Ένα νέο δικτύο κινητής τηλεφωνίας που ονομάζεται Reliance Jio, με απίστευτα φθηνά τηλέφωνα και απίστευτα φθηνές τιμές δεδομένων, εμφανίστηκε στην Ινδία μια χώρα που μέχρι προσφάτως δεν είχε και πολύ καλές σχέσεις με το διαδίκτυο.
Η Reliance Jio ξεκίνησε επιθετικά το 2016 προσφέροντας επιδοτούμενα κινητά τηλέφωνα και δωρεάν δεδομένα ώστε να μπορούν να συνδεθούν με το διαδίκτυο όλοι οι Ινδοί. Η Ινδία που μέχρι τότε ήταν ίσως η πιο ακριβή χώρα σε σχέση με την κατανάλωση δεδομένων ξαφνικά έγινε η φθηνότερη στον κόσμο με τις τιμές να πέφτουν κατά 94%.
Οι νεότεροι χρήστες στον αναπτυσσόμενο κόσμο περιηγούνται στο διαδίκτυο με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άνθρωποι στον ανεπτυγμένο κόσμο.
Όταν οι άνθρωποι μπαίνουν οnline το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να συνομιλούν με τους φίλους τους, να παρακολουθούν τα αθλητικά, ταινίες, μουσικά βίντεο όπως και πορνογραφία. Όμως κάπου εδώ τελειώνουν οι ομοιότητες.
Το Διαδίκτυο χτίστηκε με βάση τις παραδοχές ότι πολλοί χρήστες μιλούν αγγλικά, είναι εγγράμματοι και είναι εξοικειωμένα με τα μέσα ενημέρωσης. Κανένα από αυτά όμως δεν ισχύει για τους ανθρώπους που ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπάρχουν ένα σωρό γλώσσες που δεν υποστηρίζονται από τους web browsers όπως και ένα σωρό άνθρωποι που δεν ξέρουν να γράφουν ή να διαβάζουν.
Δεν χρησιμοποιούν desktop υπολογιστές ούτε και φορητούς αλλά σχεδόν εξ ολοκλήρου τα κινητά τους τηλέφωνα τα οποία δεν είναι τα ακριβά, τελευταίας τεχνολογίας κινητά που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στις χώρες του Δυτικού κόσμου.
Όλο αυτό προτρέπει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα προϊόντα τους καθώς χρειάζεται να επανεξετάσουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο παρέχουν τις υπηρεσίες τους. Για ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που μπαίνει τώρα κι αυτός online, το κείμενο δεν είναι ο φυσικός τρόπος αλληλεπίδρασης. Είναι οι μικρότερες εφαρμογές που μπορούν να κάνουν περισσότερα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με φωνή ή βίντεο και όχι με κείμενο.
Πολλοί τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν ήδη αρχίσει να εδραιώνονται σε αναδυόμενες αγορές. Το Facebook έχει πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο χρήστες σε αναπτυσσόμενες χώρες και στο YouTube το κανάλι με τους περισσότερους συνδρομητές είναι ένα στούντιο του Bollywood και μια δισκογραφική του εταιρεία.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η δεύτερη επανάσταση του διαδικτύου θα προκύψει από την Ινδία.
Πηγή: The Economist