Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη από τον κινηματογραφιστή Jonny Kloberdanz

Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη από τον κινηματογραφιστή Jonny Kloberdanz Facebook Twitter
O Johnny Kloberdanz είναι σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ. Ειδικεύεται σε έργα Περιβαλλοντικής Δικαιοσύνης μέσω της παραγωγής εναέριων βίντεο και φωτογράφησης περισσότερων από 100 έργων με μικρό αεροπλάνο της EcoFlight.
0

Άνθρωποι σαν τον Jonny Kloberdanz θα έπρεπε να βγαίνουν πιο συχνά στα μέσα, να έχουν ένα βήμα να μιλάνε, ώστε να δίνεται η ευκαιρία στους ανθρώπους, και δη στους νέους, να ακούν όλα αυτά που έχουν τελικά σημασία. Για τον άνθρωπο, για το περιβάλλον που ζει και αναπνέει, για το πώς όλοι μας οφείλουμε να είμαστε ενεργοί πολίτες και όχι αφανείς κομπάρσοι στο έργο της ζωής μας.

Είχαμε τη χαρά να τα πούμε μαζί του, λίγες μέρες πριν το TedXAcademy, που θα λάβει χώρα την 1η Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, όπου θα παραβρεθεί ως ένας από τους ομιλούντες.

Ξεκινήσαμε την κουβέντα με τη σημασία της παραγωγής ντοκιμαντέρ στην εποχή της εικόνας. Ως κινηματογραφιστής τη θεωρεί πολύ σημαντική, κυρίως ως μέσο αφύπνισης και έμπνευσης για τους ανθρώπους προκειμένου να είναι ενεργοί πολίτες. Ειδικότερα για τους νέους που έχουν απομακρυνθεί από το βιβλίο, θεωρεί σημαντικό να παράγονται εκπαιδευτικά ντοκιμαντέρ ώστε να συνεχίσουν να έχουν επαφή με την εκπαιδευτική διαδικασία.

Βλέποντας την χρήση drones πλέον σε μικρά και μεγάλα projects, τον ρωτήσαμε αν η εποχή που θα παράγονται ταινίες αποκλειστικά με χρήση drones πλησιάζει, απαντάει ότι είναι πολύ πιθανόν να το δούμε σύντομα. Η οπτική του "birds-eye-view" δίνει μια δυναμική γωνία στην κινηματογράφηση που μπορεί να εξυπηρετήσει την ιστορία και το κοινό. Αντίστοιχα, θα μπορούσε να γυριστεί μια ολόκληρη ταινία υποβρυχίως, με μία οπτική "fish-eye-view" αλλά στο τέλος αυτό που μετράει είναι ότι οι μεγάλες ταινίες δίνουν στο κοινό την προοπτική μιας ανθρώπινης εμπειρίας.

Γνωστός για τα project του πάνω στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη, είναι άνθρωπος που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στα βουνά του Κολοράντο. Αυτό τον έκανε να αναγνωρίσει την αξία της φύσης, κάτι που ενισχύθηκε όταν είχε την τύχη να παραβρεθεί σε πολλές τελετές Ινδιάνων, στις οποίες υμνείται η σημασία της αρμονίας δουλεύοντας με την φύση και όχι εις βάρος της.

Ο ίδιος ως κινηματογραφιστής έχει μεγάλη εμπειρία στη χρήση εναέριου βίντεο και φωτογραφίας. Θεωρεί ότι υπάρχουν συγκεκριμένα projects που πρέπει να τα δεις από ψηλά. Πρόσφατα βρέθηκε σε ένα μικρό αεροπλάνο του Humanitarian Pilots Initiative Foundation, που πέταξε από την Μάλτα ως τις ακτές της Λιβύης, προκειμένου να εντοπίσουν πλοιάρια με πρόσφυγες ώστε να ενημερώσουν σχετικά τους διασώστες εν πλω και να προλάβουν μια πιθανή ανθρώπινη τραγωδία. Επίσης, στην Αμερική των μεγάλων εκτάσεων, έχει δουλέψει πολύ με μικρά αεροπλάνα τόσο για να δείξει την ομορφιά όσο και την καταστροφή της φύσης από ενεργειακά έργα.

