Ich bin ein berliner

Ich bin ein berliner Facebook Twitter
AΨΟΓΟΣ! Εξαιρετικά δημοφιλής, τολμηρός και ανοιχτά gay, ο Κlaus Wowereit εξελέγη δήμαρχος του Βερολίνου για πρώτη φορά το 2002. Φωτό: © Senatskanzlei Berlin
0

Το Βερολίνο θεωρείται ο απόλυτος προορισμός για τους νέους, καθώς και η «πιο νέα» πόλη στην Ευρώπη για να ζει κανείς. Τι οδήγησε στην αναγέννηση της πόλης - κυρίως από τότε που αναλάβατε ως δήμαρχος αλλά και μετά την πτώση του τείχους;

Νομίζω ότι είναι υπερβολή να μιλάμε για «αναγέννηση». Το Βερολίνο βίωσε μια αξιοπρόσεκτη ακμή, η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Χαίρομαι που το διατυπώνετε τόσο ξεκάθαρα, μιας και οι κάτοικοί του Βερολίνου πολλές φορές θέλουν να το ξεχνούν. Η πτώση του τείχους είναι ένα ιστορικό γεγονός, το οποίο έφερε τεράστιες αλλαγές σε όλους τους τομείς της ζωής. Το Βερολίνο απέκτησε λοιπόν ενδιαφέρον από μια άλλη οπτική. Και το ενδιαφέρον αυτό αυξήθηκε με την απόφαση να μετακομίσει η έδρα της κυβέρνησης εδώ. Από την ημέρα που ανέλαβα τη θέση της δημαρχίας, προσπαθώ πραγματικά να δημιουργήσω ένα κλίμα διεθνισμού και ποικιλομορφίας, με σκοπό να ενισχύσω την παραγωγή. Μόδα, design, μουσική, μέσα - σε όλους αυτούς τους τομείς εργάζονται νέοι άνθρωποι με πραγματικά δημιουργική σκέψη. Πρόκειται δηλαδή για μια οικονομική πολιτική και πολλές θέσεις εργασίας στις οποίες μπορούν να απασχοληθούν όλοι οι πολίτες.

Θα λέγατε ότι το Βερολίνο είναι μια πιο ανεκτική πόλη από άλλες γερμανικές πόλεις - και άλλες ευρωπαϊκές ενδεχομένως;

Σίγουρα το Βερολίνο είναι πολύ πιο ανοιχτό και ανεκτικό σε σχέση με τις μικρές πόλεις της Γερμανίας. Το ίδιο όμως συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και μητροπόλεις.

Ποια είναι η πολιτική σας σε σχέση με τους μετανάστες που ζουν στην πόλη;

Θέλουμε την ενσωμάτωσή τους, λέμε «ναι» σε αυτούς τους ανθρώπους, τους περισσότερους από τους οποίους φέραμε εμείς οι ίδιοι εδώ πριν μερικά χρόνια - πολλοί από τους οποίους, εξάλλου, είναι Έλληνες. Περιμένουμε όμως και από τον αντίθετο πόλο να ενταχθεί στη γερμανική κοινωνία, να μάθει για παράδειγμα τη γερμανική γλώσσα. Είναι αυτονόητο λοιπόν πως για κάτι τέτοιο προσφέρουμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα.

Τι συμβαίνει με την καλλιτεχνική σκηνή; Το δημοτικό συμβούλιο στηρίζει με κάποιο τρόπο τους καλλιτέχνες;

Παρ' όλες τις δύσκολες οικονομικές μας συνθήκες, το Βερολίνο κάνει πολλά για καλλιτέχνες, ακόμα και νέους. Τα προγράμματα είναι πολλά, προσφέρουμε για παράδειγμα ατελιέ. Και τα σχέδιά μας για το μέλλον είναι ακόμα μεγαλύτερα. Το τελευταίο αφορά στη δημιουργία μιας αίθουσας σύγχρονης τέχνης, η οποία θα φιλοξενήσει το Humboldt Forum, εκεί δηλαδή που παλιότερα βρισκόταν το Berliner Schloss (παλάτι του Βερολίνου). Σύντομα θα δημιουργήσουμε και άλλους χώρους, στους οποίους θα εκτίθενται έργα νέων καλλιτεχνών.

