Αυτοί είναι οι τέσσερις μακροβιότεροι επαγγελματίες αθλητές στον κόσμο

Αυτοί είναι οι τέσσερις μακροβιότεροι επαγγελματίες αθλητές στον κόσμο Facebook Twitter
O 56χρονος ποδοσφαιριστής Καζουγιόσι Μιούρα ανανέωσε για ακόμα έναν χρόνο το συμβόλαιό του με την πορτογαλική Ολιβεϊρένσε. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images
0


ΠΟΙΟΣ, ΑΡΑΓΕ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΟΡΙΟ
στη δύναμη και στη θέληση κάποιων ανθρώπων; Ποιος θα μπορούσε να τους πει «μέχρι εδώ ήταν, φτάνει», όταν οι ίδιοι νιώθουν ακόμα ικανοί για περισσότερα; Τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων με δύναμη και αντοχή συναντάμε και στον χώρο του αθλητισμού. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο 56χρονος πλέον ποδοσφαιριστής Καζουγιόσι Μιούρα που στις 11 Ιουλίου ανανέωσε για έναν ακόμα χρόνο το συμβόλαιό του με την πορτογαλική Ολιβεϊρένσε. Αυτήν τη στιγμή ο Ιάπωνας επιθετικός είναι ο γηραιότερος εν ενεργεία αθλητής στον πλανήτη, έχοντας μάλιστα θέσει ως στόχο να αγωνίζεται μέχρι τα 60 του χρόνια.

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1982, όταν σε ηλικία μόλις 15 ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να αναζητήσει την τύχη του στη Βραζιλία. Αγωνίστηκε στην ομάδα νέων της Ατλέτικο Γιουβέντους, υπογράφοντας τέσσερα χρόνια αργότερα το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Σάντος. Η εκτελεστική δεινότητα του Ιάπωνα όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη αλλά του έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε άλλες πέντε ομάδες της χώρας.

O «βασιλιάς Καζού» μπήκε στο πάνθεον του ιαπωνικού ποδοσφαίρου ως ένας από τους εμβληματικούς αθλητές του έθνους του.

Στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας, ο Μιούρα επέστρεψε στην πατρίδα του για χάρη της Βέρντι Καβασάκι, στην οποία μεγαλούργησε. Έκτοτε, ο «βασιλιάς Καζού» μπήκε στο πάνθεον του ιαπωνικού ποδοσφαίρου ως ένας από τους εμβληματικούς αθλητές του έθνους του. Στο πλούσιο παλμαρέ του έχει 259 γκολ, 854 συμμετοχές (σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο), 5 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα. Στόχος του είναι, όπως έχει δηλώσει, να συνεχίσει μέχρι τα 60, προσφέροντας το κατά τo δυνατό καλύτερο. «Σίγουρα δεν θα συμμετέχω σε όλα τα παιχνίδια, αλλά θέλω να έχω κίνητρο και να κάνω ό,τι μπορώ, όπου μπορώ». Αντίστοιχης μακροβιότητας είναι και ο Ρόμπερτ Καρμόνα, ένας 60χρονος Ουρουγουανός στόπερ που αγωνίζεται ακατάπαυστα από το 1980. Η συμμετοχή του ωστόσο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της χώρας του τον καθιστά μη επαγγελματία αθλητή.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που τόλμησε να φτάσει την καριέρα του τόσο μακριά. Με αφορμή αυτόν, θυμηθήκαμε τρεις παρόμοιες περιπτώσεις αθλητών.

Οξάνα Τσουσοβίτινα (48) - Ενόργανη

Αυτοί είναι οι τέσσερις μακροβιότεροι επαγγελματίες αθλητές στον κόσμο Facebook Twitter
Τη στιγμή που άλλες συναθλήτριές της αποσύρονται λίγο μετά τα 30 τους, η Οξάνα στα 48 της χρόνια συνεχίζει ακάθεκτη, αψηφώντας τον κίνδυνο της σωματικής φθοράς. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images

Η αθλήτρια ενόργανης από το Ουζμπεκιστάν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Συγκεκριμένα, έχει λάβει μέρος σε 8 Ολυμπιάδες και έχει αγωνιστεί με τα χρώματα τριών διαφορετικών χωρών (ΕΣΣΔ, Ουζμπεκιστάν και Γερμανία).

