Διεθνείς Ορχήστρες
Λαμπερά ονόματα της συμφωνικής μουσικής: η London Symphony Orchestra υπό τον Βαλέρι Γκέργκιεφ ερμηνεύει Τσαϊκόφσκι και Προκόφιεφ, με σολίστ στο πιάνο τον Ντένις Ματσούεφ (28/9), η Φιλαρμονική της Βιέννης υπό τον Ντανιέλε Γκάττι παρουσιάζει τις Συμφωνίες 1 & 3 του Μπραμς (15/2), η MusicAeterna με τον Θεόδωρο Κουρεντζή σε ένα γκαλά με έργα Ραμώ (17/3) και κοντσερτάντε το μπαλέτο «Ρωμαίος και Ιουλιέττα» του Προκόφιεφ (18/3), ενώ η English Chamber Orchestra με τον Τζούλιαν Ράχλιν στο βιολί (27/4), έργα Μότσαρτ και Μέντελσον.
Μεγάλοι Ερμηνευτές
Τον κύκλο ανοίγει ο διεθνής Βραζιλιάνος πιανίστας Νέλσον Φρέιρε (19/11), με Σούμαν και Σοπέν, ενώ ακολουθεί η σύμπραξη τεσσάρων μεγάλων σολίστ του πιάνου: Γιάννης Βακαρέλης, Κυπριανός Κατσαρής, Λουί Λορτί και Ελέν Μερσιέ (10/1) και, τέλος, ο Δημήτρης Σγούρος (5/2) σε ένα ρεσιτάλ με Λιστ, Μπετόβεν και Σοπέν.
Όπερα
Η αριστουργηματική «Λουτσία ντι Λαμμερμούρ» του Ντονιτσέττι παρουσιάζεται σε συναυλιακή μορφή από τη Συμφωνική της ΝΕΡΙΤ υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού και με τη Βασιλική Καραγιάννη στον ομώνυμο ρόλο, με την καλλιτεχνική επίβλεψη του Άρη Χριστοφέλλη (24 & 26/3). Η πολυσυζητημένη ροκ όπερα «Alexander The G reat», σε μουσική Κωνσταντίνου Αθυρίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου έρχεται σε συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και του ΜΜΑ (27, 28/2 & 1/3). Η όπερα «Ιούλιος Καίσαρας» του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη, σε λιμπρέτο Διονύση Καψάλη, που παρουσιάζεται στις 11 & 12/3, βασίζεται στο ομώνυμο σαιξπηρικό έργο. Οι εξαιρετικές παραγωγές της Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης συνεχίζουν να προβάλλονται, με την υποστήριξη του Antenna Group.
Θέατρο στο Μέγαρο
Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί το αριστούργημα του Μπωμαρσαί «Ο γάμος του Φίγκαρο» (Φεβρουάριος), ενώ στο πλαίσιο του Νational Theatre LIVE συνεχίζονται οι απευθείας αναμεταδόσεις από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας.
Μουσικό Θέατρο
Η πιο αυθεντική, μοντέρνα και ανατρεπτική απάντηση στην κλασική όπερα. Η νέα πρόταση του Μεγάρου κέρδισε το νεανικό κοινό και συνεχίζει με δύο καινούργιες παραγωγές: ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος σε ρόλο συνθέτη δημιουργεί την παράσταση «Εκεί που δεν ταξίδεψα ποτέ», σε ποίηση Κάμμινγκς, με τη σκηνοθετική συμβολή του Αργύρη Ξάφη (3 & 4/11). Η Καμεράτα με τον τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο παρουσιάζουν την μπαρόκ όπερα «Αφροδίτη και Άδωνις» του Τζον Μπλόου σε σύλληψη-σκηνοθεσία Ανδρέα Λινού (6-8/2).
Χορός στο Μέγαρο
Η «απόλυτη μπαλαρίνα» Σβετλάνα Ζαχάροβα θα εμφανιστεί σε ένα χριστουγεννιάτικο γκαλά χορού που συνδυάζει κλασικές με μοντέρνες χορογραφίες (11-13/12). Το πρωτοπόρο, ανεξάντλητο και διάσημο σε όλο τον κόσμο Nederlands Dans Theater I δίνει τρεις παραστάσεις (5-7/3). Ο Αντώνης Φωνιαδάκης και η ομάδα του Apotosoma παρουσιάζουν το εμπνευσμένο από το καμπούκι έργο του «Wisteria Maiden» (20-28/4), ενώ συνεχίζεται η απευθείας μετάδοση παραγωγών του Μπαλέτου της Βασιλικής Όπερας του Κόβεν Γκάρντεν.
