Πριν από δύο εβδομάδες, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, και ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, συμφώνησαν από κοινού ότι η ιδιωτική επένδυση της εταιρείας OLIAROS θα πρέπει να ενταχθεί στη διαδικασία fast track και να χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Jessica (αναμένεται η έγκριση από την Εθνική Τράπεζα), το οποίο αφορά έργα βιώσιμης ανάπτυξης στον αστικό ιστό με την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων. Εν προκειμένω, στην περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου.
Ποια θα είναι αυτά τα έργα αστικής ανάπλασης; Ο καταλληλότερος να απαντήσει σε αυτό είναι ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας OLIAROS, Ιάσωνας Τσάκωνας, ο οποίος τα τελευταία έξι χρόνια έχει αφοσιωθεί στο όραμα της ανάπλασης των δύο υποβαθμισμένων περιοχών, πιστεύοντας ότι μπορούν να μεταμορφωθούν σε πρότυπες γειτονιές, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Πώς θα συμβεί αυτό; «Σε πρώτη φάση η προσέγγισή μου έχει πέντε βασικούς άξονες. Ο πρώτος, και πιθανώς ο πιο σημαντικός, είναι να δημιουργηθούν δέκα κτίρια, τα οποία θα φιλοξενήσουν εταιρείες με αντικείμενο τις νέες τεχνολογίες, τη μόδα, την αρχιτεκτονική, τη γραφιστική και, φυσικά, κάθε νέα μορφή επιχειρηματικότητας. Μιλάμε ουσιαστικά για το δημιουργικό κομμάτι της κοινωνίας. Ο δεύτερος άξονας αφορά τις φοιτητικές κατοικίες. Εκεί που σήμερα δεσπόζουν οι γκετοποιημένες περιοχές του κέντρου, μέχρι το 2016 θα μένουν φοιτητές. Ο τρίτος είναι κτίρια με serviced studios διαμονής, όπως στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα υπάρχει κι ένα new media school, το οποίο θα έχει ως στόχο την επανεκπαίδευση όσων δημιουργικών ανθρώπων θέλουν να γίνουν ακόμα πιο παραγωγικοί. Ο τέταρτος άξονας αφορά το KM Pop-up Market. Σε ένα μεγάλο οικόπεδο κοντά στην Ιερά Οδό θα τοποθετήσουμε 30-40 κοντέινερ, μετατρέποντας τον χώρο σε φυτώριο. Στόχος είναι κάθε 2-3 μήνες να επιλέγουμε νέα προϊόντα και να τα εντάσσουμε σε ένα υποστηρικτικό σύστημα που θα βοηθάει τους δημιουργούς τους σε επίπεδο παραγωγής, quality control και marketing, με την προοπτική να γίνουν εξαγώγιμα. Τώρα, εφόσον κάποιοι εξελιχθούν και αποκτήσουν μια καλή εμπορική παρουσία, τότε θα δημιουργήσουμε και μερικά καταστήματα σε έναν δρόμο όπου ουσιαστικά το εφήμερο του pop-up θα μετουσιώνεται σε κάτι πιο μόνιμο. Τέλος, αναφορικά με τον πέμπτο άξονα, αυτός έχει να κάνει με την κατοικία και θα ενεργοποιηθεί αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες στα τέσσερα πρώτα στάδια (co-working spaces, studio housing, pop up market, καταστήματα). Διότι, αν δεν πάρει μπρος η πραγματική οικονομία, ο άξονας αυτός δεν είναι υλοποιήσιμος».
Δεν είναι λίγοι, βέβαια, αυτοί που βλέπουν με μισό μάτι τα σχέδια του Ιάσωνα Τσάκωνα, πιστεύοντας ότι πίσω από τα μεγαλεπήβολα πλάνα του κρύβονται άλλοι σκοποί. Ο ίδιος λέει: «Είμαστε στην Ελλάδα, συνεπώς αντιλαμβάνομαι τη σχετική καχυποψία. Αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω εγώ είναι ότι δεν πρόκειται να διαχειριστώ κρατικά χρήματα. Το πρόγραμμα Jessica, για όσους γνωρίζουν, παρέχει την ευχέρεια να χρησιμοποιηθεί μέρος των πόρων που λαμβάνονται από την Ε.Ε. προκειμένου να επενδυθούν, υπό μορφή επιστρεπτέων χρηματοδοτήσεων, σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο ολοκληρωμένων σχεδίων για την προαγωγή βιώσιμης αστικής ανάπτυξης. Κοινώς, μιλάμε για χαμηλότοκο δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον οποίο θα αποπληρώσω εγώ. Παράλληλα, θα επενδύσω δικά μου κεφάλαια, ενώ η όποια "εξάρτηση" από το κράτος αφορά κάποια κονδύλια ΕΣΠΑ, τα οποία όμως δεν πρόκειται να τα διαχειριστεί η εταιρεία μου, αλλά ο δήμος, προκειμένου να δημιουργήσει τις συνθήκες που απαιτούνται για να εγκριθεί η χρηματοδότηση ύψους περίπου 78 εκατ. ευρώ». Αυτή την εποχή ο ιδρυτής της OLIAROS περιμένει την έγκριση από την Εθνική Τράπεζα. Aν καταφέρει και εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση, τότε η εφαρμογή του σχεδίου του ξεκινά τον Ιούνιο και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2016. Μέχρι τότε θα σκέφτεται ως άνθρωπος της δράσης και θα δρα ως άνθρωπος της σκέψης, όπως του αρέσει να λέει.
σχόλια