ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τελικά, δεν είσαι τόσο ωραία όσο νομίζεις

Τελικά, δεν είσαι τόσο ωραία όσο νομίζεις Facebook Twitter
12

Τον Απρίλιο η Dove ξεκίνησε μια καμπάνια με τίτλο «είσαι πιο ωραία από όσο νομίζεις». Σύμφωνα με το βίντεο, οι γυναίκες είναι υπερβολικά αυστηρές με την εμφάνισή τους, ενώ οι υπόλοιποι τους βλέπουν όπως είναι.

Όμως τα συμπεράσματα που βγαίνουν από ψυχολογικές έρευνες δείχνουν ότι, αντιθέτως, έχουμε την τάση να αξιολογούμε την εμφάνισή μας με τρόπους που είναι πιο κολακευτικοί απ' όσο δικαιολογείται. Αυτό φαίνεται να είναι μέρος μιας ευρύτερης ανθρώπινης τάσης να βλέπουμε τους εαυτούς μας μέσα από ροζ γυαλιά. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι είμαστε καλύτεροι από όσο είμαστε στην πραγματικότητα – όχι μόνο εμφανισιακά, αλλά και σε όλους τους τομείς, γράφει το businessinsider.

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από το έργο των Nicholas Epley από το πανεπιστήμιο του Σικάγο και Erin Whitchurch από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια. Μέσα από μια σειρά μελετών οι Epley και Whitchurch δείχνουν ότι βλέπουμε τους εαυτούς μας πιο όμορφους από όσο είμαστε στην πραγματικότητα.

Οι παραφουσκωμένες αντιλήψεις της φυσικής εμφάνισης είναι μια εκδήλωση που οι ψυχολόγοι περιγράφουν ως «φαινόμενο αυτό-βελτίωσης». Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι υπερεκτιμούν την πιθανότητα να συμμετάσχουν σε ένα θετικό μοντέλο συμπεριφοράς, αλλά είναι εξαιρετικά ακριβείς όταν τους ζητηθεί να προβλέψουν τη συμπεριφορά ενός άγνωστου ανθρώπου.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι άνω του μέσου όρου, κάτι που στατιστικά είναι αδύνατο. Για παράδειγμα, το 93% των οδηγών πιστεύει ότι είναι καλύτεροι από τον μέσο οδηγό. Από τους καθηγητές πανεπιστημίων το 94% πιστεύει ότι κάνει δουλειά ανώτερη από τον μέσο όρο. Οι άνθρωποι είναι υπερβολικά αισιόδοξοι για τους κινδύνους που αφορούν στη δική τους υγεία σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που κάνουν για τους άλλους ανθρώπους. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι νομίζουν ότι είναι λιγότερο ευαίσθητοι στη γρίπη σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Αν νομίζετε ότι όλα αυτά δεν σας αφορούν, είναι φυσικό: οι περισσότεροι πιστεύουν ότι μπορούν να κρίνουν τον εαυτό τους με μεγαλύτερη ακρίβεια σε σχέση με τον μέσο όρο.

12

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

9 σχόλια
Ανακρίβειες! Πριν κανένα μήνα είχα διαβάσει μια άλλη αφιέρωση -δεν θυμάμαι που, δεν κόβω το χέρι μου πως ήταν στη lifo- που ήταν ένας σκιτσογράφος και σκίτσαρε πρόσωπα γυναικών σύμφωνα με τις περιγραφές των ίδιων και αποδείχθηκε πως οι γυναίκες βλέπουν τον εαυτό τους πιο άσχημο από όσο είναι. Τι ισχύει άραγε; Χμ χμ!
τελικα,χεστηκα.Και οπως λεει και μια κρητικη μαντιναδα ''μαυρη μαι και κατεχω το,ασχημη και θωρω το..μα κια που το χει η ομορφη το χω και εγω,χαρω το!''..κατεχω= ξερω,θωρω =βλεπω,και=εκει
Όχι ρε παιδιά... Τόσα χρόνια οι έρευνες προσπαθούν να μας ανεβάσουν την αυτοεκτίμηση, πάλι στα πατώματα θα μας ρίξουν τούτοι εδώ;Δεν γα@#$$%... Τουλάχιστον είμαι πιο έξυπνος από τον μέσο όρο και όλα αυτά απλά δεν με αφορούν..
εγω τωρα μπερδευτηκα. Η έρευνα κάτω απο το άρθρο, δεν υποστηρίζει ακριβώς το αντιθετο ("εισαι πιο ωραια απ' όσο νομιζεις") σε σχέση με την εξωτερική εμφάνιση;
Μήπως αυτοί που έκαναν τις έρευνες, υπερεκτίμησαν λίγο τις ικανότητές τους να κάνουν τέτοιου τύπου έρευνες;Βέβαια, μπορεί να υπερεκτιμώ κι εγώ τη δυνατότητά μου να κρίνω τις ερευνητικές ικανότητες των άλλων.