Χριστούγεννα στο Μέγαρο
Εκδηλώσεις για όλη την οικογένεια. Στις «Δώδεκα παρά δώδεκα» τα μάγια τυλίγουν τη σκηνή του Μεγάρου, καθώς ξεκινά το νέο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού και με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ως Γέρο Χρόνο (18-30/12). Τη «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ θα χορέψει το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου (19-28/12). Το «Θαύμα των Χριστουγέννων» θα διηγηθεί ο Θίασος Σκιών του Ηλία Καρελλά, με τα Ημισκούμπρια και τους Kompania (20-30/12). Τέλος, ένα εορταστικό γκαλά με αγαπημένες άριες και ντουέτα από την ΚΟΑ και με την ευχή «Και του χρόνου να 'μαστε... gala!» (30/12).
Μέγαρο των Παιδιών
Η σειρά υποδέχεται το θρυλικό έργο του Ιούλιου Βερν «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, μουσική Μηνά Ι. Αλεξιάδη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ. Με ζωντανή μουσική και διαδραστικές βιντεοπροβολές (από τον Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο).
Η σειρά Κυριακή Πρωί: «Συναυλίες για όλη την οικογένεια» είναι γεμάτη εκπλήξεις, παιχνίδια και ιδέες μουσικές («Δύο μουσικά παραμύθια» (30/11), με την ΚΟΑ και την Παναγιώτα Βλαντή. Με αφηγητή τον Γεράσιμο Γεννατά, η ΚΟΑ ζωντανεύει τον «Πόλεμο των άστρων», τον «ET», τον «Χάρρυ Πότερ», τον «Ιντιάνα Τζόουνς», 1/2). Η Μαρία Παπαγιάννη γράφει για μια «Κλέφτρα ονείρων» σε μουσική Θύμιου Παπαδόπουλου (17 & 18, 24 & 25, 31/1). Το εναλλακτικό «S-[cool]-life», από μαθητές γυμνασίων της Αττικής ξανά στη σκηνή του Μεγάρου με ακόμη μεγαλύτερο κέφι (18 & 19/4).
Lied: φωνή και πιάνο & Μουσική Δωματίου
Έλληνες καλλιτέχνες του λιντ που κάνουν καριέρα στη διεθνή σκηνή εμφανίζονται σε αυτόν τον κύκλο: Mario Zeffiri και Manuel Lange (16/10), Μαρίτα Παπαρίζου και Δημήτρης Γιάκας (11/11), Δημήτρης Τηλιακός και Βασίλης Βαρβαρέσος (14/1), Χριστόφορος Σταμπόγλης και Δανάη Καρά (26/2), Στέλλα Ντουφεξή και Daniel Heide (12/3), Δημήτρης Πλατανιάς και Γιάννης Βακαρέλης (11/5). Στις συναυλίες της Μουσικής Δωματίου ξεχωρίζουν τρεις βραδιές αφιερωμένες στον μεγάλο Μπετόβεν.
Πιανόραμα-Σοπενιάδα
Το πιο δημοφιλές μουσικό όργανο έχει την τιμητική του στο Μέγαρο. Στο Πιανόραμα, Έλληνες και ξένοι δεξιοτέχνες του πιάνου παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με χαρακτηριστικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου.
Στον ίδιο κύκλο, η σειρά Σοπενιάδα, ένα οκτάωρο αφιέρωμα στον κορυφαίο ρομαντικό συνθέτη και στην καινοτόμο επίδραση που άσκησε στο πιανιστικό ρεπερτόριο, θα είναι ένα εξαιρετικό γεγονός. Σε οκτώ ώρες, οκτώ από τους καλύτερους πιανίστες που διαθέτει η χώρα ερμηνεύουν το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό μέρος της εργογραφίας του Σοπέν: Θοδωρής Τζοβανάκης, Ναταλία Μιχαηλίδου, Βασίλης Βαρβαρέσος και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (28/2), Ελισάβετ Κουναλάκη, Γιώργος Λαζαρίδης, Μαρία Ζήση και Βασίλης Τσαμπρόπουλος (1/3).
