50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες Facebook Twitter
Η γερουσιαστής Ιζαμπέλ Αλιέντε με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ κατά την πρόσφατη επίσκεψη της δεύτερης στη Χιλή
0


ΚΑΘΩΣ Η ΧΙΛΗ ΔΙΑΝΥΕΙ 
την 50ή επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος που υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ, η οικογένεια του προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε τιμά τη μνήμη του 50 χρόνια μετά το θάνατό του εκείνη την αποφράδα 11η  Σεπτεμβρίου του 1973. Η κόρη του, η γερουσιαστής Ιζαμπέλ Αλιέντε εξέδωσε ένα βιβλίο απομνημονευμάτων με τίτλο “11 de Septiembre: Esa semana” για τις τραγικές εκείνες μέρες. Στο απόσπασμα που ακολουθεί και δημοσιεύεται αποκλειστικά στο ιστορικό αμερικανικό περιοδικό The Nation, αφηγείται τη δική της εμπειρία για την οδυνηρή ημέρα της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν έφτασε στο προεδρικό μέγαρο, όπου ο πατέρας της βρισκόταν υπό στενή πολιορκία.

…Η κατάσταση που είχε προκληθεί από τη σφοδρή επίθεση στο προεδρικό μέγαρο γινόταν όλο και πιο τεταμένη. Είχαμε επιστρέψει κάτω στο υπόγειο. Δεν θυμάμαι ακριβώς τι ώρα ήταν όταν εμφανίστηκε ξαφνικά ο πατέρας μου και μας είπε:

«Λοιπόν, τώρα πρέπει να φύγετε. Πρέπει να καταλάβετε ότι ο κόσμος οφείλει να μάθει τι συμβαίνει. Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Είστε μάρτυρες. Πρέπει να αναφέρετε αυτό που συνέβη. Ζήτησα από τον στρατηγό Baeza να φέρει ένα τζιπ για να σας βγάλει έξω», είπε αποφασιστικά.

Ο αποχαιρετισμός ήταν σιωπηλός και επώδυνος. Στο βάθος ακουγόταν ο θόρυβος της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης του πατέρα μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπα.

«Κι αν μας πιάσουν ομήρους;» ρώτησε η αδελφή μου η Μπεατρίς.

«Τότε ο κόσμος θα μάθει τι σας έκαναν», είπε ο πατέρας μου.

«Πάμε», είπε τελικά η αδελφή μου. Είχε περισσότερη λογική από μένα. Ήταν επτά μηνών έγκυος και είχε επίγνωση της δικής της ευάλωτης κατάστασης. Ανεβήκαμε τα σκαλιά και φτάσαμε στην πύλη. Άλλα λόγια δεν ειπώθηκαν. Ο αποχαιρετισμός ήταν σιωπηλός και επώδυνος. Στο βάθος ακουγόταν ο θόρυβος της εξέγερσης κατά της κυβέρνησης του πατέρα μου. Ποτέ δεν πίστευα ότι αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που θα τον έβλεπα.

Πενήντα χρόνια έχουν περάσει από το αιματηρό στρατιωτικό-πολιτικό πραξικόπημα που έθαψε τη δημοκρατία μας. Ακόμα νιώθω βαθύ πόνο και συγκίνηση καθώς θυμάμαι τη θυσία και την αξιοπρέπεια του πατέρα μου.

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες Facebook Twitter
Ο βομβαρδισμός του Λα Μονέδα (Προεδρικό Μεγάρο) στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 από τις χιλιανές ένοπλες δυνάμεις. Φωτ.: Wikipedia

Με τη σύζυγό του και μητέρα μου, την Τέντσα, περάσαμε 15 χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο ανταποκρινόμενοι στο κύμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης για να διαδώσουμε το μήνυμα του Σαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος έγινε παγκόσμιο παράδειγμα εκείνο το πρωινό της Τρίτης 11 Σεπτεμβρίου, ένας μαχητής που σε έναν διχασμένο κόσμο προώθησε τις διαρθρωτικές αλλαγές σε μια άνιση κοινωνία με γνώμονα το τρίπτυχο «δημοκρατία, πλουραλισμός και ελευθερία».

