμνοθάλασσες.

Ο οικισμός της Καλογριάς των 252 κατοίκων (45 χλμ. Ν.Δ. της Πάτρας) είναι γεμάτος ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια στην παραλιακή ζώνη, απ' όπου και μέχρι το Κουνουπέλι είναι γεμάτος αμμουδερές ακτές.

Η περιοχή είναι φυσικό ιχθυοτροφείο με λαβράκια, κέφαλους και χέλια και το σύμπλεγμα της Στροφυλιάς, της λιμνοθάλασσας Κοτυχίου και της λίμνης του Προκόπου συμπληρώνει η λιμνοθάλασσα του Πάπα, που λέγεται ότι ονομάστηκε έτσι επί Ενετοκρατίας γιατί από δω το Βατικανό αγόραζε φρέσκο ψάρι!

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος Λαρισσού:
26930 31234
Κέντρο πληροφόρησης δάσους Στροφυλιάς:
26930 31651

Καϊάφας

Ξανά και ξανά βραβεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση με χρυσούς αστερίες και γαλάζιες σημαίες, μικρή μόνο ένδειξη της ομορφιάς και της καθαρότητάς τους. Η παραλία του Καϊάφα στα πόδια ενός λουτροχωριού με τους 114 κατοίκους απέχει 26 χλμ. από τον Πύργο, προς Κυπαρισσία. Είναι χτισμένος στο νησάκι της Αγ. Αικατερίνης, στο κέντρο μικρής λίμνης που τη χωρίζει από τη θάλασσα μία στενή λωρίδα γης κατάφυτη από πεύκα. Από τις ομορφότερες και γνωστότερες ακτές του Κυπαρισσιακού Κόλπου, με πολλούς και τεράστιους αμμόλοφους. Κάποιες χελώνες γενούν εδώ τα αυγά τους, όπως έκαναν και οι αρχαίες γιαγιάδες τους πριν εκατομμύρια χρόνια.

Δίπλα οι ιαματικές πηγές Καϊάφα, γνωστές για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες από την αρχαιότητα, όπου υποτίθεται ο Κένταυρος Νέσσος ξέπλυνε την πληγή από χτύπημα βέλους που του έριξε ο ζωηρός Ηρακλής.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
26250 36234
Αστυνομία:
26250 33333

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Καρδαμύλη

Ήταν η πρώτη από τις «επτά ευνομούμενες και καλώς κατοικούμενες πόλεις» που ο Αγαμέμνονας θα έδινε προίκα στον Αχιλλέα, αν νυμφευόταν μια από τις κόρες του.

Σήμερα, την Καρδαμύλη των 329 κατοίκων, στα 37 χλμ. Ν.Α. της Καλαμάτας, την έχουν πάρει προίκα όλες οι φυλές του κόσμου, με πιο φανατικούς τους Γερμανούς.

Το χωριό έχει πλακόστρωτα δρομάκια, ερείπια μεσαιωνικού κάστρου, τη χαρακτηριστική μανιάτικη τεχνοτροπία των πύργων του οικισμού και ωραίες παραλίες.

Στην ανατολική πλευρά βρίσκεται η μεγάλη παραλία του οικισμού με χοντρό βότσαλο και πεντακάθαρα νερά, στο δρόμο προς Στούπα είναι το Καλαμίτσι, ήσυχο αραξοβόλι πνιγμένο στο πράσινο. Στα 3 χλμ. θα βρείτε το μικρό κολπίσκο του Φονέα και σε άλλα 500 μ. την παραλία των Δελφινιών, με πράσινα νερά και χαλικάκι.

Πιο οργανωμένες οι παραλίες στην Καλογριά και τη Στούπα, που απέχουν 8 χλμ. από την Καρδαμύλη. Το Καταφύγι έχει πέτρινες πλάκες που καταλήγουν στη θάλασσα.

Κάντε εξορμήσεις στα γύρω χωριά Κάμπος, Πλάτσα, Θαλάμες, Στούπα, που έχουν πλούσια ιστορία η οποία ανατρέχει στα βυζαντινά χρόνια, ή περάστε με εκδρομικό βαρκάκι απέναντι, στο μικρό νησάκι Μερόπη με τα ερείπια ενετικών τειχών και το εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος: 27210 73265
Αγροτικό ιατρείο: 27210 73218
Αστυνομία: 27210 73209

CAMPING:
Κυπαρισσία: 27610 23491
Μαραθόπολη: 27630 61211

Φοινικούντας

Όμορφο ψαροχώρι, 68 χλμ. Ν.Δ. από την Καλαμάτα, με 626 κατοίκους, που έχει εξελιχθεί σε πολύ καλά οργανωμένο τουριστικό θέρετρο, φημισμένο για τη θάλασσά του. Ο Φοινικούντας είναι χτισμένος σε κλειστό απάνεμο όρμο, απέναντι από το νησάκι Σχίζα, και στη νιότη του υπήρξε ναυτιλιακό διαμετακομιστικό κέντρο και πειρατικό ορμητήριο.

