ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Το Other Acropolis photoblog ξεκίνησε το Φεβρούαριο του 2008. Eμπνευστής ήταν ο Γιάννης Χαμηλάκης, που διδάσκει Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον από το 2000, και μετά προστέθηκαν ο Βάσκο Δήμου, διδακτορικός φοιτητής Αρχαιολογίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, και ο Φώτης Ιφαντίδης, αρχαιολόγος και φωτογράφος, που είναι και ο μόνος από τους τρεις που ζει μόνιμα στην Ελλάδα. Μέσα από τις φωτογραφίες και τα λιγοστά κείμενα του μπλογκ ξεπροβάλλει μια άγνωστη Ακρόπολη, που ξεχειλίζει από ζωή: τουρίστες που επισκέπτονται τα αξιοθέατα, αδέσποτα που ξεκουράζονται στα μαρμάρινα σκαλιά, γκράφιτι αλλά και εικόνες από το ξεχασμένο παρελθόν των νεότερων χρόνων της Ακρόπολης: ξεχασμένες τουρκικές επιγραφές πάνω σε αρχιτεκτονικά μέλη κλασικών χρόνων, θραύσματα από οθωμανικές ταφές, χριστιανικές επιγραφές μαζί με οθωμανικές. Το μόνο νοσταλγικό κομμάτι του μπλογκ αποτελεί η φωτογραφία της Τζέιν Mάνσφιλντ, που ποζάρει για το περιοδικό «Κινηματογραφικός Αστήρ» εν έτει 1957.
Το μόνο νοσταλγικό κομμάτι του μπλογκ αποτελεί η φωτογραφία της Τζέιν Mάνσφιλντ, που ποζάρει για το περιοδικό «Κινηματογραφικός Αστήρ» εν έτει 1957.
«H Aκρόπολη δεν είναι μόνο κλασική αρχαιότητα και κλασική Αθήνα. Είναι και προϊστορική, ρωμαϊκή, μεσαιωνική και βυζαντινή, φράγκικη, οθωμανική, νεότερη και σύγχρονη. Παρά τις συστηματικές προσπάθειες τελετουργικού εξαγνισμού της, ίχνη από όλες τις ζωές του χώρου επιβιώνουν ακόμα και σήμερα. Μέσα από το φωτο-μπλογκ προσπαθούμε να αναδείξουμε ορισμένες από αυτές τις σχεδόν ξεχασμένες ζωές του μνημείου αλλά και να ενθαρρύνουμε μια διαφορετική πρόσληψη, πέρα από την οπτική, και μάλιστα στη μνημειοποιημένη της διάσταση: μας ενδιαφέρει να αναδείξουμε εναλλακτικές οπτικές γωνίες, να παρακινήσουμε τον επισκέπτη να περπατήσει σε σημεία συνήθως απροσπέλαστα, να βιώσει το χώρο διαφορετικά, ως κάτι το ζωντανό κι όχι ως ένα μνημειοποιημένο και αποστειρωμένο σύμβολο ή ένα τουριστικό θέαμα». To site ήταν μια πρωτοβουλία που ακολούθησε μια σειρά μελετών ερευνητικού και ακαδημαϊκού χαρακτήρα. Πιο συγκεκριμένα, οι μελέτες αφορούσαν τη σχέση μεταξύ αρχαιολογίας και εθνικού φαντασιακού ή, πιο απλά, το πώς η αρχαιολογία συμβάλλει στην παραγωγή και αναπαραγωγή της εθνικής ρητορείας και αφήγησης. «Η Ακρόπολη έπαιζε και παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία» υποστηρίζει ο Γιαννης Χαμηλάκης. Το φωτο-μπλογκ είναι μόνο η αρχή. H oμάδα ευελπιστεί να συνεχίσει με ένα έντυπο-εναλλακτικό οδηγό της Ακρόπολης αλλά και με καινούργιες συνεργασίες. «Θα θέλαμε να απευθυνθούμε σε όσους ενδιαφέρονται για το παραπάνω εγχείρημα αλλά και στους αναγνώστες σας, προσκαλώντας τους να επισκεφτούν το μπλογκ και να αφήσουν τα σχόλιά τους».
σχόλια