Αυτό εξηγεί ίσως το γεγονός ότι το μνημείο του –  ένα άγαλμα του Αλιέντε που χτίστηκε το 2000 λίγα βήματα από το προεδρικό μέγαρο – το επισκέπτονται καθημερινά φοιτητές, τουρίστες, κοινωνικές οργανώσεις και πολιτικοί ηγέτες από διάφορες χώρες, όπου βγάζουν φωτογραφίες, υποβάλλουν τα σέβη τους και εκφράζουν τον θαυμασμό τους για έναν πρόεδρο που μας δίδαξε ότι η ηθική και η πολιτική πρέπει να συμβαδίζουν. Το μήνυμά του συνεχίζει να ζει.

Πολλά συνέβησαν σε αυτά τα 50 χρόνια. Η οικογένειά μας σκόρπισε για να ζήσει σε δύο χώρες που μας υποδέχτηκαν με ατελείωτη γενναιοδωρία, το Μεξικό και την Κούβα. Επανενωθήκαμε με την επιστροφή της δημοκρατίας στη Χιλή.

50 χρόνια μετά το πραξικόπημα στη Χιλή, η κόρη του Αλιέντε θυμάται εκείνες τις τραγικές ώρες Facebook Twitter
O Σαλβαδόρ Αλιέντε. Φωτ.: Wikipedia

Τον πρώτο χρόνο της δημοκρατίας, στις 4 Σεπτεμβρίου 1990, πραγματοποιήσαμε την επίσημη κηδεία του. Την παρακολούθησαν χιλιάδες άνθρωποι που κατέκλυσαν όλη τη διαδρομή από τον ανώνυμο τάφο στη Vina del Mar μέχρι το Γενικό Νεκροταφείο του Σαντιάγο. Πολλοί άνθρωποι κρατούσαν παλιές φωτογραφίες του τις οποίες είχαν κρατήσει όλα αυτά τα δεκαεπτά χρόνια παρά την απαγόρευσή τους. Αυτός ο συγκινητικός και ειρηνικός αποχαιρετισμός μας έδωσε μια αίσθηση γιατρειάς. Ηγέτες και προσωπικότητες από άλλες χώρες συμμετείχαν επίσης σ’ αυτό και θέλω να τους ευχαριστήσω για τη δέσμευσή τους –  ανάμεσά τους η Ντανιέλ Μιτεράν, ο Μισέλ Ροκάρ και ο Κώστας Γαβράς, οι οποίοι μας στήριξαν στην εξορία, στηρίζοντας παράλληλα και την υπόθεση της επιστροφής της Χιλής στη δημοκρατία.

Όπως μου είπε κάποτε ένας φίλος μου, το κύμα αλληλεγγύης προς τη Χιλή μπορεί να συγκριθεί μόνο με αυτό που συνέβη με τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο και με το Βιετνάμ. Το θεμέλιο αυτής της τεράστιας υποστήριξης ήταν η κληρονομιά του πατέρα μου, η απόφασή του να προσφέρει μια πολιτική κατεύθυνση ενάντια στο ρεύμα και στη δίνη του Ψυχρού Πολέμου.

Με στοιχεία από The Nation

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

Lifo Videos / Eιρήνη Μουρτζούκου: Μάνα-«Ηρώδης» ή ατελείωτο τηλεριάλιτι;

O Γιάννης Πανταζόπουλος σχολιάζει με τον Μάκη Πολλάτο και τη Βάνα Κράβαρη την υπόθεση με τα πέντε νεκρά μωρά αλλά και τον λόγο που η Ειρήνη Μουρτζούκου έχει γίνει για τα media «η νέα Πισπιρίγκου».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Άκου την επιστήμη / Στα άδυτα του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ποια είναι η αθέατη πλευρά των σκέψεων και τι επιρροή έχει ο νους στη ζωή μας; Ποια η σχέση του ανθρώπινου νου με το υπόλοιπο σύμπαν; Είναι η ηδονή απόρροια διεργασιών του ανθρώπινου εγκεφάλου; Ο ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολή τους Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλίας Κούβελας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1;

Radio Lifo / Τι να κάνετε αν το παιδί σας νοσήσει από σακχαρώδη διαβήτη

Τι καινούργιο υπάρχει για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζεται κυρίως στην παιδική και εφηβική ηλικία; H Τζούλη Αγοράκη συζητά με την Ελένη Φάκου, που ζει εδώ και τριάντα χρόνια με τη νόσο, και τον ψυχοθεραπευτή Μιχάλη Καλλιφρονά.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στην Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