Το όνομα «Φοινικούντας» προέρχεται μάλλον από τους Φοίνικες, που ως ναυτικός λαός ίδρυσαν το χωριό στη σημερινή θέση. Στους ντόπιους το χωριό είναι γνωστό με το όνομα «Ταβέρνα», που το πήρε από τους ψαράδες της περιοχής που έφταναν στην παραλία για το καλό κρασί στις λιγοστές τότε ψαροταβέρνες.

Η οργανωμένη παραλία του οικισμού με γαλάζια σημαία εκτείνεται από το νότιο τμήμα του χωριού μέχρι το δυτικό, με το αλιευτικό καταφύγιο για τα σκάφη αναψυχής. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν εστιατόρια, καφενεία και οργανωμένο κάμπινγκ και πολλά δωμάτια και ξενοδοχεία. Η παραλία Σαλαντή μήκους 3 χλμ. με σπυρωτή και ξανθή άμμο απλώνεται μεταξύ δύο βράχων, της Αγίας Ανάληψης και του Μαυροβουνίου.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος:
27230 31255

ΛΑΚΩΝΙΑ

Βάθεια

Δεν υπάρχει περίπτωση να μη το 'χετε ξαναδεί σε διαφημίσεις και φωτογραφίες. Είναι το αυθεντικότερο και ομορφότερο μανιάτικο χωριό, σε περίοπτη θέση, στην κορυφή ενός λόφου με πολλούς πύργους, λιοτρίβια, όμορφα σπίτια κι εκκλησάκια.

Είναι η Βάθεια, στο νοτιότερο σημείο της Μέσα (ή λακωνικής) Μάνης, 33 χλμ. από Αρεόπολη και 106 χλμ. από Σπάρτη. Έχει καταλάβει αυτή την κορυφή εδώ και 5 αιώνες. Αυτό το θαύμα ερήμωνε κι ερήμωνε μέχρι, που το 1979 οι κάτοικοί του έφταναν μόλις τους 11. Όταν το 1980 η ΔΕΗ επιτέλους έβαλε ηλεκτρικό στο χωριό, ο ΕΟΤ αναστήλωσε τους περισσότερους πύργους, διαμορφώνοντάς τους σε ξενώνες. Σήμερα φτάνει στους 216 κατοίκους, αν και ακόμη αρκετοί πύργοι παραμένουν ερμητικά κλειστοί και κάποιοι καταρρέουν.

Από τη Βάθεια ο κεντρικός δρόμος ακολουθεί νότια κατεύθυνση και με τη συνοδεία του πελάγους φθάνει στο Μαρμάρι, όπου υπάρχει όμορφη παραλία, κι από κει στο διάσελο προς το Πόρτο Κάγιο. Ιδανική τοποθεσία για μπάνιο με βοτσαλωτή παραλία, κάτω από τις πλαγιές του βουνού με τα ερείπια μεσαιωνικού κάστρου.

Στο τέλος της ασφάλτινης διαδρομής, νοτιότερα βρίσκεται ο Ναός του Ταινάριου Ποσειδώνα και λίγο μετά το Ακρωτήριο Ταίναρο με τον πέτρινο φάρο. Ηλιοβασίλεμα για τα ζευγαράκια, τους ρομαντικούς και τους λάτρεις της γεωγραφίας στο νοτιότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης.

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Δήμος Αρεόπολης: 27330 59269
Κέντρο υγείας: 27330 51215

ΠΗΛΙΟ

Εδώ παραθέριζαν οι θεοί του Ολύμπου, εδώ μαζεμένοι κι οι Κένταυροι, καλοί και στραβάδια, όλος ο κόσμος έχει κάνει τις βουτιές του στα δροσερά καταγάλανα νερά του, εσύ θα μείνεις στην απέξω;

Το Πήλιο, όσο γνωστό και πολυσύχναστο είναι, άλλο τόσο άγνωστο παραμένει όσον αφορά τις παραλίες και τα χωριουδάκια του. Τι ξέρεις από χωριά; Τσαγκαράδα, Βυζίτσα, Αργαλαστή, άντε και Ζαγορά με Χάνια; Ωραία χωριά, αλλά επιτέλους ήρθε η ώρα και για άλλους οικισμούς να έρθουν στην επιφάνεια, φέρνοντας μαζί ωραία και οικονομικά δωμάτια σε πέτρινους παραδοσιακούς ξενώνες και βουτιές σε υπέροχες παραλίες με βότσαλο, άμμο, βράχια σε κοντινές αποστάσεις.

