ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Κώστας Ταχτσής: «Η ηλίθια Ρένα Βλαχοπούλου, η εκτρωματική Γεωργία Βασιλειάδου»

Κώστας Ταχτσής: «Η ηλίθια Ρένα Βλαχοπούλου, η εκτρωματική Γεωργία Βασιλειάδου» Facebook Twitter
Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Ταχτσής με την ανιψιά του, Ρένα Βλαχοπούλου
8

Για τη ραδιοφωνική διασκευή του εμβληματικού βιβλίου του Κώστα Ταχτσή «Το Τρίτο Στεφάνι» έχουν γραφτεί πολλά. Ανέβηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, με την Σμάρω Στεφανίδου και την Ρένα Βλαχοπούλου.

Ο νεαρότατος τότε παραγωγός, Γιώργος Παυριανός, περιέγραψε αργότερα την ιντριγκαδόρικη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ενορχηστρώθηκε η προσπάθεια να πείσουν τα ιερά τέρατα της εποχής να συνεργαστούν για το εγχείρημα. Αρχικά, ο Κώστας Ταχτσής, που ντυνόταν τότε τραβεστί και ήταν γνωστός για την εριστική συμπεριφορά του. Και κατόπιν η Μελίνα Μερκούρη και η Γεωργία Βασιλειάδου, οι οποίες ήταν οι πρώτες υποψήφιες για τους ρόλους.

Η πρώτη απέριψε την πρόταση, διότι «ήταν τσακωμένη με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον σιχαινόταν για τις πολιτικές του απόψεις».

Η Βασιλειάδου πείστηκε τελικά και έκανε ένα δοκιμαστικό. Ήταν τραγωδία.

Κώστας Ταχτσής: «Η ηλίθια Ρένα Βλαχοπούλου, η εκτρωματική Γεωργία Βασιλειάδου» Facebook Twitter

Από εκείνη την πρόβα, βρέθηκε μια φωτογραφία στο αρχείο του Κώστα Ταχτσή, πάνω στην οποία έχει ιδιοχείρως σημειώσει:

Η Γεωργία Βασιλειάδου ήταν η ιδέα που είχε ο νεαρός Παυριανός για την Εκάβη! Και φυσικά, σαν εκτρωματική απεβλήθη. Έμεινε δυστυχώς η άλλη ηλίθια. Αυτά, για να θυμάσαι.

Κ.Τ.

Το έργο μεταδόθηκε το 1979  σε 78 συνέχειες από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και ήταν μεγάλη επιτυχία.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΕΔΩ:

 ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ- Α' ΜΕΡΟΣ   ― ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2:30:04 

 ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ- Α' ΜΕΡΟΣ   ― ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2:30:04

 

ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ- Β' ΜΕΡΟΣ   ― ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2:32:52

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 15.9.2018

Βιβλίο
8

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γκάρι Ιντιάνα δεν μένει πια εδώ 

Απώλειες / Γκάρι Ιντιάνα (1950-2024): Ένας queer ήρωας του νεοϋορκέζικου underground

Συγγραφέας, ηθοποιός, πολυτάλαντος καλλιτέχνης, κριτικός τέχνης, ονομαστός και συχνά καυστικός ακόμα και με προσωπικούς του φίλους, o Γκάρι Ιντιάνα πέθανε τον περασμένο μήνα από καρκίνο σε ηλικία 74 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
«H woke ατζέντα του Μεσοπολέμου», μια έκδοση-ντοκουμέντο

Βιβλίο / Woke ατζέντα είχαμε ήδη από τον Μεσοπόλεμο

Μέσα από τις «12 queer ιστορίες που απασχόλησαν τις αθηναϊκές εφημερίδες πριν από έναν αιώνα», όπως αναφέρει ο υπότιτλος του εν λόγω βιβλίου που έχει τη μορφή ημερολογιακής ατζέντας, αποκαλύπτεται ένας ολόκληρος κόσμος βαμμένος στα χρώματα ενός πρώιμου ουράνιου τόξου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Βιβλίο / Αθηναϊκές πολυκατοικίες: Η πιο ζωντανή ιστορία της πρωτεύουσας

Μια νέα ερευνητική έκδοση του Ιδρύματος Ωνάση, ευχάριστη και ζωντανή, αφηγείται την ιστορία της πολυκατοικίας αλλά και της πόλης μας με τις μεγάλες και τις μικρότερες αλλαγές της, μέσα από 37 ιστορίες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της νεωτερικότητας