ADAGIO-Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα
Μεσαιωνικές μουσικές για τον θρήνο της Παναγίας κατά τα Θεία Πάθη ερμηνεύονται από το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio και τη Θεοδώρα Μπάκα (4/4). «Στην αυλή των μαγικών αυλών», έργα για όργανο από την Academica Αθηνών υπό τον Νίκο Αθηναίο, την Ουρανία Γκάσιου στο εκκλησιαστικό όργανο και τον κρουστό Θοδωρή Βαζάκα (5/4). Η Σαβίνα Γιαννάτου με τους Primavera en Salonico (6/4) ερμηνεύουν τις περίφημες «Παναγιές του κόσμου». Η μεγαλειώδης «Missa Solemnis» του Μπετόβεν παρουσιάζεται σε συμπαραγωγή με την ΚΟΑ υπό τον Βασίλη Χριστόπουλο (7/4) και τον κύκλο κλείνει η Καμεράτα υπό τον Γιώργο Πέτρου, που αποδίδει το «Stabat Μater» του Χάυντν (8/4).
Σύγχρονη Μουσική Δημιουργία
Συνθέσεις του 20ού και 21ου αιώνα και μουσικές τάσεις που επικρατούν ή διαμορφώνονται στη σύγχρονη σκηνή. Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου παρουσιάζει συνθέτες της Ελλάδας και της Διασποράς (13/10) και τους «μεγάλους εξόριστους» (12/5). Ο Kyklos Εnsemble παρουσιάζει τις «Μεταμορφώσεις» (4/12) και το Ergon Ensemble το «1953» (29/1), ενώ το «Εργαστήρι νέων συνθετών» είναι αφιερωμένο στα ογδοντάχρονα του Θ. Αντωνίου (11/2). Σε πανελλήνια πρώτη το έργο του διάσημου Γ. Απέργη «Ο άγνωστος στρατιώτης» (9/11).
Γέφυρες
Οι γέφυρες ενώνουν έθνη, ενώνουν πολιτισμούς. Από την περιήγηση στον κόσμο ξεχωρίσαμε τις μουσικές από τη Δημοκρατία της Κορέα (15/10), την Ιαπωνία (14/12), τις καντάδες και αρέκιες από τα δικά μας Επτάνησα (24/1), το αφιέρωμα στην DJ κουλτούρα (8/12). Οι μουσικές του κόσμου κορυφώνονται με μια ολονύχτια συναυλία (14/3). Οι «Μέρες κιθάρας», καθ' όλη τη χρονιά, τιμούν τους μεγάλους δάσκαλους του οργάνου.
Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής
Η πολυβραβευμένη ορχήστρα παρουσιάζει ένα «Γκαλά με τους κορυφαίους κόντρα τενόρους του κόσμου» (Μαξ-Εμάνουελ Σέντσιτς, Χαβιέ Σαμπάτα, Βινς Γι, Γιούρι Μινένκο) (23/10), τις«Τελευταίες συμφωνίες του Μότσαρτ» (23/11), τα «Νερά και πυροτεχνήματα» του Χαίντελ (18/1) και τις «Τυμπανοκρουσίες» με τον Δημήτρη Δεσύλλα υπό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη (4/3). Υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, η Καμεράτα παρουσιάζει τη μεγάλη επιτυχία του Ηρωδείου «The Beatles Tribute Project», όπου συμπράττουν και οι MELISSES (30/1).
Ελληνικό Τραγούδι
Ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αγαπημένο Κώστα Γιαννίδη με τίτλο «Να γιατί ακόμα σ' αγαπώ». Τραγουδούν, μεταξύ άλλων, η Γιώτα Νέγκα και ο Γιάννης Κότσιρας (3 & 4/12). Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ερμηνεύει αξέχαστα «Τραγούδια της Μελίνας» (7 & 8 /11). Τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας. Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη (25, 26 & 28/2) και ο Μανώλης Μητσιάς (21 & 22/4) ολοκληρώνουν τον κύκλο.
Ημέρες Ποίησης
Η βαθιά σχέση του ποιητικού λόγου με τη μουσική δημιουργία αναδεικνύεται μέσα από τον κύκλο. Τραγούδια του Νίκου Κυπουργού από τη «Λιλιπούπολη» και τα «Μυστικά του κήπου» (15/3). Ο Μιχάλης Γρηγορίου παρουσιάζει έργα του σε ποίηση Άρη Αλεξάνδρου και Τάκη Σινόπουλου (19/3). Ο Κώστας Κουτσουρέλης «συνομιλεί» με τον Φίλιππο Τσαλαχούρη και ο Γιώργος Κακουλίδης με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Κώστα Θωμαΐδη. Την ποίηση του Γιάννη Βαρβέρη συνοδεύει η Λουίζα Σοφιανοπούλου (21/3). Τέλος, η «Εποχή της Μελισσάνθης» του Μάνου Χατζιδάκι παρουσιάζεται στις 28/3.
σχόλια