Το 1997 παντρεύτηκε τον Ουζμπέκο παλαιστή Κουρμπάνοφ, με τον οποίο δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν έναν γιο. Η μεγαλύτερη δοκιμασία για την Οξάνα ήρθε το 2002 και δεν αφορούσε τις αθλητικές της υποχρεώσεις. Ο γιος της Άλισερ διαγνώστηκε με οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία και η Κολονία της Γερμανίας ήταν το καταλληλότερο μέρος γι' αυτόν λόγω της προηγμένης ιατρικής περίθαλψης. Η οικογένεια παρέμεινε στη Γερμανία μέχρι το 2012, με την Τσουσοβίτινα να κινεί τις διαδικασίες για απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας. 

Μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει δύο ολυμπιακά μετάλλια (1992, 2008), ενώ κατέχει και το ρεκόρ για τα περισσότερα ατομικά μετάλλια παγκοσμίου πρωταθλήματος σε ένα μόνο αγώνισμα. Η μακροημέρευσή της στα αθλητικά δρώμενα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Τη στιγμή που άλλες συναθλήτριές της αποσύρονται λίγο μετά τα 30 τους, η Οξάνα στα 48 της χρόνια συνεχίζει ακάθεκτη, αψηφώντας τον κίνδυνο της σωματικής φθοράς. Σήμερα στόχος της είναι να αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, κι εμείς δεν μπορούμε παρά να την υποστηρίξουμε.

Oksana Chusovitina competing at EIGHT Olympics

Κέλι Σλέιτερ (51) - Σερφ

Αυτοί είναι οι τέσσερις μακροβιότεροι επαγγελματίες αθλητές στον κόσμο Facebook Twitter
Ο έμπειρος κυματοκατακτητής αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον γηραιότερο ενεργό σέρφερ στον πλανήτη και όλα δείχνουν ότι θα αργήσει να αποσυρθεί. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images

Πρόκειται ενδεχομένως για τον κορυφαίο επαγγελματία σέρφερ όλων των εποχών. Γεννήθηκε το 1972 στη Φλόριντα, έτσι ήρθε από πολύ μικρός σε επαφή με τον κόσμο της θάλασσας. Ήταν μόλις πέντε ετών όταν πήρε την πρώτη του σανίδα και έκτοτε ο έρωτας με τα κύματα αποδείχθηκε αμοιβαίος.

Ο Σλέιτερ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1990 και η αλήθεια είναι πως κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Στην τροπαιοθήκη του Αμερικανού βρίσκονται έντεκα παγκόσμια πρωταθλήματα σερφ, ένα triple crown και άλλα, αμέτρητα κύπελλα. Ο έμπειρος κυματοκατακτητής αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον γηραιότερο ενεργό σέρφερ στον πλανήτη και όλα δείχνουν ότι θα αργήσει να αποσυρθεί.

Όταν δεν είναι στη θάλασσα, παίζει κιθάρα και γιουκαλίλι με το συγκρότημά του ή βλέπει σε επανάληψη τη συμμετοχή του στο «Baywatch». Διευθύνει τις δικές του εταιρείες ένδυσης και ποτών και όπως φαίνεται έχει προνοήσει για το μέλλον του, όταν αποσυρθεί από το σερφ.

Πραβίν Τάμπε (51) - Κρίκετ

Αυτοί είναι οι τέσσερις μακροβιότεροι επαγγελματίες αθλητές στον κόσμο Facebook Twitter
Ο Πραβίν έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο στην ιστορία του πρωταθλήματος, αποτελώντας τη ζωντανή απόδειξη ότι «ποτέ δεν είναι αργά». Φωτ.: Twitter

Για τον κρικετίστα από το Μουμπάι η καριέρα προέκυψε αιφνίδια και παράδοξα. Ο Τάμπε μπήκε στον κόσμο του κρίκετ από πολύ μικρή ηλικία, φιλοδοξώντας κάποια στιγμή να γίνει ένας επιδέξιος φαστ μπόουλερ. Σε ομάδα έπαιξε για πρώτη φορά στα 24 του, κάνοντας παράλληλα κι άλλες δουλειές για τα προς το ζην. Το λαοφιλές άθλημα δεν αποτελούσε τη βασική ασχολία του τουλάχιστον μέχρι τα 41 του, οπότε όλα άλλαξαν.

