Αρμόδιος Γιαννίδης: «Το νόημα της ζωής βρίσκεται στη δημιουργία και στην ισορροπία»

Αρμόδιος Γιαννίδης: “Το νόημα της ζωής βρίσκεται στη δημιουργία και στην ισορροπία” Facebook Twitter
Αρμόδιος Γιαννίδης, CEO της Vitex A.E./ Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Θα είχε νόημα η ζωή μας αν δεν της δίναμε λίγο χρώμα; Αυτό σκεφτόμουν καθώς πήγαινα προς το εργοστάσιο της Vitex στον Ασπρόπυργο. Τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας εντυπωσιάζουν με την πρώτη ματιά. Αμέτρητες αίθουσες, μεσογειακά φυτά, αχανείς διάδρομοι και cozy χώροι που προσφέρονται για τα απαραίτητα διαλείμματα. Την ίδια στιγμή, στις μονάδες παραγωγής κυριαρχούν πυρετώδεις ρυθμοί και λίγα λεπτά αργότερα κατανοείς αμέσως γιατί η Vitex είναι η μεγαλύτερη, ελληνική Εταιρεία οικοδομικών χρωμάτων, με περισσότερα από 90 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην εγχώρια και διεθνή αγορά, αποτελώντας την ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον Βαλκανικό χώρο.

Καθώς ανεβαίνω στο γραφείο του CEO Vitex A.E., Αρμόδιου Γιαννίδη, παρατηρώ κάποιες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που συνειρμικά εξηγούν γιατί τα χρώματα προκαλούν συναισθηματικές αντιδράσεις σε κάθε έναν από εμάς. Συγχρόνως στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων είναι τοποθετημένα παντού τα πολυάριθμα βραβεία, οι τιμητικές διακρίσεις αλλά και ιστορικές φωτογραφίες που σκιαγραφούν την πολυετή διαδρομή της εταιρείας. 

Όση ώρα συζητώ με τον κ. Γιαννίδη συνειδητοποιώ ότι πρόκειται για μια πληθωρική προσωπικότητα με δυναμική παρουσία, όρεξη, πάθος και μεράκι σε ό,τι κι αν κάνει. Είναι οραματιστής, αισιόδοξος και με αρκετό χιούμορ, αποδεικνύοντας γιατί του αρέσει να λαμβάνει συνεχώς πρωτοβουλίες που ενισχύσουν την ποικιλομορφία, τη συμπερίληψη και την ισότητα στο εργασιακό περιβάλλον. Και φυσικά γιατί η εταιρεία που διευθύνει ανήκει σε ένα από τα κορυφαία success stories της εγχώριας επιχειρηματικότητας που έχουν καταφέρει να βρουν το μυστικό της επιτυχίας, συνδέοντας απόλυτα τη βιωσιμότητα και την εταιρική στρατηγική

«Πρέπει να λειτουργείς ως ένα πρότυπο παράδειγμα, γι’ αυτό άλλωστε οι εργαζόμενοι στην Vitex είναι όλοι μέλη μίας μεγάλης οικογένειας».

— Ποιες σκέψεις κάνετε όταν έρχεστε το πρωί στο γραφείο;
Αναμφίβολα, το μυαλό σου μονοπωλούν σκέψεις με την έννοια ότι φέρεις μια τεράστια ευθύνη όταν ηγείσαι της μεγαλύτερης Ελληνικής εταιρείας οικοδομικών χρωμάτων με παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε γνωρίσει μέσα στο εργοστάσιο κορυφαίες στιγμές αλλά και κάποιες αποτυχίες. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, δεν σας κρύβω, ότι υπήρχε μια περίοδος που δεν ήθελα να έρχομαι στο γραφείο. Πολλά πρωινά σε μια δύσκολη φάση αρνιόμουν πεισματικά να έρχομαι με καλή διάθεση στο εργοστάσιο. Ασυναίσθητα σκέφτηκα ότι αν δεν γουστάρω εγώ να έρχομαι, φαντάσου οι εργαζόμενοι τι θα σκέφτονται και πολύ πιθανόν να μην περνούν καλά στον χώρο εργασίας τους. Κάποια στιγμή κάθισα κάτω και είπα: «Ως εδώ». Έκτοτε, αποφασίσαμε ότι σκοπός μας θα είναι όλοι να περνούν ευχάριστα στις ώρες της εργασίας τους οι οποίες όπως γνωρίζετε συνήθως είναι και οι περισσότερες που απασχολούν το 24ωρο μας. Βασικός στόχος μας είναι να μεταλαμπαδεύουμε τις αξίες μας στους νεότερους, διαμορφώνοντας μαζί το μελλοντικό πλαίσιο επιχειρηματικότητας της επόμενης γενιάς.

