O νέος κύκλος της εκπομπής "Νόστιμη Γή" ξεκινά το Σάββατο στις 8μμ στον Αlpha με πρώτο προορισμό τη Σκύρο.Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης για δεύτερη χρονιά γυρίζει την Ελλάδα με το συνεργείο της εταιρίας παραγωγής "Frog on the Road" , απο τη Κρήτη μέχρι τη Θράκη, γνωρίζοντας ξανά τους όμορφους τόπους , τα χαρακτηριστικά προϊόντα τους και συναντώντας τους ανθρώπους που κάνουν όλα αυτά πραγματικότητα. Δεν είναι κάτι που ενδόμυχα όλοι θα θέλαμε να κάνουμε μια φορά στη ζωή μας ιδίως όσοι ασχολούμαστε με το φαγητό και κάτι που απολαμβάνουμε όσο τίποτα άλλο στις διακοπές μας στην Ελλάδα;
Το κινητό τηλέφωνό του είναι μια τεράστια φωτογραφική γκαλερί με αποτυπωμένες τις πιό χαρακτηριστικές στιγμές από τα γυρίσματα και αυθόρμητα πορτραίτα των ανθρώπων που γνώρισε, το σακίδιό του αδειάζει, πλένεται και ξαναγεμίζει γρήγορα τις λίγες μέρες που περνά στην Αθήνα και η κουζίνα του ξεχειλίζει από ελληνικά προϊόντα που του προσφέρουν όλο καμάρι οι κάτοικοι των τόπων που επισκέπτεται. "Ενα πανεπιστήμιο γεύσης, αυτό είναι η Ελλάδα, μου λέει χαρακτηριστικά, μια πολύ νόστιμη και ακόμα ανεξερεύνητη γη"!
Τον ρωτήσαμε τι του έκανε πιο μεγάλη εντύπωση από όλα τα γυρίσματα και τις δύο σεζόν της εκπομπής "Νόστιμη Γη" και να τί μας είπε:
Φόρτωση...Το δείπνο στην "καλύτερη ταβέρνα του Αιγαίου" ξεκίνησε με ευχάριστη έκπληξη, μία συνταγή από το βιβλίο μου, που αγάπησαν τα παιδιά. Γόπα παστή.
5 φαγητά που με εντυπωσίασαν :
- Κεφτέδες με πράσα στο κουτούκι του Νικόλα στο Μέτσοβο
- Πατατάτο στη Δονούσα από τη κυρία Ευαγγελία πάνω στο λιμάνι
- Ρόστο απειρανθίτικο από τα χέρια της Βουλάρας στον Αμοργιανό
- Ρεβανί λαδιού στη Δράμα από τη κυρία Σούζη
- Μοσχαρίσια σουβλάκια στο καφενείο του κ. Οσκάν στη Ξάνθη
5 ελληνικά Προϊόντα που με μάγεψαν με τη γεύση τους:
- Μέλι από τη Σητεία Κρήτης
- Τα Λουκάνικα από τον κρεοπώλη Αντώνη Δαβερόνα στη Πάρο
- Το Ξινοτύρι του Κουφόπουλου στη Νάξο
- Κρασί λιαστό από τη Σιάτιστα
- Κατσίκι σκυριανό
5 ξεχωριστές ελληνικές ταβέρνες:
- Ψητά στη Σκύρο, στη ταβέρνα "Μαργιέτης" του κ.Ντίνου
- Ιππόκαμπος στη παραλία Σαχάρα στη Νάξο (για μαγειρευτά από τον Δημήτρη)
- Μπουγάτσα του Κανατά στη Τρίπολη , με ιστορία 120 χρόνων
- Ολα τα γλυκά που φτιάχνει η γυναίκα του Βαγγέλη, του ιδιοκτήτη του Παράδεισου στη Νάξο(με φετίχ την αχνιστή σοκολατόπιτα).
