Σίκινος

Σίκινος Facebook Twitter
0

Τη Σίκινο και τα μάτια σας παρακαλώ! Να ένα τυχερό άτυχο νησάκι ανάμεσα σε Ίο και Φολέγανδρο, με έντονη προσωπικότητα και καλούς ανθρώπους. Άτυχο γιατί έμεινε έξω απ' τη γρήγορη και μαζική τουριστική ανάπτυξη των προηγούμενων δεκαετιών, τυχερό γιατί χάρη σ' αυτή την πραγματικότητα διασώθηκε!

Δεν έχουν χτιστεί ξενοδοχεία-τέρατα, δεν έχει πήξει στ' αυτοκίνητο, δεν έχουν βρομίσει οι αγροί κι οι παραλίες του, δεν έχουν τσιμεντωθεί τα υπέροχα μονοπάτια του, οι ντόπιοι σού χαμογελάνε αυθεντικά, δεν σε κοιτάνε σαν ΑΤΜ, οι φίλοι του παραμένουν πιστοί στις ομορφιές και τη φιλοξενία του και διαρκώς αυξάνονται!

Ζήτω η Σίκινος λοιπόν των 260 ανθρώπων και των δύο αντικριστών χωριών: απ' τη μια το Χωριό, απέναντι το Κάστρο, τα δυο μαζί αποτελούν τη γραφικότατη κι αυθεντική κυκλαδίτικη Χώρα.

Το Χωριό είναι ένας μικρός λαβύρινθος από δρομάκια, παλιά σπίτια, μερικά αρχοντικά, πεζούλες, ανηφόρες, περάσματα, κρυφές γωνιές και σκαλάκια. Όπως λέει κι ο φοβερός Γιώργης Πατεράκης «κάτσε εδώ να αφουγκραστείς το σιωπηλό ήχο ενός παλιού χαμένου κόσμου!». Το Κάστρο είναι χτισμένο στο χείλος γκρεμού, 280 μέτρα από τη θάλασσα, είναι παλαιός οχυρωμένος οικισμός του 15ου αιώνα. Εδώ βρίσκονται η πλατεία, τα μαγαζιά, τα καφενεία κι οι ταβέρνες, τα παλιά αρχοντικά, οι εκκλησίες με τα επίχρυσα ξυλόγλυπτα τέμπλα και τις παμπάλαιες εικόνες από το χέρι σπουδαίων αγιογράφων περασμένων εποχών. Αλς (σημαίνει θάλασσα)+πρόνοια=Αλοπρόνοια: το μικρό απάνεμο λιμανάκι του νησιού με καλό φαγητό δίπλα στη θάλασσα, ξενοδοχεία και δωμάτια.

Τι να δω

Την Επισκοπή, στα 4χλμ. από τη Χώρα, μέσα στην άγρια φύση της νησιωτικής ενδοχώρας. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα μνημεία που έχω αντικρίσει, είναι ένας ναός (;) αλλόκοτος και μοναδικός. Αρχικά οι επιστήμονες μιλούσαν για Ναό του Απόλλωνα του 3ου αιώνα π.Χ., μετά μίλησαν και για ρωμαϊκό μαυσωλείο του 2ου αιώνα μ.Χ., ήρθαν κι οι χριστιανοί από πάνω να του φορέσουν έναν τρούλο το 17ο αιώνα, βάλε και τις υπόγειες θολωτές κρύπτες που βρέθηκαν, μπέρδεμα... Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα πανέμορφο και μυστηριώδες οικοδόμημα, που στέκει όρθιο σε στρατηγική θέση.

