Αυτοί είναι οι τέσσερις μακροβιότεροι επαγγελματίες αθλητές στον κόσμο

Αυτοί είναι οι τέσσερις μακροβιότεροι επαγγελματίες αθλητές στον κόσμο Facebook Twitter
O 56χρονος ποδοσφαιριστής Καζουγιόσι Μιούρα ανανέωσε για ακόμα έναν χρόνο το συμβόλαιό του με την πορτογαλική Ολιβεϊρένσε. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images
0


ΠΟΙΟΣ, ΑΡΑΓΕ, ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΟΡΙΟ
στη δύναμη και στη θέληση κάποιων ανθρώπων; Ποιος θα μπορούσε να τους πει «μέχρι εδώ ήταν, φτάνει», όταν οι ίδιοι νιώθουν ακόμα ικανοί για περισσότερα; Τέτοιες περιπτώσεις ανθρώπων με δύναμη και αντοχή συναντάμε και στον χώρο του αθλητισμού. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο 56χρονος πλέον ποδοσφαιριστής Καζουγιόσι Μιούρα που στις 11 Ιουλίου ανανέωσε για έναν ακόμα χρόνο το συμβόλαιό του με την πορτογαλική Ολιβεϊρένσε. Αυτήν τη στιγμή ο Ιάπωνας επιθετικός είναι ο γηραιότερος εν ενεργεία αθλητής στον πλανήτη, έχοντας μάλιστα θέσει ως στόχο να αγωνίζεται μέχρι τα 60 του χρόνια.

Η καριέρα του ξεκίνησε το 1982, όταν σε ηλικία μόλις 15 ετών αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα του και να αναζητήσει την τύχη του στη Βραζιλία. Αγωνίστηκε στην ομάδα νέων της Ατλέτικο Γιουβέντους, υπογράφοντας τέσσερα χρόνια αργότερα το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Σάντος. Η εκτελεστική δεινότητα του Ιάπωνα όχι μόνο δεν πέρασε απαρατήρητη αλλά του έδωσε τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε άλλες πέντε ομάδες της χώρας.

O «βασιλιάς Καζού» μπήκε στο πάνθεον του ιαπωνικού ποδοσφαίρου ως ένας από τους εμβληματικούς αθλητές του έθνους του.

Στο ξεκίνημα της νέας δεκαετίας, ο Μιούρα επέστρεψε στην πατρίδα του για χάρη της Βέρντι Καβασάκι, στην οποία μεγαλούργησε. Έκτοτε, ο «βασιλιάς Καζού» μπήκε στο πάνθεον του ιαπωνικού ποδοσφαίρου ως ένας από τους εμβληματικούς αθλητές του έθνους του. Στο πλούσιο παλμαρέ του έχει 259 γκολ, 854 συμμετοχές (σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο), 5 πρωταθλήματα και 2 κύπελλα. Στόχος του είναι, όπως έχει δηλώσει, να συνεχίσει μέχρι τα 60, προσφέροντας το κατά τo δυνατό καλύτερο. «Σίγουρα δεν θα συμμετέχω σε όλα τα παιχνίδια, αλλά θέλω να έχω κίνητρο και να κάνω ό,τι μπορώ, όπου μπορώ». Αντίστοιχης μακροβιότητας είναι και ο Ρόμπερτ Καρμόνα, ένας 60χρονος Ουρουγουανός στόπερ που αγωνίζεται ακατάπαυστα από το 1980. Η συμμετοχή του ωστόσο στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της χώρας του τον καθιστά μη επαγγελματία αθλητή.

Ωστόσο, δεν είναι ο μόνος που τόλμησε να φτάσει την καριέρα του τόσο μακριά. Με αφορμή αυτόν, θυμηθήκαμε τρεις παρόμοιες περιπτώσεις αθλητών.

Οξάνα Τσουσοβίτινα (48) - Ενόργανη

Αυτοί είναι οι τέσσερις μακροβιότεροι επαγγελματίες αθλητές στον κόσμο Facebook Twitter
Τη στιγμή που άλλες συναθλήτριές της αποσύρονται λίγο μετά τα 30 τους, η Οξάνα στα 48 της χρόνια συνεχίζει ακάθεκτη, αψηφώντας τον κίνδυνο της σωματικής φθοράς. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images

Η αθλήτρια ενόργανης από το Ουζμπεκιστάν αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την παγκόσμια αθλητική κοινότητα. Συγκεκριμένα, έχει λάβει μέρος σε 8 Ολυμπιάδες και έχει αγωνιστεί με τα χρώματα τριών διαφορετικών χωρών (ΕΣΣΔ, Ουζμπεκιστάν και Γερμανία).

Το 1997 παντρεύτηκε τον Ουζμπέκο παλαιστή Κουρμπάνοφ, με τον οποίο δύο χρόνια αργότερα απέκτησαν έναν γιο. Η μεγαλύτερη δοκιμασία για την Οξάνα ήρθε το 2002 και δεν αφορούσε τις αθλητικές της υποχρεώσεις. Ο γιος της Άλισερ διαγνώστηκε με οξεία λεμφοκυτταρική λευχαιμία και η Κολονία της Γερμανίας ήταν το καταλληλότερο μέρος γι' αυτόν λόγω της προηγμένης ιατρικής περίθαλψης. Η οικογένεια παρέμεινε στη Γερμανία μέχρι το 2012, με την Τσουσοβίτινα να κινεί τις διαδικασίες για απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας. 