Περιβαλλοντική Δικαιοσύνη από τον κινηματογραφιστή Jonny Kloberdanz Facebook Twitter

Στην ερώτηση για το πόσο εύκολο είναι πλέον με τα εργαλεία της τεχνολογίας να γυρίσει κάποιος μια ταινία (και με το ανάλογο software να μαζέψει τα λάθη) μας απαντά ότι όπως κάθε μορφή τέχνης, έτσι και εδώ χρειάζονται τα σωστά εργαλεία και πολύ πειθαρχία ώστε να παραχθεί ένα αριστούργημα. Θα ενθάρρυνε τους μελλοντικούς κινηματογραφιστές να είναι πραγματικά παθιασμένοι με την ταινία που θέλουν να φτιάξουν. Θεωρεί ότι τα εργαλεία δεν είναι τόσο σημαντικά όμως τελικά όσο η ίδια η ιστορία. Όπως στην ζωγραφική που δεν πετάς τα χρώματα στον καμβά περιμένοντας να βγει κάτι όμορφο, έτσι και στην δημιουργία μιας ταινίας θα πρέπει να μαζέψεις το υλικό σου (footage) και όταν αυτό είναι αρκετό να ξεκινήσεις να «ζωγραφίζεις» (editing). Συμβουλεύει ότι είναι πολύ πιο καλό να έχεις φροντίσει τα πάντα πριν και κατά το γύρισμα παρά να προσπαθείς να τα φτιάξεις μετά με κάποιο λογισμικό…

Ένας νέος κινηματογραφιστής για τον Johnny, προκειμένου να πετύχει θα πρέπει να συνδυάσει τεχνικές γνώσεις με έναν εξωστρεφή χαρακτήρα. Ένα ντοκιμαντέρ απαιτεί από τον κινηματογραφιστή να καταφέρει να κάνει τα υποκείμενα της λήψης να ξεχάσουν την παρουσία της κάμερας. Επίσης, η κινηματογράφηση εν αντιθέσει με την φωτογράφιση απαιτεί από εσένα να κάνεις την κάμερα την ίδια να κινείται, να βρίσκεις τρόπους δηλαδή να κάνεις την κάμερα να είναι σε κίνηση.

Θα ήθελε να κάνει ένα φιλμ για όλους αυτούς τους ταλαντούχους ανθρώπους στη χώρα, που τώρα ζουν παγιδευμένοι στην εξαθλίωση λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Πολλοί από τους Έλληνες που επλήγησαν από την φτώχεια, αισθάνονται ότι δεν είναι σωστό που αγνοούνται την ίδια στιγμή που οι πρόσφυγες από όλο τον κόσμο λαμβάνουν όλη την προσοχή.

Ο Kloberdanz γνωστός για τα project του πάνω στην περιβαλλοντική δικαιοσύνη, είναι άνθρωπος που γεννήθηκε και ανδρώθηκε στα βουνά του Κολοράντο, σε μία φάρμα που καλλιεργούσαν την τροφή τους και περνούσαν πολλή ώρα με τα ζώα. Αυτό τον έκανε να αναγνωρίσει την αξία της φύσης, κάτι που ενισχύθηκε και αργότερα όταν είχε την τύχη να παραβρεθεί σε πολλές τελετές Ινδιάνων, στις οποίες υμνείται η σημασία της αρμονίας δουλεύοντας με την φύση και όχι εις βάρος της. Για αυτόν, περιβαλλοντική δικαιοσύνη είναι να βρεθεί η ισορροπία για όλες τις μορφές ζωής προκειμένου να ανθίζουν όλες στην γη, κάτι για το οποίο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει απαιτείται πολλή δουλειά για να επανέλθει.

Αν και το ντοκιμαντέρ "Light of the Himalayas" έχει κερδίσει πάνω από 10 βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ, στο οποίο ο ίδιος είχε τραβήξει μια σειρά από συνεντεύξεις και σκηνές, στην ερώτησή μας ποιο έργο του θα μας πρότεινε να δούμε για να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μας προτείνει μια μικρού μήκους με τίτλο “BurningMan - Forever Young” που βρίσκεται στο YouTube. Πρόκειται για την ιστορία ενός 86χρονου άνδρα στο φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στην έρημο της Νεβάδα. Επίσης, αυτόν τον καιρό γυρίζει ένα πολύ πιο σοβαρό ντοκιμαντέρ για την προσφυγική κρίση στη Συρία, μέσω μιας μικρής εταιρείας παραγωγής στο Σαν Φραντσίσκο, της Ignite Channel και μας προτρέπει να παρακολουθήσουμε την πορεία της ταινίας.