Μούρεσι

Ο πιο έξυπνος ίσως προορισμός του Πηλίου για καλοκαίρι είναι το χωριό Μούρεσι, απ' τα αρχαιότερα και ομορφότερα, στα 55 χλμ. Ν.Α. του Βόλου. Βρίσκεται στην πιο βολική θέση, έχεις τα καλύτερα του Πηλίου σε βολικές αποστάσεις, χωρίς να κάνεις τρελά χιλιόμετρα για να ρίξεις μια βουτιά ή να φας σε ψαγμένα ταβερνάκια. Παραδοσιακό, πέτρινο, ολοζώντανο με 350 κατοίκους, είναι απλωμένο ψηλά, σ' ένα καταπράσινο όργιο της φύσης και αγναντεύει το Αιγαίο. Η πλατεία του με την Εκκλησία της Αγίας Τριάδας και το ταβερνάκι κάτω από τον πυκνό ίσκιο που δημιουργούν οι τεράστιες φλαμουριές που μοσχοβολάνε είναι από τις ομορφότερές του.

Εκτός από όμορφο, με τα πηλιορείτικα σπίτια, τα μονοπάτια του, τα εκκλησάκια του, το χωριό είναι περικυκλωμένο από δάση με αγριοκαστανιές, κερασιές, αχλαδιές και μηλιές και επιπλέον βρίσκεται σε απόσταση βολής από τις ωραιότερες παραλίες του Πηλίου. Ο ξενώνας Όλγα της οικογένειας Προκοπίου είναι εκπληκτικός, με υπέροχα δωμάτια και συγκρατημένες τιμές. Το πρωινό στη μεγάλη σάλα είναι μια απολαυστική εμπειρία: μαρμελάδες, ψωμί, βούτυρο, τυριά, φρούτα, όλα ντόπια, βιολογικά και σπιτικά από τα χέρια των γυναικών του ξενώνα, με τη κόρη, την ευγενέστατη Άντζη, να έχει παραλάβει τη σκυτάλη στη διεύθυνση του ξενώνα. (24260 49651, 6937 253962)

Νταμούχαρη

Εδώ έκανε τις βουτιές της η Μέριλ Στριπ στα γυρίσματα και τα ρεπό της ταινίας Mama mia! Είναι το μοναδικό φυσικό λιμάνι της άγριας αιγαιοπελαγίτικης πλευράς, με δυο συνεχόμενες παραλίες με άσπρα ολοστρόγγυλα βότσαλα. Το χωριό της παλιάς Νταμούχαρης συνδέεται με με την Τσαγκαράδα με ανηφορικό λιθόστρωτο μονοπατάκι.

«Δως μου χάρη»: ο ενετικός μύθος θέλει αυτή την έκφραση να γίνεται η νονά της παραλίας και εσένα να βαφτίζεσαι στα γαλαζοπράσινα νερά ενός ειδυλλιακού τοπίου. Στο λιμανάκι της Νταμούχαρης θα βρείτε ταβερνάκια και μπόλικα μαγαζάκια με τουριστικά είδη, μίνι μάρκετ και τα σχετικά.

Φακίστρα

Απόκρημνα βράχια σαν κυκλώπεια τείχη προστατεύουν την απόμακρη παραλία της Φακίστρας με άμμο. Άγρια με γαλαζοπράσινα νερά και «ψαρωτική» πλάτη, αυτή η παραλία, όπου φτάνεις μέσα από μικρό μονοπάτι, είναι όνειρο για καταδύσεις. Στο βόρειο μέρος της υπάρχουν δύο σπηλιές, η θαλασσοσπηλιά της Παναγιάς της Μεγαλομάτας, παρακαλώ, γεμάτη σταλακτίτες, και λίγα μέτρα πιο πάνω μία δεύτερη, όπου υποτίθεται ότι έβρισκαν καταφύγιο, εκτός από τους ερωτευμένους, και οι φιλομαθείς μαθητές των εποχών της Τουρκοκρατίας.

Μυλοπόταμος

Άλλη μία διάσημη παραλία που ανήκει και αυτή στο Δήμο Μουρεσίου. Επιβλητική παραλία που κόβεται στα δύο από έναν επιβλητικό βράχο με κατάλευκο βότσαλο και άμμο. Πέρασμα με σκαλοπατάκια συνδέει τις δύο παραλίες: στη μία καταλήγουν τα νερά ενός χειμάρρου, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την αίσθηση της άγριας ομορφιάς.

Παπά Νερό

Εδώ ο παπάς, εκεί ο παπάς, που 'ν το νερό του; Και αυτή η θαυμάσια παραλία με το περίεργο όνομα και τη μεγάλη έκταση βρίσκεται στο Μούρεσι. Είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία και οργανωμένη με πολλές υποδομές.

ΔΙΑΜΟΝΗ:
Όλγα:
24260 49651
Γαρδένια:
24260 49134
Αρχοντικό Ιατρίδη:
24260 49477
Το παλιό Μεταξουργείο:
24260 49086
Μυρέσιον:
24260 49618
Εινοσίφυλλον:
24260 48898

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