2015 - H θερμότερη χρονιά στην ιστορία καταγραφής θερμοκρασιών του πλανήτη

2015 - H θερμότερη χρονιά στην ιστορία καταγραφής θερμοκρασιών του πλανήτη Facebook Twitter
1

Το 2015 ανακηρύχθηκε επισήμως το θερμότερο έτος στον πλανήτη αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία καταγραφής των θερμοκρασιών, στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Παρακολούθησης των Ωκεανών και της Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ σημειώνει πως το 2015 κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ του 2014 και πως οι πρωτοφανείς θερμοκρασίες είναι μια ένδειξη ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη επιταχύνεται.


Η ΝΟΑΑ επισημαίνει επίσης πως ο Δεκέμβριος ήταν ο θερμότερος μήνας που καταγράφηκε εδώ και 136 χρόνια.


Για το σύνολο του 2015 η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια της γης και των ωκεανών κυμαίνεται 0,90 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο του 20ού αιώνα, πρόκειται δηλαδή για την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στα αρχεία που χρονολογούνται από το 1880.


Το προηγούμενο ρεκόρ, που σημειώθηκε το 2014, ξεπεράστηκε κατά 0,16 βαθμούς Κελσίου.


Από τους 12 μήνες του 2015, καταρρίφθηκαν τα ρεκόρ των θερμοκρασιών σε μηνιαία βάση στους δέκα.


Από το 1997, το πρώτο έτος από το 1880 που καταγράφθηκε άνοδος-ρεκόρ του υδράργυρου στον πλανήτη, τα 16 από τα 18 χρόνια που ακολούθησαν ήταν θερμότερα, διευκρινίζει η NOAA.


Ρεκόρ ζέστης παρατηρήθηκαν σχεδόν παντού στον κόσμο: στην Κεντρική Αμερική, στο βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, στο βορρά, το νότο και τα ανατολικά της Ευρώπης, όπως επίσης στη δυτική Ασία και σε μεγάλα τμήματα της Σιβηρίας.


Ο υδράργυρος ανέβηκε επίσης σε επίπεδα ρεκόρ 136 ετών σε ζώνες που εκτείνονται από το ανατολικό και νότιο τμήμα της Αφρικής έως το βορειοανατολικό κι από τις περιοχές γύρω από τον ισημερινό στον Ειρηνικό Ωκεανό, που πλήττονται από το φαινόμενο Ελ Νίνιο, ως το βορειοδυτικό τμήμα του Ατλαντικού, το σύνολο του Ινδικού Ωκεανού και ορισμένα τμήματα του Αρκτικού Ωκεανού.


Το 2015 η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της γης κυμαινόταν 1,33 βαθμούς Κελσίου άνω της μέσης θερμοκρασία του 20ού αιώνα, ήτοι η υψηλότερη απ' όλη την περίοδο 1880- 2015, υπερπηδώντας το προηγούμενο ρεκόρ του 2007 των 0,25 βαθμών Κελσίου.


Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία στην επιφάνεια των θαλασσών και των ωκεανών ήταν κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία του προηγούμενου αιώνα κι έσπασε το ρεκόρ του 2014 των 0,11 βαθμών Κελσίου.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Περιβάλλον / Νέα είδη ανακαλύφθηκαν στο Περού: Από αμφίβια ποντίκια μέχρι ψάρια με μεγάλες κεφαλές

Εκτός από τα ήδη επιβεβαιωμένα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν εντοπίσει έως και 48 ακόμη νέα είδη, τα οποία θα πρέπει να μελετηθούν περαιτέρω για την επίσημη αναγνώρισή τους
LIFO NEWSROOM
Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Περιβάλλον / Συγκινητική ιστορία: Δύο ορφανές τίγρεις της Σιβηρίας επανενώθηκαν μετά από ταξίδι 200 χλμ. στα ρωσικά δάση

Η ρομαντική ιστορία του Μπόρις και της Σβετλάγια δημιουργεί ελπίδες για τον απειλούμενο πληθυσμό των τίγρεων στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Περιβάλλον / Κλιματική αλλαγή, βιοποικιλότητα και επισιτιστική ανασφάλεια απαιτούν ολιστική προσέγγιση, προειδοποιεί μελέτη

Βιοποικιλότητα, νερό, τρόφιμα, υγεία και κλιματική αλλαγή, είναι οι πέντε βασικοί τομείς που επηρεάζουν ο ένας τον άλλο και γι' αυτό απαιτείται ολιστική λύση
LIFO NEWSROOM
«Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Περιβάλλον / «Σαν ένα γιγάντιο σπιτάκι για πουλιά»: Οι εθελοντές που σώζουν τις έγκυες φώκιες της Φινλανδίας

Για να αντιμετωπίσουν την κρίση, εθελοντές συγκεντρώνουν χιόνι και δημιουργούν σωρούς μήκους 7 μέτρων και ύψους 1,5 μέτρου κατά μήκος της παγωμένης λίμνης
LIFO NEWSROOM
Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Περιβάλλον / Πλαστική ρύπανση: Κανένας περιορισμός, απογοητευτική η εφαρμογή του νόμου

Γιατί δεν περιορίζεται η πλαστική ρύπανση στην Ελλάδα; Μια αποκαλυπτική έκθεση του WWF η οποία δίνει απαντήσεις για τις αλλαγές που δεν έγιναν στην καθημερινότητά μας, τις ευθύνες της πολιτείας αλλά και τη συμπεριφορά των πολιτών.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