— Πως το πετυχαίνει κάποιος αυτό;
Με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια. Το πάθος και η αγάπη για όλα αυτά που δημιουργούμε είναι οι λόγοι της συνεχούς βελτίωσης ενώ η αρχή της ομαδικότητας μάς καθιστά αποτελεσματικότερους. Όταν εμπιστεύεσαι και ακούς τους ανθρώπους σου, δημιουργείς μια προστιθέμενη αξία για τους υπαλλήλους μας η οποία είναι πρωτίστως παραγωγική για όλους. Δεν είμασταν ποτέ υπέρμαχοι της λογικής «μαστίγιο και καρότο».

— Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του μάνατζερ σε μια εταιρεία;
Η εντιμότητα, η διαφάνεια και η υπευθυνότητα ξεκινούν από την κεφαλή μιας εταιρείας. Πρέπει να λειτουργείς ως ένα πρότυπο παράδειγμα, γι’ αυτό άλλωστε οι εργαζόμενοι στην Vitex είναι όλοι μέλη μίας μεγάλης οικογένειας. Για μας αποτελούν το πιο σημαντικό κεφάλαιο και προσπαθούμε συνεχώς να εφαρμόζουμε όλες τις καλές διεθνείς πρακτικές ώστε να πετυχαίνουμε μαζί τους στόχους. 

Αρμόδιος Γιαννίδης: “Το νόημα της ζωής βρίσκεται στη δημιουργία και στην ισορροπία” Facebook Twitter
«Πρέπει να λειτουργείς ως ένα πρότυπο παράδειγμα, γι’ αυτό άλλωστε οι εργαζόμενοι στην Vitex είναι όλοι μέλη μίας μεγάλης οικογένειας»./ Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Τι υλικά χρειάζεται προκειμένου μια εταιρεία να αντέξει τόσα χρόνια στην αγορά;
Πρωτίστως, οτιδήποτε έχει να κάνει με την αριστεία. Προφανώς λοιπόν στηρίζεσαι στην υψηλή ποιότητα των προϊόντων σε συνδυασμό φυσικά με τις βέλτιστες υπηρεσίες και την ευελιξία ώστε να προσαρμόζεσαι αποτελεσματικά στις ανάγκες του πελάτη και στις συνθήκες της αγοράς. Και συγχρόνως χρησιμοποιώντας τη δύναμη της καινοτομίας στην τεχνολογία, να αποτελείς παράδειγμα προς μίμηση. Αναντίρρητα, αυτό είναι που μας διαφοροποιεί. Ειδικά μετά την οικονομική κρίση, αφού κλείσαμε κάποιες αναπόφευκτες πληγές που μάς είχε δημιουργήσει, φροντίσαμε να προχωρήσουμε με ομαδικότητα και κέφι. Είμαστε μια οικογένεια και εκεί οφείλεται η τεράστια επιτυχία μας. Επενδύοντας στο ανθρώπινο δυναμικό μας, επενδύουμε στο σήμερα και στο αύριο της επιχείρησης. Και το πιο σημαντικό είναι ότι λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας αξιοκρατικά και όχι με βάση τη φυλή, την εθνική καταγωγή, το χρώμα, το φύλο, τη θρησκεία, την ηλικία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου, την αναπηρία, την οικογενειακή κατάσταση ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό. 

