Το νεκροταφείο της «Columbia»

Το νεκροταφείο της «Columbia» Facebook Twitter
0

Ήταν το 1920, όταν η βρετανική δισκογραφική εταιρία, «Columbia», αποφασίζει να ανοίξει στούντιο στην Ελλάδα. Το 1930, εγκαινιάζεται το κτιριακό συγκρότημα της εταιρίας, στην λεωφόρο Ηρακλείου 127 της Ριζούπολης. Πρόκειται για έναν χώρο 14 στρεμμάτων. Το 1936 θα ανοίξει και το πρώτο στούντιο φωνοληψίας, το οποίο στην συνέχεια θα γίνει γνωστό ως «studio III».

Από τον Δεκέμβριο του 1930 και έπειτα, η «Columbia» θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα εκατομμύρια δίσκους. Πολλοί από αυτούς θα εξαχθούν και στο εξωτερικό. Από τα στούντιό της θα περάσουν τα μεγαλύτερα ονόματα της Ελληνικής δισκογραφίας. Το «studio ΙΙΙ» θα γίνει η υπογραφή κάθε καλού δίσκου, κάθε καλού καλλιτέχνη.

Δυστυχώς, το 1991 η βρετανική εταιρία αποφασίζει να κλείσει την έδρα της στην Ελλάδα. Αποφασίζει να κλείσει το κτίριο που για 60 και πάνω χρόνια πρωταγωνιστούσε στην ελληνική μουσική.Το 2006 μόνο ένα από τα οκτώ κτήρια θα κηρυχτεί διατηρητέο. Όλα τα υπόλοιπα θα γκρεμιστούν. Μεταξύ των χαλασμάτων και το περίφημο «studio ΙΙΙ».

Πριν από λίγες ημέρες είδα και πάλι στην τηλεόραση το τελευταίο κτήριο της «Columbia». Πιο γκρεμισμένο ακόμα και από τα κατεδαφισμένα. Τωρινοί κάτοικοι του κτηρίου δεν είναι μεγάλα αστέρια της μουσικής, αλλά λαθρομετανάστες από διάφορα κράτη.

Η πόρτα της αίθουσας του αρχείου παραβιασμένη. Μόλις μπεις συναντάς μία απέραντη θάλασσα από ταινία. Κουβάρια από ταινίες που περιέχουν τις πρωτότυπες ηχογραφήσεις των μεγαλύτερων Ελλήνων μουσικών και τραγουδοποιών. Ταινίες που σε αυτές είναι γραμμένος ο μουσικός πολιτισμός της χώρας μας για πάνω από μισό αιώνα.

Η μόνη χρήση των ταινιών αυτών σήμερα είναι για σκοινί μπουγάδας, γέμισμα στρωμάτων ύπνου και χαρτί τουαλέτας. Χρήσεις που βολεύουν τους σημερινούς κατοίκους της «Columbia».

Το νεκροταφείο του ελληνικού πολιτισμού στην λεωφόρο Ηρακλείου στη Ριζούπολη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