Πριν από 3 χρόνια στο «Love Parade» της Γερμανίας, 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 500 τραυματίστηκαν. Ο πανικός έκανε την δουλειά του.
Στο Ντίσελντορφ πραγματοποιείται το πείραμα «Basigo» που στόχο έχει την ασφάλεια όσων συμμετέχουν σε μεγάλα γεγονότα. Εκατοντάδες άνθρωποι κάνουν την ίδια διαδρομή που είναι γεμάτη εμπόδια, όμως ακολουθούν συγκεκριμένες οδηγίες.
«Για τα αυτοκίνητα, υπάρχουν κανόνες κυκλοφορίας, υπάρχουν μπάρες και φανάρια. Οπότε η κυκλοφορία των οχημάτων είναι ρυθμισμένη. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους πεζούς. Πιστεύουμε πως μπορούμε να επηρεάσουμε την συμπεριφορά και τις κινήσεις των ανθρώπων. Όμως το βασικό ερώτημα είναι, πόσο μεγάλος είναι ο χώρος και για πόσους ανθρώπους μιλάμε. Δυστυχώς δεν υπάρχει βιβλιογραφία για το ζήτημα αυτό και έχει ερευνηθεί όπως θα έπρεπε. Ό,τι στοιχεία έχουμε, προέρχονται από αυτά τα πειράματα» δήλωσε ο επικεφαλής του πειράματος, Αρμίν Σέυφριντ.
Οι 1.400 συμμετέχοντες φορούν ένα ειδικά σχεδιασμένο λευκό καπέλο. Κάμερες καταγράφουν τις κινήσεις και τις αντιδράσεις των ανθρώπων, την ώρα που σε κάποια είσοδο ή έξοδο το πλήθος μεγαλώνει και το άγχος αυξάνεται. «Έχω πάει σε πολλά φεστιβάλ και συναυλίες. Γι 'αυτό γνωρίζω πως νιώθει κάποιος που βρίσκεται με τόσους πολλούς ανθρώπους. Έχει ενδιαφέρον να το ξαναζώ κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες. Ξέρουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να συμβεί εδώ, αλλά είναι εντυπωσιακό να δούμε πώς τόσοι πολλοί άνθρωποι μπορούμε να συντονιστούμε σε ένα μικρό μέρος όπως αυτό» δήλωσε ο Σέυφριντ.
Η γερμανική κυβέρνηση υποστηρίζει το πείραμα «Basigo» του Πανεπιστημίου του Βούπερταλ. Το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε πως θα δημιουργήσει ένα ηλεκτρονικό εργαλείο σχεδιασμού μεγάλων γεγονότων.
Πηγή: euronews
σχόλια