Δημήτρης Ξυγαλατάς: «Οι άνθρωποι αντλούν νόημα και σκοπό από τα βάσανα»

Γιατί οι τελετουργίες είναι αναγκαίες στη ζωη Facebook Twitter
Η τρέχουσα δουλειά του επικεντρώνεται στο τελετουργικό των ινδουιστών Kavadi στον Μαυρίκιο. Φωτ.: Δημήτρης Ξυγαλάτας
0

Ακραίες τελετουργίες, παράξενες τελετές, αρχαίες παραδόσεις, λατρευτικά έθιμα. Τι είναι αυτό που μας συναρπάζει στις ετήσιες ιεροτελεστίες και στις παραδόσεις των γιορτών; Πώς από την καταπόνηση, την πάλη και την ταλαιπωρία μπορείς να οδηγηθείς στην πλήρωση, στην κάθαρση και στη θεραπεία; Γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να συμμετέχουν σε ήθη και έθιμα όπως τα Αναστενάρια, βαδίζοντας με γυμνά πόδια πάνω σε πυρακτωμένα κάρβουνα; Ο Δημήτρης Ξυγαλατάς είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και διευθυντής του Εργαστηρίου Πειραματικής Ανθρωπολογίας. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στις πιο ιδιόμορφες πτυχές της ανθρώπινης φύσης, όπως η τελετουργία, η μουσική, οι λατρείες καθώς άλλα πράγματα που βοηθούν τους ανθρώπους να συνδεθούν, να αντιμετωπίσουν δυσκολίες και να ζήσουν μια ουσιαστική ζωή. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι μελετά τις τελετουργικές συμπεριφορές στο φυσικό τους πλαίσιο, συνδυάζοντας τους παραδοσιακούς τρόπους έρευνας με τις πειραματικές μεθόδους. 

Αυτές τις μέρες κυκλοφόρησε το νέο του βιβλίο με τίτλο «Η δύναμη της τελετουργίας» από τις εκδόσεις Διόπτρα. Σε αυτό ο πρωτοπόρος ανθρωπολόγος ταξιδεύει τους αναγνώστες στα πιο ενδιαφέροντα πεδία της ανθρώπινης τελετουργίας, δείχνοντας πώς και γιατί οι πιο παράλογες συμπεριφορές μας μπορεί να αποτελέσουν τον βασικό μοχλό της επιτυχίας μας. 

Οι άνθρωποι αντλούν νόημα και σκοπό από τα βάσανα, γι' αυτό ασχολούνται με μαραθωνίους, ορειβασία ή κολύμβηση στον πάγο. Τα ακραία τελετουργικά μπορούν να έχουν συναρπαστικά αποτελέσματα, πυροδοτώντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών που παράγει το σώμα μας, και προσφέρουν μια αίσθηση ευφορίας.

Η συνάντησή μας έγινε διαδικτυακά, αφού ο ίδιος αυτό το διάστημα βρίσκεται στον Μαυρίκιο, όπου ο ίδιος και μια ομάδα δέκα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ συνεργάζονται στενά με άλλους δέκα φοιτητές το τοπικού πανεπιστημίου. Καθημερινά επισκέπτονται κεντρικές γειτονιές, λαϊκές αγορές, συζητούν, ανταλλάσσουν εμπειρίες και φιλοξενούνται σε σπίτια ντόπιων. Αυτός είναι ένας τρόπος να μελετά διαφορετικά μοτίβα συμπεριφορών αλλά και να ιχνηλατεί την προέλευση των θρησκειών, των κοινωνικών εθίμων και συνθηκών. 

Δημήτρης Ξυγαλάτας: «Οι τελετουργίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους» Facebook Twitter
Ο Δημήτρης Ξυγαλατάς είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και διευθυντής του Εργαστηρίου Πειραματικής Ανθρωπολογίας.