Υπάρχουν ακτιβιστικές ομάδες, κολεκτίβες ή ακόμα προοδευτικά δωρεάν έντυπα στο Βερολίνο; Μέχρι ποιο σημείο το δημοτικό συμβούλιο υποστηρίζει τέτοιες κινήσεις;

Δεν υπάρχει στη Γερμανία κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα προώθησης μεμονωμένων μέσων. Υπάρχουν φυσικά στο Βερολίνο πολλοί άνθρωποι που εκδίδουν ανεξάρτητες εφημερίδες και περιοδικά, πιστεύω όμως πως μια τέτοια διαδικασία λειτουργεί με τελείως διαφορετικό τρόπο από ό,τι στην Ελλάδα. Στο Βερολίνο έχουμε για παράδειγμα την ημερήσια εφημερίδα «Taz», το όνομά της σημαίνει εξάλλου ημερήσια εφημερίδα. Η εφημερίδα αυτή γεννήθηκε μέσα από το κίνημα του Μάη του '68 και εκπροσωπεί μέχρι σήμερα μια προοδευτική τάση της γερμανικής κοινωνίας, ως συνεταιρισμός δε, έχει κατορθώσει να υπερασπίσει την ανεξαρτησία της από τις μεγάλες εκδοτικές εταιρείες.

Η αειφορική ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της πόλης κατά τη γνώμη σας;

Σαφέστατα. Η πόλη πρέπει να παραμείνει ζωτικός χώρος ώστε να μην επιτραπεί η ερήμωση του κέντρου της. Για το λόγο αυτό, θα απαγορευτεί η κυκλοφορία στο κέντρο οχημάτων που δεν πληρούν συγκεκριμένους κανονισμούς σε σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ποια είναι η αγαπημένη σας ευρωπαϊκή πόλη και ποια προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής;

Τι απάντηση περιμένει άραγε κανείς από εμένα; Φυσικά και είναι το Βερολίνο. Μου αρέσει να επισκέπτομαι καινούργιες πόλεις, βέβαια, χαίρομαι όμως πολύ όταν επιστρέφω στο σπίτι μου.

Υπάρχει, πιστεύετε, κάποιο μοντέλο ιδανικής πόλης που θα έπρεπε να ακολουθηθεί;

Δεν ξέρω αν υπάρχει, σκοπός μου είναι πάντως να φτιάξω μια «κοινωνική πόλη», όπου άνθρωποι κάθε γενιάς συμβιώνουν και εργάζονται μέσα σε κλίμα αλληλεγγύης.

Έχετε επαφές και σχέσεις με την Αθήνα;

Συνεχώς και με μεγάλη χαρά. Ακόμα και ο Πειραιάς, που δεν θεωρείται ακριβώς Αθήνα, μου θυμίζει με χαρά την επίσκεψη της δημοτικής συμβούλου πολιτισμού Βίκυς Λέανδρος. Όπως γνωρίζετε, η κυρία Λέανδρος είναι διάσημη τραγουδίστρια στη Γερμανία και, όπως φαίνεται, διαγράφει τώρα και μια επιτυχημένη πολιτική καριέρα.

Πιστεύετε ότι η Αθήνα θα μπορούσε να ακολουθήσει το παράδειγμα του Βερολίνου; Ποιες είναι οι 5 συμβουλές που θα δίνατε στο δήμαρχό μας για να γίνει και η Αθήνα πιο βιώσιμη πόλη;

Πρέπει, νομίζω, να είμαστε σχετικά επιφυλακτικοί με τις συμβουλές που μας δίνουν τρίτοι. Σίγουρα, οι περισσότερες μητροπόλεις έχουν να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα, είτε αυτό λέγεται κυκλοφοριακό είτε μόλυνση της ατμόσφαιρας είτε αστικοποίηση. Οι κοινωνίες μας γίνονται συνεχώς γηραιότερες, και σ' αυτό πρέπει να προσαρμοστούν οι πόλεις μας. Η λύση σίγουρα δεν θα έρθει από μόνη της, μπορούμε όμως και πρέπει να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