Αληθινά εγκλήματα / To θρίλερ της εξαφάνισης των τριών κυνηγών στη Λαμία και τα σενάρια περί τρομοκρατίας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση της εξαφάνισης τριών κυνηγών από τα χωριά της Λοκρίδας και τα ανώνυμα τηλεφωνήματα με άρωμα τρομοκρατίας που συνέθεσαν το θρίλερ που παίχτηκε τον Αύγουστο του 2002 στις απόκρημνες πλαγιές της Οίτης στη Φθιώτιδα.
THE LIFO TEAM
Ευάγγελος Γκουντούφας: «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Άκου την επιστήμη / «Δεν είναι οι ανεμογεννήτριες η αιτία για τις πυρκαγιές»

Γιατί αφού μάθαμε να ζούμε με τους σεισμούς, δεν έχουμε μάθει να ζούμε με τις φωτιές και τα ακραία φαινόμενα; Τελικά, καταστρέφουν ή όχι τα δάση οι αναδασώσεις; Ο γενικός διευθυντής Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος της Γενικής Γραμματείας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ευάγγελος Γκουντούφας εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ζίζεκ στα 75: «Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος»

Οπτική Γωνία / Ο Ζίζεκ στα 75: «Μην κοιτάς βαθιά μέσα σου, θα ανακαλύψεις μόνο σκατά»

«Είναι ηλίθιο και ταπεινωτικό να είσαι γέρος» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Telegraph ο διάσημος Σλοβένος φιλόσοφος, ο οποίος πιστεύει επίσης ότι είμαστε πλέον πολύ κοντά σε ένα είδος «ήπιου φασισμού», όπως γράφει στο νέο βιβλίο του.
THE LIFO TEAM
Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Είναι ο καρκίνος του μαστού μια αόρατη αναπηρία;

Πόσο εύκολα μπορεί τελικά να μιλήσει για το βίωμά της στους γύρω της μια γυναίκα που έχει περάσει καρκίνο του μαστού και τι ρόλο μπορεί να παίξει η συμμετοχή της σε μια θεατρική ομάδα στην εύρεση νέου νοήματος ζωής; Η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Αθηνά Παππά συζητά με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο για τον καρκίνο του μαστού, το θέατρο και τη νέα της παράσταση «Η κουκούλα».
THE LIFO TEAM
To μυστήριο της δολοφονίας της πλούσιας Πλακιώτισσας Μοσχούλας Βάθη

Αληθινά εγκλήματα / To μυστήριο της δολοφονίας της Μοσχούλας, της πλούσιας Πλακιώτισσας

O Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται κάτω από ποιες συνθήκες βρέθηκε νεκρή έξω από την πόρτα του διαμερίσματός της στην Πλάκα η 73χρονη γυναίκα, μια υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση τον Μάρτιο του 1989.
Φωτεινή Τσαλίκογλου: «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Άκου την επιστήμη / «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ναρκώνουν το βλέμμα και τη σκέψη μας»

Ζούμε σε μια εποχή που κυνηγάμε την τελειότητα; Είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μέσα στην απιστία; Και τι ρόλο παίζει στη ζωή μας ένα τραυματικό γεγονός; Η ομότιμη καθηγήτρια ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας, Φωτεινή Τσαλίκογλου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και το δικαστικό θρίλερ που ακολούθησε

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Σκολαρίκου: Μια δολοφονία, ένας αθώος στη φυλακή και ένα δικαστικό θρίλερ

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την εν ψυχρώ δολοφονία του 52χρονου Γιάννη Σκολαρίκου, διευθυντή του ΟΤΕ Παλαιού Φαλήρου, που, ένα χειμωνιάτικο πρωί σαν όλα τ’ άλλα, ξεκίνησε για τη δουλειά του και δεν έφτασε ποτέ.
THE LIFO TEAM
«Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτογραφία μου στα σόσιαλ»

Podcast / «Μαμά, κάποιοι ανέβασαν γυμνή φωτό μου στα σόσιαλ»

Τι κάνεις όταν κυκλοφορεί γυμνή φωτογραφία του παιδιού σου στο διαδίκτυο; Ποια είναι τα βήματα για να σταματήσεις κάτι που τρέχει πιο γρήγορα κι από φωτιά σε πευκόδασος; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αστυνόμο Χαράλαμπο Καρρά και τον ψυχολόγο Γιώργο Νάκο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Radio Lifo / Τρώμε έντομα και δεν το γνωρίζουμε;

Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Αντώνη Τσαγκαράκη, επίκουρο καθηγητή Γεωργικής και Παραγωγικής Εντομολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τα έντομα που έχουν εγκριθεί από την Κομισιόν ως τρόφιμα, καθώς και για τους λόγους πίσω από αυτή την απόφαση.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