Όπως μου εξηγεί στα πρώτα λεπτά της συζήτησής μας, επισκέπτεται κάθε χρόνο αυτό το μαγικό μέρος με την ερευνητική του ομάδα με κύριο σκοπό την παρατήρηση διαφόρων ακραίων τελετουργιών. «Σκεφτείτε ότι σε μία από αυτές οι ντόπιοι ινδουιστές τρυπούν το πρόσωπο και το σώμα τους με βελόνες και σούβλες, σέρνουν κάρα με γάντζους περασμένους στο δέρμα τους και κουβαλούν στους ώμους τους βαριές κατασκευές από μπαμπού που ονομάζονται "καβαντί". Μάλιστα, αυτό είναι και το όνομα της τελετουργίας. Επίσης, όλο αυτό διαρκεί πολλές ώρες έως ότου φτάσουν στον ναό και ανεβούν 242 σκαλοπάτια μαζί με το φορτίο τους για να το προσφέρουν στον θεό Μούρουγκα. Πρόκειται για πραγματικό βασανιστήριο».

rituals
ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΑΓΟΡΑΣΕΤΕ: Δημήτρης Ξυγαλατάς, Η δύναμη της τελετουργίας, εκδόσεις Διόπτρα

Πριν μπούμε στα επιστημονικά πεδία που γνωρίζει πολύ καλά, τον ρωτώ τι είναι αυτό που τον εντυπωσιάζει στην εποχή που ζούμε. «Καταρχάς, το γεγονός ότι οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες και συμπεριφορές δεν αλλάζουν, παραμένουν διαχρονικές. Αυτός είναι και ο λόγος που η έρευνά μου εστιάζει στις τελετουργίες. Άλλωστε, η ζωής μας διανθίζεται με τελετουργικές ενέργειες όπως ο γάμος, η βάφτιση, το τσούγκρισμα των ποτηριών, μια τελετή αποφοίτησης, οι παρελάσεις, μια πολιτική ορκωμοσία ή οι θρησκευτικές γιορτές, ειδικά τους θερινούς μήνες. Πρόκειται για μη συνηθισμένα γεγονότα τα οποία προσελκύουν τους ανθρώπους επειδή σπάνε τη ρουτίνα της καθημερινότητας».  

Στη συνέχεια τον ρωτώ τι τον παρακίνησε να ασχοληθεί με αυτό το επιστημονικό αντικείμενο. «Μεγάλωσα στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Φανταστείτε ότι μιλάμε για εποχές που δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Θυμάμαι πόσο πολύ μου άρεσε τότε να παρακολουθώ τα ταξίδια του Ντέιβιντ Φρέντερικ Ατένμπορο και της Jane Goodall, η οποία είχα την τιμή να μου γράψει και κριτική για το νέο μου βιβλίο. Συγχρόνως, διάβαζα το "National Geographic" φανατικά και λόγω πολλών αντίστοιχων αφιερωμάτων προσπαθούσα να δώσω απαντήσεις στο ερώτημα γιατί τόσο πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν εθελούσια σε επίπονες ή ακόμα και βασανιστικές τελετουργίες. Επίσης, άκουγα αφηγήσεις από τους ηλικιωμένους για έθιμα όπως τα Αναστενάρια και συνειδητοποιούσα ότι παρόμοιες τελετουργίες υπάρχουν όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στη χώρα μας. Κάπως έτσι αποφάσισα να ασχοληθώ με την Ανθρωπολογία». 

Δημήτρης Ξυγαλάτας: «Οι τελετουργίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους» Facebook Twitter
Φωτ.: Δημήτρης Ξυγαλάτας

Η τρέχουσα δουλειά του επικεντρώνεται στο τελετουργικό των ινδουιστών Kavadi στον Μαυρίκιο. Τι είναι αυτό που δεν μπορεί να σβήσει από το μυαλό του, βιώνοντας όλη αυτή την εμπειρία; «Νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τη σκληρότητα των σκηνών που βλέπουμε με την ερευνητική μου ομάδα. Πολλές φορές, μάλιστα, υπάρχουν αρκετοί που δεν αντέχουν και λιποθυμούν μπροστά σε αυτό το θέαμα. Παρακολουθώντας αυτές τις σκηνές σού κόβεται η ανάσα, νιώθεις ένα σφίξιμο στο στομάχι. Πώς μπορείς να μένεις αμέτοχος όταν βλέπεις ανθρώπους να τραυματίζονται, να έχουν ουλές ή να τρυπούν μέρη του σώματός τους;». 

Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να περπατούν πάνω σε αναμμένα κάρβουνα, να τρυπούν το σώμα τους με αιχμηρά αντικείμενα ή να χειρίζονται δηλητηριώδη φίδια; «Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα από τις έρευνές μας είναι ότι οι συμμετέχοντες, όταν τους ρωτάμε για ποιον λόγο συμμετέχουν σε κάτι τέτοιο, δεν έχουν κάποια ιδιαίτερη δικαιολογία. Συνήθως απαντούν ότι το κάνουν για λόγους διατήρησης της παράδοσης. Ότι ουσιαστικά λειτουργεί ως μια ασπίδα απέναντι στο άγχος, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται ότι προκύπτουν ψυχολογικά οφέλη. Οι άνθρωποι αντλούν νόημα και σκοπό από τα βάσανα, γι' αυτό ασχολούνται με μαραθωνίους, ορειβασία ή κολύμβηση στον πάγο. Τα ακραία τελετουργικά μπορούν να έχουν συναρπαστικά αποτελέσματα, πυροδοτώντας την απελευθέρωση χημικών ουσιών που παράγει το σώμα μας, και προσφέρουν μια αίσθηση ευφορίας». 

Επομένως, μήπως η πίστη σε θεούς-τιμωρούς ήταν αυτό που «έδεσε» τις πρώτες κοινωνίες; «Θεωρούμε ότι η πίστη σε έναν θεό που βλέπει και τιμωρεί την αδικία λειτούργησε καταλυτικά στην ανάπτυξη των κοινωνικών δεσμών. Αισθάνεσαι ότι είσαι μέλος μιας κοινωνικής ομάδας. Επίσης, η συμμετοχή σε θρησκευτικές τελετουργίες λειτουργεί ως υπενθύμιση της συνεχιζόμενης συμμετοχής σε μια μόνιμη κοινότητα ατόμων που μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα, αξίες και εμπειρίες». 

Δημήτρης Ξυγαλάτας: «Οι τελετουργίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους» Facebook Twitter
Φωτ.: Δημήτρης Ξυγαλάτας

Άρα, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι ο εξαγνισμός είναι μια τεχνική αντιμετώπισης του άγχους και οι τελετουργίες ένας τρόπος για να ξεπεράσουμε τον μοναχικό μας εαυτό; «Αρχικά, πρόκειται για τελετουργίες οι οποίες χαράσσονται στη μνήμη μας ως ιδιαίτερα γεγονότα που έχει αξία να θεωρούμε πολύτιμα. Επίσης, οι τελετουργίες υπάρχουν σε κάθε πολιτισμό και μπορούν να παραμείνουν σχεδόν αναλλοίωτες για αιώνες. Από την άλλη, η λογική τους εξήγηση παραμένει ένα μυστήριο. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σε ατομικό επίπεδο θεωρείται βέβαιο ότι αποτελεί ένα μέσο καταπολέμησης του άγχους, αλλά ταυτόχρονα αυξάνει και την κοινωνική συνοχή. Για παράδειγμα, σε ορισμένα μέρη της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής οι συμμετέχοντες στην τελετή Zār χορεύουν εξαντλημένοι για να ξεπεράσουν καταστάσεις όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές. Παράλληλα, βάσει των εργαστηριακών μας δεδομένων έχουμε διαπιστώσει ότι όσοι υπέφεραν από χρόνιες ασθένειες και κοινωνική περιθωριοποίηση πριν συμμετάσχουν σε κάποιου είδους τελετουργία ήταν πιο πιθανό να είναι παρόντες σε πιο ακραίες μορφές της τελετής, για παράδειγμα να κάνουν στο σώμα τους περισσότερα τρυπήματα. Συγχρόνως, είδαμε ότι εκείνοι που υπέφεραν περισσότερο είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη. Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι οι συμμετέχοντες στα τελετουργικά γίνονται στη συνέχεια πιο γενναιόδωροι και πιο δοτικοί». 

Ο ίδιος πιστεύει ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της εθνογραφίας στη ζωή μας προκειμένου να μπορέσουμε να καταλάβουμε καλύτερα τους γύρω μας και κυρίως τον τρόπο συμπεριφοράς των ανθρώπων. Ουσιαστικά, μέσω της Ανθρωπολογίας επιχειρούμε να διερευνήσουμε το φάσμα της ανθρώπινης συμπεριφοράς και δραστηριότητας, να επιτύχουμε την πλήρη περιγραφή των πολιτισμικών και κοινωνικών φαινομένων», προσθέτει.

