Προφανώς, το έχεις σκεφτεί να φύγεις στο εξωτερικό για σπουδές. Προφανώς, δεν είναι τόσο εύκολο. Είναι το οικονομικό κομμάτι, είναι η αβεβαιότητα - όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη, είναι η οικογένεια και οι φίλοι που δεν θέλεις να αφήσεις πίσω, είναι ακόμη κι ο ήλιος που δεν θέλεις να αποχωριστείς.
Από την άλλη, αυτό που σου προσφέρουν οι σπουδές στο εξωτερικό – οργάνωση, μία παγκόσμια προοπτική και διεθνείς ακαδημαϊκές κι επαγγελματικές ευκαιρίες – δεν μπορείς να το έχεις εδώ. Ή μήπως μπορείς;
Στο Deree, σε ένα καταπράσινο campus που δεν πιστεύεις ότι υπάρχει στην Ελλάδα, η εμπειρία μοιάζει «διεθνής»: Στους διαδρόμους τα παιδιά μιλούν αγγλικά με συμφοιτητές τους από όλες τις γωνιές του κόσμου. Στα διαλείμματα, οι φοιτητικοί όμιλοι διοργανώνουν events, διαλέξεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις. Στη βιβλιοθήκη με τους 129.000 τίτλους μπορείς να βρεις μια παλιά δερματόδετη έκδοση του Lord of the Rings, ή να δεις ομάδες φοιτητών να δουλεύουν σε project. Στα γήπεδα προπονείται η ομάδα ποδοσφαίρου, σε κάποιο αμφιθέατρο η ομάδα debate. Είναι ένα μοναδικό μοντέλο στην Ελλάδα, ένα επιτυχημένο υβρίδιο: το παγκοσμίως διακεκριμένο αμερικανικό σύστημα σπουδών, στη χώρα-κοιτίδα του πολιτισμού και της γνώσης.
Δεν είναι μόνο το διεθνές περιβάλλον όμως που βοηθά τους φοιτητές να εξελιχθούν ως μέλη μιας παγκόσμιας κοινότητας. Το συνολικό πνεύμα λειτουργίας του Deree είναι βασισμένο στα πρότυπα πανεπιστημίων του εξωτερικού. Δίνει στους φοιτητές την ευελιξία να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα μαθημάτων, με την υποστήριξη καθηγητών-συμβούλων. Υπάρχει ένα γραφείο διασύνδεσης που βοηθά σε κάθε βήμα τους φοιτητές, από τη σύνταξη βιογραφικού ως στις αιτήσεις για μεταπτυχιακές σπουδές και τη διασύνδεση με επαγγελματίες της αγοράς. Γενικότερα, υπάρχει η οργάνωση και οι άνθρωποι που υποστηρίζουν ουσιαστικά το φοιτητικό σώμα συνολικά και κάθε φοιτητή ξεχωριστά, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν σπουδάζεις σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών.
Συναντήσαμε στο Deree φοιτητές από διάφορες χώρες και μας μίλησαν για τη δική τους εμπειρία σπουδών.
«Αφού τελείωσα το σχολείο στην Αμερική, έπρεπε να αποφασίσω αν θα συνεχίσω σπουδές εκεί ή θα μετακομίσω εδώ. Διάλεξα την Αμερική στην Ελλάδα: Το Deree συνδυάζει την ελληνική κουλτούρα που αγαπώ με το αμερικανικό μοντέλο εκπαίδευσης που εμπιστεύομαι», λέει η Βασιλική, που μεγάλωσε στην Αμερική από Έλληνες γονείς και που φέτος τελειώνει τις σπουδές της στο Deree.
«Συμμετέχω στην ομάδα ACG Buddy, που υποδέχεται φοιτητές από το εξωτερικό. Για μένα, κάθε φοιτητής ή φοιτήτρια που γνωρίζω και ξεναγώ στην πόλη και στο campus, είναι σαν ένα καινούργιο βιβλίο. 'Διαβάζουμε' ο ένας τον άλλο σιγά σιγά μέσα από κοινές εμπειρίες και στο τέλος μάς μένουν φιλίες ζωής» λέει ο Όμηρος, που, μέσω της συμμετοχής του στη φοιτητική κοινότητα, έχει πια φίλους από όλο τον κόσμο.
«Είναι απίστευτο για μένα ότι μπορώ να δω από κοντά όλα τα μνημεία και την τέχνη τα οποία διδάσκομαι στα μαθήματα ελληνικής ιστορίας τέχνης», λέει ο William που ήρθε για ένα εξάμηνο σπουδών στο Deree από τις ΗΠΑ.
«Το αμερικανικό σύστημα σπουδών μου έδωσε τη δυνατότητα να κάνω major σε IT με minor Φιλοσοφίας, κι έτσι να προσεγγίσω καλύτερα το θέμα με το οποίο θέλω να ασχοληθώ, που είναι η τεχνητή νοημοσύνη», λέει η Nourhan που ήρθε από την Αίγυπτο στο Deree για σπουδές, αξιοποιώντας κατάλληλα τα οφέλη του αμερικανικού εκπαιδευτικού μοντέλου.
Καθένας με τη δική του ιστορία, από διαφορετική χώρα και πολιτισμό, με διαφορετικές εμπειρίες και συνήθειες, όλοι συναντιούνται στις τάξεις του Deree. Και είναι αυτό το «πολύ-πολιτισμικό καζάνι» και η οργανωμένη δομή λειτουργίας που το έχουν να ξεχωρίζει ως ένας διεθνής εκπαιδευτικός οργανισμός, στην καρδιά της Ελλάδας!
Για τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, η κανονική περίοδος εγγραφών έληξε, αλλά λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος θα λειτουργήσουν ταχύρρυθμα μαθήματα για πρωτοετείς, που θα ξεκινήσουν στις 12 Οκτωβρίου. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το site του Deree.
σχόλια