Παραλίες

Κρυμμένες σε αθέατους ορμίσκους, αθέατες πίσω από βραχονησίδες, απλωμένες στην έξοδο των φαραγγιών και κάτω από απόκρημνα βράχια. Οι περισσότερες παραλίες του νησιού έχουν βότσαλο και φτάνεις εκεί με καΐκι από την αμμουδιά της Αλοπρόνοιας. Πιο μεγάλες είναι του Αγ. Παντελεήμονα, τα Σαντοριναίικα, το Διαλισκάρι και ο Αϊ Γιώργης με την παχιά άμμο. Προσοχή: στον υπέροχο Αϊ Γιώργη, με τα αρμυρίκια στην πλάτη, σε μια άκρη υπάρχει μια αυθαίρετη ταβέρνα με δυνατή κακή μουσική και νταήδες ιδιοκτήτες - νομίζουν ότι είναι οι αγάδες του νησιού και διώχνουν ή προσπαθούν να διώξουν τους γυμνιστές. Μην ψαρώσετε, απλώς πείτε τους ότι θα τους καταγγείλετε για τα αυθαίρετα τσιμέντα που έχουν ρίξει στην άμμο και θα σας αφήσουν στην ησυχία σας, το 'χουμε εφαρμόσει επανειλημμένως.

Το Δεκαπενταύγουστο όλο το νησί είναι σε χαρά, όλοι είναι καλεσμένοι, ξένοι και επισκέπτες και τουρίστες. Ο παπάς λειτουργεί και στα μακριά τραπέζια καταφθάνουν φαβοκεφτέδες, γίγαντες, αμπελοφάσουλα, ψάρια και ρεβίθια, ντόπιο γεμιστό κρασί και γλυκόπιοτο σικινιώτικο. Δεν ήταν τυχαία Οινόη το αρχαίο προσωνύμιο του νησιού, που έχει άφθονο κρασί ως τις μέρες μας. Όταν αρχίσουν τα όργανα και ξεκινά ο χορός, κατεβαίνει ο ίδιος ο Διόνυσος και ευλογεί τις γελαστές παρέες.

Τη διαφορά στη Σίκινο την κάνουν οι άνθρωποι του νησιού, ντόπιοι και ξένοι. Ο δήμαρχος είναι νέος και κεφάτος άνθρωπος με πολλές καλές ιδέες για την ισορροπημένη πρόοδο του νησιού, έχει οργανώσει με άψογο τρόπο το νησί και προωθεί κάθε «πράσινη» πολιτική για γερό μέλλον. Ο Γιώργης ο Πατεράκης είναι ο άνθρωπος που θα 'πρεπε στις Κυκλάδες να του κάνουν εικόνισμα, όπως έκαναν στον Γκάλη οι μπασκετμπολίστες που είδαν την τσέπη τους να γεμίζει απ' τη μια σεζόν στην άλλη. Τι έχει κάνει ο Πατεράκης; Οργανώνει (αφιλοκερδώς) εδώ και πολλά χρόνια το «Νησολόγιο» και τις «Γιορτές στα Νησιά», ζωντανεύοντας τη Φολέγανδρο, τη Σίκινο, τη Δονούσα, την Ανάφη και την Αμοργό -έρχεται κόσμος στα νησιά, ανοίγει και το μάτι των ντόπιων με ωραίες και ουσιαστικές εκδηλώσεις (από Αστρονομία μέχρι Καραγκιόζη)- ανασύρει και εκδίδει ό,τι πιο ενδιαφέρον και πολύτιμο κρύβουν η λαογραφία και τα δημόσια αρχεία αυτών των τόπων και προπαγανδίζει με σοβαρότητα τις ήπιες μορφές τουρισμού στις χιλιοχτυπημένες από τα κύματα της αρπαχτής και το τσουνάμι της ξεπέτας Κυκλάδες. (www.mediadellarte.gr)

Τον έβλεπα σ' αυτά τα νησιά επί χρόνια ολόκληρα κι όταν κάποτε έτυχε να γνωριστούμε τον ρώτησα σε ποιο νησί έχει αγοράσει σπίτι και μου απάντησε χαμογελώντας, «μα δεν έχω, νοικιάζω μια εδώ και μια εκεί!».

ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Ταξιδιωτικό πρακτορείο:
22860 51168
Ιατρείο:
22860 51211
Κοινότητα:
22860 51238
Λιμεναρχείο:
22860 51121

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