Δημήτρης Ξυγαλάτας: «Οι τελετουργίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους» Facebook Twitter
Φωτ.: Δημήτρης Ξυγαλάτας

Οδεύοντας προς το κλείσιμο της συζήτησής μας τον ρωτώ τι είναι αυτό που έχει μάθει μέσα από την ενασχόληση του με τις τελετουργίες; «Το γεγονός ότι τελικά όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο, ότι οι πιο φρικτές τελετές μπορούν να φέρουν παρηγοριά, λύτρωση και ακόμη και θεραπεία», επισημαίνει. 

Μελετώντας τους ανθρώπους έχει ανακαλύψει τι είναι η ευτυχία; «Ωραίο ερώτημα. Αυτό που σίγουρα έχω αντιληφθεί είναι ότι τελικά αυτά τα οποία θεωρούμε δευτερεύοντα και όχι πρωτεύοντα είναι όλα εκείνα που έχουν νόημα προκειμένου να κατακτήσεις το ευ ζην», λέει με ένα ήρεμο χαμόγελο. Τι θεωρεί σημαντικό στη ζωή; «Όλα εκείνα που δεν κοστίζουν, δηλαδή τα άυλα πράγματα που δίνουν ουσιαστικό περιεχόμενο στη ζωή μας. Οικογένεια, αγάπη, αγκαλιές, υγεία, όνειρα, εμπειρίες, ταξίδια», καταλήγει. 

Δημήτρης Ξυγαλάτας: «Οι τελετουργίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους» Facebook Twitter
Φωτ.: Δημήτρης Ξυγαλάτας
Δημήτρης Ξυγαλάτας: «Οι τελετουργίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους» Facebook Twitter
Φωτ.: Δημήτρης Ξυγαλάτας
Δημήτρης Ξυγαλάτας: «Οι τελετουργίες παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των ανθρώπων και βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους» Facebook Twitter
Φωτ.: Δημήτρης Ξυγαλάτας
|article_full_no_portrait|

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 16.8.2022

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι πεχλιβάνηδες του Σοχού είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού

Φωτογραφία / Οι πεχλιβάνηδες του Σοχού είναι μέρος του ελληνικού πολιτισμού

Ο δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηγεωργίου βρέθηκε στον Σοχό, στους μεγαλύτερους αγώνες πάλης με λάδι και «κιουσπέτια» στην Ελλάδα, οι οποίοι χρονολογούνται από τους Βυζαντινούς χρόνους.
ΚΕΙΜΕΝΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
Χρήστος Λούλης: «Μεγαλώνοντας με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος παρά κάλος ηθοποιός»

Χρήστος Λούλης / «Μεγαλώνοντας, με νοιάζει περισσότερο να μου λένε ότι είμαι ωραίος, παρά καλός ηθοποιός»

Η Τζούλη Αγοράκη σε μια εκ βαθέων συζήτηση με τον Χρήστο Λούλη για τον ρόλο του δικαστή που υποδύεται στην «Έντα Γκάμπλερ» του Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, αλλά και για τον χρόνο, την υστεροφημία και τον ρόλο της οικογένειας στη ζωή του.
THE LIFO TEAM
Στάθη Σούλιε, πως είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ζούμε, ρε! / Πώς είναι να είσαι τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας;

Ο προπονητής τζούντο και ψυχολόγος Στάθης Σούλιος μοιράζεται με τη Χρυσέλλα Λαγαρία και τον Θοδωρή Τσάτσο την ξεχωριστή του εμπειρία ως τυφλός προπονητής μιας τυφλής αθλήτριας, περιγράφοντας τις προκλήσεις, τις δυσκολίες και τις μοναδικές στιγμές που έχει ζήσει. 
THE LIFO TEAM
«Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Κώστας Κωστής / «Θα πρέπει να αλλάξει ο τρόπος που διδάσκονται οι εθνικοί μύθοι»

Οι μύθοι και οι αλήθειες για την Επανάσταση του 1821. Από που ξεκίνησε, τελικά, και γιατί τη γιορτάζουμε την 25η Μαρτίου; Υπήρξε «κρυφό σχολειό» και τι σχέσεις είχαν πολλοί από τους οπλαρχηγούς με τους Οθωμανούς πριν από την εξέγερση; Ο Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον ομότιμο καθηγητή του ΕΚΠΑ και διευθυντή του ΜΙΕΤ, Κώστα Κωστή.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