Βιβλίο / Χυδαιότητα, ένα ελάττωμα της εποχής μας

Το δοκίμιο «Νεωτερικότητα και χυδαιότητα» του Γάλλου συγγραφέα Μπερτράν Μπιφόν εξετάζει το φαινόμενο της εξάπλωσης της χυδαιότητας στην εποχή της νεωτερικότητας και διερευνά τη φύση, τα αίτια και το αντίδοτό της.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
«Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Βιβλίο / «Μαθαίνεις να υπάρχεις μέσα στο γράψιμο και αυτό είναι επικίνδυνο»

Μια κουβέντα με τη Δανάη Σιώζιου, μία από τις πιο σημαντικές ποιήτριες της νέας γενιάς, που την έχουν καθορίσει ιστορίες δυσκολιών και φτώχειας και της οποίας το έργο έχει μεταφραστεί σε πάνω από 20 γλώσσες.
M. HULOT
«Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Βιβλίο / «Τα περισσότερα περιστατικά αστυνομικής βίας εκδηλώνονται σε βάρος ειρηνικών διαδηλωτών»  

Μια επίκαιρη συζήτηση με την εγκληματολόγο Αναστασία Τσουκαλά για ένα πρόβλημα που θεωρεί «πρωτίστως αξιακό», με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου της βιβλίου της το οποίο αφιερώνει «στα θύματα, που μάταια αναζήτησαν δικαιοσύνη».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Η διαμάχη ανάμεσα στην Τζόαν Ντίντιον και την Ιβ Μπάμπιτζ συνεχίζεται και μετά θάνατον σε μια «διπλή» βιογραφία

Βιβλίο / Τζόαν Ντίντιον vs. Iβ Μπάμπιτζ: Μια διαμάχη που συνεχίζεται και μετά θάνατον

Η Ντίντιον και η Μπάμπιτζ πέθαναν με διαφορά έξι ημερών τον Δεκέμβριο του 2021: «Θέλω να πιστεύω ότι η Τζόαν Ντίντιον έζησε μια επιπλέον εβδομάδα από κακία», είχε γράψει τότε μια δημοσιογράφος σε ένα tweet που έγινε viral.
THE LIFO TEAM

σχόλια

5 σχόλια
Η Βλαχοπούλου ήταν απλώς μία καρατερίστα, όπως το 99 τοις εκατό των δήθεν ταχαμ ηθοποιών μας της τότε εποχής. Δεν ήταν δα και καμία διάνοια, εμένα με αηδίαζε με τα κατεστημένα κλισέ και τις προβλεπτέες γκριμάτσες της. Δεν ήταν καν ηθοποιός
Ένας έξυπνος άνθρωπος που μπορεί ν’ αφήσει έργο κάποιας αξίας πίσω του, ανώτερο, δε σημαίνει ότι έχει κάποια ηθική ανωτερότητα και τούμπαλιν. Λίγο πρέπει να ξεχωρίζουμε τον δημιουργό από τη δημιουργία, όσων αφορά αρετές και ελαττώματα.
Ίσως έχεις δίκιο. Απλά μπορεί να μου βγαίνει μια ενδόμυχη άρνηση να ταυτίσω κάποιους ανθρώπους που δημιουργούν με δημιουργούς όταν η ευαισθησία τους είναι κοντόφθαλμη και αρκετά περιορισμένη εντέλει.
Το να έχεις ένα ταλέντο δεν σε κάνει αυτομάτως εξαιρετικό άνθρωπο... Ο Ταχτσης είχε πάθη και κακίες όπως όλοι οι άνθρωποι... παρουσίασε δε ένα συγγραφικό εργο που σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι... ένα επάγγελμα ήταν κι αυτό... δεν ηταν δα και κανένας φιλόσοφος.
Πολύ αρνητική ενέργεια πλανάτο στον αέρα,και πολλή κακία...«ήταν τσακωμένη με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον σιχαινόταν για τις πολιτικές του απόψεις». "Η Γεωργία Βασιλειάδου ήταν η ιδέα που είχε ο νεαρός Παυριανός για την Εκάβη! Και φυσικά, σαν εκτρωματική απεβλήθη. Έμεινε δυστυχώς η άλλη ηλίθια. Αυτά, για να θυμάσαι. "Ανήκω σε κείνη την ελάχιστη μειοψηφία που δεν τους αρέσει το τρίτο στεφάνι,αναγνωρίζοντας ωστόσο την λογοτεχνική του αξία. Θεωρώ την κα Βλαχοπούλου ανεπανάληπτο πηγαίο ταλέντο και την κα Μερκούρη εξαιρετικά μέτρια ηθοποιό.That's my two cents.