— Ποια συμβουλή διατηρείτε στη μνήμη σας από τον πατέρα σας;
Να πορεύεσαι δια του παραδείγματος. Κάτι επίσης που δεν ξεχνώ είναι ότι πάντοτε ήθελε να είναι στα οικονομικά πολύ τυπικός. Δεν του άρεσε να χρωστάει τίποτα και σε κανέναν. 

— Τι σημαίνει για σας ένα πρότυπο μοντέλο βιωσιμότητας;
Αρχικά, να επισημάνουμε ότι η Vitex διαθέτει 4 παραγωγικές μονάδες στον Ασπρόπυργο Αττικής στις θέσεις Ήμερος Τόπος και Αγία Παρασκευή. Το εργοστάσιο στον Ήμερο Τόπο αποτελεί ορόσημο της βιομηχανίας χρώματος καθώς ο σχεδιασμός του έχει γίνει προς την κατεύθυνση τόσο της υψηλής παραγωγικότητας, όσο και της περιβαλλοντικής φροντίδας και των υψηλών συνθηκών υγείας και ασφάλειας. Λειτουργεί με πρακτικές μηδενικών αποβλήτων (Zero Waste Process), παράγει με ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα οροφής (ΦΒ) – επιφάνειας 10.000m2 και ισχύος 905kW – ηλεκτρική ενέργεια σχεδόν ισοδύναμη με τις ανάγκες της παραγωγής (Net Zero Energy), ενώ έχει θεσπίσει και εφαρμόζει πολιτική μηδενικών ατυχημάτων (Zero Accident Policy). 

Στην εγκατάσταση της Αγίας Παρασκευής εφαρμόστηκε επενδυτικό πλάνο 5 εκ.€ για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας παραγωγής ασφαλτικών προϊόντων Hermes, τη δημιουργία VitexTherm Logistics Center και την εγκατάσταση και λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής έτοιμου σοβά του συστήματος VitexTherm. Παράγεται επίσης ηλεκτρική ενέργεια από το φωτοβολταικό πάρκο επιφάνειας 2.300m2 ισχύος 190kW. Ως εκ τούτου έχουμε αναπτύξει μια στρατηγική συμμετοχής σε οικοσυστήματα, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τις προκλήσεις της αγοράς. Η εταιρεία μας άλλωστε συνεργάζεται με άλλους φορείς για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που προωθούν τη βιωσιμότητα και τη μακροπρόθεσμη αξία.

«Πάντοτε πρέπει να βρίσκεσαι σε κατάσταση ετοιμότητας γιατί οι απρόσμενοι παράγοντες παραμονεύουν όπως η πανδημία, τα capital control, η οικονομική κρίση, ένας πόλεμος».


— Όσον αφορά τις επενδύσεις σε AI και νέες τεχνολογίες, 
Η φιλοσοφία μας στηρίζεται στο γεγονός ότι επιλέγουμε να συνεργαζόμαστε με οποιονδήποτε έχει να μας προτείνει κάτι ενδιαφέρον. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων της Vitex κατευθύνεται συνειδητά στην ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και άλλων καινοτομιών, με στόχο τη βελτίωση της εξυπηρέτησης του πελάτη. Ειδικότερα, έχοντας ως σύμμαχο την επιστήμη επιχειρούμε διαρκώς να δημιουργούμε καινοτόμα και βιώσιμα προϊόντα τα οποία προσθέτουν λειτουργικότητα στις επιφάνειες, ώστε έτσι να βελτιώνουμε τη ζωή των ανθρώπων. Ένα drone θα μπορεί σε λίγο καιρό να είναι αυτό που θα βάφει ένα κτίριο. Έτσι, η τεχνολογία είναι βασικός μοχλός της καθημερινότητας μας προκειμένου να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι και αποδοτικότεροι. Αγκαλιάζουμε την τεχνολογία γιατί μας κάνει καλύτερους.  