Η συμμετοχή του σε ένα τουρνουά το 2013 τράβηξε τα βλέμματα των σκάουτερ της Ρατζαστάν Ρόγιαλς, ομάδας Α’ κατηγορίας. Οι μοναδικές του δεξιότητες έγιναν αμέσως αντιληπτές, εξασφαλίζοντάς του μια καριέρα βγαλμένη από το πιο τρελό όνειρο. Ο Πραβίν έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο στην ιστορία του πρωταθλήματος, αποτελώντας τη ζωντανή απόδειξη ότι «ποτέ δεν είναι αργά». Η ζωή του γυρίστηκε ταινία το 2022 με τίτλο «Ποιος είναι ο Πραβίν Τάμπε;», αποδεικνύοντας το μέγεθος της επιρροής του παίκτη. Ο πολύπειρος Ινδός παραμένει ενεργός στα 51 του, έχοντας αγωνιστεί σε δεκαπέντε διαφορετικές ομάδες. 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H σκληρή για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Μικροπράγματα / H σκληρή αλήθεια για τον Δημήτρη Μητροπάνο

Ο Άρης Δημοκίδης, στο σημερινό ηχητικό ντοκιμαντέρ, ξετυλίγει τη ζωή και την καριέρα του, μιλά για τη σκληρή αλήθεια που τον καθόρισε, τα υλικά που τον έκαναν τόσο αγαπητό, διαχρονικά παρόντα και λαϊκό είδωλο. Μιλούν φίλοι και συνεργάτες του που μοιράζονται ιστορίες, χαρακτηριστικά του και φωτίζουν το βαθύ πηγάδι απ’ το οποίο έβγαινε η φωνή του στο «Αλίμονο σ’ αυτούς που δεν αγάπησαν» και έσπαγε ψυχές και σώματα. 
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Γάτα με λουρί: Αποστολή (όχι και τόσο) ακατόρθωτη!

Radio Lifo / Γάτα με λουρί: Αποστολή ακατόρθωτη; Όχι και τόσο

Μήπως πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τις γάτες και την επαφή τους με τον έξω κόσμο; Οι γάτες είναι από τη φύση τους κυνηγοί και εξερευνητές. Το να τις κρατάμε μόνιμα μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο μπορεί να τις προστατεύει, αλλά περιορίζει τη φυσική τους συμπεριφορά. Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την θετική εκπαιδεύτρια κατοικιδίων Πολυτίμη Πυργολιού.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Αντώνης Καραμπατζός: «Σήμερα στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Άκου την επιστήμη / «Στην Ελλάδα βιώνουμε μια βαθιά θεσμική κρίση»

Είναι η Ελλάδα σήμερα ένα κράτος δικαίου; Γιατί οι θεσμοί καταρρέουν στη συνείδηση των πολιτών; Ποιοι λόγοι εξηγούν το έλλειμμα εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη; Και γιατί η αλήθεια μοιάζει να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα; Ο καθηγητής του αστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αντώνης Καραμπατζός, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Άδα Σταματάτου: «Είναι λάθος την φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες να την επωμίζεται η οικογένεια»

Ζούμε, ρε! / «Είναι λάθος η οικογένεια να επωμίζεται τη φροντίδα των ατόμων με βαριές αναπηρίες»

Πόσο δύσκολη (ή εύκολη) είναι για ένα γονέα η απόφαση να εξασφαλίσει μια θέση για το αυτιστικό παιδί του σε ένα οικοτροφείο; Γιατί να πάρει αυτή την απόφαση; Και τι κάνει τη μετάβαση αυτή πιο ομαλή; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Tσάτσος συζητούν με την Άδα Σταματάτου, πρόεδρο του Race for Autism Gr και δημιουργό της σελίδας στο FB «Η ζωή μου με τον Γιάννη».
THE LIFO TEAM
Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Radio Lifo / Mόνο οι πλούσιοι μπορούν να τρώνε υγιεινά;

