Η New Diaspora ξεκίνησε ως ντοκιμαντέρ, αλλά στην πορεία ο εμπνευστής της Νίκος Σταμπουλόπουλος διαπίστωσε ότι δεν έχει τόσο ενδιαφέρον να το κάνει ένα ντοκιμαντέρ κλασσικού τύπου, αυτοαναφορικό, που έχει πάντα περιορισμένο κοινό. Τον ενδιέφερε πολύ περισσότερο η διαδραστικότητα, η πολυσυλλεκτικότητα, η αμεσότητα και η ενεργή συμμετοχή που προσφέρει το διαδίκτυο ως μέσο επικοινωνίας και κοινής δράσης.
Δείτε εδώ το trailer της New Diaspora
Η New Diaspora ανέβηκε στο διαδίκτυο την περασμένη Τετάρτη 13 Μαρτίου, ως ένα διαδικτυακό ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αποτελείται από μικρά επεισόδια, σύντομης διάρκειας, που θα αφορούν τη ζωή των Ελλήνων του εξωτερικού, επικεντρώνοντας κυρίως στην καινούρια φουρνιά. Όπως μου εξήγησε ο δημιουργός του σκηνοθέτης Νίκος Σταμπουλόπουλος, στην ελληνική εκπομπή Hellas Pindakaas του δημοτικού ραδιοφώνου του Άμστερνταμ (η συνεντευξη ξεκινά στο 3'17 λεπτό), αυτή η νεα φουρνιά είναι ενα ιδιαίτερο είδος μετανάστευσης γιατί έχει ανθρώπους που είναι ως επί το πλείστον μορφωμένοι, μιλάνε γλώσσες, που αρχικά μετακόμισαν στο εξωτερικό ως expats, αναζητώντας μια αξιοπρεπή δουλειά σε κάποια πολυεθνική εταιρία και μια τέτοιου τύπου καριέρα και τελικά βρεθήκαν να είναι μετανάστες θέλοντας και μη γιατί δεν είχαν πια την επιλογή να γυρίσουν πίσω.
Η New Diaspora είναι μια πλατφόρμα ανοιχτής συζήτησης που θα επιδιώξει να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: Γιατί φύγαμε; Ποια είναι η άποψη μας για την τρέχουσα κατάσταση στην Ελλάδα; Τι συμβαίνει ακριβώς στην Ελλάδα και γιατί; Κατά πόσο έχουμε προσαρμοστεί στην καινούργια μας ζωή; Πρόκειται στην ουσία και για μια άσκηση επαναπροσδιορισμού της συλλογικής μας ταυτότητας, ή εθνικής αφήγησης, που ξεκινά όμως από τα κάτω, και όχι από τα έπίσημα χείλη αρμοδιών και αναρμοδιων πολιτικών ή άλλων ιθυνόντων.
Όπως σημειώνει η ιστοσελίδα της New Diapora, «πρόκειται για ένα διευρυνόμενο και συνεχιζόμενο εγχείρημα, με σκοπό τον σχηματισμό μιας διαδικτυακής κοινότητας με ενεργή συμμετοχή στη δημιουργική διαδικασία, όπου το κοινό θα συνεισφέρει το περιεχόμενο σε μορφή βίντεο, φωτογραφίας και κειμένου. Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να μοιραστούν το δικό τους περιεχόμενο και τις απόψεις τους, από οπουδήποτε κι αν βρίσκονται, καταγράφοντας τις μαρτυρίες τους σε βίντεο, στέλνοντας φωτογραφίες, γράφοντας άρθρα και προτείνοντας ιδέες που σχετίζονται με τη θεματολογία της πλατφόρμας. Ο κύριος αφηγηματικός άξονας είναι μια σειρά διαδικτυακών ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Νίκου Σταμπουλόπουλου, που ζει κι εργάζεται στο Άμστερνταμ από τον Οκτώβριο του 2009. Έχοντας σαν αφετηρία αυτά που μας ενώνουν αντί γι' αυτά που μας χωρίζουν, στόχος μας είναι να παρέμβουμε μαζικά και δυναμικά στο δημόσιο διάλογο σχετικά με όσα συμβαίνουν στην πατρίδα μας». Η πλατφόρμα είναι δίγλωσση, έχει ελληνική αλλά και αγγλική βερσιόν.
Ακούστε εδώ την συνέντευξη του Νίκου Σταμπουλόπουλου στην εκπομπή Hellas Pindakaas όπου μεταδόθηκε ζωντανά από το δημοτικό ραδιόφωνο του Άμστερνταμ Salto/Wereld FM την περασμένη Κυριακή (17-03-2013, 19:00-20:00, η συνεντευξη ξεκινά στο 3'17 λεπτό) και στην οποία ο ιδρυτής της New Diaspora μιλά για την πρωτοβουλία αυτή.
Crowd-funding
Προκειμένου να διατηρήσουνε την ανεξαρτησία της New Diaspora, βασίζονται στην οικονομική ενίσχυση των φίλων τους. Στηρίζονται δηλαδή στο crowd funding, στη μικροχρηματοδότηση, ένα σύστημα χρηματοδότησης κατά το οποίο ακόμα και η μικρότερη συνεισφορά μετράει. Καλούν το κοινό τους να μοιραστούν τις ιστορίες τους στην πλατφόρμα αλλά και να στηρίξουν την καμπάνια μικροχρηματοδότησης τους.
Θα τους βρείτε στο
Για συνεισφορές πατήστε στο λινκ αυτό.
σχόλια