Από την κουβέντα δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με όλο το οπτικοακουστικό υλικό που ανεβαίνει καθημερινά. Σχετικά με την επανάσταση των social media στην οποία ζούμε, θεωρεί ότι ο καθένας μας επιλέγει το πώς θα περάσει την ώρα του. Ο ίδιος βρίσκει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολύ εθιστικά που αποσπούν την προσοχή μας, ενώ θεωρεί απαραίτητη την πειθαρχία ώστε να ζούμε μέσα στον πραγματικό κόσμο και όχι μέσα από τις οθόνες μας!

Όσο για το πόσο ασφαλές είναι το ανέβασμα αρχείων στο διαδίκτυο και τι θα  συμβούλευε της επόμενη γενεά όσο αφορά στο ανέβασμα βίντεο και φωτογραφιών είναι ξεκάθαρος. Μπορούμε να διαλέξουμε να ζήσουμε στο φόβο ή στην αγάπη. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που τους έλειψε η αγάπη από τα παιδικά χρόνια και εξωτερικεύουν συνήθως ανώνυμα μια επιθετικότητα μέσω του διαδικτύου. Θα ενθάρρυνε τους ανθρώπους να αγνοήσουν την αρνητικότητα και να επιλέξουν την πραγματική ζωή από την ηλεκτρονική αλληλεπίδραση. Το διαδίκτυο είναι μόνο ένα εργαλείο, ένα σαν να λέμε ολόγραμμα που πρέπει να χρησιμοποιούμε με μεγάλο σεβασμό.

Τέλος, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την ερώτηση, αν θα τον ενδιέφερε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ με κάποιο ελληνικό θέμα. Ήταν εντυπωσιακή η απάντηση στην εξέλιξή της καθότι θα ήθελε να κάνει ένα φιλμ για όλους αυτούς τους ταλαντούχους ανθρώπους στη χώρα, που τώρα ζουν παγιδευμένοι στην εξαθλίωση λόγω των οικονομικών προβλημάτων. Και συνεχίζει λέγοντας ότι πολλοί από τους Έλληνες που επλήγησαν από την φτώχεια, αισθάνονται ότι δεν είναι σωστό που αγνοούνται την ίδια στιγμή που οι πρόσφυγες από όλο τον κόσμο λαμβάνουν όλη την προσοχή. Βέβαια καταλήγει, ένα φιλμ είτε για ψυχαγωγία, είτε για εκπαίδευση δεν είναι η απάντηση σε κανένα πρόβλημα. Το σημαντικότερο είναι να αναγνωρίζουμε ότι όλοι είμαστε ίσοι καθώς και να χρησιμοποιούμε τις ικανότητές μας προκειμένου να κάνουμε αυτόν τον κόσμο καλύτερο, γιατί όσο μικρή και αν είναι μια πράξη καλοσύνης, αθροίζει στο γενικότερο καλό.

Δείτε ακόμα:

http://ignitechannel.com/

http://blog.tedxacademy.com/2016/09/tedxac16-jonathan-kloberdanz.html

Επιχειρείν/Market
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Επιχειρείν/Market / 50 χρόνια Timberland: Το διαχρονικό brand επανασυστήνεται στο ελληνικό κοινό με ένα street party

Με κεντρικό μήνυμα το “Express your true colours” και με τη βιτρίνα να μεταμορφώνεται σε καμβά δημιουργικότητας, ο street artist Soteur αναλαμβάνει να αναδείξει την αισθητική της πολύχρωμης επετειακής συλλογής
THE LIFO TEAM
H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Επιχειρείν/Market / H JYSK μας βάζει σε ατμόσφαιρα Χριστουγέννων με τη νέα συλλογή Nordic Mood

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο χώρο εκδηλώσεων Solid Events, στο Νέο Ψυχικό, που με την επίπλωση και τη διακόσμηση αποκλειστικά των προϊόντων της JYSK μεταμορφώθηκε για λίγο σε ένα σκανδιναβικό Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν 
THE LIFO TEAM
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Επιχειρείν / Το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Los Angeles θεσμοτεθεί την Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ελληνικού Κινηματογράφου

Οι ιδρυτές του GGFI, μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του LAGFF Lia Bozonelis και Έρση Δάνου και ο Διευθυντής του LAGFF Άρης Κατωπόδης, θα έχουν την υποστήριξη ενός Συμβουλίου Trustees και μιας ομάδας αξιωματούχων, αποτελούμενης από τους πιο έμπιστους χορηγούς και κορυφαίους επαγγελματίες του Hollywood,
THE LIFO TEAM