ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Στην Ευριπίδου 14 πλένονται οι άστεγοι της Αθήνας

Στην Ευριπίδου 14 πλένονται οι άστεγοι της Αθήνας Facebook Twitter
3
Στην Ευριπίδου 14 πλένονται οι άστεγοι της Αθήνας Facebook Twitter
Ξεκίνησα την προσπάθεια πριν από 23 χρόνια. Στην αρχή έβγαινα στους δρόμους με κάτι φίλους και μοιράζαμε σουβλάκια στους άστεγους, στην Ομόνοια. Τότε δεν υπήρχαν δομές για να βοηθηθούν αυτοί οι άνθρωποι και εγώ δεν ήξερα τι ακριβώς συμβαίνει με αυτούς. Μιλώντας μαζί τους συνειδητοποίησα ότι πολλοί από αυτούς ήταν άνθρωποι που είχαν μία αξιοπρεπέστατη δουλειά στο παρελθόν και την έχασαν και κάπως έτσι κατέληξαν στον δρόμο. Βγαίναμε συχνά και τους πηγαίναμε φαγητό, ό,τι μπορούσαμε. Κρουασάν, φρούτα κανέναν χυμό. Έβλεπα ότι αυτοί οι άνθρωποι πάνω από όλα ήθελαν να κουβεντιάζουν.

Οδός Ευριπίδου 14, μέσα στη στοά, περιμένουμε το ασανσέρ για να ανεβούμε στον όγδοο όροφο. Μαζί μας περιμένουν υπομονετικά τρεις σιωπηλοί άντρες. Παρατηρώ ότι και αυτοί πηγαίνουν στον όγδοο όροφο. Βγαίνουμε από το ασανσέρ, η σιωπή γίνεται βαβούρα από τον πολύ κόσμο και οι τρεις άντρες πηγαίνουν να προμηθευτούν ένα χαρτάκι με έναν αριθμό. Έχουμε φτάσει στα «λουτρά των αστέγων». Στα «λουτρά» πηγαίνουν άνθρωποι που έχουν ανάγκη, για να κάνουν το μπάνιο τους και να πλύνουν τα ρούχα τους. Μπροστά μας υπάρχουν γύρω στα τριάντα άτομα που περιμένουν με τον αριθμό στο χέρι. Άλλοι είναι σκυθρωποί και δεν μιλάνε σε κανέναν, άλλοι πιο ομιλητικοί, είναι μαζεμένοι σε παρέες και συζητάνε. Στο βάθος παρατηρώ τη βεράντα, κάποιοι έχουν βγει για να κάνουν ένα τσιγάρο και να κρεμάσουν τα πλυμένα τους ρούχα.

Στην Ευριπίδου 14 πλένονται οι άστεγοι της Αθήνας Facebook Twitter

«Είναι πολύ σημαντικό ένα μπάνιο. Και ποιος δεν έχει την ανάγκη να κάνει ένα μπάνιο με καυτό νερό;», μου λέει ο Σταμάτης που μόλις βγήκε από τις ντουζιέρες. «Ένα απλό μπάνιο σου αλλάζει εντελώς την ψυχολογία. Ανεβαίνει η διάθεσή σου και βλέπεις τα προβλήματα κάπως με άλλο μάτι», λέει.

«Τα μπάνια τα έχουμε και δεχόμαστε τους πάντες, Έλληνες και ξένους», λέει ο Κώστας Βιταλάκης που μαζί με την γυναίκα του διαχειρίζονται αυτόν τον χώρο εδώ και δέκα χρόνια. «Έχουμε 470 καταγεγραμμένα μέλη αλλά πλέον δεν μετράμε, γιατί είναι πάρα πολλοί αυτοί που έρχονται. Προσφέρουμε ό,τι χρειάζεται κάποιος που μπαίνει για να κάνει το μπάνιο του, πετσέτες, ξυραφάκια, εσώρουχα. Έχουμε και πλυντήρια ρούχων. Μετά κατεβαίνουν, πίνουν έναν καφέ και συζητάμε και το βράδυ τρώνε φαγητό καλό. Τους δίνουμε και ρούχα που μαζεύουμε, όλα καθαρά και σιδερωμένα», λέει.

Στην Ευριπίδου 14 πλένονται οι άστεγοι της Αθήνας Facebook Twitter

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στο site του ΓΚΡΕΚΑ.

3

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Ένας σημαντικός τρόπος να δώσεις χαρά και ανακούφιση στον συνάνθρωπό σου. Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να διορθώσουμε το πρόβλημα στην ρίζα του. Συνήθως η αιτία της οικονομικής εξαθλίωσης είναι κάποια ψυχολογική δυσχέρια. Ισχύει βέβαια και το ανάποδο. Να είσαι καλά και διάφορες μαζεμένες ατυχίες να σε εξαθλιώσουν και ψυχολογικά. Σε κάθε περίπτωση, την ανακούφιση πρέπει να διαθεχθεί η οριστική λύση του προβλήματος - όπου αυτό είναι εφικτό - ώστε να μην συντηρηθεί αυτός ο τρόπος ζωής της επετείας.
ρε γαμώτο πόσο μπορεί να με θλίβουν αυτές οι εικόνες...Και πολλά μπράβο στο ζευγάρι που έχει επιμεληθεί όλο αυτό!Είναι πολύ σημαντικό να μην χάνουμε την ανθρωπιά μας και να βοηθάμε όσο και όπως μπορούμε...Και μην ξεχνάτε,μπορούμε όλοι να συμβάλουμε..Ακόμα και το φαί που μένει,σε μια σακουλίτσα χωριστά και δίπλα στον κάδο ή στα πάρκα είναι κάτι που βοηθά πολύ!