Όποιον και να ρωτήσεις τι σημαίνει καλοκαίρι θα σου πει τρία πράγματα: Διακοπές, θάλασσα, ήλιος. Η αλήθεια είναι πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η έκθεση στον ήλιο είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εποχή του χρόνου. Ειδικά στις διακοπές γινόμαστε λίγο πιο ελαστικοί με τα «μη» και τα «πρέπει» όσον αφορά στις (α)κατάλληλες ώρες που μας βλέπει ο ήλιος. Γι αυτό πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί.
Αν πρέπει ένας ενήλικας να είναι προσεκτικός μια φορά, τότε με τα παιδιά πρέπει να είμαστε (τουλάχιστον) δέκα. Η παιδική επιδερμίδα, η οποία συνεχίζει και αναπτύσσεται, είναι πολύ πιο ευαίσθητη από αυτή των ενηλίκων, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τις βλαβερές επιπτώσεις των ακτινών UV. Και εδώ η λύση είναι μία: πρόληψη!
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Λεπτή επιδερμίδα σημαίνει ανώριμο μελαγχρωστικό σύστημα
Δυστυχώς, μπορεί οι ενήλικες να είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τον ήλιο και τους κινδύνους που κρύβει, όμως δεν γνωρίζουν πάντα πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά. Όπως είπαμε και πιο πάνω, η επιδερμίδα των παιδιών αναπτύσσεται ακόμα, άρα είναι ανώριμη και πιο ευάλωτη στη δριμύτητα του ήλιου.
Πιο συγκεκριμένα είναι πιο λεπτή, γεγονός που την κάνει πιο ευάλωτη σε βαθιές κυτταρικές βλάβες. Καθώς το μελαγχρωστικό σύστημα δεν είναι τόσο αναπτυγμένο, δεν υπάρχει σύστημα αυτοάμυνας (το οποίο στους ανήλικες συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV). Όπως είναι φυσικό, τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται πλήρως και μάλιστα πολύ περισσότερο από τους ενήλικες.
ΑΙΤΙΑ
... ιδιαίτερα ευάλωτο στο ηλιακό έγκαυμα, τις κυτταρικές βλάβες και τη θερμοπληξία
Το ηλιακό κεφάλαιο έχει εξαντληθεί κατά 50% πριν από την ηλικία των 20 ετών. Επίσης, 1 στα 55 άτομα που γεννήθηκαν το 2008 θα εμφανίσουν κάποτε μελάνωμα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά υπερεκτείθενται στην υπεριώδη (UV) ακτινοβολία. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών περνούν κατά μέσο όρο 15 ώρες την ημέρα με τα μαγιό τους. Αυτό είναι εξαιρετικά πολύς χρόνος, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το νερό και η άμμος αντανακλούν το 30% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Και φυσικά σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά δεν μπορούν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο. Και το αποτέλεσμα είναι απλά να εκφράζουν την ενόχλησή τους όταν πια έχει γίνει το κακό.
- Ηλιακό έγκαυμα και βαθιές κυτταρικές επιδράσεις μπορούν να προκαλέσουν αμετάκλητες βλάβες και να κάνουν την επιδερμίδα μακροπρόθεσμα ευαίσθητη (επιτάχυνση της γήρανσης της επιδερμίδας, αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερη ηλικία).
- Στις παραπάνω βαθιές βλάβες μπορεί να προστεθεί και ο κίνδυνος αφυδάτωσης ή θερμοπληξίας.
ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Προστατέψτε τα παιδιά από πολύ νωρίς
Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, προστατεύω τα παιδιά σημαίνει πως τους μαθαίνω τα βασικά και πολύ απαραίτητα. Σύμφωνα με μια μελέτη η οποία πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία σε νεαρά παιδιά, οι γνώσεις για τις επιπτώσεις της έκθεσης στον ήλιο αυξάνουν τις καλές πρακτικές προστασίας κατά 500%.
- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες της μέγιστης ηλιοφάνειας, δηλαδή μεταξύ 12.00 και 4.00 μ.μ.). Εκείνες τις ώρες προτιμήστε τον μεσημεριανό ύπνο ή δραστηριότητες στη σκιά.
- Καλό είναι να φοράτε πλατύγυρα καπέλα, γυαλιά με απορροφητικούς φακούς και σκούρα υφάσματα. Το μαύρο μπλουζάκι προστατεύει καλύτερα από το λευκό.
- Εφαρμόζετε τακτικά αντηλιακό σε άφθονη ποσότητα, τουλάχιστον δυο στρώσεις, κάθε δυο ώρες και πάντα κάθε φορά μετά το κολύμπι) σε όλη την επιδερμίδα που είναι εκτεθειμένη στον ήλιο. Μην παραλείπετε αυχένα, αφτιά και πόδια.
- Επιλέξτε μια κρέμα με ειδική σύνθεση για παιδιά και δείκτη προστασίας SPF50 που αντέχει στο νερό αλλά και στην άμμο.
- Πίνετε τακτικά νερό.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι γιατροί συστήνουν να μην εκτίθενται καθόλου στον ήλιο παιδιά ηλικίας κάτω των τριών ετών.
σχόλια