‘Βοήθησέ με γιατι ο 15χρονος γιός θέλει να βρει εισητήριο για το TEDxAthens’ μου είπε ένας παλιός γνωστός στο τηλέφωνο. Απόρησα, γιατί ο πατέρας, ένας πολύ καλός διευθύνων σύμβουλος μιας μεσαίας δυναμικής εταιρείας, δεν φαντάστηκα ότι ο ίδιος θα ενδιαφερόταν ποτέ για το TED. O γιός του όμως, μαθητής της Α΄Λυκείου, όχι μονο επιθυμούσε να παρευρεθεί στη φετινή εκδήλωση, αλλά θα ήθελε πάρα πολύ να ενταχθεί σύντομα στην ομάδα των εθελοντών του Human Grid (μιας πρωτοβουλίας του TEDxAthens που ασχολείται με τις συλλογικές, εθελοντικές δράσεις στην Αθήνα).
Τι τελικά είναι το TED; Πριν δύο χρόνια είχε σπείρει ανέμους ένα άρθρο του μοδάτου Fast Company όταν υπονόησε ότι το TED έχει κάτι από το Harvard, σε κάποιο βαθμό υποκαθιστά τη γνώση που προσφέρεται σε ένα γνωστό, ακριβό πανεπιστήμιο. Έγιναν θυελώδεις συζητήσεις γύρω από αυτά και δόθηκαν εξηγήσεις. Οι υπεύθυνοι του παγκόσμιου TED μπήκαν στο ‘πηγαδάκι’ και δήλωσαν ότι δεν είναι αυτή η πρόθεσή τους. Πρόσφατα ο ομιλητής του φετινού TEDxAthens, ο Γ.Κλειβοκιώτης ‘πέταξε’ στη σελίδα του στο Facebook, ότι το 12ωρο πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι κάτι σαν ένα ταχύρρυθμο master.
Στον αντίποδα αυτής της συζήτησης, ένα άρθρο του Forbes που αναρωτιέται αν έχει κάτι από τις εκπομπές της Όπρα. Με λίγα λόγια αυτή η πλευρά της κριτικής, θεωρεί ότι πολλές από τις 18λεπτες ομιλίες του TED αποτελούν μια ‘ξεπέτα’ ενός επιστημονικού ή κοινωνικού θέματος. Η συγγραφέας του άρθρου πάντως καταλήγει ότι θα ήθελε πολύ να της προτείνουν να γίνει ομιλίτρια.
Στη συζήτηση παρενέβη με ένα αρθρο –έπληξη το θορυβώδες Kernel , που έχει ιδρύσει ο ελληνικής καταγωγής Milo Giannopoulos. Συνήθως το Kernel είναι ισοπεδωτικό και τα ‘ρίχνει’ άγρια στις μόδες περί τη τεχνολογία και τα social media. Για το TED όμως αναφέρει, ότι παρά τις ομιλίες και το κοινό που ταιριάζουν με το ‘λαμπερό κόσμο’ των νεαρών που θέλουν να γίνουν Steve Jobs (startups), προσφέρει αρκετές ομιλίες που σε ένα 18λεπτο βίντεο εκλαϊκεύουν εξαιρετικά επιστημονικά και κοινωνικά θέματα.
Στο TEDxAthens της Παρασκευής 23 και Σαββάτου 24 Νοεμβρίου, όσοι θέλουν κάτι πιο γήινο και λιγότερο ‘μοδάτο’ , μπορούν να ακούσουν κάποιες από ομιλίες που κινούνται στον αντίποδα. Ο γνωστός ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ κάνει μια ομιλία, που είναι βέβαιο ότι το βίντεο θα αποτελέσει την συμπύκνωση της εμπειρίας ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από με την εμπειρία του κυνηγημένου παιδιού στη Κατοχή και έγινε με μεγάλη προσπάθεια ο θεμελιωτής της ομαδικής ψυχοθεραπείας στην Ελλάδα.
Αλληλλεγγύη, Αξιοπρέπεια, Αισιοδοξία
Ο ψαράς από την Ανδρο Δημήτρης Ζάννες θα πάει με το ΚΤΕΛ στην εκδήλωση, για να περιγράψει μια σημαντική εμπειρία προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η Νταϊάνα Κόχειλα θα μεταφέρει την εμπειρία της, από την άνοδο του ενδιαφέροντος στο εξωτερικό (και ιδίως στις ΗΠΑ) για την ελληνική κουζίνα, που κερδίζει έδαφος γιατί έχει στον πυρήνα της την υγιεινή διατροφή.
Ο δανός σκιτσογράφος Ivar Gjoerup θα εξηγήσει τη χρήση της ελληνικής ιστορίας στη τέχνη του. Ο Κώστας Βογιατζής θα μιλήσει για τη διεθνή επιτυχία του Yatzer.com στο κόσμο του design.
Οποιοι θέλουν να βουτήξουν πιο βαθειά στο πώς οργανώνεται η Αθήνα απέναντι στη κοινωνική κρίση, η Αντα Αλαμάνου της Κλίμακας θα μεταφέρει στην εκδήλωση της Παρασκευής την εμπειρία να στηρίζεις τους αναγκεμένους της πόλης. Στη πρώτη μέρα, όλες οι ομιλίες είναι αφιερωμένες στον ακτιβισμό και τον εθελοντισμό, που δημιουργούν ένα δίχτυ γύρω και κάτω από την Αθήνα.
Να κάνουμε ένα τεστ πώς θα αισθανθούμε όταν θα δούμε σε ένα βίντεο ειδικό για την εκδήλωση, ένα μαχητή της πόλης, έναν επιστήμονα που δουλεύει με απόρους, που λεει τι είναι αυτό που του δίνει δύναμη:
‘Αλληλλεγγύη, Αξιοπρέπεια , Αισιοδοξία’.
Αυτόν τον μικρό ήρωα, αυτες τις τρεις λέξεις, δεν τις χαρίζουμε ούτε στο Harvard ούτε στην Όπρα.
σχόλια