Πόσο ταξική είναι η διατροφή στην εποχή των superfoods και της gourmet γαστρονομίας; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τη διατροφολόγο και Ειδικό Σύμβουλο Διαχείρισης Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων Αντωνία Πανανάκη, για το πώς η διατροφή ενισχύει τις ταξικές διαφοροποιήσεις και γιατί, από βιολογική ανάγκη, είναι πια ένας τρόπος προβολής της κοινωνικής μας ταυτότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Lifo Videos / Νίκος Βατόπουλος: «Κανένας δήμαρχος δεν αγάπησε βαθιά την Αθήνα»

Είναι η Αθήνα μια πόλη μόνο για τουρίστες; Πόσο κακοί πολίτες είμαστε; Πού οφείλεται η αποκαρδιωτική εικόνα του ιστορικού κέντρου; Γιατί κυριαρχεί η έλλειψη φροντίδας δημόσιων χώρων; Και πώς θα μοιάζει η Αθήνα της επόμενης δεκαετίας; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Νίκο Βατόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πρώτη φορά μαμά στα 50

Ψυχή & Σώμα / Πρώτη φορά μαμά στα 50

Η δημοσιογράφος Μία Κόλλια μοιράζεται με την Τζούλη Αγοράκη την εμπειρία της σε σχέση με τις βασικές προκλήσεις της μητρότητας σε μεγαλύτερη ηλικία. Ποιες ήταν οι δυσκολίες με τις οποίες ήρθε αντιμέτωπη και πώς κατάφερε να παρακάμψει πικρόχολα σχόλια και να εστιάσει στα βαθύτερα «θέλω» της;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Αληθινά εγκλήματα / Το τριπλό φονικό που συγκλόνισε το Καππαδοκικό

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την υπόθεση που έμεινε γνωστή ως το «μακελειό του Καππαδοκικού». Στις 14 Αυγούστου 2001, ο 36χρονος οικοδόμος Ηρακλής Μισαηλίδης, οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, πλησίασε το καφενείο του χωριού και άνοιξε πυρ εναντίον των παρευρισκομένων.
Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Άκου την επιστήμη / Μιχάλης Τιβέριος: «Από την αρχαιότητα, η Ελλάδα είναι παρέες και κυκλώματα»

Η παιδεία, οι διανοούμενοι και όσα μας καταδυναστεύουν ως χώρα. Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ., Μιχάλης Τιβέριος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η σκληρή αλήθεια για την Γεωργία Βασιλειάδου

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για τη Γεωργία Βασιλειάδου

Πεθαίνει σαν σήμερα το 1980 η Γεωργία Βασιλειάδου. Ακούστε ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για τη συναρπαστική ζωή της ηθοποιού που αποδεικνύει πως όλα μπορούν να συμβούν και πως ποτέ δεν είναι αργά...
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
«Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Newsroom / «Τα Τέμπη δεν θα ξεχαστούν εύκολα»

Ποιοι είναι οι λόγοι που οι θεσμοί δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη; Έχει σχέση ο θυμός της τραγωδίας των Τεμπών με εκείνον των Μνημονίων; Και τι σημαίνει "διαδηλώνω" σήμερα; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών του ΕΚΠΑ, Αριστείδη Χατζή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Radio Lifo / Μπορούν να ζουν τα παιδιά μόνο με μακαρόνια και πατάτες τηγανητές;

Γιατί η παιδική ηλικία ζητάει το άμυλό της; Γιατί η ζάχαρη είναι τόσο εθιστική στα παιδιά; Και τελικά πόσο πρέπει να επιμένουμε να τρώνε μπάμιες, φασολάκια, φρούτα και λαχανικά; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στην Νικολούλη

Αληθινά εγκλήματα / Όταν ο Κωστής Πολύζος εξαφανίστηκε, μάνα και πατριός απευθύνθηκαν στη Νικολούλη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την αινιγματική εξαφάνιση του 23χρονου Κωστή Πολύζου, η οποία αποτέλεσε την αρχή για ένα θρίλερ που δεν έβρισκε λύση για σχεδόν πέντε χρόνια.
THE LIFO TEAM