Μπορεί ο κόσμος να αλλάξει σε μία μόνο μέρα; Αρκεί μια γενναία απόφαση ή ένα μοιραίο λάθος για να γραφτεί η ιστορία διαφορετικά; Μια ματιά στις παρακάτω ημέρες και η απάντηση γίνεται ένα ηχηρό ναι!!!
Η Ανακάλυψη της Αμερικής
Ύστερα από δυόμισι μήνες στη θάλασσα οι άνδρες του Χριστόφορου Κολόμβου ετοιμάζονταν να ξεσηκώσουν ανταρσία. Οι προμήθειές τους σε φαγητό και νερό εξαντλούνταν, τα άγνωστα νερά δεν προμήνυαν τίποτα καλό και οι Ινδίες που θα έπρεπε να είχαν συναντήσει εδώ και εβδομάδες, έμοιαζαν πλέον απλησίαστες. Στις 12 Οκτωβρίου του 1492 οι άνδρες άκουσαν ξαφνικά τους σκοπούς να φωνάζουν πως στον ορίζοντα έβλεπαν στεριά. Πιστεύοντας πως είχαν βρει επιτέλους τις Ινδίες, οι άνδρες του Χριστόφορου Κολόμβου αποβιβάστηκαν όλο ανακούφιση εκείνη τη μέρα στο νησί που ονόμασαν Ελ Σαλβαδόρ- Ο Σωτήρας. Ο Κολόμβος πέθανε στα 53 του δίχως να μάθει πως η γη που βρήκε δεν ήταν οι Ινδίες. Χρειάστηκε να ταξιδέψει εκεί ο Ιταλός Αμέρικο Βεσπούτσι και να μελετηθούν τα ημερολόγιά του, ώστε το 1507 να συνειδητοποιήσει η Ευρώπη πως μια νέα ΄ήπειρος είχε γεννηθεί.
Η Ανακάλυψη της Τυπογραφίας
Ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος, ένας δραστήριος μεταλλουργός, αναλάμβανε εργολαβίες παντός είδους. Μία από αυτές αφορούσε και την κατασκευή καλογυαλισμένων μεταλλικών καθρεπτών. Την εποχή εκείνη υπήρχε η πεποίθηση ότι ένας καθρέπτης, όταν αντικατόπτριζε ένα οποιοδήποτε ιερό αντικείμενο, δέσμευε μέρος από το ‘’ιερό’’ φως του αντικειμένου, οπότε γινόταν και αυτός ένα κάποιου είδους ιερό αντικείμενο. Το 1439 είχε προβλεφθεί ότι η πόλη του Aachen θα εξέθετε για προσκύνημα ιερά αντικείμενα από την εποχή του Καρλομάγνου. Ο Γουτεμβέργιος ξεκίνησε από νωρίς τις προετοιμασίες και κατέφυγε σε δανεισμό. Παράλληλα ασχολούταν και με μια ριζοσπαστική ιδέα, που θα επέτρεπε την αποτύπωση του γραπτού λόγου γρήγορα και εύκολα. Για αδιευκρίνιστους λόγους η έκθεση αναβλήθηκε, αλλά οι δανειστές του Γουτεμβέργιου ήθελαν τα χρήματα. Μην έχοντας διέξοδο, στράφηκε στο παράπλευρο σχέδιό του: τη μαζική παραγωγή γραπτών συγγραμμάτων. Αξίζει πάντως να θυμάται κανείς ότι η μέρα που το ανθρώπινο πνεύμα πλούτισε τόσο πολύ, ήταν η μέρα που ένας άνθρωπος χρεοκόπησε οικονομικά.
Η Θεωρία της Σχετικότητας
Ένα νεαρός εργαζόμενος του Σουηδικού «Ομοσπονδιακού Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας» στη Βέρνη, υποβάλλει στο επιστημονικό περιοδικό Annalen der Physik μια επιστημονική εργασία. Το πόνημά του έχει τον τίτλο : ''Επί της ηλεκτροδυναμικής των κινουμένων σωμάτων''. Το όνομα του εικοσιεξάχρονου υπαλλήλου είναι Άλμπερτ Αϊνστάιν . Η εργασία με το αθώο όνομα εισάγει την Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας και αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη φύση. Η ημέρα που άλλαξε τον κόσμο είναι η 30η Ιουνίου του 1905.
Η Χιροσίμα
Από το αεροδρόμιο του Tinian στο Δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό, ένα μοναχικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο Β -29 απογειώνεται με το πρώτο φως της ημέρας. Η αποστολή του είναι απλή: Να τελειώσει τον πόλεμο με την Ιαπωνία. Μεταφέρει μόνο μια βόμβα. Μία βόμβα όμως που είναι αρκετή όχι μόνο να τελειώσει τον πόλεμο, αλλά να τελειώσει μια για πάντα την παιδική ηλικία της ανθρωπότητας. Το αεροπλάνο λέγεται Enola Gay και μεταφέρει την πρώτη ατομική βόμβα της ανθρωπότητας. Ο στόχος είναι η Χιροσίμα. 80.000 άνθρωποι έχουν εξαϋλώθεί , ενώ περίπου άλλοι τόσοι έχουν εξαθλιωθεί με σοβαρά εγκαύματα και ραγδαία επιδείνωση της υγείας τους. Γενετικές βλάβες θα δημιουργήσουν καρκινογενέσεις και θα συνοδεύουν γενιές απογόνων άτυχων κατοίκων που επέζησαν από την ατομική βόμβα. Η ημερομηνία που άλλαξε τον κόσμο είναι η 6η Αυγούστου του 1945.
Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Το μη ικανοποιητικό σχέδιο ταξιδιωτικού νόμου, στάθηκε ικανό να κατεβάσει μισό εκατομμύριο διαδηλωτές στο δρόμο. Στις 9 Νοεμβρίου, μια κυβερνητική επιτροπή αξιωματικών των υπουργείων εσωτερικών και κρατικής ασφάλειας επανεξετάζει πυρετωδώς το σχέδιο νόμου. Οι υπουργοί το εγκρίνουν και ο Σαμπόφσκι ετοιμάζεται να δώσει συνέντευξη στους δημοσιογράφους , χωρίς ωστόσο να διαβάσει το περιεχόμενο.. Μια ερώτηση ενός Ιταλού δημοσιογράφου στάθηκε αφορμή για ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα του 20 ου αιώνα. ‘’Αυτή η ρύθμιση πότε τίθεται σε εφαρμογή; ‘’ ήταν η ιστορική ερώτηση που προκάλεσε την αμηχανία του Σαμπόφσκι. Τα λόγια του ταξιδεύουν εκείνη τη στιγμή σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι Ανατολικογερμανοί δεν χάνουν ούτε δευτερόλεπτο και ξεχύνονται στους δρόμους. Η λαοθάλασσα πλησιάζει στις πύλες τους Τείχους, οι φύλακες υποχωρούν και ανοίγουν όλες οι πύλες του Τείχους. Οι Ανατολικογερμανοί ξεχύνονται προς τη Δυτική Γερμανία , όπου οι συμπατριώτες τους, τους υποδέχονται με ενθουσιασμό, αγκαλιές και φιλιά. Η ιστορική πύλη του Βραδεμβούργγου είναι ανοιχτή και χιλιάδες Γερμανοί τη διαβαίνουν χωρίς κανένα έλεγχο ή κίνδυνο ζωής. Αυτό που ζούσε εκείνο το βράδυ ολόκληρη η Γερμανία δεν ήταν αποτέλεσμα ενός λάθους , αλλά η ώριμη εξέλιξη ενός λαού και της ιστορίας του.
σχόλια