Η πλατεία Ομονοίας αρχικά είχε σχήμα έλλειψης, μετά όμως τροποποιήθηκε με την ενοποίηση τμημάτων αυτής και την απομάκρυνση του τραμ που διερχόταν από την οδό Αθηνάς.
Πολλά από τα παραδοσιακά κτήρια της πλατείας έχουν χαθεί, επιβιώνουν όμως το «Μπάγκειον Μέγαρο» και το «Μέγας Αλέξανδρος», που οικοδομήθηκαν τη δεκαετία του 1880 και λειτούργησαν αρχικά ως ξενοδοχεία.
Η πλατεία προβλεπόταν στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας που έγινε κατόπιν παραγγελίας του Όθωνα το 1834. Τα σχέδια έγιναν από τους αρχιτέκτονες Σταμάτη Κλεάνθη και Έντουαρτ Σάουμπερτ. Αρχικά ονομάστηκε πλατεία Ανακτόρων, καθώς εκεί επρόκειτο να κτιστούν τα βασιλικά ανάκτορα, όταν όμως τα σχέδια άλλαξαν, η περιοχή καθιερώθηκε ως το τέρμα του εξοχικού περιπάτου των Αθηναίων. Στη συνέχεια, μετονομάστηκε σε πλατεία Όθωνα προς τιμήν του βασιλιά και τελικά το 1862 σε πλατεία Ομονοίας λόγω των Πεδινών και των Ορεινών των δύο αντιμαχόμενων πολιτικών παρατάξεων η συμφιλίωση των οποίων εορτάστηκε εκεί.
Από τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε και πάλι η ανάπλαση της πλατείας και σύντομα θα γίνει η αποκάλυψή της στο κοινό.
Η πλατεία Ομονοίας ανασκάφηκε δύο φορές για να δημιουργηθούν σιδηροδρομικοί σταθμοί, το 1930 για τα έργα του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και τη δεκαετία του 1990 για την κατασκευή της γραμμής 2 του μετρό, ενώ σημαντική υπήρξε η κατάργηση του χαρακτηριστικού κυκλικού σχήματός της ενόψει της αναμόρφωσής της κατά την Ολυμπιάδα του 2004.
Αρχικά είχε συντριβάνι το οποίο στα τέλη του 1992 καταστράφηκε για την ανασκαφή του Μετρό. Μια από τις αιτιολογίες που ακούστηκαν, ήταν ότι εξαιτίας κακοτεχνιών στην κατασκευή του το 1957-1959 είχαν δημιουργηθεί διαρροές οι οποίες και είχαν εισχωρήσει στο υπόγειο τμήμα του σταθμού, δημιουργώντας υγρασία. Από τον Οκτώβριο του 2019 ξεκίνησε και πάλι η ανάπλαση της πλατείας και σύντομα θα γίνει η αποκάλυψή της στο κοινό, αν και ήδη γνωρίζουμε πως ένα τεράστιο στρογγυλό σιντριβάνι δεσπόζει στο κέντρο της φέρνοντας μνήμες από προηγούμενες δεκαετίες.
Το συντριβάνι της νέας πλατείας που θα αποκαλυφθεί από τον Κώστα Μπακογιάννη