— Υπάρχει κάτι που σας ανησυχεί;
Πάντοτε πρέπει να βρίσκεσαι σε κατάσταση ετοιμότητας γιατί οι απρόσμενοι παράγοντες παραμονεύουν όπως η πανδημία, τα capital control, η οικονομική κρίση, ένας πόλεμος. Για παράδειγμα, στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης που έπληξε τον κόσμο και τη χώρα μας, εμείς παραμείναμε όρθιοι. Παρά την κάμψη τουρισμού και της εστίασης η δική μας βιομηχανία χρωμάτων πέτυχε αύξηση πωλήσεων κατά 8% και αύξησε κατά 31% το προσωπικό της. Τα lockdowns έδωσαν ώθηση στην οικιακή κατανάλωση καθώς ενισχύθηκε η τάση «Καν’ το μόνος σου» και πολλοί θέλησαν να ανανεώσουν και να επιδιορθώσουν τα σπίτια και τους κοινόχρηστους χώρους τους. Κι εμείς είμασταν εκεί για να προσφέρουμε στον καταναλωτή ό,τι επιθυμούσε. 

Αρμόδιος Γιαννίδης: “Το νόημα της ζωής βρίσκεται στη δημιουργία και στην ισορροπία” Facebook Twitter
Η Vitex διαθέτει 4 παραγωγικές μονάδες στον Ασπρόπυργο Αττικής στις θέσεις Ήμερος Τόπος και Αγία Παρασκευή/Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Σε μια εποχή ραγδαίων αλλαγών με ποιους τρόπους μια εταιρεία εξελίσσεται σε ένα success story; 
Νομίζω ότι τα κύρια συστατικά της επιτυχίας μας οφείλονται στον ανθρωποκεντρικό παράγοντα. Καλλιεργούμε το ομαδικό πνεύμα, ενθαρρύνουμε την ανταλλαγή απόψεων με βάση τον ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο, σεβόμενοι πάντα την καλοπροαίρετη διαφοροποιημένη ή και αντίθετη αντίληψη. Οι διαφορές μας μπορεί να είναι τα πλεονεκτήματά μας. Και κάθε ερώτημα μπορεί αύριο να αποτελεί μια βασική απορία της αγοράς. Ως εκ τούτου, επικεντρωνόμαστε σε μια υπερβατική νοοτροπία, αφήνοντας γόνιμο έδαφος για δημιουργικές ιδέες. Επίσης, αποτελεί κορυφαία δέσμευση μας να παρέχουμε στους πελάτες μας την ανταγωνιστικότερη συνολική πρόταση προϊόντων και υπηρεσιών και αυτό επειδή τους θεωρούμε συνεταίρους στην επιδίωξη της επιχειρηματικής επιτυχίας μας.

— Τι ρόλο έχει παίξει το ρίσκο στη διοίκηση της εταιρείας;
Χωρίς το ρίσκο δεν θα είχε πλάκα. Ερχόμαστε καθημερινά και περνάμε καλά. Το θέμα δεν είναι να φοβάσαι να αποτύχεις αλλά να κοιτάς να μαθαίνεις από τα λάθη σου. Στη δική μας εταιρεία ποτέ δεν αναζητούσαμε ποιος φταίει για μια αποτυχία. Η εταιρική μας κουλτούρα στηρίζεται στο ότι η ευθύνη είναι συνολική. Κατασκευάζουμε δίκτυ ασφαλείας απέναντι σε κάθε εσφαλμένη απόφαση. Έτσι πορεύονται επιτυχημένα οι ομάδες. Δεν μας τρομάζει η πτώση αλλά ο φόβος σε προφυλάσσει. Αποτελεί έναν πολύ ισχυρό σύμβουλο για να ανακαλύψεις τη λύση που πρέπει. Και στο τέλος της ημέρας σκέφτομαι: Τι να πεις μπροστά στο μεγαλείο της ομάδας σου όταν είσαι τόσο πολύ υπερήφανος για τα επιτεύγματά της;

— Ποιο είναι το αγαπημένο σας χρώμα;
Δεν φαίνεται από το μαύρισμα του ήλιου; {γέλια}

— Ένα μάθημα ζωής; 
Την ταπεινότητα. 