Μεταξύ άλλων, έχει κατακτήσει δύο ολυμπιακά μετάλλια (1992, 2008), ενώ κατέχει και το ρεκόρ για τα περισσότερα ατομικά μετάλλια παγκοσμίου πρωταθλήματος σε ένα μόνο αγώνισμα. Η μακροημέρευσή της στα αθλητικά δρώμενα είναι πραγματικά αξιοθαύμαστη. Τη στιγμή που άλλες συναθλήτριές της αποσύρονται λίγο μετά τα 30 τους, η Οξάνα στα 48 της χρόνια συνεχίζει ακάθεκτη, αψηφώντας τον κίνδυνο της σωματικής φθοράς. Σήμερα στόχος της είναι να αγωνιστεί και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, κι εμείς δεν μπορούμε παρά να την υποστηρίξουμε.

Oksana Chusovitina competing at EIGHT Olympics

Κέλι Σλέιτερ (51) - Σερφ

Αυτοί είναι οι τέσσερις μακροβιότεροι επαγγελματίες αθλητές στον κόσμο Facebook Twitter
Ο έμπειρος κυματοκατακτητής αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον γηραιότερο ενεργό σέρφερ στον πλανήτη και όλα δείχνουν ότι θα αργήσει να αποσυρθεί. Φωτ.: Getty Images/ Ideal Images

Πρόκειται ενδεχομένως για τον κορυφαίο επαγγελματία σέρφερ όλων των εποχών. Γεννήθηκε το 1972 στη Φλόριντα, έτσι ήρθε από πολύ μικρός σε επαφή με τον κόσμο της θάλασσας. Ήταν μόλις πέντε ετών όταν πήρε την πρώτη του σανίδα και έκτοτε ο έρωτας με τα κύματα αποδείχθηκε αμοιβαίος.

Ο Σλέιτερ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα το 1990 και η αλήθεια είναι πως κανείς δεν φανταζόταν τι θα ακολουθούσε. Στην τροπαιοθήκη του Αμερικανού βρίσκονται έντεκα παγκόσμια πρωταθλήματα σερφ, ένα triple crown και άλλα, αμέτρητα κύπελλα. Ο έμπειρος κυματοκατακτητής αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον γηραιότερο ενεργό σέρφερ στον πλανήτη και όλα δείχνουν ότι θα αργήσει να αποσυρθεί.

Όταν δεν είναι στη θάλασσα, παίζει κιθάρα και γιουκαλίλι με το συγκρότημά του ή βλέπει σε επανάληψη τη συμμετοχή του στο «Baywatch». Διευθύνει τις δικές του εταιρείες ένδυσης και ποτών και όπως φαίνεται έχει προνοήσει για το μέλλον του, όταν αποσυρθεί από το σερφ.

Πραβίν Τάμπε (51) - Κρίκετ

Αυτοί είναι οι τέσσερις μακροβιότεροι επαγγελματίες αθλητές στον κόσμο Facebook Twitter
Ο Πραβίν έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο στην ιστορία του πρωταθλήματος, αποτελώντας τη ζωντανή απόδειξη ότι «ποτέ δεν είναι αργά». Φωτ.: Twitter

Για τον κρικετίστα από το Μουμπάι η καριέρα προέκυψε αιφνίδια και παράδοξα. Ο Τάμπε μπήκε στον κόσμο του κρίκετ από πολύ μικρή ηλικία, φιλοδοξώντας κάποια στιγμή να γίνει ένας επιδέξιος φαστ μπόουλερ. Σε ομάδα έπαιξε για πρώτη φορά στα 24 του, κάνοντας παράλληλα κι άλλες δουλειές για τα προς το ζην. Το λαοφιλές άθλημα δεν αποτελούσε τη βασική ασχολία του τουλάχιστον μέχρι τα 41 του, οπότε όλα άλλαξαν.

Η συμμετοχή του σε ένα τουρνουά το 2013 τράβηξε τα βλέμματα των σκάουτερ της Ρατζαστάν Ρόγιαλς, ομάδας Α’ κατηγορίας. Οι μοναδικές του δεξιότητες έγιναν αμέσως αντιληπτές, εξασφαλίζοντάς του μια καριέρα βγαλμένη από το πιο τρελό όνειρο. Ο Πραβίν έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έκανε ντεμπούτο στην ιστορία του πρωταθλήματος, αποτελώντας τη ζωντανή απόδειξη ότι «ποτέ δεν είναι αργά». Η ζωή του γυρίστηκε ταινία το 2022 με τίτλο «Ποιος είναι ο Πραβίν Τάμπε;», αποδεικνύοντας το μέγεθος της επιρροής του παίκτη. Ο πολύπειρος Ινδός παραμένει ενεργός στα 51 του, έχοντας αγωνιστεί σε δεκαπέντε διαφορετικές ομάδες. 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM
Στάθη Σούλιε, πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ζούμε, ρε! / Πώς είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ο προπονητής τζούντο και ψυχολόγος Στάθης Σούλιος μοιράζεται με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο την ξεχωριστή του εμπειρία ως τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας, περιγράφοντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει. 
THE LIFO TEAM
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Κώστας Κωστής / «Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την Επανάσταση του 1821. Από που ξεκίνησε, τελικά, και γιατί τη γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» και τι σχέσεις είχαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς με τους Οθωμανούς πριν από την εξέγερση; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