- Απίστευτη μικρή πεντανόστιμη ...πίτσα τα ξημερώματα στο κυλικείο της ιχθυόσκαλας Καβάλας
5 τοπία που με εντυπωσίασαν:
- Η παραλία Σαχάρα στη Νάξο
- Τα χρυσαφένια δάση γύρω από τη Καστοριά με τα άπειρα μανιτάρια το Φθινόπωρο
- Η κοιλάδα του Νέστου και οι αμμώδεις παραλίες του ποταμού γεμάτες λουόμενους και ομπρέλες
- Ο Οδοντωτός στα Καλάβρυτα
- Το άνυδρο τοπίο με τις φοινικιές γύρω από τη μονή Τοπλού στη Σητεία που θυμίζει βόρεια Αφρική
5 όμορφα χωριά:
- Η Χώρα της Σκύρου
- Η Καστάνιτσα , ένα ολόλευκο χωριό στην ορεινή Αρκαδία που παραδόξως θυμίζει κυκλαδονήσι αφού έχει παράδοση αιώνων στα ασβεστοκάμινα
- Καλοταρίτισα, ο μικροσκοπικός οικισμός στη Δονούσα με την άγρια ομορφιά και το ερημικό τοπίο
- Τα μεσαιωνικά Μεστά στη Χίο
- Το απόκοσμο και σχεδόν ακατοίκητο χωριό Καλαβρός στο νομό Σητείας που στη γιορτή του Αη Γιώργη του Μεθυστή και για λίγες μέρες τα σπίτια ανοίγουν και το χωριό ζωντανεύει ξανά.
5 παράξενα πράγματα που έζησα στα ταξίδια μου:
- Η γιορτή "Αράπηδες" με τα τεράστια κουδούνια και τις τερατόμορφες στολές των ανδρών στο χωριό Μοναστηράκι έξω από τη Δράμα.
- Το μαγείρεμα μέσα σε ένα μικροσκοπικό ελικοφόρο αεροπλάνο πετώντας από το Τατόϊ προς Σητεία επειδή είχε πέσει πείνα (ο χώρος μικρότερος και απο το πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου!).
- Η ταβέρνα "Το Κύμα" της κυρίας Ευαγγελίας στη Δονούσα που είναι συχρόνως γραφείο πληροφοριών, ταβέρνα και μίνι μάρκετ, απαραίτητος πρώτος σταθμός για κάθε επισκέπτη στο νησί.
- Το άρμεγμα προβάτων στο Καρπενήσι ! Πρώτη φορά ήρθα τόσο κοντά σ' ένα ζωντανό , πρώτη φορά ένιωσα τον παλμό του ζώου στα χέρια μου, τη ζεστασιά του και τη ζωώδη έντασή του.
- Η κυρία Αννα στη παραλία Τσόπελα στη Σάμο που εκτός από ξαπλώστρες νοικιάζει και σκηνές για διανυκτέρευση. Τη μεγαλύτερη και πιό λούξ σκηνή με νυφιάτικο διπλό κρεβάτι οι τουρίστες την αποκαλούν... "Το Χίλτον"!
5 αξέχαστες εμπειρίες με την ομάδα παραγωγής:
- Το ταξίδι με το θρυλικό για το κούνημά του βαποράκι "Σκοπελίτη" στις Μικρές Κυκλάδες που ακόμα και με τρία μποφόρ κατάφερε να με ζαλίσει!
- Η λίμνη Πλαστήρα την Ανοιξη με το εντυπωσιακά εκτυφλωτικό πράσινο χρώμα της χλόης παντού
- Πόσο κρύο κάνει στη Δράμα το χειμώνα!
- Στην ορεινή στάνη και το αγρόκτημα της οικογένειας Κιουλάφη στη περιοχή Κιουλαφέϊκα στη Σάμο. Εντυπωσιαστήκαμε με την αυτάρκειά της σε αγαθά αλλά και το σεβασμό τους για τους φυσικούς πόρους.
- Το ψάρεμα του αστακού μας εντυπωσίασε στη βορειοανατολική πλευρά της Σκύρου αλλά ακόμα πιό πολύ μας εντυπωσίασε ότι από τους δεκάδες αστακούς που πιάστηκαν σε δίχτυα δύο χιλιομέτρων οι ψαράδες πετούσαν μέσα στη θάλασσα ξανά τους μικρούς δείχνοντας μιά σπάνια ευαισθησία γαι το θαλάσσιο πλούτο.
Φόρτωση...
σχόλια