— Που έχετε βρει το νόημα της ζωής;
Στο να δημιουργούμε καθημερινά θαύματα, με επιστήμη, κέφι και φροντίδα. Μακριά από τοξικότητα και πικρόχολες σκέψεις. Το νόημα της ζωής βρίσκεται στη δημιουργία και στην ισορροπία. 


 
 

Θέματα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Καντάρη: Τρεις δολοφόνοι και μια βιντεοκάμερα

Αληθινά εγκλήματα / Υπόθεση Καντάρη: Τρεις δολοφόνοι και μια βιντεοκάμερα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, όταν το πρωί της 10ης Μαίου του 2011 ο Μανώλης Καντάρης δέχθηκε αλλεπάλληλες μαχαιριές στη συμβολή των οδών Ηπείρου και Γ’ Σεπτεμβρίου.
THE LIFO TEAM
Ιστιοπλοΐα

Θέματα / «Το ταλέντο του αθλητή μπορεί να είναι και η "κατάρα" του»

Λίγες ημέρες μετά την επιστροφή τους από το Παρίσι, τα αδέρφια Σπανάκη και ο προπονητής τους Ανδρέας Παπαδόπουλος μιλούν στη LiFO για την κατάκτηση της 12ης θέσης, τις θυσίες, τους στόχους, για τη διοργάνωση της φετινής Ολυμπιάδας και τη μαγεία που κρύβει το άθλημα της ιστιοπλοΐας. 
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
50 χρόνια Μεταπολίτευση: Τι άλλαξε στην ελληνική κοινωνία

LiFO politics / 50 χρόνια Μεταπολίτευση: Τι άλλαξε στην ελληνική κοινωνία

Ο συγγραφέας Βασίλης Λιόσης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τα χαρακτηριστικά της Μεταπολίτευσης, το διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο συντελέστηκε, αλλά και για το φαινόμενο του Αυριανισμού.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Άκου την επιστήμη / Με ποιους τρόπους ο αλγόριθμος διαβάζει τις σκέψεις μας;

Ζούμε στην εποχή της επιστημονικής φαντασίας; Απειλεί η τεχνητή νοημοσύνη την απασχόληση στο άμεσο μέλλον; Και τι σημαίνει σήμερα να είμαστε άνθρωποι σε μια περίοδο που οι μηχανές κάνουν τόσο πολλά; Η καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λίλιαν Μήτρου, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Αθλητισμός / Κατερίνα Στεφανίδη: Πάντα έπαιρνα τα πράγματα βήμα βήμα χωρίς να κοιτάζω τον τελικό στόχο

Η Ελληνίδα «βασίλισσα» των αιθέρων» Κατερίνα Στεφανίδη μιλά για την προετοιμασία της λίγες μέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, θυμάται τις ημέρες που ακολούθησαν μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο Ρίο και επιβεβαιώνει την έμπρακτη υποστήριξη της Visa στην πορεία της.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερο μου κίνητρο»

Αθλητισμός / Εμμανουήλ Καραλής: «Η αγάπη για το αγώνισμα είναι το μεγαλύτερό μου κίνητρο»

Ο Έλληνας πρωταθλητής του άλματος επί κοντώ Εμμανουήλ Καραλής μιλά για την αγάπη που έτρεφε από μικρό παιδί για τον στίβο, παρά τις διακρίσεις που δεχόταν λόγω του χρώματος του δέρματός του, ανυπομονεί για την κορυφή και νιώθει ευγνώμων που πλάι στις προσπάθειές του βρίσκεται η VISA.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ρώτα με ό,τι θες / Κατερίνα Λιόλιου, ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από το «Νοικιάστηκε»;

Ποιο είναι το πιο ακραίο πράγμα που έχει κάνει κάποιος θαμώνας για να της τραβήξει την προσοχή; Ποιο είναι το δικό της αγαπημένο τραγούδι; Η Κατερίνα Λιόλιου απαντά σε όλες τις ερωτήσεις του κοινού.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ & ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΓΚΟΖΗΣ