Κώστας Ταχτσής: «Η ηλίθια Ρένα Βλαχοπούλου, η εκτρωματική Γεωργία Βασιλειάδου»

Κώστας Ταχτσής: «Η ηλίθια Ρένα Βλαχοπούλου, η εκτρωματική Γεωργία Βασιλειάδου» Facebook Twitter
Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Ταχτσής με την ανιψιά του, Ρένα Βλαχοπούλου
8

Για τη ραδιοφωνική διασκευή του εμβληματικού βιβλίου του Κώστα Ταχτσή «Το Τρίτο Στεφάνι» έχουν γραφτεί πολλά. Ανέβηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα του Μάνου Χατζιδάκι, με την Σμάρω Στεφανίδου και την Ρένα Βλαχοπούλου.

Ο νεαρότατος τότε παραγωγός, Γιώργος Παυριανός, περιέγραψε αργότερα την ιντριγκαδόρικη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία ενορχηστρώθηκε η προσπάθεια να πείσουν τα ιερά τέρατα της εποχής να συνεργαστούν για το εγχείρημα. Αρχικά, ο Κώστας Ταχτσής, που ντυνόταν τότε τραβεστί και ήταν γνωστός για την εριστική συμπεριφορά του. Και κατόπιν η Μελίνα Μερκούρη και η Γεωργία Βασιλειάδου, οι οποίες ήταν οι πρώτες υποψήφιες για τους ρόλους.

Η πρώτη απέριψε την πρόταση, διότι «ήταν τσακωμένη με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον σιχαινόταν για τις πολιτικές του απόψεις».

Η Βασιλειάδου πείστηκε τελικά και έκανε ένα δοκιμαστικό. Ήταν τραγωδία.

Κώστας Ταχτσής: «Η ηλίθια Ρένα Βλαχοπούλου, η εκτρωματική Γεωργία Βασιλειάδου» Facebook Twitter

Από εκείνη την πρόβα, βρέθηκε μια φωτογραφία στο αρχείο του Κώστα Ταχτσή, πάνω στην οποία έχει ιδιοχείρως σημειώσει:

Η Γεωργία Βασιλειάδου ήταν η ιδέα που είχε ο νεαρός Παυριανός για την Εκάβη! Και φυσικά, σαν εκτρωματική απεβλήθη. Έμεινε δυστυχώς η άλλη ηλίθια. Αυτά, για να θυμάσαι.

Κ.Τ.

Το έργο μεταδόθηκε το 1979  σε 78 συνέχειες από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και ήταν μεγάλη επιτυχία.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΤΕ ΕΔΩ:

 ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ- Α' ΜΕΡΟΣ   ― ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2:30:04 

 ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ- Α' ΜΕΡΟΣ   ― ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2:30:04

 

ΤΡΙΤΟ ΣΤΕΦΑΝΙ- Β' ΜΕΡΟΣ   ― ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2:32:52

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 15.9.2018

Βιβλίο
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βιογραφίες: Aπό τον Γκαρσία Μάρκες στην Άγκελα Μέρκελ

Βιβλίο / Πώς οι βιογραφίες, ένα όχι και τόσο δημοφιλές είδος στη χώρα μας, κατάφεραν να κερδίσουν έδαφος

Η απόλυτη επικράτηση των βιογραφιών στη φετινή εκδοτική σοδειά φαίνεται από την πληθώρα των τίτλων και το εύρος των αφηγήσεων που κινούνται μεταξύ του autofiction και των βιωματικών «ιστορημάτων».
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
ΕΠΕΞ Λευτέρης Αναγνώστου, ένας μεταφραστής

Λοξή Ματιά / Λευτέρης Αναγνώστου (1941-2024): Ένας ορατός και συγχρόνως αόρατος πνευματικός μεσολαβητής

Ο Λευτέρης Αναγνώστου, που έτυχε να πεθάνει την ίδια μέρα με τον Θανάση Βαλτινό, ήταν μεταφραστής δύσκολων και σημαντικών κειμένων από τη γερμανική και αυστριακή παράδοση.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Βιβλίο / Κυκλοφόρησε η πιο διεξοδική μελέτη της δεκαετίας 1910-1920, μια τρίτομη επανεκτίμηση της «μεγαλοϊδεατικής» πολιτικής του Βενιζέλου

Ο Ιωάννης Στεφανίδης, καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας στη Νομική του ΑΠΘ και επιμελητής του τρίτομου έργου του ιστορικού Νίκου Πετσάλη-Διομήδη, εξηγεί γιατί πρόκειται για ένα κορυφαίο σύγγραμμα για την εποχή που καθόρισε την πορεία του έθνους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Η Βλαχοπούλου ήταν απλώς μία καρατερίστα, όπως το 99 τοις εκατό των δήθεν ταχαμ ηθοποιών μας της τότε εποχής. Δεν ήταν δα και καμία διάνοια, εμένα με αηδίαζε με τα κατεστημένα κλισέ και τις προβλεπτέες γκριμάτσες της. Δεν ήταν καν ηθοποιός
Ένας έξυπνος άνθρωπος που μπορεί ν’ αφήσει έργο κάποιας αξίας πίσω του, ανώτερο, δε σημαίνει ότι έχει κάποια ηθική ανωτερότητα και τούμπαλιν. Λίγο πρέπει να ξεχωρίζουμε τον δημιουργό από τη δημιουργία, όσων αφορά αρετές και ελαττώματα.
Ίσως έχεις δίκιο. Απλά μπορεί να μου βγαίνει μια ενδόμυχη άρνηση να ταυτίσω κάποιους ανθρώπους που δημιουργούν με δημιουργούς όταν η ευαισθησία τους είναι κοντόφθαλμη και αρκετά περιορισμένη εντέλει.
Το να έχεις ένα ταλέντο δεν σε κάνει αυτομάτως εξαιρετικό άνθρωπο... Ο Ταχτσης είχε πάθη και κακίες όπως όλοι οι άνθρωποι... παρουσίασε δε ένα συγγραφικό εργο που σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι... ένα επάγγελμα ήταν κι αυτό... δεν ηταν δα και κανένας φιλόσοφος.
Πολύ αρνητική ενέργεια πλανάτο στον αέρα,και πολλή κακία...«ήταν τσακωμένη με τον Μάνο Χατζιδάκι και τον σιχαινόταν για τις πολιτικές του απόψεις». "Η Γεωργία Βασιλειάδου ήταν η ιδέα που είχε ο νεαρός Παυριανός για την Εκάβη! Και φυσικά, σαν εκτρωματική απεβλήθη. Έμεινε δυστυχώς η άλλη ηλίθια. Αυτά, για να θυμάσαι. "Ανήκω σε κείνη την ελάχιστη μειοψηφία που δεν τους αρέσει το τρίτο στεφάνι,αναγνωρίζοντας ωστόσο την λογοτεχνική του αξία. Θεωρώ την κα Βλαχοπούλου ανεπανάληπτο πηγαίο ταλέντο και την κα Μερκούρη εξαιρετικά μέτρια ηθοποιό.That's my two cents.