ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

"Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη"

"Η πολλή δουλειά τρώει τον αφέντη" Facebook Twitter
0

Η υπερωριακή εργασία επιδεινώνει σοβαρά την υγεία των εργαζομένων, καθώς οδηγεί σε παχυσαρκία, υπερβολικό κάπνισμα και κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και μειώνει τις διανοητικές και κινητικές ικανότητες, προειδοποίησε η διευθύντρια του Κροατικού Ινστιτούτου για την Προστασία και την Ασφάλεια στην Εργασία, Μαρία Ζάβαλιτς.

Ύστερα από την παρουσίαση τον επιστημονικών αποτελεσμάτων της έρευνας που διενεργήθηκε σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις ΗΠΑ και στον Καναδά, η κ. Ζάβαλιτς τόνισε ότι αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι που εργάζονται περισσότερο από 50 ώρες την εβδομάδα, είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία, στην υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και καπνίζουν πολύ περισσότερο από τους εργαζόμενους με κανονικό εργασιακό ωράριο.

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται υπερωριακά εμφανίζουν συχνότερα διαβήτη, είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο υπέρτασης ή καρδιακής προσβολής και υποφέρουν από τραυματισμούς στη δουλειά, προσέθεσε η κ. Ζάβαλιτς, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Ζάγκρεμπ, με αφορμή την 28η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Λόγω της υπερωριακής εργασίας πλήττονται όλοι - οι εργοδότες που έχουν αυξημένα έξοδα εξαιτίας τραυματισμών στην εργασία, αλλά και η αποτελεσματικότητα των εργαζομένων που εργάζονται 11 ώρες δεν είναι ίδια με εκείνων που εργάζονται οκτάωρο.  

Σημειώνεται πως το 2011, στην Κροατία δεκαεννιά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, σύμφωνα με το Κροατικό Ινστιτούτο Προστασίας και Ασφάλειας στην εργασία. Τα συνδικάτα εργαζομένων υποστηρίζουν ότι τα ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν για το 2011, εικοσιεννιά θανάτους που σχετίζονται με την εργασία.

Πριν από τρία-τέσσερα χρόνια, ετησίως καταγράφονταν στη χώρα 20.000-23.000 τραυματισμοί που σχετίζονται με την εργασία. Το 2011, ο αριθμός των τραυματισμών που συνδέονται με την εργασία μειώθηκε στις 13.817.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ένωσης Ανεξάρτητων Συνδικάτων Κροατίας (SSSH), Μλάντεν Νόβοσελ, οι αυστηρότεροι κανονισμοί έχουν οδηγήσει σε μείωση τραυματισμών στην εργασία.

Θα ήταν λογικό σε περίοδο κρίσης να μειώνονται οι ώρες εργασίας, αλλά συμβαίνει το αντίθετο - οι εργοδότες απολύουν εργαζόμενους και οι υπόλοιποι πρέπει να εργάζονται περισσότερο, τόνισε ο πρόεδρος του συντονιστικού οργάνου της SSSH για την προστασία της εργασίας, Λιούμπομιρ Πίνταριτς.

Οι επιπλέον ώρες εργασίας δεν πληρώνονται ή πληρώνονται «στο χέρι», με αποτέλεσμα η υπερωριακή εργασία να εισέρχεται στη ζώνη της γκρίζας οικονομίας, σημείωσε ο κ. Πίνταριτς.

0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